Nemesnép Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019. (VII.10.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 11- 2019. 07. 11

Nemesnép Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 7. § (1) bekezdése a következő af) ponttal egészül ki:

„af) települési lakásfenntartási támogatás.”.


2. § Az Ör. a következő 11/A. §-al egészül ki:

„11/A. § (1) A képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési lakásfenntartási támogatást nyújthat. Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult – jövedelemvizsgálat és vagyonvizsgálat nélkül – az rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.

(2) Az igénylőnek a kérelemhez számlával igazolnia kell a havi lakásfenntartási kiadásait.

(3) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, víz- és szennyvízkezelés díja, a gázfogyasztás díja, a szemétszállítási díj, a lakbér, az albérleti díj, és a tüzelőanyag ára.

(4) Az (1) bekezdés alkalmazásban jelentős a havi lakásfenntartás akkor, ha a havi lakásfenntartási kiadások elérik a havi 2.000 Ft-ot.

(5)  A települési lakásfenntartási támogatást pénzben biztosított, rendszeres települési támogatás formájában lehet nyújtani.

(6) Települési lakásfenntartási támogatásra tekintettel adott települési támogatást egy naptári évben egy alkalommal lehet adni.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás összege legfeljebb 18.000 Ft.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.


3. § Az Ör. a következő 11/B. §-al egészül ki:

„11/B. § (1) A célszerű felhasználás érdekében pénzbeli ellátás helyett, a pénzbeli ellátásra vonatkozó szabályozás alkalmazásával, természetbeni szociális ellátásként is adható a települési lakásfenntartási támogatás.

(2) A települési lakásfenntartási támogatást természetben, a közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással, vagy előre fizetős mérőóra felszerelésével, vagy feltöltésével lehet nyújtani a következő díjakhoz:

a) villanyáram díja,

b) vízdíj,

c) szennyvízkezelés díja,

d) gázfogyasztás díja,

e) egyéb, a rendelet 11/A. § (3) bekezdésében szereplő számlával igazolt lakásfenntartási költség.

(3) A természetben nyújtott települési lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételeit a rendelet 11/A. §-a alapján kell elbírálni.


4. § Az Ör. 1. melléklete helyébe e rendelt 1. melléklete lép.


5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti 2019. december 31-én:

a) az Ör. 11/A. §-a,

b) az Ör. 11/B. §-a.


Nemesnép, 2019. június 26.



                  dr. Tüske Róbertné                                        Szép Dezső

                  jegyző                                                          polgármester



Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Nemesnép, 2019. július 10.


dr. Tüske Róbertné

jegyző


Mellékletek