Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2024. 02. 15

Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

2024.02.15.

Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet alkalmazásával, az abban megállapított véleményezésre jogosult szervekkel és partnerekkel egyeztetve a település helyi építési szabályzatáról következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános előírások

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Nagyrada község közigazgatási területén megvalósuló telekalakításra, építési tevékenységre, rendeltetés módosításra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya alá tartozó területen telket, építési telket alakítani, területet felhasználni, továbbá építési tevékenységet folytatni az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: az OTÉK), az egyéb általános érvényű jogszabályok, jogi rendelkezések és hatósági előírások, Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 10/2017 (XII.28.) önkormányzati rendelete, valamint e Rendelet alkalmazásával, azok előírásainak megfelelően szabad.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során:

1. Kialakult állapot: A meglévő épített környezetre jellemző adottságok összessége, ahol a telekméret tekintetében az e rendelet kihirdetésekor érvényes ingatlan-nyilvántartás szerinti állapotot, valamint a beépítettség, a beépítési magasság és az előkert vonatkozásában az érintett telektől mindkét irányba 3‐3 telek beépítettségét kell mértékadónak tekinteni.

2. szélkerék: szabadon álló és legfeljebb 10,0 m magas, háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű.

II. Fejezet

Az épített környezet alakítására vonatkozó előírások

Telekalakítás általános előírásai

3. § (1) Közművek műtárgyainak telkei bármely övezetben – az övezeti előírásoktól függetlenül – kialakíthatók.

(2) Az építési övezetek és övezetek területén a kialakítható telekméretnél kisebb meglévő telkek összevonhatók, telekhatár rendezés kedvezőbb telekalakulat létrehozása esetén végrehajtható, illetve szabályozási vonallal érintett terület leválasztható abban az esetben is, ha az így létrejövő telek méretei nem érik el a kialakítható legkisebb méretet. A telek beépíthetőségének meghatározása során a telkek összevonásával, telekhatár rendezéssel, illetve útszabályozással létrejövő területet meglévő telekként kell kezelni és az útszabályozás területét a telek beépítési lehetőségének megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni a beépíthető legkisebb telekre vonatkozó szabályozás alkalmazásakor.

(3) Az építési övezetek és övezetek területén a kialakítható telkek megengedett legkisebb szélességét

a) kialakult beépítés esetén az illeszkedés szerinti épület-elhelyezésnél, a meglévő beépítések figyelembevételével meghatározott előkerti építési határvonatól számított 20 méter mélységű területen,

b) illeszkedéssel vagy építési vonallal nem szabályozott épület-elhelyezés esetén az előkerti és hátsókerti építési határvonalak közötti 20 méter mélységű területen

kell biztosítani.

(4) A már beépült telkek a telekalakításról szóló magasabb szintű jogszabály előírásainak megtartása mellett akkor megoszthatók, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek mérete, beépítettsége, az oldalkert és a zöldfelület minimális mértéke a szabályozási előírások által megengedett mértékeknek megfelelnek.

(5) Az övezet határa kötelezően kialakítandó telekhatár.

(6) Szabályozási vonal esetén a telekhatár a kialakult állapot figyelembevétele mellett, geodéziai felméréssel pontosítva módosítható, ha a létrejövő állapot nem ellentétes a szabályozásban megfogalmazott célokkal, az eltérést a kialakult állapot indokolja és a létrejövő közterület út- és közműépítmények helyigényének megfelel.

(7) Az általános és kertes mezőgazdasági, a védelmi, egyéb erdő és a különleges mezőgazdasági üzemi övezetekben a szabályozási terven nem jelölt kiszolgáló út megszüntethető, illetve új kiszolgáló út kialakítható a közlekedés várható igényeinek és szakmai szabályainak figyelembevételével. A mezőgazdasági és erdő övezetekben az új kiszolgáló út minimális szélessége 6 m, a különleges mezőgazdasági üzemi övezet területén 10 m.

(8) A (7) bekezdésben nem nevesített övezetek területén út területe csak a szabályozási terv szerint alakítható ki.

(9) Építési telket érintő szabályozási vonal esetén az út számára leválasztott területet közforgalom számára megnyitott útként kell kialakítani és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

Közterület alakítására vonatkozó előírások

4. § (1) Közterületen épület, építmény az önkormányzat hozzájárulásával a közlekedés zavarása nélkül helyezhető el.

(2) Közterületen csak közműépítmény részére alakítható ki önálló telek.

(3) A szabályozási terven jelölt közutak és közterületek területén belül közlekedési építmények, utcabútorok, a csomagátadó automaták, környezetvédelmi eszközök, valamint közművek helyezhetők el, továbbá növényzet telepíthető. Az árubemutatásra szolgáló szerkezetek csak mobilak lehetnek, melyek kizárólag a nyitvatartási időszakban helyezhetők el a közterületen.

Építés általános előírásai

5. § (1) Az építési övezetek és övezetek területén minden építményt a környezettel, a településképpel összhangban kell létesíteni és fenntartani. Az építési övezet és övezet területének a kialakult állapothoz illeszkedő szabályozása esetén azok rendeltetésének megfelelően, a helyszíni adottságok figyelembevételével úgy kell eljárni, hogy a létesítmény ne zavarja a szomszédos telkek és építmények, önálló rendeltetési egységek rendeltetésszerű használhatóságát, illeszkedjen a környezet és a környező beépítés természeti és építészeti adottságaihoz. Az építészeti adottságokhoz és környezethez történő illeszkedés során figyelembe kell venni a környezetben kialakult épülettömeg nagyságát, arányait és az épület terepre illesztését. Az övezet területének jelentős megújulása, vagy a beépítés intenzitásának változása esetén járuljon hozzá a táj- és településkép esztétikus, a kor építészeti szellemének megfelelő és minőségi alakításához.

(2) Az építési övezetek és övezetek területén épületet elhelyezni:

a) a szabályozási tervben jelölt építési hely esetén annak területén,

b) építési hely jelöléssel nem rendelkező övezetek esetében pedig az elő-, oldal és hátsókert szabályainak megtartásával lehet.

(3) Az építési övezetek és övezetek területén az adott telek rendeltetését meghatározó új főépítményt elhelyezni illeszkedve a környezet beépítéséhez, vagy kialakult környezet hiányában az OTÉK-ban meghatározottak szerint lehet.

(4) Új épületet elhelyezni, meglévő épületet bővíteni, a telken az építési helyet meghatározni, valamint közmű műtárgyat elhelyezni a szabályozási terven jelölt szabályozási vonal figyelembevételével lehet.

(5) Kerítés

a) az útszabályozással érintett telek esetében a szabályozási vonal mentén,

b) a nem utcafronti telekhatár esetén legfeljebb 2 m magassággal,

c) a nem utcafronti telekhatáron támfal és a tömör kialakítási mód esetén az alacsonyabb terepszinttől számítottan legfeljebb 2 m magassággal,

d) az utcafronton legfeljebb 1,5 méter magassággal

alakítható ki.

(6) Közterület felőli támfal, terepszint alatti támfalépítmény közterület felőli építmény magassága legfeljebb 3 méter, mely építményre áttört kerítés létesíthető a magasabb terepszinttől számítottan legfeljebb 1,5 méter magassággal.

6. § Meglévő beépítések esetében,

a) ahol az épület részben vagy egészben a telekre meghatározott építési helyen kívül található, felújítás, helyreállítás és korszerűsítés elvégezhető, a bővítés csak az építési hely területén lehetséges;

b) ahol a meglévő épület homlokzat- és épületmagasság értéke az övezetre előírt értéket meghaladja, ott a bővítés vagy átalakítás végrehajtható akkor is, ha a változtatás utáni állapot a szabályozásban előírt mértéket meghaladja, de az a kialakult állapottal megegyezik vagy annál kedvezőbb eredménnyel jár.

c) ahol a telek beépítettsége a korábbi előírásoknak megfelelően építési vagy fennmaradási engedély alapján jött létre és az a hatályos övezeti előírások szerinti értéket meghaladja, ott a meglevő épületek felújíthatók, átalakíthatók vagy függőleges irányban bővíthetők.

Elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó szabályok

7. § (1) Az előkert mértéke

a) a kialakult beépítés során az illeszkedés szabálya szerint,

b) kialakult beépítés hiányában 5 m.

(2) Az előkert területén elhelyezhetők az OTÉK szerint elhelyezhető melléképítményeken túl

a) az építési hely előtti területen gépjárműtárolás számára nyitott, lábon álló, egy, legfeljebb 30 m2 vetületi alapterülettel rendelkező tető, mely építmény legmagasabb pontja a telek csatlakozó közterületi szakaszának átlag magasságához képest 3 m-nél nagyobb nem lehet.

b) terepszint alatti építmény.

(3) A hátsókert mélysége az OTÉK előírásai szerint meghatározott.

(4) Építési övezetben a hátsókert területén épület telekhatároktól számított 2 méteren belül a telekhatár irányába csak tűzfallal alakítható ki. A szomszédos telekre néző homlokzat magassága legfeljebb 3,5 m lehet.

(5) Szomszédos telken lévő épületek között a megengedett legkisebb távolság az OTÉK-ban meghatározott telepítési távolság, a tűztávolság és a beépítési módnak megfelelő oldalkert mérete közül a nagyobb. Az oldalkert legkisebb szélessége, amennyiben az övezeti előírás eltérően nem rendelkezik, nem lehet kisebb

a) szabadon álló beépítési mód esetén az övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság felénél,

b) oldalhatáron álló beépítési mód esetén a megengedett legnagyobb épületmagasságnál.

Állattartó építmények elhelyezésének szabályai

8. § (1) Állattartó, valamint trágyatároló építményt a környezetvédelmi hatóság által megállapított védőtávolságot, valamint a 7. melléklet szerinti elhelyezési távolságot betartva szabad kialakítani és üzemeltetni az egyes huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiséget befogadó épületektől úgy, hogy az a környezetre zavaró hatással ne legyen.

(2) Az egységes környezethasználati engedélyhez és telepengedélyezési eljáráshoz kötött tevékenységek esetén a környezetvédelmi hatóság által a védendő épülettől megállapított védőtávolság és e rendelet 7. melléklete szerinti távolság közül a szigorúbb mértéket kell figyelembe venni.

(3) Az állattartással összefüggésben hígtrágya, trágyalé, csurgalékvíz kizárólag szivárgásmentes, szigetelt tartályban, medencében tárolható. A tároló anyagát úgy kell megválasztani, hogy az a korróziónak ellenálljon. Istállótrágyát szigetelt alapú, a csurgalékvíz összegyűjtésére szolgáló gyűjtőcsatornákkal és aknával ellátott trágyatelepen kell tárolni. A tárolókapacitásnak elegendőnek kell lenni legalább 4 havi istállótrágya és trágyalé tárolására. A saját szükségletet meghaladó állattartás esetén a híg trágyatárolónak és az almostrágya tároló zárt fedését kötelező kialakítani.

(4) Állattartó építmény abban az esetben helyezhető el, amennyiben a telek területe eléri vagy meghaladja az övezetben előírt kialakítható minimális telekméretet.

(5) Az állattartás épületeire vonatkozó szabályokat rendeltetés-változtatás esetén is alkalmazni kell.

Tereprendezésre vonatkozó szabályok

9. § (1) A telek természetes terepfelületét a rendeltetésszerű építmény, illetve telekhasználat követelményeinek biztosítása érdekében a talaj állékonyságának biztosítása mellett lehet megváltoztatni.

(2) A terepkialakítás során rendezett terepszint a telkek közös határa mentén legfeljebb 1 méteres szintkülönbséggel és a telekhatárra állított függőleges síkhoz képest a telekhatár mentén 60 fokban elfordított síkok között hozható létre.

(3) A beépítésre szánt övezetek területén a terepszint változtatása legfeljebb 2 méter lehet.

Járművek elhelyezése

10. § Az új építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához az építmény telkén.

a) minden lakás önálló rendeltetési egység után 1 db,

b) a nem lakás rendeltetési egységet tartalmazó épületek esetében az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározott számú személygépkocsi számára kell elhelyezést biztosítani.

Építészeti értékek országos védelme

11. § (1) A település területén található nyilvántartott régészeti lelőhelyeket a szabályozási terv jelöli.

(2) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket érintő, földmunkával járó tevékenység során a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló jogszabályban meghatározottak szerint kell eljárni.

A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

12. § (1) A Natura 2000 európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területeken a használatmódosítás és építés csak a vonatkozó előírások szerint történhet.

(2) A tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület térségi övezetében, valamint az ökológiai hálózat magterületének, ökológiai folyosójának és puffer területének térségi övezetében a természeti-táji környezet védelme érdekében a területen a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területrendezési tervéről szóló jogszabály előírásait kell betartani.

(3) A közterületek terepszint alatti felhasználásánál, így a közművezetékek elhelyezésénél, átalakításánál elsőbbséget kell biztosítani a fasorok, közcélú növényzetek elhelyezhetőségének, fennmaradásának.

(4) A védelmi és közjóléti erdőtelepítés, külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető.

A védőterületek és védőtávolságok szabályai

13. § (1) A település közigazgatási területén található országos mellékutak külterületi szakaszai mellett 50 m-es, az országos főutak külterületi szakaszai mellett 100 m-es védőtávolság jelölt a szabályozási terven. A védőtávolságokra a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A vízgazdálkodási - mederkezelési, karbantartási - szakfeladatok elvégzéséhez a vizek és közcélú vízi-létesítmények mentén a szabályozási tervben jelölt parti sávot kell biztosítani, melynek területére a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról szóló magasabb szintű jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Vízvezetékek, szennyvíz-nyomóvezetékek esetében a szabályozási terven jelölt védősáv biztosítása szükséges. A szabályozási terven feltüntetésre kerültek az építési övezetek és övezetek telkein húzódó vezetékek és védősávjaik.

(4) A meglévő villamos közművek részére a szabályozási terv védősávokat - biztonsági sávokat - állapít meg, melynek területére a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló magasabb szintű jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A gázvezetékek nyomvonalára, valamint a nyomásszabályzó állomásokra vonatkozóan a szabályozási terv védősávokat - biztonsági övezetet - állapít meg, melyek területére a gázelosztó vezetékek biztonsági követelményeiről és a Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzatáról szóló magasabb szintű jogszabályban megfogalmazott korlátozások vonatkoznak.

(6) A vizes élőhelyek védőterületén – a vízfolyás partvonalától számított 50 m-en, tavak partjától számított 100 méteren belül - a természet védelméről szóló törvénnyel szinkronban a vízjogi engedéllyel rendelkező építmények kivételével új építmény nem helyezhető el.

Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások

14. § Építési övezetek területén e rendelet szerinti zöldfelületet és a zöldfelület fásítását új építés során annak használatbavételéig ki kell alakítani.

15. § (1) A nem önálló helyrajzi számon, illetve alrészleten lévő árkokkal biztosított felszíni vizek elvezetését az ingatlan tulajdonosa köteles biztosítani. A meglévő vízelvezető rendszereket meg kell őrizni, azokat elépíteni, leválasztani, megszüntetni tilos. A meglévő nyílt rendszer átépítése, zárt csatornává tétele csak vízjogi létesítési engedély birtokában történhet.

(2) Zárt csapadékvíz elvezetés esetén az idegen ingatlanon lévő csapadékcsatornára szolgalmi jogot kell bejegyezni. A vízelvezetési szolgalmi joggal jelölt területen – az üzemeltetési tevékenységéhez indokolt mértékben – a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott vízelvezetési szolgalmi jog gyakorlása a csapadékcsatorna üzemeltetőjét, szolgáltatóját megilleti.

Közművekre vonatkozó általános előírások

16. § (1) Felhagyott, feleslegessé vált közművet fel kell bontani, felhagyott vezeték nem maradhat sem föld felett, sem föld alatt. A műszaki okokból indokoltan a földben maradó funkcióvesztett vezetéknek – környezeti elemek károsodásának kizárásával való – lezárását, az eltömedékelését szakszerűen, a későbbi roskadás-mentesség biztosításával el kell végezni.

(2) A megújuló energiahordozók közül a szélenergia hasznosítására szolgáló szélkerekek valamennyi övezetben elhelyezhető, ha az egyéb előírással nem ütközik, és jogerős létesítési engedéllyel rendelkezik.

(3) Külterületi, belterületbe vonandó, valamint a belterületben lévő fejlesztésre szánt terület közművesítését, valamint úttal való feltárását annak kell biztosítania, akinek érdekében áll a terület fejlesztése.

(4) A település területén a közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával kell megvalósítani.

Ivóvízellátás

17. § Új épület építése, meglévő épület átalakítása, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása esetén - ha annak rendeltetéséhez ivóvízfelhasználás szükséges – az üzemben lévő és csatlakozási lehetőséggel rendelkező kommunális ivóvízhálózat rendelkezésre állása esetén a hálózatra való rákötés kötelező, annak hiányában egyedi megoldással történhet.

Szennyvízelvezetés

18. § (1) Megépült és üzembe helyezett szennyvízcsatorna-hálózat esetén

a) új épület elhelyezése,

b) meglévő épület átalakítása, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása

során, ha szennyvízkibocsátás történik, a hálózatra való rákötés kötelező.

(2) Beépítésre szánt területen a szennyvízcsatorna hálózat kiépítését követő 1 éven belül csatlakozni kell a kiépített szennyvízcsatorna hálózatra, amennyiben a területen szennyvíz keletkezik.

(3) Szennyvízcsatorna-hálózattal nem rendelkező területen új épület elhelyezése, meglévő épület átalakítása, bővítése, vagy rendeltetésének megváltoztatása esetén csak az előírt engedéllyel rendelkező egyedi szennyvízkezelő berendezés, vagy zárt, vízzáró kivitelű szennyvíztároló létesítését követően lehet.

(4) A település területén a szippantott szennyvíz engedély nélkül nem helyezhető el.

(5) A talaj és a talajvíz védelme érdekében tisztítatlan szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos.

Csapadékvíz-elvezetés

19. § (1) Bármely építési övezetben az ingatlan tulajdonosa köteles a területére hullott csapadékvizet a környezetének károsítása nélkül elvezetni, elszikkasztani, illetve elhelyezését biztosítani. Nyílt árkos vízelvezető rendszer esetében a kapubehajtók építése és egyéb közlekedési létesítménnyel való keresztezés kialakítása során áteresz létesítése kötelező.

(2) Az ingatlan tulajdonosa vagy a vízelvezető rendszer kezelője köteles a területén lévő vízelvezető rendszert megfelelően karbantartani.

(3) A szabályozási terven csapadékvíz elvezetés szolgalmi jogával jelölt területeken zárt csatorna esetében a felszíni vizek elvezetését, a szükséges műtárgyak építését és kezelését biztosítani kell, melyre vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzat javára szolgalmi jog bejegyezhető.

(4) A szabályozási terven jelölt vízeróziónak kitett terület övezetében, valamint a rendszeresen belvízjárta terület övezetében a területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásáról szóló magasabb szintű jogszabály vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

Katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei

20. § A település területe a települések katasztrófavédelmi besorolásáról szóló jogszabály rendelkezései alapján III. katasztrófavédelmi osztályba tartozik. A katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményeit a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól szóló jogszabály határozza meg.

III. Fejezet

Különös előírások

Területfelhasználási egységek

21. § (1) Az igazgatási terület beépítésre szánt területén megállapított sajátos használat szerinti építési övezetek:

1. falusias lakóterület építési övezete (Lf),

2. településközponti vegyes terület építési övezete (Vt),

3. intézményi vegyes terület építési övezete (Vi),

4. általános gazdasági terület építési övezete (Gá),

5. különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezete (K-Mü).

(2) Az igazgatási terület beépítésre nem szánt területén megállapított sajátos használat szerinti övezetek:

1. közúti közlekedési terület övezete (KÖu),

2. közműelhelyezési terület övezete (Közm),

3. hírközlési terület övezete (Hk),

4. közpark zöldterület övezete (Zkp),

5. közkert zöldterület övezete (Zkk),

6. védelmi célú erdőterület övezete (Ev-1, Ev-2),

7. egyéb erdőterület övezete (Ee),

8. kertes mezőgazdasági terület (Mk-1, Mk-2, Mk-3)

9. általános mezőgazdasági terület övezete (Má-1, Má-2, Má-3),

10. vízgazdálkodási terület övezete (V),

11. különleges temető terület övezete (Kb-T)

12. különleges turisztikai terület övezete (Kb-Tu)

(3) Az igazgatási területen megállapított építési övezetek és övezetek lehatárolását az 1. melléklet és 2. melléklet szerinti szabályozási terv jelöli, az I. és II. osztályú borszőlő termőhelyi kataszter terület övezeteinek a lehatárolását a 3. melléklet határozza meg.

(4) Az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályait a 4. melléklet határozza meg.

Falusias lakóterület építési övezete

22. § (1) Az Lf jelű falusias lakóterület építési övezet lakóépületek, a mező- és az erdőgazdasági építmények, továbbá a lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató építmények elhelyezésére szolgál.

(2) Az Lf jelű falusias lakóterület építési övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket az 5. melléklet határozza meg.

(3) Az állattartással kapcsolatos építmények elhelyezésének feltételeit e rendelet 8. §-a és a 7. melléklet tartalmazza.

(4) Gazdasági tevékenységi célú épület abban az esetben helyezhető el, ha az a lakóépületek rendeltetésszerű használatát nem zavarja.

Településközponti vegyes terület építési övezete

23. § (1) A Vt jelű településközponti vegyes terület építési övezete - a településszerkezet központi vagy alközponti funkciójának ellátása érdekében - a település működését biztosító, a lakórendeltetést nem zavaró, jellemzően vegyes rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A Vt jelű településközponti vegyes terület építési övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket az 5. melléklet határozza meg.

Intézményi vegyes terület építési övezete

24. § (1) A Vi jelű intézményi vegyes terület építési övezete elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetést szolgáló épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A Vi jelű intézményi vegyes terület építési övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket az 5. melléklet határozza meg.

Általános gazdasági terület építési övezete

25. § (1) A Gá jelű általános gazdasági terület építési övezet a környezetre jelentős kedvezőtlen hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú, továbbá kereskedelmi, szolgáltató és raktár-rendeltetésű építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A Gá jelű általános gazdasági terület építési övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket az 5. melléklet határozza meg.

(3) A Gá jelű általános gazdasági terület építési övezetében egy telken csak a gazdasági tevékenységi célú épületen belül, és kizárólag egy szolgálati lakás alakítható ki.

(4) A Gá jelű általános gazdasági terület építési övezetében a lakóterülettel határos területen a védőfásítás kialakítása, fenntartása kötelező.

Különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezete

26. § (1) A K-Mü jelű különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezete elsősorban a mezőgazdasági növénytermesztést, -tárolást, -feldolgozást, a nagyüzemi állattartást szolgáló épületek és az ezekkel kapcsolatos építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A K-Mü jelű különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezetében elhelyezhető főépítmény:

a) növénytermesztéshez, -tároláshoz, -feldolgozáshoz kapcsolódó;

b) nagyüzemi állattartó, állattenyésztő;

c) egyéb mezőgazdasági;

d) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó; iroda

e) a tulajdonos, használó és személyzet számára lakó és szállás

rendeltetést tartalmazhat.

(3) A K-Mü jelű különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezete építési telkein a tulajdonos, a használó és a személyzet számára önálló lakó- és szállás épület kizárólag a (2) bekezdés a) –d) pontja szerinti valamely rendeltetés valamelyikének megléte esetén vagy azzal egyidejűleg építhető.

(4) A K-Mü jelű különleges mezőgazdasági üzemi terület építési övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket az 5. melléklet határozza meg.

A közúti közlekedési terület övezete

27. § (1) A KÖu jelű közúti közlekedési terület övezete az országos és a helyi közút, a kerékpárút, a gépjármű-várakozóhely (parkoló) - a közterületnek nem minősülő telken megvalósuló kivételével -, a járda és gyalogút (sétány), köztér, mindezek csomópontja, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi építményei, a közúti közlekedés, továbbá a közmű és a hírközlés építményei elhelyezésére szolgál, továbbá biztosítja a helyi sajátosságoknak megfelelő zöldfelületi igények kiszolgálását.

(2) A KÖu jelű közúti közlekedési terület övezetében az építmény méretét úgy kell meghatározni, hogy az a helyi sajátosságoknak megfelelő zöldfelületi, gyalogosközlekedési, valamint csapadékvíz-szikkasztási igényeket ki tudja szolgálni.

(3) A KÖu jelű közúti közlekedési terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

A közműelhelyezési terület övezete

28. § (1) A Közm jelű közműelhelyezési terület övezete a közműellátás építményei elhelyezésére szolgál. A területen elhelyezhető épület a közműellátás céljára szolgáló rendeltetést tartalmazhat.

(2) A Közm jelű közműelhelyezési terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

A hírközlési terület övezete

29. § (1) A Hk jelű hírközlési terület övezete a hírközlés építményeinek elhelyezésére szolgál és csak a hírközlés céljára szolgáló épület helyezhető el.

(2) A Hk jelű hírközlés terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

A közpark zöldterület és a közkert zöldterület övezete

30. § (1) A Zkp jelű közpark zöldterület övezete és a Zkk jelű közkert zöldterület övezete állandóan növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést szolgálja.

(2) A Zkp jelű közpark zöldterület övezetben:

a) új építmény csak természetvédelmi kezelés és bemutatás céljából, valamint legfeljebb 30 m2 bruttó alapterületű szakrális építményként helyezhető el;

b) építmény legmagasabb pontja kizárólag kilátó rendeltetésű építmény esetén haladhatja meg a 10 métert;

c) a közlekedési és energetikai infrastruktúra-hálózatok elemeinek nyomvonala a magterület természetes élőhelyeinek fennmaradását biztosító módon, az azok közötti ökológiai kapcsolatok működését nem akadályozó műszaki megoldások alkalmazásával jelölhetők ki és helyezhetők el;

d) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, továbbá új vegyszertároló és hulladékkezelő létesítmény nem létesíthető, valamint energetikai célú növénytelepítés nem megengedett;

e) csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető épületen elhelyezve.

(3) A Zkp jelű közpark zöldterület övezetében és a Zkk jelű közkert zöldterület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

A védelmi célú erdőterület övezete

31. § (1) Az Ev jelű védelmi célú erdőterület övezete jellemzően az erdőről szóló törvény szerinti védelmi rendeltetésű erdő, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény szerinti, a környezeti elemek védelmét, a környezeti terhelés megelőzését vagy csökkentését szolgáló védőerdő, a természet védelméről szóló törvény szerinti védett erdő, továbbá a területrendezési és településrendezési követelmények teljesítését szolgáló védőerdő, melyen csak erdő- és vadgazdálkodási, természetvédelmi, honvédelmi vagy katonai rendeltetésű épület helyezhető el.

(2) Az Ev-1 és Ev-2 jelű védelmi célú erdőterület övezetében a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület térségi övezettel érintett részén új épületet vagy építményt elhelyezni tájba illesztve, a történeti tájszerkezet, a táji és tájképi értékek és az egyedi tájértékek megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok követése mellett lehet azzal, hogy csarnok nem helyezhető el és csak háztartási méretű kiserőmű helyezhető el épületre felszerelve.

(3) A védelmi célú erdőterület övezetében az ökológiai hálózat magterületén elhelyezkedő Ev-1 jelű védelmi célú erdőterület, míg az ökológiai hálózat folyosója területén elhelyezkedő Ev-2 jelű védelmi célú erdőterület szabályozott.

(4) Az Ev-1 jelű, az ökológiai hálózat magterületén elhelyezkedő védelmi célú erdőterület övezetében:

a) csak természetvédelmi kezelés és bemutatás célját szolgáló, valamint szakrális építmény helyezhető el;

b) építmény legmagasabb pontja kizárólag kilátó rendeltetésű építmény esetén haladhatja meg a 10 métert,

c) erőművek közül csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető épületen elhelyezve;

d) védelmi és közjóléti erdőtelepítés, külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető; energetikai célú növénytelepítés nem megengedett;

e) a közlekedési és energetikai infrastruktúra-hálózatok elemeinek nyomvonala, az ökológiai folyosó és az érintkező magterület természetes élőhelyeinek fennmaradását biztosító módon, az azok közötti ökológiai kapcsolatok működését nem akadályozó műszaki megoldások alkalmazásával jelölhetők ki és helyezhetők el,

f) környezetszennyező tevékenység nem folytatható.

(5) Az Ev-2 jelű az ökológiai hálózat ökológiai folyosója területén elhelyezkedő védelmi célú erdőterület övezetében:

a) új építmény csak erdészeti, vadgazdálkodási célból, természetvédelmi és honvédelmi vagy katonai rendeltetésű épület – a csarnok kivételével - helyezhető el;

b) új építmény elhelyezése, műszaki infrastruktúra telepítése csak tájba illesztve történhet;

c) építmény legmagasabb pontja kizárólag kilátó rendeltetésű építmény és víztorony esetén haladhatja meg a 10 métert,

d) védelmi és közjóléti erdőtelepítés, külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető,

e) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, valamint energetikai célú növénytelepítés nem megengedett,

(6) Az Ev-1 és Ev-2 jelű védelmi célú erdőterület övezetében föld feletti villamosenergia- és elektronikus hírközlési nyomvonalas hálózat kiépítése - a magasfeszültségű hálózat kivételével – csak akkor lehetséges, ha az nem igényel fakivágást, ellenkező esetben föld alatti telepítéssel lehet építeni.

(7) Az Ev-1 és Ev-2 jelű védelmi célú erdőterület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

Egyéb erdőterület övezete

32. § (1) Az Ee jelű egyéb erdőterület övezetében új épület vagy építmény csak erdészeti, vadgazdálkodási célból helyezhető el.

(2) Az Ee jelű, az ökológiai hálózat folyosója területén elhelyezkedő egyéb erdőterület övezetében:

a) csarnok nem helyezhető el;

b) új építmény elhelyezése, műszaki infrastruktúra telepítése csak tájba illesztve történhet;

c) építmény legmagasabb pontja kizárólag kilátó rendeltetésű építmény és víztorony esetén haladhatja meg a 10 métert,

d) védelmi és közjóléti erdőtelepítés, külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető,

e) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, továbbá új vegyszertároló és hulladékkezelő létesítmény nem létesíthető, valamint energetikai célú növénytelepítés nem megengedett.

(3) Az Ee jelű egyéb erdőterület övezetében a föld feletti villamosenergia- és elektronikus hírközlési nyomvonalas hálózat kiépítése - a magasfeszültségű hálózat kivételével – csak akkor lehetséges, ha az nem igényel fakivágást, ellenkező esetben föld alatti telepítéssel lehet építeni.

(4) Az Ee jelű egyéb erdőterület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg

Kertes mezőgazdasági terület övezete

33. § (1) Az Mk-1, Mk-2 és Mk-3 jelű kertes mezőgazdasági terület övezet alapvetően kisüzemi vagy családi használatú telkekből áll, amely jellemzően kert, szőlő vagy gyümölcsös művelési ágban szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A kertes mezőgazdasági terület övezet a növénytermesztés és az ezekkel kapcsolatos termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Kertes mezőgazdasági terület övezetben a 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezetben az I -es osztályú területen Mk-1 jelű, a II. osztályú területen Mk-3 jelű, míg a borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel nem érintett részen Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági övezet szabályozott.

(3) A 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel érintett kertes mezőgazdasági terület övezetében:

a) épület az Mk-1 jelű kertes mezőgazdasági terület övezetben legalább 80%-ban szőlő művelési ágban nyilvántartott és ennek megfelelően művelt telken, kizárólag szőlőművelést, szőlőfeldolgozást, bortárolást vagy borturizmust szolgáló rendeltetéssel, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, legfeljebb 150 m2 bruttó alapterületű, egyetlen gazdasági épület és legfeljebb egyetlen különálló, földdel borított pince építhető és bővíthető;

b) épület az Mk-3 jelű kertes mezőgazdasági övezetben legalább 80%-ban mezőgazdaságilag műveltnek minősülő telken legfeljebb 3%-os beépítettséggel, legfeljebb 150 m2 bruttó alapterületű, a műveléssel összefüggő egyetlen gazdasági épület és legfeljebb egyetlen különálló, földdel borított pince építhető és bővíthető;

c) szakrális építmény, amely a szőlőhegyek tájképéhez hagyományosan hozzátartozó tájképformáló elem – szőlőműveléssel nem hasznosított területen is – a telek méretétől függetlenül elhelyezhető, legfeljebb 30 m2 bruttó alapterülettel, legfeljebb 3%-os beépítettséggel;

d) lakóház, mobil lakóház, egyéb mobilház, lakókocsi, lakókonténer, kerti tó, dísztó, medence, nyílt tűzivíztározó, állattartó épület nem helyezhető el; tűzivíztározó csak zártan, földbe süllyesztve, földdel fedetten helyezhető el, birtokközpont nem alakítható ki;

e) a 100 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű épület tájba illesztését igazolni kell;

f) a szőlőművelés tényét a terület pontosan meghatározott százalékában az illetékes hegybíró nyilatkozatával kell igazolni;

g) az erőművek közül csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető, épületen elhelyezve.

(4) A mezőgazdaságilag művelt telek minősítését a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény határozza meg.

(5) A 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel nem érintett Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági terület övezetében:

a) legfeljebb 3%-os beépítettséggel, legfeljebb 150 m2 bruttó alapterületű, a műveléssel összefüggő egyetlen gazdasági épület és legfeljebb egyetlen különálló, földdel borított pince építhető;

b) lakóház, mobil lakóház, egyéb mobilház, lakókocsi, lakókonténer, kerti tó, dísztó, medence, nyílt tűzivíztározó, állattartó épület nem helyezhető el; tűzivíztározó csak zártan, földbe süllyesztve, földdel fedetten helyezhető el; birtokközpont nem alakítható ki,

c) legfeljebb 30 m2 bruttó alapterületű szakrális építmény telekmérettől függetlenül elhelyezhető;

d) a 100 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű épület tájba illesztését igazolni kell;

e) az erőművek közül csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető, épületen elhelyezve.

(6) Az Mk-1, Mk-2 és Mk-3 jelű kertes mezőgazdasági terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

Általános mezőgazdasági terület övezete

34. § (1) Az Má-1, Má-2 és Má-3 jelű általános mezőgazdasági terület övezete alapvetően az árutermelő célt szolgáló telkekből áll, amely jellemzően szántó, valamint szántó, kert, szőlő és gyümölcsös művelési ágban vegyesen szerepel az ingatlan-nyilvántartásban.

(2) Általános mezőgazdasági terület övezetében a 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel érintett részen Má-1 jelű általános mezőgazdasági terület övezete, a borszőlő termőhelyi kataszteri, valamint az ökológiai hálózat magterület térségi övezettel nem érintett részen Má-2 jelű általános mezőgazdasági terület övezete, az ökológiai hálózat magterület térségi övezettel érintett részen Má-3 jelű általános mezőgazdasági terület övezete szabályozott.

(3) Az Má-1, Má-2 és Má-3 jelű általános mezőgazdasági terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

35. § (1) A 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel érintett Má-1 jelű általános mezőgazdasági terület övezetén a területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásáról szóló rendelet (továbbiakban R.) rendelkezései is irányadók azzal, hogy:

a) a szőlő művelési ágban lévő és ténylegesen így művelt területen szőlőtermelési, borászati célú és borturizmust szolgáló gazdasági építmény, valamint a tulajdonos számára szolgáló egy lakást tartalmazó lakóépület és borturizmust szolgáló egyéb szálláshely elhelyezhető,

b) szőlő művelési ágban lévő és ténylegesen így is művelt telkekkel rendelkező tulajdonos – ha az egy borvidéken vagy a beépítésre igénybe vett telektől 20 km-en belül lévő telkeinek összterülete 5 ha-nál nagyobb – az alábbi feltételekkel létesíthet építményt:

ba) szőlőműveléssel összefüggő birtokközpont csak azon a településen alakítható ki, ahol a birtoktest területének legalább 70%-a található,

bb) a beépítés egy telken érvényesíthető, amelyen a beépített terület nagysága beszámított telkek összterületének 1%-át, egyúttal a beépítésre igénybe vett telek területének 25%-át és a 800 m2-t nem haladhatja meg,

bc) a beépítésre igénybe vett telek legkisebb mérete 2000 m2,

bd) a beépítésre igénybe vett telken szőlőtermelési, borászati célt szolgáló gazdasági építmény, tulajdonos számára szolgáló egy lakást tartalmazó lakóépület, valamint borturizmust szolgáló egyéb szálláshely helyezhető el,

c) lakókocsi, lakókonténer, mobil lakóház, egyéb mobilház még ideiglenes jelleggel sem helyezhető el.

(2) A 3. mellékletben jelölt borszőlő termőhelyi kataszteri terület térségi övezettel érintett Má-1 jelű általános mezőgazdasági terület övezetében birtokközpont – a (1) bekezdés b) pontjában foglaltak kivételével – a mezőgazdasági birtoktest egyik, legalább 2 ha területű telkén alakítható ki – a birtokközpont építési helyéül szolgáló település és a szomszédos települések közigazgatási területéhez tartozó – legalább 50 ha összterületű, mezőgazdasági művelés alatt álló birtoktest esetén. Birtokközpont csak azon a településen alakítható ki, ahol a birtoktest területének legalább 50%-a található.

(3) A (2) bekezdés szerinti birtokközpont telkén a tulajdonos számára szolgáló lakóépület, lovasturizmust szolgáló, továbbá, ha a birtoktesten legalább 5 ha szőlő művelési ágú és ténylegesen így művelt terület is található, borturizmust szolgáló épületek helyezhetők el, összesen legfeljebb 3000 m2 nagyságú bruttó alapterülettel.

(4) A mezőgazdasági birtoktesten a (2) bekezdés szerinti birtokközpont mellett legfeljebb egy kiegészítő központ alakítható ki egy legalább 5000 m2-es telken, annak legfeljebb 25%-os beépítésével és összesen legfeljebb 2000 m2 nagyságú bruttó alapterülettel.

(5) A (2) bekezdés szerinti birtokközpont és a (4) bekezdés szerinti kiegészítő központ beépített területe a mezőgazdasági birtoktesthez tartozó telkek összterületének 1%-át és a beépített telek területének 25%-át nem haladhatja meg.

(6) A (2) bekezdés szerinti birtokközpont és a (4) bekezdés szerinti kiegészítő központ nem alakítható ki a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület térségi övezetében.

36. § (1) A borszőlő termőhelyi kataszteri, valamint az ökológiai hálózat magterület térségi övezettel nem érintett Má-2 jelű általános mezőgazdasági terület övezetében a R. rendelkezései is irányadók azzal, hogy:

a) szántó művelési ágban lévő területen a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló, a tulajdonos számára lakórendeltetést is biztosító gazdasági építmény építhető;

b) gyümölcsös művelési ágban lévő területen a termelést, feldolgozást szolgáló, a tulajdonos számára lakórendeltetést is biztosító gazdasági építmény építhető;

c) kert művelési ágban lévő területen a termelést, feldolgozást szolgáló, a tulajdonos számára lakórendeltetést is biztosító gazdasági építmény építhető,

d) a szőlő művelési ágban lévő és ténylegesen így művelt területen - az e) pontban foglaltak kivételével - szőlőtermelési, borászati célú és borturizmust szolgáló gazdasági építmény, valamint a tulajdonos számára lakóépület és borturizmust szolgáló egyéb szálláshely is elhelyezhető;

e) szőlő művelési ágban lévő és ténylegesen így is művelt telkekkel rendelkező tulajdonos - ha az egy borvidéken vagy a beépítésre igénybe vett telektől 20 km-en belül lévő telkeinek összterülete 5 ha-nál nagyobb - az alábbi feltételekkel létesíthet építményt:

ea) szőlőműveléssel összefüggő birtokközpont csak azon a településen alakítható ki, ahol a birtoktest területének legalább 70%-a található,

eb) a beépítés egy telken érvényesíthető, de a beépített terület nagysága - a beszámított telkek összterületének 1%-át, egyúttal a beépítésre igénybe vett telek területének 25%-át és a 800 m2-t nem haladhatja meg,

ec) a beépítésre igénybe vett telek legkisebb mérete 2000 m2 és nem helyezkedhet el ökológiai hálózat magterületének övezetében, ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezetében

ed) a beépítésre igénybe vett telken szőlőtermelési, borászati célt szolgáló gazdasági építmény, tulajdonos számára egy lakást tartalmazó lakóépület, valamint borturizmust szolgáló egyéb szálláshely helyezhető el.

f) építményt létesíteni a hagyományos tájhasználathoz igazodó módon, csak a legalább 80%-ban művelt telken lehet, ahol a beépítés feltételeként az a művelési ág fogadható el, amely a telek művelt területének 60%-án meghatározó; azon a vegyes művelésű telken, ahol egyik művelési ág sem éri el a 60%-ot, a legszigorúbb beépítési szabályokkal rendelkező művelési ágra vonatkozó előírás szerint lehet építeni;

g) új állattartó telepet, a családi szükségletet meghaladó állattartást szolgáló épületet - a lovasturizmus céljait és az őshonos háziállatok bemutatását szolgáló épület kivételével - felszíni vizektől legkevesebb 200 méter távolságra lehet elhelyezni,

h) lakókocsi, lakókonténer, mobil lakóház, egyéb mobilház még ideiglenes jelleggel sem helyezhető el.

(2) A borszőlő termőhelyi kataszteri, valamint az ökológiai hálózat magterület térségi övezettel nem érintett részen Má-2 jelű általános mezőgazdasági terület övezetében birtokközpont - a (1) bekezdés e) pontjában foglaltak kivételével - a mezőgazdasági birtoktest egyik, legalább 2 ha területű telkén alakítható ki - a birtokközpont építési helyéül szolgáló település és a szomszédos települések közigazgatási területéhez tartozó - legalább 50 ha összterületű, mezőgazdasági művelés alatt álló birtoktest esetén. Birtokközpont csak azon a településen alakítható ki, ahol a birtoktest területének legalább 50%-a található.

(3) A (2) bekezdés szerinti birtokközpont telkén a mezőgazdasági használatot szolgáló gazdasági építmény, a tulajdonos számára lakóépület, lovasturizmust szolgáló, továbbá, ha a birtoktesten legalább 5 ha szőlő művelési ágú és ténylegesen így művelt terület is található, borturizmust szolgáló épületek helyezhetők el, összesen legfeljebb 3000 m2 nagyságú bruttó alapterülettel.

(4) A mezőgazdasági birtoktesten az (2) bekezdés szerinti birtokközpont mellett legfeljebb egy kiegészítő központ alakítható ki egy legalább 5000 m2-es telken, annak legfeljebb 25%-os beépítésével és összesen legfeljebb 2000 m2 nagyságú bruttó alapterülettel.

(5) Az (2) bekezdés szerinti birtokközpont és a (4) bekezdés szerinti kiegészítő központ beépített területe a mezőgazdasági birtoktesthez tartozó telkek összterületének 1%-át és a beépített telek területének 25%-át nem haladhatja meg.

(6) Az (2) bekezdés szerinti birtokközpont és a (4) bekezdés szerinti kiegészítő központ nem alakítható ki a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület térségi övezetében.

37. § Az ökológiai hálózat magterület térségi övezettel érintett részen Má-3 jelű általános mezőgazdasági terület övezetben:

a) a kialakult tájhasználat csak a természetközeli állapothoz való közelítés érdekében változtatható meg;

b) új építmény csak természetvédelmi kezelés és bemutatás céljából, valamint legfeljebb 30 m2 bruttó alapterületű szakrális építményként helyezhető el;

c) építmény legmagasabb pontja kizárólag kilátó rendeltetésű építmény esetén haladhatja meg a 10 métert,

d) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, továbbá új vegyszertároló és hulladékkezelő létesítmény nem létesíthető, valamint energetikai célú növénytelepítés nem megengedett.

e) a közlekedési és energetikai infrastruktúra-hálózatok elemeinek nyomvonala a magterület természetes élőhelyeinek fennmaradását biztosító módon, az azok közötti ökológiai kapcsolatok működését nem akadályozó műszaki megoldások alkalmazásával jelölhetők ki és helyezhetők el,

f) az ökológiai hálózat magterületének övezetében az erőművek közül csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető épületen elhelyezve.

Vízgazdálkodási terület övezete

38. § (1) A vízgazdálkodási terület övezetében épületet elhelyezni csak jogszabályban foglaltak szerint, a vízügyi igazgatási szerv hozzájárulásával lehet.

(2) A vízgazdálkodási terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

Különleges temető terület övezete

39. § (1) A különleges temető terület övezetében a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló építmény helyezhető el.

(2) A különleges temető terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket a 6. melléklet határozza meg.

Különleges turisztikai terület övezete

40. § (1) A különleges turisztikai terület övezete elsősorban szállás jellegű, kereskedelmi és szolgáltató, valamint a terület fenntartásához szükséges gazdasági épület rendeltetést szolgáló épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A különleges turisztikai terület övezetében az elhelyezhető és tiltott rendeltetéseket 6. melléklet határozza meg.

41. § (1) A rendelet mellékletei a következők:

1. melléklet: Szabályozási tervlap

2. melléklet: Szabályozási tervlap

3. melléklet: Borszőlő termőhelyi kataszter terület övezet szabályozási tervlap

4. melléklet: Az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályai

5. melléklet: A beépítésre szánt területen elhelyezhető és tiltott rendeltetések

6. melléklet: A beépítésre nem szánt területen elhelyezhető és tiltott rendeltetések

7. melléklet: Az állattartáshoz kapcsolódó építmények elhelyezésének szabályai

(2) A rendelet előírásait a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

42. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.