Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.20.) önkormányzati rendelete

a "Kistolmácsért" díj alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2014. 03. 01

Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy huzamosabb időn át a településért folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére „Kistolmácsért” díjat (a továbbiakban: díj) alapít.


2. § (1) A díjjal a Képviselő-testület azon személyek, szervezetek munkásságát ismeri el, akik

a) a település fejlesztéséért kiemelkedően tevékenykedtek,

b) a település múltjának, hagyományainak megőrzéséért kiemelkedően munkálkodtak,

c) a település jó hírét Magyarország határain belül vagy azon túl erősítik, vagy erősítették.

(2) A díj posztumusz is adományozható.


3. § (1) A díj oklevél és emlékplakett.

(2) Az oklevél tartalmazza Kistolmács község címerét, a díj és az abban részesült megnevezését, az adományozót, az adományozás idejét, a polgármester és a jegyző aláírását, valamint az adományozó pecsétjének lenyomatát.

(3) Az emlékplakett kör alakú. Az emlékplakett előlapján Kistolmács község címere helyezkedik el, a címer alatt a „Kistolmácsért” felirat, valamint az adományozás évszáma kerül feltüntetésre.


4. § (1) A díjból évente egy adományozható. A díj egy személynek vagy szervezetnek csak egyszer adományozható.

(2) A díj adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(3) A díjat ünnepélyes keretek között a polgármester adja át az évente megrendezésre kerülő falunapi rendezvény keretében.

(4) A díj posztumusz adományozása esetén a díjat az elismerést elnyerő özvegye, hiányában az örökösei veszik át.


5. § (1) A díj adományozására javaslatot a polgármester, az alpolgármester, a települési önkormányzati képviselők, a településen lakcímmel rendelkező nagykorú polgárok, valamint a településen székhellyel rendelkező civil szervezetek tehetnek.

(2) A javaslatot írásban kell minden év április 15-ig a polgármesterhez eljuttatni.

(3) A javaslatot érvényesen az 1. melléklet szerinti javaslattételi lapon lehet előterjeszteni. Az önjelölés nem fogadható el érvényes javaslatként.


6. § (1) A díjat vissza lehet vonni, ha a díjazottat szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt szabadságvesztéssel, vagy közügyekről való eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta jogerősen a bíróság.

(2) A díj visszavonására javaslatot az 5. § (1) bekezdésében foglalt javaslattételre jogosultak tehetnek.

(3) A díj visszavonásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.


7. § (1) A díj adományozását, illetve visszavonását az önkormányzat hirdetőtábláján közzé kell tenni.

(2) A díjban részesített személyekről, szervezetekről a jegyző nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza a díjazott nevét, az adományozó képviselő-testületi döntés számát, valamint a díj visszavonása esetén a visszavonást kimondó képviselő-testületi határozat számát.


8. § Ez a rendelet 2014. március 1-jén lép hatályba.





Dr. Keresztesi Tímea

Birkás Zoltán

jegyző

polgármester









Mellékletek