Szilvágy Község Önkormányzati Képviselő-testületének 8/1999. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 1999. 05. 01- 2017. 07. 10

Szilvágy Önkormányzata „A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” szóló 1997. évi CXL törvény rendelkezései és felhatalmazása alapján e rendeletet alkotja a helyi közművelődésről.


Alapelvek

1.§ A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. A közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és a helyi önkormányzatok feladata.
Minden helyi polgár joga, hogy
a) megismerhesse a kulturális örökség javait,
b) igénybe vegye a közművelődési intézmények szolgáltatásait,
c) műveltségét gyarapítsa, kulturális jogai érvényesítése céljából közösségeket hozzon létre, szervezetet alapítson, működtessen vagy azok munkájában részt vegyen,
d) művelődési céljai megvalósításához közművelődési-közösségi színteret, szervezési, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon
e) tájékozódjon a kulturális intézmények programjairól és részt vegyen azokban.


2.§A művelődési jogok minden helyi polgárt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi hovatartozás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.



3.§ A Szilvágy Község Önkormányzata által fenntartott közművelődési intézmények vallási, világnézeti és politikai irányzattól függetlenül működnek.


4.§ Szilvágy Község Önkormányzata gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmények működtetéséről, szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről.


5.§ Szilvágy Község Önkormányzata a szervezeti és a szakmai önállóságtiszteletben tartásával támaszkodni kíván az önkormányzati fenntartású nem közművelődési intézmények, a nem önkormányzati fenntartású intézmények, a helyi nonprofit közösségi szervezetek, a kulturális tevékenységet (is) végző vállalkozások, az egyének és a közösségek kezdeményezéseire, feladatvállalására, amelyek a falu kulturális életét gazdagítják.


A rendelet célja


6.§ A rendelet célja, hogy
a) a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározza Szilvágy Önkormányzata feladatait és törekvéseit a közművelődési ellátás területén.
b) elősegítse a közművelődési intézmények és tevékenységek feladat- és feltételrendszerének továbbfejlesztését.


A rendelet hatálya


7.§ E rendelet hatálya kiterjed:
a) az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekre,
b) azon nem önkormányzati fenntartású és finanszírozási közművelődési intézményeknek, nonprofit közösségi szervezeteknek, gazdasági társaságoknak, vállalkozóknak, magánszemélyeknek és társulásaiknak a helyi kulturális életet gazdagító tevékenységeire és szolgáltatásaira, amelyek ellátására Szilvágy Község Önkormányzata e szervezetekkel közművelődési megállapodást köt,
c) a közművelődési tevékenységek résztvevőire.


A közművelődési célok és feladatok

8.§ Szilvágy Község Önkormányzata a közművelődési célok, feladatok és a szervezeti rendszer kívánatos fejlődésének biztosítása érdekében kulturális koncepciót alkot, amely a rövidtávú célszerű intézkedések bázisául szolgál. A kulturális koncepciót 1999. május 31-og megalkotja.
A mindenkori önkormányzati választásokat követő év során helyzetfelmérést, tényfeltáró vizsgálatot végez, amelynek felhasználásával meghatározza a tendenciákat, az általános kereteket, a prioritásokat, az intézmények kívánatos fejlesztési irányait módosítja kulturális koncepcióját.


9. § Szilvágy Község Önkormányzata a következő közművelődési célok megvalósítását támogatja, illetve biztosítja:
a) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, közvetítése,
b) a környezeti, szellemi, művészeti értékek feltárása, megismertetése, gondozása,
c) a kisebbségi kultúrák értékeinek megismertetése, közvetítése
d) a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,
e) a művelődő közösségek (ismeretszerző és társas közösségek, valamint amatőr alkotó közöségek) tevékenységének támogatása
f) iskolarendszeren kívüli képzések, tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek,
g) az ünnepek kultúrájának gondozása,
h) a szabadidő kulturális célú eltöltése,
i) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése.


10.§ A 9.§-ban megfogalmazott közművelődési célok megvalósulása érdekében különösen a következő konkrét közművelődési tevékenységek, feladatok ellátását biztosítja, illetve támogatja:
a) klubok, szakkörök, társas körök működése,
b) amatőr művészeti közösségek és alkotók tevékenysége,
c) művészeti és ismeretterjesztő kiállítások, alkalmak,
d) gyermek- és felnőtt műsoros rendezvények,
e) egyéb ifjúsági és gyermeksportok,
f) az iskolai oktatást segítő alkalmak, felnőttképzések, tanfolyamok, népfőiskolák,
g) ismeretterjesztő előadások, előadássorozatok,
h) a mindennapok ügyeiben és a közéletben való eligazodást segítő információs szolgáltatások, tanácsadások,
i) szórakoztató tartalmak, népünnepélyek


11.§ Szilvágy Önkormányzata kiemelt közművelődési rendezvényként tartja nyilván a következő rendezvényeket:
-amatőr művészeti csoport bemutatója
-búcsúi rendezvény
-anyák napi ünnepség
-idősek napi rendezvény


12.§ A polgárok széles körű tájékoztatása érdekében a közművelődési információk díjmentes megjelenését biztosítja, a helyben szokásos módon hirdetőtáblán.


A közművelődési intézményrendszer 




13. § A közművelődési feladatellátást és szolgáltatásait biztosító intézmények
(1) A közművelődési szolgáltatás működési feltételeinek biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amelynek ellátását önkormányzaton belül kiemelt szakfeladaton biztosítja.
(2) Szilvágy Község Önkormányzata megalkotja és módosítja az intézmények alapító okiratát, jóváhagyja szervezti és működési szabályzatukat, éves munka- és költségvetési tervüket, gondoskodik rendszeres szakmai és pénzügyi ellenőrzésükről.
(3) Önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény létesítése, átszervezése, megszűntetése, tevékenységének 60 napon túli szüneteltetése esetén az önkormányzati testületi döntés meghozatala előtt 30 nappal a szakminisztérium véleményét be kell szerezni és annak tartalmát a testülettel ismertetni kell. Előzetesen ugyancsak be kell szerezni az országos szakértői névjegyzékben regisztrált közművelődési szakértő véleményét.


14.§ A közművelődési intézmények működésének alapvető feltételei:
(1) Az intézményeknek önálló épülettel és az 1997. évi CXL törvényben, valamint e rendeletben meghatározott szolgáltatási feladataikhoz alkalmas és méltó intézményi megjelenéssel, infrastruktúrával, tárgyi feltételekkel kell rendelkezniük, amely tükrözi azt a közösségi, szellemi értéket, amit az intézmény képvisel. Szilvágy Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít információ-technikai eszközökkel való ellátottságukra, azok korszerűsítésére.
(2) Az intézményeknek a feladatellátásukhoz szükséges és elégséges, megfelelő szakképzettségű személyi állománnyal kell rendelkezniük, akik a munkakörben végzett tevékenységükkel kapcsolatban a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősülnek.
(3) Megfelelő színvonalú munkavégzésük érdekében az intézményfenntartó önkormányzat biztosítja továbbképzésük, ismeret-megújításuk (tanulmányutakon, tapasztalatcseréken, tanácskozásokon való részvétel) feltételeit, 7 évente szervezett képzésben való részvételüket, dokumentum-vásárlási lehetőségeiket, javaslatot tesz országos kitüntetésekre, elismerésükre. Időszakonként biztosítja idegen nyelvi és számítógép kezelői képzésüket.
(4) Szilvágy Önkormányzata nevezi ki a közművelődési intézmény vezetőit. A vezető pályázatokat véleményezteti az országos szakértői névjegyzékben regisztrált közművelődési szakértővel.


15.§ A közművelődési intézmények szolgáltatásai:
(1) A 10.§. (1) bekezdésében felsorolt/jelzett intézmény az alapító okiratukban rögzített alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá a közösségi és kulturális célok megvalósításához.
(2) Az intézmény közművelődési, szakmai feladataikat önállóan és partnereikkel együttműködve végzik.
(3) Az intézmények szolgáltatásai részben díjmentesek, részben díjkötelesek. A díjmentes, illetve díjköteles szolgáltatások körét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. Az egyes szolgáltatások díjában az intézmények és az igénybe vevők, megrendelők a közöttük létrejövő szerződésben állapodnak meg a szolgáltatás jellegére tekintettel. A díj a szolgáltatás, a feladatellátás önköltségénél kevesebb nem lehet, kivéve: ifjúsági és gyermekrendezvények.


A közművelődés finanszírozása


16.§ A közművelődési feladatellátás és az intézményi működés finanszírozása:
(1) Szilvágy Önkormányzata az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatait alapvetően költségvetésében finanszírozza, amelynek forrása saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, más szervezetekből pályázati úton elnyerhető támogatás.
(2) Szilvágy Önkormányzata éves költségvetési rendeletében biztosítja az intézményfenntartás költségeit, a szakmai és kisegítő munkakörök bérköltségeit, technikai-műszaki feltételeit, az intézmények elfogadott megvalósításához szükséges pénzeszközöke

(3) Szilvágy Önkormányzata éves költségvetési rendeletében az intézmények alapfeladaton túli, valamint a más közművelődési szervezőknek és alkotóknak a község kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységei megvalósítása érdekében „közművelődési feladatfinanszírozási alapot” különít el, amelyet a pályázati formában oszt el. A kiemelt amatőr művészeti közösségeket ún. éves alanyi jogú támogatásban részesíti.

(4) A klubok, szakkörök, társas körök, nonprofit közösségi szervezetek (a továbbiakban: közösségek) számára a 14.§. (3)-(4) bekezdésben meghatározott formákon túl biztosított önkormányzati támogatás mértéke és módja a végzett tevékenység jellege, hagyományai alapján eltérő.
Legfőbb formái:
a) ingyenes vagy kedvezményes infrastruktúra-használat a közművelődési intézmények bázisán,
b) ellátott tevékenységeik támogatása a közművelődési intézmények éves költségvetésén belül,
c) közművelődés-szakmai, szervezői ellátás, illetve segítségadás, tanácsadás.
A közösségek közművelődési intézményi bázison megvalósuló támogatásának mértékéről és módjáról a közművelődési intézmények vezetői jogosultak dönteni.
(5) AZ 1997. évi CXL törvényben meghatározott állami alapok (tematikai, információs alap, közművelődési infrastruktúra fejlesztési alap) lehetőségeinek kihasználtsága érdekében Szilvágy Önkormányzata költségvetésében évente meghatározott célösszeget rendel a pályázati önrész biztosításához.
(6) Az alapvető tevékenységeken túli többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgáló intézményi pályázati tevékenységet ösztönzi, támogatja az intézményekben a pályázati érdekeltségi rendszer kialakítását.
(7) Annak érdekében, hogy a bevétek növelésének kényszere ne deformálja az intézmények közművelődési tevékenységét, ugyancsak az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgálják az intézmények többletbevételei. Az intézmények minden olyan bevétel orientált tevékenységet folytathatnak, amelyek nem gátolják az alapfeladatok ellátását.
(8) Szilvágy Önkormányzata egyedi közművelődési megállapodásokat köt saját fenntartású intézményei által el nem látott jelentős és folyamatos közművelődési ellátási feladatokra.


                                                                Az együttműködés fórumai



17.§ Szilvágy Önkormányzata közművelődési céljai és feladatai megvalósítása során, a döntés előkészítésében együttműködik a város környék közművelődési célú szervezeteivel. Amennyiben a közművelődési célú nonprofit közösségi szervezetek részéről kezdeményezés történik Közművelődési Tanács mint tanácsadó és véleményező testület létrehozására, támogatja annak megalakulását és érdemi működését.


18.§ Szilvágy Önkormányzata törekvései véleményeztetésében, egyeztetésében együttműködik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közművelődési Főosztályával és a Magyar Művelődési Intézettel.


19.§ Szilvágy Önkormányzata képviselői lehetőség szerint részt vesznek megyei, kisebbségi közművelődéssel foglalkozó testületének munkájában.


20.§ Szilvágy Önkormányzata intézkedései, döntés előkészítése során támaszkodik az országos szakértői jegyzékben regisztrált szakember véleményére. Kötelező ezt megtenni:
-a kulturális koncepció tervezetének, illetve módosítási tervezetének megalkotása során,
-az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény létesítése, átszervezése, megszüntetése, tevékenységének 60 napon túli szüneteltetése esetén,
-az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény vezetői pályázatánál.


21.§ A térségben vállalt vagy hagyományozott szerepkör ellátásában – törekedve a harmonizációra, s mivel kulturális érdekrendszere túlmutat a település határain – a falu környezetére is kiterjedő kérdésekben Szilvágy Önkormányzata egyeztet az illetékes, érintett szervezetekkel.


22.§ A testvér település és egyéb nemzetközi kapcsolatok keretében Szilvágy Önkormányzata kialakítja, illetve megerősíti és aktualizálja a közművelődési tevékenységi és a közművelődés szakmai együttműködéseket.



Az igazgatás formái


23.§ Szilvágy Önkormányzata megbízásából a közművelődési-igazgatási kérdésekkel a Körjegyző, pénzügyigazgatási kérdésekkel a Pénzügyi Csoportvezető foglalkozik.


24.§ A Körjegyző és a pénzügyi csoportvezető feladat megjelölés alapján jogosultak a közművelődési intézményeket utasítani. Az intézményi önállóság tiszteletben tartásával jogosultak tájékoztatást, jelentést kérni, vizsgálatot kezdeményezni. Az önkormányzati pénzeszközt felhasználó nem önkormányzati fenntartású szervezetnél is jogosultak ellenőrizni az önkormányzati támogatás cél szerinti és szabályszerű felhasználását.


25.§ Az Önkormányzat Polgármestere és a Körjegyző szükség szerint munkaértekezleten tájékoztatja a közművelődési intézmények vezetőit.


26.§ A meghirdetett pályázaton kívüli lakosság közművelődési kezdeményezéseket a Körjegyzőség az Önkormányzat testülete elé terjeszti.




Szilvágy, 1999. április hó 26. nap



Ez a rendelet 1999. május 1-től lép hatályba.












Mellékletek