Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011.(IV.01.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2015. 04. 28- 2019. 08. 30

Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének

 

4/2011.(IV.01.) önkormányzati rendelete

 

a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról

 

(Egységes szerkezetbe foglalva4/2013.(IV. 09.) önkormányzati rendelettel, a 10/2014. (XII. 11.) önkormányzati rendelettel és a 4/2015.(II.25.) önkormányzati rendelettel)

 

 


Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

 

Általános rendelkezések

 

1.§

 

(1)   Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Kisrécse Község Önkormányzata


(2)   Az önkormányzat működési területe: Kisrécse község közigazgatási területe


(3)       Az önkormányzat képviselő-testületének elnevezése: Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete.


(4)  Az önkormányzat székhelye: 8756 Kisrécse, Szentkirály u. 14.


(5)[1] A képviselő-testület hivatalának megnevezése:            


Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal

8751 Zalakomár, Tavasz u. 13.

Kirendeltsége:          8756 Kisrécse, Szentkirály u. 14.

 

 

Az önkormányzat jelképei, bélyegzője, kapcsolatai, feladatai

 

2.§

 

(1)  Az önkormányzat jelképei: címer, zászló, pecsét. A címer és zászló leírását, valamint használatát külön önkormányzati rendelet szabályozza.


(2)  A képviselő – testület, a polgármester, a jegyző és a Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos kör alakú pecsétjén középen a Magyarország címere van, a köríven pedig a következő felirat olvasható:

- Kisrécse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

- Kisrécse Község Polgármestere

- Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője

- Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal


(3) Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének pecsétjét kell használni:


- a képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyveken,

            - a képviselő-testület által adományozott okleveleken,

     - az önkormányzat nemzetközi kapcsolatait tükröző dokumentumokon.


3.§


(1)  A polgármester gondoskodik arról, hogy a község lakossága a nemzeti és a helyi ünnepeket méltó módon megünnepelhesse.


(2) Kisrécse Község ünnepe: augusztus hónap 20. napját követő első vasárnap


(3) A község nemzetközi kapcsolatot tart fenn Székelyszentkirály erdélyi településsel. Más külföldi önkormányzatokkal történő együttműködési megállapodások megkötésére törekszik a község gazdasága és polgárai javára.


(4) A képviselő-testület a helyi közszolgáltatások szervezésében, a helyi társadalom- és gazdaságszervező munkában – ezek fejlesztése érdekében – együttműködik a Megyei Önkormányzattal. A koordináció keretében közvetlen cél a megyei tervek, koncepciók, elképzelések kidolgozásában való közvetlen részvétel, valamint azok egyeztetése a helyi elképzelésekkel. A folyamatos és rendszeres kapcsolattartás a polgármester, illetve a jegyző feladata.

 

(5)[2] Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXX. törvény (továbbiakban Mötv.) 13.§ (1) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján az Önkormányzat helyi közszolgáltatási feladatairól az alábbiak szerint gondoskodik:

a) az egészséges ivóvíz ellátásáról a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. gondoskodik,

b) az óvodai nevelésről közoktatási megállapodás alapján gondoskodik,

c) az egészségügyi alapellátást egyrészt az Önkormányzattal háziorvosi feladatok ellátása vállalkozási formában szerződést kötött háziorvos biztosítja, továbbá a fogorvosi alapellátásról és a háziorvosi ügyeleti ellátásról az önkormányzat társulásos formában gondoskodik

d) a szociális alapellátást a Magyar Vöröskereszt, valamint a Szociális Alapellátó Központ útján biztosítja.

e) villamos-energiaszolgáltatást, helyi közvilágítást az E.ON Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt. biztosítja,

f) a helyi közutak és köztemetők fenntartását részben maga az önkormányzat- elsődlegesen közmunkások alkalmazásával -  látja el.

g)települési szilárd hulladék elszállításáról a Saubermacher-Pannónia Kft. gondoskodik.

 


(6) Az önkormányzat az (5) bekezdésben felsoroltakon túl szabadon magára vállalhat többletfeladatot. A pénzügyi kihatással is járó többletfeladatról mindig az éves gazdálkodást meghatározó költségvetési rendeletében dönt.


II. Fejezet

 

Az önkormányzat jogállása

 

4.§


(1)  Az önkormányzat jogállását az Mötv. 41.§ (1)-(2) bekezdése határozza meg.


(2)[3] Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testület és szervei: az Ügyrendi Bizottsága, a polgármester, valamint a Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

     

(3)  A képviselő-testület egyes hatásköreit az Mötv. 41. § (4) bekezdése szerint átruházhatja. A polgármesterre átruházott hatásköröket az SZMSZ 1. melléklete, az Ügyrendi Bizottságra átruházott hatásköröket az SZMSZ 2. melléklete tartalmazza.


(4) A vagyonnyilatkozatok vizsgálatát az Ügyrendi Bizottság végzi.


(5)  Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható.

 

(6)  A testület hatásköréből nem ruházhatóak át az Mötv. 42. §-ában meghatározott hatáskörök.


(7) Az átruházott hatáskörök gyakorlásáról az azt gyakorló szerv szükség szerint, de              legalább évente egyszer köteles a testületnek beszámolni.

 

(8) A képviselő-testület egyes feladat - és hatásköreinek gyakorlását az 3. sz. mellékletben  foglaltak szerint a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence nagytérségi települési szilárd hulladékai kezelésének korszerű megoldására létrehozott Önkormányzati Társulásra – a továbbiakban  ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás – és Nagyrécse, Nagybakónak , Kisrécse, Csapi, Zalaújlak, Zalasárszeg Községi Önkormányzatok Intézményfenntartó Társulására átruházza.


(9)  A képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások céljából Önkormányzati intézményt, más szervezetet /a továbbiakban együtt: intézmény/ alapíthat. Kinevezi az önállóan gazdálkodó intézmény vezetőit. Az intézményvezetők kinevezése során – a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és más jogszabályok alapulvételével – az érintett közösség véleményét kikéri.

 

III. Fejezet

A képviselő-testület működése


5.§


(1)[4] Az önkormányzat képviselőinek száma: 5 fő. A polgármester az Mötv. 66. §-a alapján tagja a testületnek.


(2) A képviselő-testület tagjainak névsorát jelen rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.


6.§


(1) A képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést (rendes és rendkívüli ülése zárt ülés is lehet), valamint közmeghallgatást tart.

     

(2) A képviselő-testületet a polgármester – akadályoztatása esetén az képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester – írásbeli meghívóval hívja össze. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a legidősebb képviselő (korelnök) hívja össze és vezeti a képviselő-testület ülését.


(3) A képviselő-testület az önkormányzat székhelyén, Kisrécse, Szentkirály u. 14. Kultúrházban tartja üléseit, de amennyiben a tárgyalandó napirend, vagy egyéb körülmény indokolja a képviselő-testület máshol is ülésezhet.

7.§

 

(1) Az „Mötv. 47. § (1)”[5]bekezdése alapján a képviselő-testület akkor határozatképes, ha az ülésen a települési képviselőknek több mint a fele jelen van. (3 fő)


(2) Ha fentiekben megjelölt számú képviselő nincs jelen, akkor az ülés határozatképtelen, a polgármester az ülést bezárja, a nem tárgyalt napirendet, vagy rendkívüli ülésen, vagy a következő rendes ülésen tárgyalja a képviselő-testület, az irányadó szabályok szerint az előzetesen kitűzött napirend bővíthető.

 

A képviselő-testület megalakulása

 

8.§

 

(1)  Amennyiben az alakuló ülést a megválasztott polgármester akadályoztatása miatt nem tudja összehívni, úgy a testület összehívásáról a legidősebb képviselő, mint korelnök gondoskodik.


 (2) A képviselő- testület alakuló ülésén résztvevőket a Helyi Választási Bizottság Elnöke tájékoztatja a polgármester és a képviselők választásának eredményéről és törvényességéről, majd sor kerül a megbízólevelek átadására.

 

(3)  A polgármester és a képviselők az alakuló ülésen, illetve a – időközi választás esetén – megválasztásukat követő első ülésen ünnepélyes esküt tesznek és aláírják az esküokmányokat.

 

(4) Az alakuló ülésről távollevő képviselő az esküt azon a testületi ülésen teszi le, amelyen először vesz részt.

           

Az alpolgármester választása

 

9.§


(1)[6] Az alpolgármester megválasztására az Mötv. 74. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.




A bizottság tagjainak megválasztása

10.§[7]

 (1)  A képviselő-testület az alakuló ülésén megválasztja a bizottság tagjait.

(2) A bizottság nem képviselő tagjainak személyére bármely képviselő javaslatot tehet.  A bizottság nem képviselő tagjai a képviselő-testület előtt esküt tesznek.

(3) A bizottsági tagság megszűnése esetén az (1) és (2) bekezdésben foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni az új bizottsági tag megválasztásakor.

 

A képviselő-testület programja

11.§[8]


(1) A képviselő-testület tevékenységének és a település fejlesztésének irányvonalát, valamint a kiemelt célokat az Mötv. 116. §-a szerinti gazdasági program tartalmazza, amely a képviselő-testület megbízatásának időtartamára, vagy azt meghaladó időszakra szól.

 

 

Rendes ülés

 

12.§


(1) A képviselő-testület az „Mötv. 44. §-át”[9] figyelembe véve szükség szerint, minden év február, március, április, június, szeptember, november és december hónapjában ülésezik.

                

(2) Az ülés meghívóját és az előterjesztéseket a képviselőknek, a tanácskozási joggal a meghívottaknak és a részvételi joggal jelenlévőknek olyan időpontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés előtt legalább 5 nappal megkapják.


(3) A meghívót a lakosság tájékoztatása érdekében ki kell függeszteni az önkormányzat (Kisrécse, Szentkirály u. 14.) épületénél, a Kultúrháznál található hivatalos hirdetőtáblán.


 (4) A meghívó tartalmazza az ülés helyét, a nyilvános ülés kezdésének időpontját, a javasolt napirendeket és a napirendek előterjesztőit.

 

Rendkívüli ülés

 

13.§


(1)  Az Ötv. 12.§ (1) bekezdése szerint a testületi ülést össze kell hívni:

              a) a megválasztott képviselők egynegyedének;

              b) a testület állandó bizottságának

                   indítványára.

        

(2) Rendkívüli ülés indítványozását írásban a polgármesternél kell előterjeszteni.


(3)  A polgármester az indítvány benyújtásától számított 15 napon belül köteles a rendkívüli ülést írásban a napirend(ek) feltüntetésével összehívni.

 

(4) A polgármester rendkívüli ülést hívhat össze. A rendkívüli ülés összehívásának indokát és időpontját a meghívóban fel kell tüntetni.

 

(5) Sürgős, halasztást nem tűrő, rendkívüli esetben a meghívó az ülés előtti napon is kiküldhető. El lehet tekinteni az írásbeliségtől is – telefonon történő meghívás esetén, de a sürgősség okát mindenképpen közölni kell.

 

Az ülések meghívottjai

 

14.§

 

(1) A testületi ülésekre meg kell hívni:

              a) képviselőket

              b) a jegyzőt,

              c) külsős alpolgármestert,

              d) a Közös Önkormányzati Hivatal illetékes köztisztviselőjét,

              e) a napirenddel érintett bizottság által felkért szakértőket,

              f) akiket a polgármester vagy a testület indokoltnak tart,

              g) a napirend által érintett intézmények, szervezetek vezetőit,

              h) akiknek meghívását jogszabály kötelezően előírja.


Az ülések nyilvánossága

 

15. §

 

(1)[10] A testületi ülések nyilvánosak.

         

      (2) A nyilvános ülésen a részvételi lehetőség nem korlátozható. Az ülésen – az erre kijelölt helyen – hallgatóként bárki megjelenhet.

A képviselőtestület működését hozzászólással, megjegyzéssel kérdéssel, véleménynyilvánítással a hallgatóság nem zavarhatja.

A rendbontó választópolgárokat a polgármester kivezettetheti.

     

      (3) A testület esetenként – egyszerű szótöbbséggel – dönt a hozzászólási jog megadásáról az ülésen hallgatóként megjelenteknek maximum 5 perc időtartamra.

 

Zárt ülés

 

16.§[11]

 

(1) A képviselő - testület zárt ülés tartására vonatkozó szabályokat az Mötv 46. § (2) és (3) bekezdése tartalmazza.

 

(2) Az érintett az ülés megkezdéséig írásban nyilatkozik arról, hogy a személyét érintő ügy tárgyalásakor hozzájárul-e a nyílt ülés tartásához, vagy zárt ülés elrendelését kéri.

 

(3) Az Mötv 46.§ (2) bekezdés c) pontjában meghatározott üzleti érdek sérelme áll fenn, ha a rendelkezés konkrét vagyontárgy (vagyonelem) felett történik és a rendelkezés az adott vagyontárgy (vagyonelem) jogi helyzetét közvetlenül befolyásolja és a döntéshozatali folyamat nyilvánossága vagy a döntés indokainak (előzetes) nyilvánosságra kerülése az önkormányzat gazdasági érdekeit vagy gazdálkodásának biztonságát alaposan vélelmezhetően közvetlenül veszélyeztetné.

(4) Zárt ülésen hozott közérdekű döntést nyilvános ülésen ismertetni kell.

 

 

A napirendi pontok előkészítése, megvitatása


17.§


(1) A képviselő-testületi ülés napirendi pontjaira, tárgyalásuk sorrendjére a polgármester a meghívóban tesz javaslatot. Az ülés napirendjéről - figyelembe véve a képviselői javaslatokat - a képviselő-testület határoz.

     

(2) A képviselő-testület olyan halaszthatatlan döntést igénylő előterjesztést is napirendre vehet, melyre tekintettel a képviselő-testület rendkívüli ülése is összehívható lenne. A napirendre vétel önálló napirendi pontként történik.

     

(3) A tájékoztatókhoz csak kérdés tehető fel és a tájékoztatókra és a kérdésekre adott válaszokról vita nem indítható.

 

Az előterjesztés és az előterjesztések rendje

 

18.§


(1)Előterjesztésnek minősül a képviselő-testület, a bizottság, a polgármester, vagy valamely képviselő- testületi képviselő által javasolt:

a) rendeleti javaslat

b) határozati javaslat

c) beszámoló


(2) A testületi ülésre az előterjesztés írásban vagy szóban kerül benyújtásra.

(3) A képviselő-testülethez előterjesztést nyújthatnak be:

a) a képviselők;

b) a polgármester és az alpolgármester;

c) a bizottság;

d) a jegyző;

e) akit a polgármester felkér.

 

(4) Az előterjesztésnek tartalmaznia kell:

a) az előterjesztő megnevezését;

b) az előterjesztés készítőjét;

c) az előterjesztés tárgyát;

d) az előzetes véleményezés megtörténtét;

e) a lehetséges döntési alternatívákat és azok jogszabályi alapját;

f) a döntési javaslatok indokait;

g) a határozati javaslatot, illetve a rendelet tervezetét;

h) a határidőt, a végrehajtásért, illetve az ellenőrzésért felelős megnevezését;


(5) Tájékoztató-jelentés határozati javaslat nélkül is előterjeszthető.

 

19.§


(1) Az előterjesztés kiküldésekor még nem ismert olyan kérdésekben, amelyekben sürgős döntést kell hozni, az ülésen is lehet előterjesztést kiosztani és felvenni a napirendi pontok közé, melynek feltétele, hogy azt a képviselők egyszerű szótöbbséggel a napirendek közé megszavazzák. Az előterjesztés felvételének szavazásra történő bocsátása előtt a polgármesternek illetve az előterjesztőnek meg kell indokolni annak szükségességét és rövid tartalmát.

 

Interpelláció

 

20.§


(1)Az interpelláció olyan felszólalás, melynek tárgya szoros kapcsolatban kell, hogy álljon az önkormányzat hatáskörének ellátásával, illetőleg annak valamely – az önkormányzat irányítása alá tartozó – szervezet hatáskörébe kell tartoznia.


(2) A képviselő a képviselő-testület ülésén – napirendek lezárása után – a polgármestertől, az  alpolgármestertől, az Önkormányzati bizottság elnökétől és a jegyzőtől önkormányzati ügyben szóban vagy írásban felvilágosítást kérhet (interpellálhat).


(3) Az interpellált az ülésen – vagy legkésőbb 15 napon belül írásban – legfeljebb 5 percben  köteles válaszolni. Ha a megkérdezett írásban ad választ, válaszát minden képviselőhöz el kell juttatni. Az elfogadásáról azonban ekkor is (a következő) testületi ülésen kell dönteni.


(4) Ha az interpelláció benyújtására a képviselő-testület ülését megelőzően legalább 8 nappal sor került, úgy arra az ülésen kell érdemi választ adni.

 

(5) Az interpelláció tárgyának kivizsgálásába az interpelláló képviselőt is be kell vonni. A képviselő-testület részletesebb kivizsgálást is elrendelhet, ezzel megbízhatja a polgármestert, az alpolgármestert, a bizottság elnökét.

Ideiglenes bizottság is megbízható a kivizsgálással, valamint a kivizsgálás bármely szakaszában külső szakértő is bevonható. A kivizsgálásban az interpelláló képviselő maga is részt –vehet.


(6) A képviselő-testület ülésén az interpellációra adott válasz elfogadásáról először az előterjesztő nyilatkozik, majd vita nélkül a testület dönt az elfogadásról. Ha a testület nem fogadja el a választ, annak vizsgálatát az 5. pont szerint kell lefolytatni.


(7) Az interpellációkról a jegyző rendszeres és folyamatos nyilvántartást vezet.

 

Képviselői kérdés és közlemény

 

21. §


(1) A képviselő a képviselő-testület ülésén a napirendek tárgyalását követően a polgármesterhez, alpolgármesterekhez, jegyzőhöz, és a bizottság elnökéhez kérdést intézhet.

 

(2) A kérdés az önkormányzat feladatkörébe tartozó, szervezeti, működési, döntési és            előkészítő jellegű felvilágosítás kérés, amely nem kapcsolódik az ülés napirendjeinek                témaköréhez, és nem sorolható az interpelláció fogalomkörébe.


(3) A kérdéshez hozzászólásnak viszontválasznak nincs helye, a válasz elfogadásáról a                képviselő-testület nem dönt.


(4) A kérdés elmondására és a válaszra 3-3 perc áll rendelkezésre.


(5) Amennyiben a kérdezett a választ az ülésen nem tudja azonnal megadni, úgy köteles arra 15 napon belül írásban válaszolni, mely írásos választ egyidejűleg valamennyi képviselő részére meg kell küldeni.

 

22.§

 

(1)A képviselő a közérdeklődésre számot tartó bejelentéseket, kérdéseket a képviselői közlemények keretében legfeljebb egyszer, 2 perc időtartamban terjesztheti elő. A közleményekhez kérdésnek, hozzászólásnak nincs helye.

 

Képviselői indítvány

 

23.§


(1) A képviselő a – képviselőtestület feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben – a napirendben nem szereplő képviselői indítványt terjeszthet elő, amelynek meg kell felelnie az előterjesztésekkel szemben támasztott alaki követelményeknek.


(2) A képviselői indítványokat legalább a képviselő-testületi ülést megelőző 3 nappal kell a polgármesternek írásban vagy elektronikus úton leadni.


(3) Az önálló indítványt a polgármester a testületi ülés meghívójában napirendi               javaslatként tünteti fel, és annak mellékleteként kiküldi.


(4) A képviselő-testületi ülés előtt csak a napirendekhez vagy az önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó kiegészítő anyagok oszthatók ki.

 

A tanácskozás rendje

 

24.§

 

(1) A képviselő-testületi ülést a polgármester vagy a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester, mindkettejük tartós akadályoztatása esetén a korelnök vezeti az ülést.


(2) Az ülést a polgármester nyitja meg és a határozatképesség szempontjából megállapítja a jelenlévő képviselők számát, valamint azt, hogy az ülés az SZMSZ előírásainak megfelelően került-e összehívásra.


(3) A polgármester az ülés tartama alatt az egyes napirendi pontokkal kapcsolatos határozathozatalnál is ellenőrzi a határozatképességet.


(4) A polgármester, illetve az előterjesztő javasolhatja – maximum 3 perces indokolással – a napirendi pont tárgyalásának megszakítását vagy a napirendi pont határozathozatal nélkül történi lezárását. Erről a képviselő-testület vita nélkül – egyszerű szótöbbséggel – dönt, egyúttal meghatározza a napirendi pont szükség szerinti kiegészítését, illetve tárgyalásának új időpontját.

          

(5) A képviselő-testületi ülésen résztvevő képviselők, illetve minden jelenlévő személy                köteles a tanácskozás rendjét fenntartani és méltóságát tiszteletben tartani.


(6) A polgármester gondoskodik a képviselő-testületi ülés rendjének fenntartásáról.


(7) A tanácskozás rendjének megtartása érdekében a polgármester:

a) A tárgytól eltérő vagy önmagát ismétlő felszólalót figyelmezteti, ismétlődő    figyelmeztetés esetében megvonja tőle a szót. Akitől a szót megvonták, az ugyanabban a tárgykörben nem szólalhat fel újra;

               b) Rendreutasítja azt a képviselőt, aki a testületi ülés méltóságát sértő kifejezést használ.                                       

                    Súlyos esetben jegyzőkönyvi megrovásban részesítheti a képviselőt.

c) Rendzavarás esetén figyelmeztetésben részesíti a rendbontót. Amennyiben a    rendzavarás a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi az ülést határozott időre félbeszakíthatja a jelenlévő képviselik többségének támogató szavazatával.


(8) A polgármester a rend fenntartása érdekében tett – e rendeletben szabályozott – indokolt intézkedései ellen észrevételt tenni, azokat visszautasítani, vagy azokkal vitába szállni nem lehet.


(9) A képviselő-testületi ülésen bármilyen címen jelenlévő meghívott, illetve érdeklődő           által a tanácskozás rendjének bármilyen módon történi megzavarása az ülés levezető           elnökének rendre utasítását vonja maga után.


(10) Az érdeklődők részéről történt ismételt rendzavarás esetén az ülés levezető elnöke az         érintetteket a terem elhagyására kötelezheti.


(11) A képviselő-testület ülése alatt a teremben a mobil telefonokat ki kell kapcsolni,                  illetve csengőhangját el kell némítani akkor is, ha erre a polgármester nem hívja fel a                 figyelmet.

 

A képviselő-testület ülésének vezetése

 

25.§

 

(1) A polgármester előterjeszti a nyílt ülés napirendi tervezetét, mégpedig a következő sorrendiséget figyelembe véve:

      

a) az ülés aktuális napirendi pontjai (rendeletek, előterjesztések, beszámolók,

              tájékoztatók),

b) képviselői bejelentések, interpellációk, kérdések tárgyalása,

c)korábban benyújtott, adott ülésen tárgyalandó interpellációkra, kérdésekre adott

   válaszok megvitatása,

d) egyéb ügyek.


(2)  A zárt ülés napirendjeinek ismertetésére és a napirend elfogadására a nyílt ülés lezárását  követően – külön ülés keretében – kerül sor.


(3)  A nyílt, illetve a zárt ülés napirendi tervezetéről a képviselő-testület vita nélkül határoz.       Az ismertetett és elfogadott napirend egyben tárgyalási sorrendet is jelent.


(4)  A polgármester és bármely képviselő kezdeményezheti a napirendi pontok összevont tárgyalását, tárgyalási sorrendjének módosítását. A tárgyalási sorrend cseréjéről a képviselő- testület vita nélkül, a jelenlévők többségi szavazatával határoz.

 

(5) A polgármester minden napirendi pont felett (a tájékoztatók kivételével) az előterjesztést követően köteles vitát nyitni, majd azt lezárni.


(6) Az előterjesztő szóbeli kiegészítése maximum 5 perc lehet. Az előterjesztő a válaszok megadásánál igénybe veheti a tanácskozási joggal nem rendelkező, de jelenlévő szakértő(k) segítségét is.


(7) A képviselőknek a napirendhez való hozzászólásra a polgármester adja meg a szót.


(8) A hozzászóló mondanivalójának időtartama maximum 5 perc lehet, amibe a kérdésfeltevés ideje nem számít bele.


(9) Második hozzászólásra 2 percben van lehetőség. A polgármester engedélyezheti a      többszöri hozzászólást.


(10) A vita lezárását követően a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatokat.


(11) A vita lezárására bármelyik képviselő vagy a levezető elnök tehet javaslatot. A képviselő-testület a javaslatról vita nélkül határoz.


(12) A jegyző törvényességi észrevétel esetén köteles felszólalni.

 

Módosító javaslat

 

26.§


(1)Módosító javaslatot a képviselők a napirendi pont vitájának keretében terjeszthetnek elő.

 

 

Ügyrendi javaslat

 

27.§


(1) Az ügyrendi javaslat a képviselő-testület vezetésével, rendjével összefüggő, a tárgyalt napirendi pontot érdemben nem érinti, eljárási kérdésekre vonatkozó javaslat.


(2) Ügyrendi javaslat céljából a képviselők az ülés során bármikor szót kérhetnek, ha a levezető elnök megállapítja, hogy a javaslat nem ügyrendi, a képviselőitől megvonja a szót.


(3) Az ügyrendi javaslat megfogalmazásának időtartama legfeljebb 1 perc lehet.


(4) Az ügyrendi javaslatról a képviselő-testület vita nélkül dönt.


(5) Nem minősül vitának a jegyzőnek az adott ügyrendi javaslat jogszabályba ütközése                tekintetében kifejtett álláspontja.

 

A döntéshozatal szabályai

 

28.§


(1)  A képviselő-testület döntéshozatalából történi kizárást az Mötv. 49. § (1) bekezdése szabályozza.


(1a)  Ha a képviselő személyes érintettségét nem jelenti be, és a köztudomású, vagy a képviselő-testület azt megállapítja, a képviselő-testület határozatban rögzíti, hogy a képviselő törvényben előírt kötelezettségének nem tett eleget, szükség esetén döntését felülvizsgálja.


(2)[12] A képviselő-testület minősített többségének szavazata szükséges az Mötv. 50. §-ában foglalt esetekben, továbbá az alábbi esetekben:

a) a képviselő-testület munkaprogramjának, gazdasági programjának az elfogadása,

b) a településrendezési terv elfogadása,

c)      az Önkormányzat vagyonával, tulajdonával való rendelkezés,

d)     hitel felvételéhez,

e)      kitüntetés, díszpolgári cím adományozása,

f)       helyi népszavazás kiírásához

g)      testületi hatáskörök átruházása.


 

 

A szavazás módja

 

29.§


(1) A képviselőknek szavazni csak személyesen lehet.

       

(2)[13] A képviselő - testület a döntéseit nyílt kézfelemeléssel történő szavazással hozza. Titkos szavazást tarthat mindazokban az ügyekben, amelyekben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat. A képviselő – testület tagjait titoktartási kötelezettség terheli a tudomásukra jutott személyes adatok és információk tekintetében.


(3) A levezető elnöknek a vita során elhangzottakat egymástól elkülönítve kell megszavaztatni mégpedig úgy, hogy előbb a módosító javaslatokat, majd az eredeti javaslatot bocsátja szavazásra. A szavazás eredményének megállapítása után a levezető elnök kihirdeti a végleges határozatot.


(4)  A képviselő-testületi ülésen a nyílt szavazás kézfeltartással történik.

 

Név szerinti szavazás esete

 

30.§

 

(1) Ha a képviselő-testületi ülésen jelenlévő képviselők fele kéri vagy azt jogszabály kötelezővé teszi, név szerinti szavazást kell elrendelni.

(2) Név szerinti szavazás esetén a képviselők névsorát ABC sorrendben kell az Ügyrendi Bizottság elnökének felolvasni.


(3) A képviselők az „igen” „nem”, illetve a „tartózkodás” szavak érthető kimondásával szavaznak.


(4) Az elnök vagy az őt helyettesítő képviselő a szavazást a képviselők névsorán feltünteti, a szavazatokat külön-külön összeszámolja és kihirdeti a szavazás eredményét. A szavazási névsor a jegyzőkönyv része.

 

Titkos szavazás lehetőségei


31.§


(1)  A képviselő-testület a polgármester vagy bármely képviselő kezdeményezésére titkos szavazást tarthat az Mötv. 46. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben.


32.§

 

(1) A szavazás titkosságáról és a titkos szavazás módjáról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.


(2) A titkos szavazás szavazólapon történik, amelyet a hivatal hivatalos pecsétjével kell               ellátni.


(3) Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelölt(ek)re, döntési alternatívákra lehet.


(4) Érvénytelen a szavazat; ha:

a) nem hivatalos – bélyegzőlenyomat nélküli – szavazólapon adták le;

b) ceruzával töltötték ki a szavazólapot;

               c) nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy a képviselő kire, illetve milyen    döntési alternatívákra szavazott;

d) a szavazó képviselő a megválaszthatónál több jelölt nevét, illetve több döntési   alternatívát hagy a szavazólapon.


33.§


(1) A titkos szavazás lebonyolításában az Ügyrendi Bizottság vesz részt.


(2) Az Ügyrendi Bizottság megállapítja a titkos szavazás eredményét, melyről tájékoztatja a képviselő-testületet. A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül.  


(3) A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

a) a szavazás helyét és időpontját;

b) a szavazás során hozott határozatokat, fontosabb eseményeket;

c) a szavazás eredményét.


(4) A jegyzőkönyvet az Ügyrendi Bizottság szavazás lebonyolításában résztvevő tagjai aláírásukkal hitelesítik.


34.§


(1)A szavazólapoknak a képviselők részére történő átadását a képviselők névjegyzékén jelölni kell.

 

A testület döntései

 

35.§


(1) A képviselő-testület önkormányzati rendeletet alkot és határozatokat hoz.


(2) A testületi döntéseket naptári évenként kezdődően folyamatos sorszámmal és              évszámmal kell ellátni: ……./……… (… …) önkormányzati rendelet/határozat.


(3) Az önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezheti a polgármester, a képviselő, a képviselő-testület bizottsága, a jegyző, civil szervezet képviselője.


(4)A rendelet szakmai előkészítését a jegyző végzi, de a képviselő-testület szükség esetén más szakértőket is felkérhet, valamint előkészítő csoportot hozhat létre.


(5) A rendelet és a normatív határozatok kihirdetésére a helyben szokásos módon, az önkormányzat (Kisrécse, Szentkirály u. 14.) épületénél, a Kultúrháznál található hivatalos hirdetőtáblán kerül sor.

 

 

A testületi ülés jegyzőkönyve

 

36.§



(1[14]) A jegyzőkönyv készítés szabályaira az Mötv. 52. §- ban foglaltak az irányadóak

 

(2)[15] A jegyzőkönyv tartalmazza az Mötv-ben foglaltakon kívül:


a) a távol maradt képviselők nevét,

b) külön indítványra a kisebbségi véleményt,

c) a polgármester intézkedéseit a rend fenntartására,

d) az elhangzott kérdéseket, interpellációkat, valamint az azokkal kapcsolatos döntéseket, intézkedéseket a vonatkozó szabályok szerint,


(3) A polgármester valamint a képviselők indítványára a testület egészéről, vagy egy-egy napirendjének a tárgyalásáról szó szerinti jegyzőkönyvet kell készíteni.


(4) A jegyzőkönyv mellékletei a meghívó, az előterjesztések, rendelet-tervezetek, rendeletek, határozat-tervezetek, jelenléti ív, írásban benyújtott hozzászólás.


(5) A választópolgárok a képviselői-testületi előterjesztéseket és az ülések jegyzőkönyveit – a zárt ülés kivételével – a Közös Önkormányzati Hivatalban (Kisrécse, Szentkirály u. 14.) tekinthetik meg.

 

 

IV. Fejezet

 

A lakossággal való kapcsolattartási formák

 

37. §

 

(1) A képviselőtestület - a költségvetésben meghatározott összeg erejéig - anyagilag is    támogatja a lakossági önszerveződő közösségek tevékenységét, illetőleg a közösségekkel együttműködik.


(2) Az együttműködés formái:

a) közmeghallgatás

b) polgármesteri, alpolgármesteri fogadóóra

c) a képviselő-testület ülésének nyilvánossága

d) lakossági fórumok


(3) A lakossággal való élő és szorosabb kapcsolattartást szolgálja a képviselő-testület dokumentumainak széles körben való ismertetése.

 

 

                                   Közmeghallgatás, lakossági fórum

 

38. §

 

(1) A képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetetten közmeghallgatást tart.

 

(2) A közmeghallgatás időpontjáról a lakosságot tájékoztatni kell, összehívásáért és                meghirdetéséért a polgármester a felelős.

 

(3) A közmeghallgatáson elhangzottak (közérdekű javaslatok, észrevételek) összegzéséről a közmeghallgatást követi két hónapon belül a polgármester ad tájékoztatást.

 

(4) A közmeghallgatás technikai lebonyolításáért a jegyző felelős.

 

(5) Közmeghallgatás összehívása előtt a polgármester tájékoztatást tesz közzé közmeghallgatás időpontja előtt legalább 5 nappal a következő helyeken:

    a) az önkormányzat hirdetőtábláin történő kifüggesztéssel,

    b) a településen működő üzletekben.


(6) A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekre a képviselő-testületnek lehetőleg azonnal válaszolni kell.


(7) Amennyiben a közérdekű kérdés vagy javaslat a közmeghallgatáson nem válaszolható meg, a meg nem válaszolt közérdekű kérdést és javaslatot a polgármester vizsgálja.


(8) A kérdést a polgármester 15 napon belül megválaszolja a kérdezőnek. A válaszról a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni kell.


(9) A közmeghallgatáson a képviselő-testület önálló napirendeket is megtárgyalhat.

 

39.§

 

(1) Lakossági fórumot kell tartani:

a) a településrendezési szabályzat, valamint a szabályozási tervek elfogadását

     megelőzően;

b) a lakosság életkörülményeire jelentősen ható helyi önkormányzati döntések

     előkészítésekor

c) minden olyan kérdésben, amit törvény ír elő.

 

V. FEJEZET


Helyi népszavazás 


40.§[16]

A helyi népszavazásra a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvényben és a képviselő-testület önálló rendeletében foglaltak irányadók.


41.§[17]


(1)[18] Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

 

(2) Minden választópolgárnak joga van ahhoz, hogy kezdeményezze valamely képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügy, testületi ülésen történő megtárgyalását. Több, tartalmában megegyező beadvány együttesen is előterjeszthető és feldolgozható. A népi kezdeményezést a polgármesternek kell benyújtani.

 

(3) Népi kezdeményezés tárgyalás nélkül csak akkor utasítható el, ha:

a)      olyan ügyre vonatkozik, amelynek elbírálására a helyi képviselő-testületnek nincs hatásköre vagy illetékessége,

b)      a megtárgyalás olvashatatlanság, név vagy adatazonosíthatatlanság okából vagy önellentmondás miatt nem lehetséges.

 

(4) A visszautasítás indokát írásban közölni kell.

 

(5) A képviselő-testület népi kezdeményezés tárgyában hozott döntését a polgármester közli.

 

VI. Fejezet

 

                                                    A képviselő

 

42.§[19]

 

 

(1)   A képviselő jogállását az Alaptörvény és az Mötv. rendelkezései határozzák meg.


(2)       A képviselő a Bünteti Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 459. § 11. pont i) pontja szerint hivatalos személynek minősül.


(3)  Minden önkormányzati képviselő jogai és kötelezettségei azonosak.


 

A képviselő kötelezettségei

 

43.§

(1)[20] A képviselő köteles az Mötv.[21] rendelkezésein túl:

a) olyan magatartást tanúsítani, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre, a választók bizalmára;

b) felkérés alapján részt venni a testületi ülések előkészítésében, valamint különböző vizsgálatokban

            c)[22] rendszeresen kapcsolatot tartani a választókkal, a lakosság közösségeivel;

d) testületi vagy bizottsági ülésről történi távolmaradását minden esetben indoklással együtt előzetesen a Közös Önkormányzati Hivatalban bejelenteni;

            e) a képviselői minőségében megszerzett vagy tudomására jutott információt megőrizni,      

                   azt saját maga és más előnyére, illetve hátrányára felhasználni tilos;

            f) köteles megtartani a tudomására jutott állami és szolgálati titkot, valamint

köteles figyelembe venni az Alaptörvénynek, a Polgári Törvénykönyvnek és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló a 2011. évi CXII. törvénynek a magántitok és a személyi adatok védelmére vonatkozó szabályait. Titoktartási kötelezettsége megbízatásának lejárta után is fennáll.   

            g)[23] vagyonnyilatkozatot tenni a 2000. évi XCVI tv. 10/A § (1) bekezdése alapján kell.


(2) Azt a képviselőt, aki a szabályszerűen kiküldött meghívóban megjelölt időpontban a               képviselő- testület üléséről előzetes bejelentés vagy igazolás nélkül távol marad, és               távolmaradását alapos indokkal nem menti ki, igazolatlanul távollevőnek kell minősíteni.


(3) A képviselő-testület tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló részletes szabályokat a rendelet 3. sz. függeléke tartalmazza.

 

VII. Fejezet

A képviselő-testület bizottsága


44.§

 

 (1) A képviselő-testület a 2. sz. mellékletben meghatározott önkormányzati feladatok ellátására alábbi állandó bizottságot hoz létre:


          Ügyrendi Bizottság


(2) Az Ügyrendi Bizottság tagjainak névsorát a 2. sz. függelék tartalmazza.

(3) A képviselő-testület meghatározott feladatkörök ellátására ideiglenes (ad hoc) bizottságot hozhat létre. Az ideiglenes bizottság elnöke minden esetben csak képviselő lehet.

 

45.§

 

(1)     A bizottság a belső működési szabályait - az „Mötv.”  és az SZMSZ keretei között - maga állapítja meg.

(2) Az Ügyrendi Bizottság általános feladatai:

a)[24] dönt a hatáskörébe utalt ügyekben,

b) a képviselő-testület döntéseinek előkészítése érdekében megvitatja és állást foglal a   feladatkörébe tartozó ügyekben, beleértve a testületi előterjesztések véleményezését is.

c) előkészíti a meghatározott előterjesztéseket,

d) közreműködik a feladatkörébe tartozó önkormányzati rendeletek és határozatok előkészítésében,

e)  javaslatot tesz a képviselő-testület hatáskörébe tartozó és a bizottság feladatkörét érintő személyi kérdésekben.

(3)     A bizottság határozatképességére és határozathozatalára a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4)[25]     A képviselő-testület meghatározhatja azokat az előterjesztéseket, amelyeket a bizottság nyújt be, illetve amelyek csak a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselő-testülethez.

(5)[26] A bizottság ülésének összehívására az Mötv. 60. §-ának szabályai az irányadók.  

 (6)[27]    Bármely képviselő javaslatot tehet valamely - a bizottság feladatkörébe tartozó - ügy megtárgyalására. A bizottság elnöke az indítványt a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszti, melyre köteles meghívni az indítványozó képviselőt.

(7 )    A bizottsági döntéshozatalból való kizárásra és a zárt ülés tartására az „Mötv.” [28]szabályait kell alkalmazni. Zárt ülésről csak a bizottság elnöke adhat tájékoztatást.

(8)[29]     A bizottság elnöke a bizottság tevékenységéről évenként beszámol a képviselő-testületnek.


46.§[30]

 

(1)    A bizottság üléséről jegyzőkönyv készül, amely az elhangzott felszólalások rövid, tömör ismertetését, a hozott döntést, - külön indítványra - a kisebbségi véleményeket tartalmazza. A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető írja alá.

(2)   A bizottsági jegyzőkönyvet a  az ülést követő 15 napon belül megküldi a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szervéhez.

(3)     A bizottság elnöke a bizottság tevékenységéről évenként beszámol a képviselő-testületnek.

 

VIII. Fejezet


Polgármester, alpolgármester

 

A polgármester

 

47.§

 

(1)  A polgármester a választópolgárok által közvetlenül megválasztott tisztségviselő, az              önkormányzat képviselő-testületének tagja.

        

(2) A polgármester a megbízatását társadalmi megbízatásban látja el.


(3)  A polgármester a Közös Önkormányzati Hivatalban (Kisrécse, Szentkirály u. 14.) minden hónap első keddjén reggel 9.00 órától 10.00 óráig fogadóórát tart.


(4)[31] A polgármester foglalkoztatási viszonyával kapcsolatos szabályokat, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezéseket a Mötv. szabályozza.


 (5)[32] A képviselő-testület a polgármester részére – egyedi döntés alapján – költségátalányt                állapíthat meg.

 

A polgármester feladatai


48.§


(1)[33] A polgármester az Mötv. 67. § rendelkezései szerint látja el feladatait.

 

(2) A polgármester a képviselő-testület működésével a Mötv. 65-68. §.-aiban és egyéb jogszabályokban rögzített feladatain túl feladata:

a) segíti a képviselő -testület tagjainak a munkáját,

b) szervezi a településfejlesztést és közszolgáltatásokat,

c) biztosítja a demokratikus helyi hatalomgyakorlást és a közakarat érvényesítését

d) ellátja és irányítja az önkormányzat nemzetközi kapcsolataival összefüggő protokolláris feladatokat,

e) véleményt nyilvánít a község életét érintő kérdésekben,

f) nyilatkozatot ad a helyi és országos és egyéb hírközlő szerveknek,

g) gondoskodik a képviselő-testület és szervei, valamint az intézmények munkáját, céljait hitelesen és tárgyilagosan bemutató, a község érdekének megfelelő propaganda tevékenység kialakításáról

h) dönt az éves költségvetés felhasználásának sorrendjéről.

 

Alpolgármester

 

49.§[34]


(1)               Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatait.


(2)       Az alpolgármesterre megfelelően irányadók a polgármesterre vonatkozó szabályok. Az alpolgármester tiszteletdíjának és a költségtérítésének mértékére a Képviselő- testület bármely tagja javaslatot tehet.


(3)               Az alpolgármester feladatai – jellegüket, tartalmukat tekintve, a polgármester utasításainak megfelelően végzi.


(4)               Az alpolgármester a Közös Önkormányzati Hivatalban (Kisrécse, Szentkirály u. 14.) minden hónap harmadik keddje reggel 9.00 órától 10.00 óráig fogadóórát tart.

 

IX. Fejezet


Az önkormányzat hivatali feladatainak ellátása

50.§[35]


(1) Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Mötv. 84-85. §-ban foglalt felhatalmazással élve igazgatási feladataik ellátására, az önkormányzatok működésével, valamint a polgármesterek illetve a jegyző feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására Közös Önkormányzati Hivatalt hozott létre Zalakomár, Balatonmagyaród, Zalasárszeg Községek Önkormányzataival.


(2) A Közös Önkormányzati Hivatal székhelye Zalakomár, elnevezése: Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal címe: 8751 Zalakomár, Tavasz u. 13.


(3) Az együttműködési megállapodásban kell rögzíteni a Közös Önkormányzati Hivatal fenntartásához való hozzájárulás szabályait, munkáltatói jogok gyakorlásának rendszerét, az együttműködés részletes feltételeit.


(4) A Közös Önkormányzati Hivatal előirányzatai feletti rendelkezési jogára tekintettel teljes jogkörű, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv.


(5) A Közös Önkormányzati Hivatal részletes Szervezeti és Működési Szabályzatát, az ügyfélfogadás rendjét, idejét, a hivatal szervezeti felépítését az SZMSZ 1. függeléke rögzíti.


(6) A Közös Önkormányzati Hivatalnál a hivatal SZMSZ- e tartalmazza a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséggel járó munkaköröket.


(7) Hivatal igény és szükség szerint köteles adatokat szolgáltatni és jelentést készíteni a képviselő - testületnek és az önkormányzati bizottságnak.


       

A jegyző


51. §[36]


(1) A polgármesterek – pályázat alapján – jogszabályban megállapított képesítési követelményeknek megfelelő jegyzőt nevez ki, határozatlan időre az Mötv. 82. § (1) bekezdése és 83. § b) pontja alapján.


(2) A jegyzőt tartós akadályoztatása esetén legfeljebb hat hónap időtartamra a Közös Önkormányzati Hivatal SZMSZ-ében meghatározott személy helyettesíti.



52.§[37]


(1) A  köteles jelezni a testületnek, a bizottságnak és a polgármesternek, az Ötv.           36.§ (3) bekezdése alapján, ha döntésüknél jogszabálysértést észlel.

 

(2) A körjegyzőség hivatala igény és szükség szerint köteles adatokat szolgáltatni és jelentést készíteni a képviselő-testületnek és az önkormányzati bizottságnak.



X. Fejezet

 

Társulások


53.§.[38]

 

(1) Az Mötv. 87. §-a alapján a helyi önkormányzatok képviselő-testületei megállapodhatnak abban, hogy egy vagy több önkormányzati feladat- és hatáskör, valamint a polgármester és a jegyző államigazgatási feladat- és hatáskörének hatékonyabb, célszerűbb ellátására jogi személyiséggel rendelkező társulást hoznak létre.


(2) A képviselő-testület a rendelkezésre álló (szellemi és anyagi) eszközökkel támogatja a választópolgárok olyan öntevékeny társulásait is, amelyek céljuk és rendeltetésük szerint a helyi önkormányzati feladatok (közügyek) megoldására irányulnak.



 


XI. Fejezet

 

Az önkormányzat gazdálkodása és vagyona

 

54. §[39]


(1) A helyi önkormányzat gazdálkodására az Mötv. 111. §.--115. §-ának szabályai és egyéb ágazati jogszabályok vonatkoznak.



55. §[40]


(1) A gazdasági programot a képviselőtestület az alakuló ülést követi 6 hónapon belül                fogadja el, ha az egy választási ciklus idejére szól. Ha a meglevő gazdasági program az                előző cikluson túlnyúló, úgy azt az újonnan megválasztott képviselő-testület az alakuló                ülést követő 6 hónapon belül köteles megvizsgálni és legalább a ciklusidő végéig                kiegészíteni, vagy módosítani.


56. §


(1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet köteles a képviselő-testület elé terjeszteni  az Áht. 81. §-ban foglalt esetben.


57. §

 

(1) A zárszámadással kapcsolatban az Áht. 82. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

[41]

58. §


(1)  Az önkormányzat vagyona a tulajdonából és az önkormányzatot megilleti vagyoni értékű jogokból áll.


(2) Az önkormányzat vagyontárgyainak nyilvántartását, elidegenítésének, megterhelésének, vállalkozásba vitelének, illetve más célú hasznosításának lehetőségeit külön rendelet tartalmazza.


(3) A képviselő-testület az önkormányzat vagyonának növelése érdekében részt vehet gazdasági vállalkozásokban. Az önkormányzat csak olyan vállalkozásban vehet részt, amelyben felelősségének mértéke nem haladja meg a vagyoni hozzájárulásának mértékét.

.      

(4) A képviselő-testület az ügyek eredményesebb megvalósítása érdekében közérdekű kötelezettség vállalásokat tehet.


59. §


(1) Az önkormányzat gazdálkodásáról, vagyoni helyzetének alakulásáról a képviselő-testület a           kisrécsei polgárokat a lakossági fórumokon tájékoztatja.


Záró rendelkezések

 

60. §


(1) Ez a rendelet kihirdetését követő 3. napon 2013. április 4. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon-hirdetőtáblára való kifüggesztéssel gondoskodik.


(2) A jelen SZMSZ hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 4/2007. (IV.30.) számú rendelet, valamint az azt módosító 8/2007. (X. 01.) számú önkormányzati rendelet.


                                                                                                           

Kisrécse, 2011. március 10.



         Tóth Lucia                                                                             Papné Szabó Mónika

        polgármester                                                                                     körjegyző



A rendelet kihirdetésre került:


Kisrécse, 2011. április 1.


                                                             Papné Szabó Mónika

                                                                       körjegyző



































Az SZMSZ mellékletei és függelékei módosításra kerültek a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelettel, hatályos 2013. április 10. napjától.











1.      melléklet[42]

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához





A képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök:



-          engedélyezi a közterület használatot,

-          engedélyezi a köztemetést,

-          dönt a települési támogatás - beiskolázási támogatás megállapításáról,

-          dönt a települési támogatás - újszülöttek támogatása megállapításáról,

-          dönt a települési támogatás- rendkívüli települési támogatás megállapításáról,

-          dönt a települési támogatás- rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában történő megállapításáról

-          elbírálja az Szt. 17. § (5) bekezdésében meghatározott kérelmeket

-          közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását

-          az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok tekintetében tulajdonosi hozzájárulás megadása

-          a Kkt. 46. § (1) bekezdésében meghatározott rendelkezéseknek megfelelően az egyes közútkezelői feladatok ellátása














2. melléklet

 

A képviselő-testület által az Ügyrendi Bizottságra átruházott hatáskörök, a bizottság feladatai:

 

- Ellátja az önkormányzati képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozat tételének nyilvántartásba vételével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatot.




 

3. melléklet

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához

 

A képviselő-testület által a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulásra átruházott feladat- és hatáskörök:


A Képviselő-testület az önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó, települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatás ellátására irányuló feladatkörét, valamint - a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás regionális szintű végzése céljából - gazdálkodó szervezet alapítására és vezetőjének kinevezésére irányuló hatáskörét, - az Ötv. 10.§. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján  – a  Nyugat-Balaton és Zala folyó medence nagytérségi települési szilárd hulladékai kezelésének korszerű megoldására létrehozott Önkormányzati Társulásra – a továbbiakban  ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás - ruházza át. Az önkormányzati közfeladat átruházása, a települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatás ellátására irányuló, már meglévő helyi közszolgáltatói szerződéseket, azok hatálya alatt nem érinti.


A Társulás, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás regionális szintű végzése céljából kizárólag egyszemélyes gazdasági társaságot alapíthat.


A Társulás által a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás regionális szintű végzése céljából alapítandó egyszemélyes gazdasági társaság, további gazdálkodó szervezetet nem alapíthat és gazdálkodó szervezetben részesedést, nem szerezhet.


A Társulás kizárólagos tulajdonában álló, egyszemélyes gazdasági társaság alapítására és működésére, a gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok mellett, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 95-95/A.§-ai az irányadók.

 

 

 

 

 

 

 

1. függelék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZalakomárI Közös Önkormányzati Hivatal

 

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

SZABÁLYZATA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

I. fejezet

általános rendelkezések

 

1./A Szervezeti és Működési Szabályzat célja

 

A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban SZMSZ) célja, hogy rögzítse a Közös Önkormányzati Hivatal adatait és szervezeti felépítését, a vezetők és alkalmazottak feladatait és jogkörét, a Közös Önkormányzati Hivatal működési szabályait.

 

2./ A Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjét meghatározó dokumentumok

 

A Közös Önkormányzati Hivatal törvényes működését a hatályos jogszabályokkal összhangban lévő alapdokumentumok határozzák meg.

 

2.1. Alapító okirat

 

Az alapító okirat tartalmazza a Közös Önkormányzati Hivatal működésére vonatkozó legfontosabb adatokat.

 

2.2. Egyéb dokumentumok

 

A Közös Önkormányzati Hivatal működését meghatározó dokumentum a Szervezeti és Működési Szabályzat valamint a szakmai és gazdasági munka vitelét segítő különféle szabályzatok, munkaköri leírások.

 

3./ A Közös Önkormányzati Hivatal legfontosabb adatai

 

a) A Közös Önkormányzati Hivatal neve:            Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatal

b)A Közös Önkormányzati Hivatal székhelye, címe:    

                                                                  8751 Zalakomár, Tavasz u. 13.

c) A Közös Önkormányzati Hivatal telephelyei:          

                                                                  8753 Balatonmagyaród, Petőfi S.                                                                     u. 112.

                                                                  8756 Kisrécse, Ságvári u. 6.

d) Az alapító megnevezése:                        Zalakomár Község Önkormányzat                                                                    Képviselő-testülete,

 Balatonmagyaród Község Önkormányzat Képviselő-testülete

                                                                  Kisrécse Község Önkormányzat                                                                         Képviselő-testülete,

                                                                  Zalasárszeg Község                                                                                           Önkormányzat Képviselő-testülete                              

e) Létrehozásáról rendelkező határozat száma: Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 130/2012. (XI. 12.)

- Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 58/2012. (XI. 07.)

- KisrécseKözség Önkormányzata Képviselő-testülete a 62/2012. (XI. 15.)

- Zalasárszeg Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 75/2012.(XI. 27.) számú határozatával döntött arról, hogy Zalakomár székhelyen 2013. január 1. napjával határozatlan időtartamra Közös Önkormányzati Hivatalt alakítanak és tartanak fenn.

f) Az alapítás éve:                                               2012.

g) A Közös Önkormányzati Hivatal szakágazati besorolása:                   Önkormányzati igazgatás

h) A Közös Önkormányzati Hivatal törzsszáma:                             805124               

i) A körjegyzőség adószáma:                                        15805124-1-20

j) A Közös Önkormányzati Hivatal fizetési számla száma: 75000112-10065873        Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet

                                                                          

k) A Közös Önkormányzati Hivatal ÁFA alanyisága:            nem alanya

l) A Közös Önkormányzati Hivatal működési területe:                   Zalakomár, Balatonmagyaród, Kisrécse, Zalasárszeg községek közigazgatási területe

m) A Közös Önkormányzati Hivatal irányító szerve:             Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testülete

 

4./ A Közös Önkormányzati Hivatal jogállása

 

A Közös Önkormányzati Hivatal önálló jogi személy.

A Közös Önkormányzati Hivatal vezetője a jegyző. A jegyző kinevezéséhez, felmentéséhez az érintett települések polgármestereinek lakosságszám arányos, többségi döntése szükséges. Többségi a döntés akkor, ha - a közös önkormányzati hivatalt létrehozó települések összlakosságát 100%-nak tekintve - a polgármesterek által leadott azonos nemű szavazatok alapján az adott településekre vonatkoztatott százalékarány összesítve meghaladja az 50%-ot.

 

A jegyző esetében az egyéb munkáltatói jogok gyakorlását /szabadság, útiköltség stb./a Közös Önkormányzati Hivatal székhelye szerinti település polgármestere gyakorolja a társközségek polgármestereinek egyetértésével, akadályoztatása esetén másik polgármester látja el a polgármesterek közötti megállapodás alapján. Ezen döntésekhez a többi polgármesterrel történt előzetes egyetértés szükséges.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói tekintetében a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja. A kinevezéshez, felmentéshez, jutalmazáshoz a polgármesterek egyetértése szükséges.

 

Együttes ülések rendje:

A képviselő-testületek a Közös Önkormányzati Hivatalt érintő testületi hatáskörbe tartozó ügyeket szükség szerint együttes ülésen tárgyalják meg.

Az együttes ülést a székhely település polgármestere hívja össze, és az ülést ő vezeti. Akadályoztatása esetén a társtelepülések polgármestereinek bármelyike összehívhatja az ülést és levezetheti.

A Közös Önkormányzati Hivatal működésének ellenőrzését, a feladatok egyeztetését az érdekelt községek polgármesterei együttesen végzik. Az éves költségvetés és a beszámolók megtárgyalása előtt, illetve szükség szerint a jegyző részvételével megbeszélést tartanak. A meghatározott feladatokat emlékeztetőben kell rögzíteni. Az egyeztető gyűlést bármelyik polgármester indítványára 8 napon belül össze kell hívni.

 

Gazdálkodás formája:

A Közös Önkormányzati Hivatal önállóan gazdálkodó és működő költségvetési szerv. A Közös Önkormányzati Hivatal fenntartási és működési költségeihez szükséges hozzájárulás arányát és az átutalás rendjét a „ Megállapodás Közös Önkormányzati Hivatal alakítására és fenntartására” tartalmazza.

 

5./ A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya

 

A Közös Önkormányzati Hivatal számára jogszabályokban, testületi döntésekben megfogalmazott feladat- és  hatásköri,  szervezeti és működési előírásokat a jelen SZMSZ-ben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.

 

         Az SZMSZ hatálya kiterjed:

-     a Közös Önkormányzati Hivatal vezetőjére,

-     a Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóira;

-     a Közös Önkormányzati Hivatal szolgáltatásait igénybe vevőkre.

 

II. fejezet

A KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL feladatai

 

1./ A Közös Önkormányzati Hivatal feladatai és hatásköre

A Közös Önkormányzati Hivatal számára meghatározott feladatoknak és hatásköröknek a Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti egységei, dolgozói közötti megosztásáról a Közös Önkormányzati Hivatal vezetője gondoskodik.

A feladatok és hatáskörök megosztása nem lehet ellentétes a jogszabályok és az alapító, fenntartó által a Közös Önkormányzati Hivatal egyes szervezeti egységeire, vezetőire és dolgozóira kötelezően előírt feladatokkal, hatáskörökkel.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal munkájával kapcsolatos kérdésekben szükség szerint a képviselő-testületek együttes ülésen határoznak. A jegyző polgármesterek egyetértésével nevezi ki, menti fel jutalmazza a Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóit, és gyakorolja a munkáltatói jogokat.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal működésének ellenőrzését, a feladatok egyeztetését, az érdekelt községek (Zalakomár, Balatonmagyaród, Kisrécse, Zalasárszeg) polgármesterei együttesen végzik.

 

1.1. A Közös Önkormányzati Hivatal alaptevékenysége(i):

 

A szakfeladat megnevezése

Száma

Helyi önkormányzatok valamint többcélú kistérségi társulások ig. tev.

841 105

 

 

1.2. A Közös Önkormányzati Hivatal vállalkozási tevékenysége(i): A Közös Önkormányzati Hivatal vállalkozási tevékenységet nem folytat.

 

Az 1.1,, 1.2. pontokban megjelölt feladatok forrásai:

Zalakomár, Balatonmagyaród, Kisrécse, Zalasárszeg Község Önkormányzat Képviselő – testületeinek mindenkori költségvetési rendelete.

 

 

III. fejezet

a köZös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítése

 

 

1./ A Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítése

 

A Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítését alá- és fölérendeltség, illetőleg munkamegosztás szerint az SZMSZ 1. számú melléklete tartalmazza.

 

2./ A Közös Önkormányzati Hivatal belső szervezeti egységeinek főbb feladatai

 

A költségvetési szerv belső szervezeti egységeinek, vezetői szintjeinek meghatározásánál elsődleges cél, hogy a körjegyzőség feladatait zavartalanul és zökkenőmentesen láthassa el a követelményeknek megfelelően.

A fenti körülmények figyelembe vételével, a helyi adottságoknak megfelelően a Közös Önkormányzati Hivatalban az alábbi szervezeti egységek határozhatók meg:

        

a.)  Gazdálkodás-pénzügy

b.) Igazgatás (gyámügy, szociális, anyakönyvi, ügyviteli feladatok ellátása)

c.) Adóügy

d.) Településüzemeltetés, közterület-felügyelet

        

A közterület-felügyelet szervezeti felépítését, jogállását és feladatainak jegyzékét az SZMSZ 4.sz. melléklete tartalmazza.

A Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói munkakörükhöz kapcsolódó ügyek tárgyalása esetén kötelesek a képviselő – testületi ülésen részt venni, a bizottságok és a polgármesterek, illetőleg a jegyző munkáját segíteni.

Az ügyintézők munkaköri leírásukban foglaltak szerint helyettesítik egymást.

 

3./ Munkaköri leírások

 

A Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott dolgozók feladatainak leírását a munkaköri leírások tartalmazzák.

 

A munkaköri leírásoknak tartalmazniuk kell a foglalkoztatott dolgozók jogállását, a szervezetben elfoglalt munkakörnek megfelelően feladatait, jogait és kötelezettségeit névre szólóan.

 

A munkaköri leírásokat a szervezeti egység módosulása, személyi változás, valamint feladat változása esetén azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül módosítani kell.

 

A munkaköri leírások elkészítéséért és aktualizálásáért a jegyző felelős. A munkaköri leírások a személyi anyagokban találhatók, valamint külön „A Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak munkaköri leírása”néven iktatott ügyirat tartalmazza.

 

4./ A Közös Önkormányzati Hivatal vezetése és a vezetők feladatai

 

4. 1. A jegyző feladatai:

-     vezeti a Közös Önkormányzati Hivatal, felelős a Közös Önkormányzati Hivatal működéséért és gazdálkodásáért,

-     biztosítja a Közös Önkormányzati Hivatal működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a képviselő-testületek által megszabott költségvetési keretek között,

-     képviseli a Közös Önkormányzati Hivatal külső szervek előtt,

-     tervezi, szervezi, irányítja és ellenőrzi a Közös Önkormányzati Hivatal szakmai és gazdasági működésének valamennyi területét,

-     gyakorolja a munkáltatói jogokat,

-     ellátja a Közös Önkormányzati Hivatal működését érintő jogszabályokban, önkormányzati rendeletekben és döntésekben a vezető részére előírt feladatokat,

-     elkészíti a Közös Önkormányzati Hivatal SZMSZ-ét és más, kötelezően előírt szabályzatait, rendelkezéseit,

-     kapcsolatot tart a helyi, területi és országos szakmai szervezetekkel, Közös Önkormányzati Hivatalokkal

-     támogatja a Közös Önkormányzati Hivatal munkáját segítő testületek, szervezetek, közösségek tevékenységét,

 

-     folyamatosan értékeli a Közös Önkormányzati Hivatal tevékenységét, munkáját.

 

4.2. A jegyző helyettes (általános, illetve szakmai) feladatai:

-     a jegyző akadályoztatása, tartós távolléte esetén ellátja a vezetői feladatokat,

-     ellátja a Közös Önkormányzati Hivatal felügyeletét, irányítását,

-     képviseli a Közös Önkormányzati Hivatalt külső szervek előtt.

-     A jegyző helyettesítésére Zalakomár, Kisrécse, Zalasárszeg községek vonatkozásában a Zalakomár településen dolgozó igazgatási feladatokat ellátó köztisztviselő, Balatonmagyaród község vonatkozásában Balatonmagyaród településen dolgozó igazgatási feladatokat ellátó köztisztviselő jogosult. A helyettesítés ellátását a köztisztviselők munkaköri leírása tartalmazza.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységeket a jegyző irányításával az ügyintézők látják el.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal létszámát az alábbiak szerint állapítják meg:

 

1 fő jegyző

15 fő ügyintéző

 

A Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói közül 12 fő a Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén, 2 fő a Kisrécsei Kirendeltségen, 2 fő a Balatonmagyaródi Kirendeltségen végez munkát. Indokolt esetben a jegyző elrendelheti, hogy a székhelyen dolgozó köztisztviselők a Kisrécsei valamint a Balatonmagyaródi Kirendeltségen, illetve a Kirendeltségen dolgozó köztisztviselők a székhelyen is végezzenek munkát. Ezen döntéshez a polgármesterek előzetes egyeztetése szükséges.

 

5./ A Közös Önkormányzati Hivatal munkáját segítő testületek, szervek, közösségek

 

A jegyző a hatékony és a magas színvonalú szakmai munka, a racionális gazdálkodás követelményét figyelembe véve rendszeresen tájékozódik és tájékoztat a számára biztosított fórumokon.

 

5.1. A hivatali munka irányítását segítő fórumok:

 

Dolgozói munkaértekezlet:

A jegyző heti rendszerességgel összdolgozói munkaértekezletet tart.                      

Az értekezletre meg kell hívni a közös hivatal valamennyi fő- és részfoglalkozású dolgozóját.

A jegyző az összdolgozói értekezleten:

-          beszámol a hivatal eltelt időszak alatt végzett munkájáról,

-          értékeli a közös hivatalban dolgozók élet- és munkakörülményeinek alakulását,

-          ismerteti a következő időszak feladatait.

-          a hivatal dolgozói tájékoztatást adnak az eltelt időszak alatt végzett munkájukról,

-          esetmegbeszélés

 

Az értekezlet napirendjét a jegyző állítja össze.

Az értekezleten lehetőséget kell adni, hogy a dolgozók véleményüket, észrevételeiket kifejthessék, kérdéseket tegyenek fel és azokra választ kapjanak.

 

5.2. A Közös Önkormányzati Hivatal munkáját segítő testületek, szervek, közösségek:

-     dolgozói érdekképviseleti szervezetek,

 

 Dolgozói érdekképviseleti szervezetek:

 

A Közös Önkormányzati Hivatal együttműködhet a közös hivatali dolgozók minden olyan törvényes szervezetével, amelynek célja a dolgozók érdekképviselete és érdekvédelme.

A Közös Önkormányzati Hivatal vezetője a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek gyakorlásának, illetve teljesítésének módjáról, az ezzel kapcsolatos eljárás rendjéről, az érdekvédelmi szervezetek támogatásának mértékéről, a működési feltételek biztosításáról, jogszabályok idevonatkozó rendelkezései alapján megállapodást köthet.

        

A Közös Önkormányzati Hivatal működését segítő testületek, szervek és közösségek üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, megőrzéséről a körjegyző gondoskodik.

        

A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

-        az ülés helyét, időpontját,

-        a megjelentek nevét,

-        a tárgyalt napirendi pontokat,

-        a tanácskozás lényegét,

-        a hozott döntéseket.

 

IV. fejezet

a Közös Önkormányzati Hivatal működésének főbb szabályai

 

 

1./ A Közös Önkormányzati Hivatal munkavégzéssel kapcsolatos szabályai

 

1.1. A munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létrejötte

 

A Közös Önkormányzati Hivatal az alkalmazottak esetében a belépéskor munkaszerződésben, vagy határozatlan idejű kinevezéssel határozza meg, hogy az alkalmazottat milyen munkakörben, milyen feltételekkel és milyen mértékű alapbérrel foglalkoztatja.

A Közös Önkormányzati Hivatal feladatainak ellátására megbízásos jogviszony keretében is foglalkoztathat külsős személyeket.

A Közös Önkormányzati Hivatal megbízási szerződést köthet saját dolgozójával munkakörén kívül eső feladatra, határozott időre, átmeneti időszakra.

 

 

1.2. Az intézménnyel munkaviszonyban álló dolgozók díjazása

 

A munka díjazására vonatkozó megállapodásokat munkaszerződésben kell rögzíteni.

 

Képzettségi pótlékra jogosító munkakörök és végzettségeket az SZMSZ 2. számú melléklete tartalmazza.

 

1.3. A munkavégzés teljesítése, munkaköri kötelezettségek, hivatali titkok megőrzése

A munkavégzés teljesítése a Közös Önkormányzati Hivatal vezetője által kijelölt munkahelyen, az ott érvényben lévő szabályok és a munkaszerződésben vagy a kinevezési okmányban leírtak szerint történik.

 

A dolgozó köteles a munkakörébe tartozó munkát képességei kifejtésével, az elvárható szakértelemmel és pontossággal végezni, a hivatali titkot megtartani. Ezen túlmenően nem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely a munkaköre betöltésével összefüggésben jutott tudomására és amelynek közlése a munkáltatóra, vagy más személyre hátrányos következményekkel járhat. A dolgozó munkáját az arra vonatkozó szabályoknak és előírásoknak, a munkahelyi vezetője utasításainak, valamint a szakmai elvárásoknak megfelelően köteles végezni.

 

Amennyiben adott esetben jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettség nem áll fenn, nem adható felvilágosítás azokban a kérdésekben, amelyek hivatali titoknak minősülnek és amelyek nyilvánosságra kerülése a körjegyzőség érdekeit sértené.

 

A Közös Önkormányzati Hivatal hivatali titoknak minősülnek a következők:

 

Ø  a dolgozók személyes adatvédelmével, bérezésével kapcsolatos adatok,

Ø  az önkormányzatok döntés előkészítés szakaszában lévő információk, mely az önkormányzatok gazdasági érdekeit veszélyezteti,

Ø  ügyfelek személyes adatvédelmével kapcsolatos adatok,

Ø  mindaz, amit jogszabály e körbe utal.

 

A hivatali titok megsértése fegyelmi vétségnek minősül. A Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi dolgozója köteles a tudomására jutott hivatali titkot mindaddig megőrizni, amíg annak közlésére az illetékes felettesétől engedélyt nem kap.

 

1.4. Nyilatkozat tömegtájékoztató szervek részére

A tömegtájékoztató eszközök munkatársainak tevékenységét a Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak az alábbi szabályok betartása mellett kell elősegíteniük:

A televízió, a rádió és az írott sajtó képviselőinek adott mindennemű felvilágosítás nyilatkozatnak minősül.

A felvilágosítás-adás, nyilatkozattétel esetén be kell tartani a következő előírásokat:

-      A Közös Önkormányzati Hivatal érintő kérdésekben a tájékoztatásra, illetve nyilatkozatadásra a jegyző vagy az általa esetenként megbízott személy jogosult

-      Önkormányzatot érintő kérdésekben tájékoztatásra, illetve nyilatkozattételre a polgármesterek vagy az általuk esetenként megbízott személy jogosult.

-      Elvárás, hogy a nyilatkozatot adó a tömegtájékoztató eszközök munkatársainak udvarias, konkrét, szabatos válaszokat adjon. A közölt adatok szakszerűségéért és pontosságáért, a tények objektív ismertetéséért a nyilatkozó felel.

-      A nyilatkozatok megtételekor minden esetben tekintettel kell lenni a hivatali titoktartásra vonatkozó rendelkezésekre, valamint a körjegyzőség jó hírnevére és érdekeire.

-      Nem adható nyilatkozat olyan üggyel, ténnyel és körülménnyel kapcsolatban, amelynek idő előtti nyilvánosságra hozatala a körjegyzőség tevékenységében zavart, az önkormányzatoknak anyagi, vagy erkölcsi kárt okozna, továbbá olyan kérdésekről, amelyeknél a döntés nem a nyilatkozattevő hatáskörébe tartozik.

-      A nyilatkozattevőnek joga van arra, hogy a vele készített riport kész anyagát a közlés előtt megismerje. Kérheti az újságírót, riportert, hogy az anyagnak azt a részét, amely az ő szavait tartalmazza, közlés előtt vele egyeztesse.

 

1.5. A munkaidő beosztása

 

A Közös Önkormányzati Hivatal a hivatalos munkarendje, mely a munkaidőt és a pihenőidőt (ebédidő) tartalmazza a következő:

 

- hétfő-kedd  

- szerda

7.30 órától 16.00 óráig

7.30 órától 17.00 óráig

- pénteken

7.30 órától 12.30 óráig

 

Munkaidőn kívüli illetve a heti szabad-és pihenőnapokon is el kell látni a következő szolgáltatásokat:

 

a.)  házasságkötés

b.)  családi ünnepségen történő közreműködés (pl: névadó)

c.)  polgári temetés (igény esetén)

 

Túlmunka végzése esetén szabadidőt a körjegyző engedélyezheti.

 

1.6. Szabadság

 

Az éves rendes és rendkívüli szabadság kivételéhez előzetesen a munkahelyi vezetőkkel kell egyeztetni. A rendkívüli és fizetés nélküli szabadság engedélyezésére minden esetben csak a jegyző jogosult.

 

A dolgozók éves rendes szabadságának mértékét a köztisztviselők jogállásáról szóló, valamint a Munka Törvénykönyvében foglalt előírások szerint kell megállapítani, és a szabadságolásról tárgyév február 28-ig éves ütemtervet készíteni. A dolgozókat megillető és kivett szabadságról nyilvántartást kell vezetni.

A közös hivatalban a szabadság nyilvántartás vezetéséért Csöndör Lászlóné főelőadó a felelős.

1.7. A helyettesítés rendje

 

A Közös Önkormányzati Hivatalban folyó munkát a dolgozók időleges vagy tartós távolléte nem akadályozhatja.

 

A dolgozók távolléte esetére a helyettesítés rendszerének kidolgozása a jegyző feladata, a polgármesterek egyeztetésével.

 

A helyettesítéssel kapcsolatos, egyes dolgozókat érintő konkrét feladatokat a munkaköri leírásokban kell rögzíteni.

 

1.8. Munkakörök átadása

 

A Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak munkakörének átadásáról, illetve átvételéről személyi változás esetén jegyzőkönyvet kell felvenni.

 

Az átadásról és átvételről készült jegyzőkönyvben fel kell tüntetni:

-     az átadás-átvétel időpontját,

-     a munkakörrel kapcsolatos tájékoztatást, fontosabb adatokat,

-     a folyamatban lévő konkrét ügyeket,

-     az átadásra kerülő eszközöket,

-     az átadó és átvevő észrevételeit,

-     a jelenlévők aláírását.

 

Az átadás-átvételi eljárást a munkakörváltozást követően legkésőbb 15 napon belül be kell fejezni.

 

A munkakör átadás-átvételével kapcsolatos eljárás lefolytatásáról a munkakör szerinti felettes vezető gondoskodik.

 

1.9. Az intézménnyel munkaviszonyban álló dolgozók továbbképzése

A továbbképzés szabályai:

- Mindenki köteles írásban kérni tovább tanulását akár diploma megszerzéséről, akár továbbképzésről van szó.

- Felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok idején köteles igazolni, hogy beiratkozott az adott félévre.

- Köteles leadni a továbbtanuló dolgozó a konzultációs időpontokat.

A továbbképzés költségeihez való hozzájárulás mértékét a rendelkezésre álló összeg, a továbbképzési díjak és a jelentkezők száma alapján évente kell felülvizsgálni. A jegyző ennek alapján gondoskodik a dolgozók rendszeres továbbképzéséről

A nem kötelezően előírt továbbképzésen résztvevő személlyel tanulmányi szerződést lehet kötni.

 

1.10. A munkába járás, a munkavégzés költségeinek megtérítése

 

A munkáltató köteles a munkába járás költségeit, annak jogszabályban meghatározott százalékát a vonatkozó rendelkezések értelmében megtéríteni.

Ha a dolgozónak alkalmazása után a munkába járás körülményeiben változás állt be, azt a jegyző részére azonnal be kell jelenteni.

A dolgozóknak munkakörükkel összefüggő - helyközi közlekedést igénylő - feladatellátásért utazási költségeit a Közös Önkormányzati Hivatal megtéríti.

 

1.11. Egyéb szabályok

 

A hivatalban mobil telefon használatára munkakörével összefüggésben

-        jegyző

-        településüzemeltetési előadó

jogosult.

 

A mobiltelefon használatára jogosultak körét évente felül kell vizsgálni.


- Telefonhasználat

A hivatalban lévő telefonokat magáncélra csak térítés ellenében lehet használni.

         Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik, részletes számla lekérésével.

         Az ellenőrzésért felelős: jegyző

-Fénymásolás

A hivatalban a szakmai munkával összefüggő anyagok fénymásolása térítésmentesen történhet.

         Minden egyéb esetben a fénymásolásért térítési díjat kell fizetni.

- Dokumentumok kiadásának szabályai

A hivatali dokumentumok (személyi anyagok, szabályzatok) kiadása csak a jegyző engedélyével történhet.

 

 

1./ Saját gépkocsi használata

 

A saját tulajdonú gépjárművek használatának térítési díja és elszámolási rendszere a mindenkor érvényes központi előírások rendelkezései, illetve az adójogszabályok szerint történik

 

2./ Kártérítési kötelezettség

A munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik. Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni.

 

A munkavállaló vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel, és azokat jegyzék vagy elismervény alapján vette át.

 

A pénztárost e nélkül is terheli felelősség az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében.

 

Amennyiben a körjegyzőségnél a kárt többen együttesen okozták, vétkességük, a megőrzésre átadott dolgokban a bekövetkezett hiány esetén pedig munkabérük arányában felelnek. Amennyiben a kárt többen okozták, egyetemleges kötelezésnek van helye. A kár összegének meghatározásánál a Munka Törvénykönyvének rendelkezései az irányadók.

 

3./ Anyagi felelősség

A Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi dolgozója felelős a berendezési felszerelési tárgyak rendeltetésszerű használatáért, a gépek, eszközök, szakkönyvek stb. megóvásáért.

A dolgozó a szokásos személyi használati tárgyakat meghaladó mértékű és értékű használati értékeket csak az jegyző engedélyével hozhat be munkahelyére, illetve vihet ki onnan. (Pl. írógép, számítógép, stb.)

        

4./ A Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása

 

A Közös Önkormányzati Hivatal vezetője és a Közös Önkormányzati Hivatal kijelölt dolgozói fogadást tartanak.

 

Az ügyfélfogadás rendje Zalakomár községben:      hétfő:             8.00-12.00

                                                                           szerda:        13.00-17.00

                                                                           péntek:           8.00-12.00

 

Az ügyfélfogadás rendje Balatonmagyaród községben:      kedd    8.00-12.00

                                                                            szerda        13.00-17.00

                                                                            csütörtök      8.00-12.00

                                                                          

Az ügyfélfogadás rendje Kisrécse községben:          hétfő:                      8.00-12.00

                                                                                              13.00-16.00

 kedd            8.00-12.00

                                                                           szerda                     8.00-12.00

  13.00-17.00

                                                                            péntek          8.00-12.00

                                                                          

A jegyző ügyfélfogadása:  Zalakomár községben:     szerda                   13.00-17.00

                                      Kisrécse községben:        kedd             9.00-12.00

                                      Balatonmagyaród községben csütörtök    8.00-12.00

                                      Zalasárszeg községben    kedd              8.00-  8.30

 

A települési képviselőket soron kívül, munkaidőben bármikor, az önkormányzat intézményeinek vezetőit ügyfélfogadási időn kívül is – lehetőleg előre egyeztetett időpontban - fogadni kell.

 

Halaszthatatlan ügyekben (pl.: haláleset, stb.), amely esetekben az azonnali ügyintézés elmaradása jelentős érdek- és jogsérelemmel jár, az ügyfélfogadás ideje egybeesik a munka-idővel. Ennek elbírálására a jegyző jogosult.

 

5./ A Közös Önkormányzati Hivatal belső és külső kapcsolattartásának rendje

 

5.1. A belső kapcsolattartás

.

A Közös Önkormányzati Hivatal feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében a szervezeti egységek egymással szoros kapcsolatot tartanak.

Az együttműködés során a szervezeti egységeknek minden olyan intézkedésnél, amelyik másik szervezeti egység működési területét érinti, az intézkedést megelőzően egyeztetési kötelezettségük van.

A belső kapcsolattartás rendszeres formái a munkaértekezlet.

        

5.2. A külső kapcsolattartás

Az eredményesebb működés elősegítése érdekében a Közös Önkormányzati Hivatal szakmai szervezetekkel, közös hivatalokkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködési megállapodást köthet.

 

6./A Közös Önkormányzati Hivatal ügyiratkezelése

 

A Közös Önkormányzati Hivatal a postabontás, az érkező és kimenő iratok (ügyiratok) kezelése az egységes iratkezelési szabályzat alapján a székhelyen és a telephelyeken elkülönítve történik. A névre szóló küldeményeket felbontás nélkül a címzettnek kell továbbítani. Az ügyiratkezelés irányításáért és ellenőrzéséért a jegyző felelős.

Az ügyiratkezelést az Iratkezelési szabályzatban foglalt előírások alapján kell végezni.

 

7./ A kiadmányozás rendje

 

A Közös Önkormányzati Hivatalban a kiadmányozás rendjét a jegyző szabályozza.

 

A kiadmányozásra való jogosultságot a munkaköri leírások tartalmazzák. 

 

8./ Bélyegzők használata, kezelése

 

Valamennyi cégszerű aláírásnál cégbélyegzőt kell használni. A bélyegzőkkel ellátott, cégszerűen aláírt iratok tartalma érvényes kötelezettségvállalást, jogszerzést, jogról való lemondást jelent.

A képviselő-testületek kör alakú bélyegzőjét kizárólag a címzett használhatja.

-      A Közös Önkormányzati Hivatalban cégbélyegző használatára valamennyi köztisztviselő jogosult.

A Közös Önkormányzati Hivatalban használatos valamennyi bélyegzőről, annak lenyomatáról nyilvántartást kell vezetni.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell, hogy a bélyegzőt ki és mikor vette használatba, melyet az átvevő személy a nyilvántartásban aláírásával igazol.

A nyilvántartás vezetéséért az ügyviteli feladatokat ellátó intéző ügyfelelős. A nyilvántartó a használatba adott bélyegzők meglétét évente ellenőrizni köteles. A használatba adás során a bélyegzőlenyomat feltüntetése mellett a bélyegző átvételéről az átvevővel az alábbi szövegű nyilatkozatot íratja alá:

„Alulírott a mai napon az alábbi lenyomatú bélyegzőt használatra és megőrzésre átvettem. Gondoskodom arról, hogy a bélyegző illetéktelenek kezébe ne kerüljön. A bélyegzőt csak a hivatal céljaira rendeltetésének megfelelően használom.”

 

Az átvevők személyesen felelősek a bélyegzők megőrzéséért.      Ha valamely dolgozó a rábízott bélyegzőt elveszíti, köteles erről írásban jelentést tenni. A bélyegzők beszerzéséről, kiadásáról, nyilvántartásáról, cseréjéről, a megrongálódott, feleslegessé vált bélyegző megsemmisítéséről a körjegyző gondoskodik, illetve a bélyegző elvesztése esetén az elvesztés körülményeit kivizsgálja.

 

Ha megszűnik a bélyegzőt kezelő dolgozó jogviszonya, a bélyegző visszaadását az átvevő nyilatkozaton igazolni köteles. A bélyegzőkezelő anyagi, fegyelmi és büntetőjogi felelősséggel tartozik a bélyegző jogszerű használatáért.

 

9./A Közös Önkormányzati Hivatal gazdálkodásának rendje

 

A gazdálkodási feladatokat a külön Ügyrendben meghatározott módon kell végezni.

 

9.1. A gazdálkodás vitelét elősegítő belső szabályzatok

-      Számlarend,

-      Számviteli politika,

-      Eszközök és források értékelési szabályzata,

-      Bizonylati szabályzat és bizonylat album,

-      Ügyrend,

-      Pénzkezelési szabályzat,

-      Leltárkészítési és leltározási szabályzat,

-      Selejtezési és hasznosítási szabályzat,

-      Pénzgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségvállalás, ellenjegyzés, utalványozás és érvényesítés rendjéről szóló szabályzat

-      Belső ellenőrzési szabályzat

-      Önköltségszámítási szabályzat

           

9.2. Bankszámlák feletti rendelkezés

 

A banknál vezetett számla feletti rendelkezésre jogosultakat a jegyző jelöli ki. Nevüket és aláírásukat be kell jelenteni az érintett pénzintézethez.

Az aláírás-bejelentési kartonok egy-egy másolati példányát a gazdálkodási előadó köteles őrizni.

 

9.3. Kötelezettségvállalás, utalványozás, érvényesítés, ellenjegyzés rendje

 

A kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, érvényesítés rendjét a Közös Önkormányzati Hivatalnál a jegyző határozza meg. Ennek részletes szabályait a pénzgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségvállalás, ellenjegyzés, utalványozás és érvényesítés rendjéről szóló szabályzat tartalmazza.

10./ Belső ellenőrzés

A Közös Önkormányzati Hivatal belső ellenőrzésének megszervezéséért, rendszerének kialakításáért a jegyző a felelős.

A belső ellenőrzés feladatköre magában foglalja a Közös Önkormányzati Hivatalban folyó

-      szakmai tevékenységgel összefüggő és

-      gazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos  ellenőrzési feladatokat.

A belső ellenőrzést a Belső ellenőrzési szabályzatban foglaltak szerint kell megszervezni és elvégezni az éves ellenőrzési terv alapján. A belső ellenőrzést független belső ellenőr is végezheti.

Az ellenőrzési tervnek tartalmaznia kell:

- az ellenőrzés formáját,

- az ellenőrzési területeket,

- az ellenőrzés főbb szempontjait,

- az ellenőrzött időszak meghatározását,

- az ellenőrzést végző(k) megnevezését,

- az ellenőrzés befejezésének időpontját,

- az ellenőrzés tapasztalatai értékelésének időpontját és módját.

 

Az ellenőrzések tapasztalatait a jegyző folyamatosan értékeli és azok alapján a szükséges intézkedéseket megteszi, illetve kezdeményezi.

 

Az ellenőrzések tapasztalatairól, eredményéről az érintetteket dolgozói értekezleten a körjegyző tájékoztatja.

 

11./ A Közös Önkormányzati Hivatal óvó, védő előírások

 

A Közös Önkormányzati Hivatal minden dolgozójának alapvető feladata közé tartozik, hogy az egészségük és testi épségük megőrzéséhez szükséges ismereteket átadja, baleset, vagy ennek veszélye esetén a szükséges intézkedéseket megtegye.

Minden dolgozónak ismernie kell a Munkavédelmi szabályzatot és Tűzvédelmi szabályzatot, valamint tűz esetére előírt utasításokat, a menekülés útját.

 

Akinek tudomására jut, hogy az épületben bombát, vagy ahhoz hasonló robbanó eszközt helyeztek el, haladéktalanul értesíteni köteles a jegyzőt.

A jegyző utasítására értesítik a rendőrséget, valamint a tűzoltóságot a bombariadóról.

12./ A Közös Önkormányzati Hivatal létesítményeire vonatkozó szabályok

    

A Közös Önkormányzati Hivatal épületét és a kirendeltségek épületét címtáblával, zászlóval kell ellátni.

   

13./ Az hivatalban végezhető reklámtevékenység

Reklámhordozó csak a jegyző engedélyével helyezhető ki.

Nem lehet olyan reklámot, reklámhordozót kitenni, amely személyiségi, erkölcsi jogokat veszélyeztet.

Tilos közzétenni olyan reklámot, amely kegyeleti jogokat sért, amely erőszakra, a személyes vagy a közbiztonság megsértésére, a környezet, a természet károsítására ösztönözne.

   

V. fejezet

záró rendelkezések

 

1./ Az SZMSZ hatálybalépése

 

Az SZMSZ Zalakomár Község Önkormányzata képviselő – testületének 178/2012.(XII.17.), Balatonmagyaród Község Önkormányzata képviselő – testületének 86/2012.(XII.11.), Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 92/2012.(XII.19.), Zalasárszeg Község Önkormányzata 104/2012. (XII.15.) számú határozatában foglalt jóváhagyásával 2013. január 1. napján lép hatályba és visszavonásig érvényes.

 

 

Zalakomár, 2013. január 18.

 

 

                                                                                     Papné Szabó Mónika

                                                                                               jegyző

 

Jóváhagyom:

 

 

 

Varga Miklós                  Kalász Mátyás       Tóth Lucia               Nagy Gábor

 polgármester        polgármester                  polgármester                     polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megismerési nyilatkozat

 

A Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltakat megismertem.         

Tudomásul veszem, hogy az abban foglaltakat a munkavégzésem során köteles vagyok betartani.

 

Név

Beosztás

Kelt

Aláírás

Papné Szabó Mónika

jegyző

 

 

Hajdu Tünde

főtanácsos

 

 

Koszics Krisztina

előadó

 

 

Simon Krisztiánné

főelőadó

 

 

Simon Veronika

tanácsos

 

 

Csárdi Tamás

előadó

 

 

Seláf Lajos

tanácsos

 

 

Csöndör Lászlóné

főelőadó

 

 

Perge Flóra

tanácsos

 

 

Kodela Károlyné   

vezető-tanácsos

 

 

Nagyné Bertalan Ágnes

főelőadó

 

 

Lukács Ernőné

vezető-főtanácsos

 

 

Kanizsai József

főmunkatárs

 

 

Kovács Mária

főmunkatárs

 

 

Miháczi-Pálfi Lászlóné

főmunkatárs

 

 

Horváth Zoltán

vezető-tanácsos

 

 

 

 

 

1. számú melléklet

 

 

 

a köZös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítése

 

 

 

 

Szervezeti diagram

 

Anyakönyvvezetők minden település vonatkozásában: jegyző, Lukács Ernőné, Csöndör Lászlóné, Hajdu Tünde, Perge Flóra

A pályázatokkal kapcsolatos feladatokkal minden dolgozó foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 számú melléklet

 

 

Képzettségi pótlékra jogosító munkakörök és képzettségek:

 

 

 

A közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII.31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján Zalakomári Közös Önkormányzati Hivatalnál a képzettségi pótlékra jogosító munkakörök és képzettségek a következők:

 

 

Munkakör megnevezése:                                           Képzettség megnevezése:

 

pénzügyi-gazdálkodási ügyintéző                               mérlegképes könyvelő

 

Valamennyi ügyintézői munkakörben a Személyi számítógép szoftverüzemeltető középfokú számítástechnikai szakképesítés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.számú melléklet

 

 

Vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett munkakörök:

 

 

 

-az a személy, aki javaslattételre, döntésre, vagy ellenőrzésre jogosult közigazgatási hatósági vagy szabálysértési ügyben (jegyző, igazgatási, adóügyi ügyintézők)

 

-az a személy, aki javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult feladati ellátása során a költségvetési vagy egyéb pénzeszközök felett, továbbá önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás során, illetve önkormányzati támogatások tekintetében (jegyző, pénzügyi ügyintézők)

 

-vezetői megbízással rendelkező köztisztviselő (jegyző)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. számú melléklet

Szabályzat

 

Zalakomár Község Közterület-felügyeletének szervezeti felépítéséről, jogállásáról,

feladatainak jegyzékéről, szolgálati szabályairól

 

I.             fejezet

 

Ezen szabályzat hatálya kiterjed a Közterület-felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) hatásköri és illetékességi szabályainak megfelelően a Felügyelet köztisztviselői állományában közterület-felügyelői beosztásban dolgozók szolgálati tevékenységére és működésére.

 

A Felügyelet jogi státusza

 

1. A Felügyelet hatásköre, illetékessége Zalakomár közigazgatási határain belüli területre terjed ki, szolgálati helye: Tavasz u. 13.

 

2. A Felügyeletet a Polgármesteri Hivatal megbízottja képviselheti büntető-, polgári- és közigazgatási eljárásban.

 

A feladatok ellátásának és az utasítás teljesítésének kötelezettsége

 

3. A felügyelő – mint hivatalos személy – szolgálati feladatait a jogszabályokban, illetve a magasabb szintű jogszabályok felhatalmazása alapján az önkormányzati rendeletben és jelen szabályzatban, a munkaköri leírásban és a vezetői rendelkezésekben meghatározottak szerint látja el.

 

Tevékenységi köre kiterjed:

a.)         a közterület jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, közterület-használati szerződéshez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése,

b.)  a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása,

c.)  közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében,

d.)  közreműködés a bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közrend, a közbiztonság védelmében,

e.)  közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében,

f.)   közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében,

g.)  közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában.

 

Intézkedési kötelezettség és jogosultság

 

4. A felügyelőt intézkedési kötelezettség terheli:

a) a hatáskörébe tartozó szabálysértés, továbbá

b) bűncselekmény – vagy a közrendet, az állampolgárok személyét vagy javait fenyegető veszélyhelyzet – észlelése eseteiben.

 

5. A felügyelő jogosult, illetve köteles:

a) jogszabályban a felügyelet részére előírt hatósági ellenőrzéseket végezni,

b) a nem hatáskörébe tartozó szabálysértés észlelése esetén a szükséges intézkedések kezdeményezésére.

 

Mindezek alapján összegezve a közterület-felügyelő intézkedése során jogosult, illetve köteles:

– rendszeres és folyamatos hatósági ellenőrzést végezni (helyiségbe / területre / belépni, iratokat megtekinteni, munkafolyamatokat (tevékenységet) megfigyelni, az ellenőrzött személyektől és a bizonyítás eredményessége érdekében másoktól felvilágosítást kérni, a szükséges adatok megállapítása céljából – jogszabály keretei között – az állami népesség-nyilvántartás helyi szervétől, a BM illetékes nyilvántartásából tájékoztatást kérni),

– felvilágosítást adni, illetve kérni,

– tőle elvárható segítséget megadni,

– járművet feltartóztatni,

– dolgot visszatartani,

– szabálysértés azonnali vagy ésszerű határidőn belüli megszüntetésére felhívni (figyelmeztetni),

– helyszíni bírságot (HB) kiszabni,

– feljelentést tenni (kezdeményezni),

– járművet elszállítani,

– igazoltatni,

– személyt feltartóztatni,

– vagyonvédelmi feladatokat végezni (az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet lezárni, illetéktelen személy belépését megakadályozni, az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolítani).

 

6. Több, egyidőben szükséges intézkedés közül először a jogszabályok alapján súlyosabbnak minősülő, illetve a körülmények szerint súlyosabb sérelemmel fenyegető helyzetnek megfelelő intézkedést kell foganatosítani.

 

7. Szolgálati feladat végrehajtása során a felügyelő a részére meghatározott illetékességi területét csak közvetlen felettese (munkáltatója) utasítására vagy engedélye alapján, illetve végszükség esetén hagyhatja el. Közvetlen felettes alatt a jegyző, ill. annak helyettese értendő.

 

8. A felügyelő szolgálaton kívül csak akkor intézkedhet, ha a szolgálatban lévő felügyelőnek kell segítséget nyújtani úgy, mint a hivatalos személy támogatója.

 

A szolgálati fellépés módja

 

9. A felügyelő magát és intézkedési jogosultságát szolgálati igazolvánnyal és a felügyelői jelvénnyel igazolja.

 

10. A felügyelőnek az intézkedést az intézkedés alá vont nemének, életkorának megfelelő megszólítással, és a tervezett intézkedés okának közlésével kell megkezdenie. Az intézkedés foganatosítása során az elérni kívánt célt egyértelműen meg kell fogalmazni. A felügyelő az intézkedéssel egyidejűleg köteles felhívni az elkövetőt a szabálysértés azonnali vagy ésszerű határidőn belüli megszüntetésére. A közterület használatára vonatkozó jogerős határozatban, tulajdonosi (kezelői) hozzájárulásban foglaltak megszegése vagy elmulasztása esetén a felügyelő köteles felhívni a kötelezettet az előírások betartására.

 

11. Ha az intézkedés alá vont az első felhívásnak nem tesz eleget, az intézkedő felügyelő figyelmezteti, a megkezdett intézkedést mindenképpen befejezi, ha szükséges rendőri segítséget kér.

 

12. A felügyelő intézkedés közben körültekintően járjon el. Meg kell előzni, hogy a felügyelőt

megtámadják, figyelmét a szolgálati tevékenységtől elvonják, vagy lekötöttségét jogellenes cselekmény elkövetésére használják fel.

 

13. A felügyelői intézkedés eredményes befejezését lehetőség szerint segítség igénybevételével is biztosítani kell.

 

 

Segítség igénybevétele

 

14. A segítség igénybevételére akkor kerülhet sor, ha a felügyelő a jogsértő tevékenység megakadályozását, megszakítását önmaga – vagy vele közös szolgálatban lévő társával közösen – sem tudja végrehajtani.

Segítőket alapvetően az adott helyszínen:

− jelenlevő vagy a közelben tartózkodó – és intézkedésre felkérhető – rendőri állományból,

− a megbízható, segítőkész állampolgárok felkérése alapján kell igénybe venni.

 

Felvilágosítás adás

 

15. A felügyelő a hozzáfordulóknak a szükséges felvilágosítást megadja.

 

Titoktartási kötelezettség

 

16. A felügyelőt titoktartási kötelezettség terheli a szolgálata során tudomására jutott államtitok, szolgálati titok, üzleti és magántitok megőrzése érdekében.

 

Felügyelői intézkedések eljárási szabályai

 

17. Bűncselekmény észlelése esetén:

a) szándékos bűncselekmény elkövetése esetén tetten ért vagy a helyszínről menekülő elkövetőt elfoghatja, erről azonnal értesíti a rendőrséget, az elkövetőt a rendőrség megérkezéséig visszatarthatja,

b) az általa észlelt vagy tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről közvetlen vezetőjének – írásban – jelentést kell tenni, és a jelentést további intézkedés megtétele céljából köteles átadni,

c) a rendőri felkérésnek eleget kell tenni, és mint hivatalos személy támogatója a felkérés céljának, módjának megfelelő segítséget nyújtani.

 

18. Szabálysértés észlelése esetén:

a) valamely tevékenységet vagy mulasztást csak törvény nyilváníthat szabálysértéssé,

b) a felügyelő figyelmeztet (felszólít), a helyszínen bírságol, vagy feljelentést tesz, a szabálysértés tárgyát képező dolgokkal kapcsolatosan az árukat visszatartja, a szabálysértés elkövetőjének távollétében bírságot szab ki, a szabálysértés elkövetésével érintett jármű vezetőjét feltartóztathatja,

c) a figyelmeztetés (felszólítás) az a felügyelői intézkedés, melynek során a felügyelő szabálysértés észlelése, vagy szabálysértés elkövetéséhez vezető magatartás megszüntetése érdekében személyt vagy személyeket jogsértő tevékenységük abbahagyására szólít fel szóban vagy írásban, és felhívja figyelmüket, hogy a jövőben tartózkodjanak a jogsértő vagy jogsértésre vezető magatartás tanúsításától.

Ha a felszólítás nem jár eredménnyel, a felügyelő a jogszabályban meghatározott további intézkedést köteles megtenni.

d) írásbeli felszólítás az a felügyelői intézkedés, amikor egy-egy szerv, intézmény részéről tapasztalható akár egyedi, akár általános jelleggel a közterületi rendet vagy tisztaságot védő rendelkezések megsértése esetén foganatosítanak. Ebben az esetben írásban kell rögzíteni a jogsértő nevét, székhelyét (telephelyét), a jogsértés okát és helyét, továbbá a szükséges intézkedések megtételére történő felszólítást. A felszólítást a felügyelet vezetőjének kell felterjeszteni, aki jóváhagyás után kiadmányozza.

e) a felügyelő a vonatkozó szabálysértési jogszabályokban kapott felhatalmazás alapján, a hatáskörébe tartozó szabálysértések tetten ért elkövetőivel szemben helyszíni bírságot szabhat

ki. Ebben az esetben közölni kell a jogsértővel a megállapított szabálysértést, annak alapjául szolgáló tényállást, rendelkezésre álló bizonyítékokat, és azt, hogy a felügyelő milyen összegű

helyszíni bírságot szab ki. A kiszabható helyszíni bírság összegét a hatályos szabálysértési törvény határozza meg.

f) a felügyelő – a helyi közút kezelőjének megbízásából – a helyi közútról eltávolíttathatja a hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművet, amely közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt. Ha baleset folytán megsérült vagy elhagyott jármű elszállítása indokolt, a felügyelő intézkedés végett megkeresi az illetékes rendőri szervet, közlekedési hatóságot vagy az út kezelőjét. A felügyelő a helyi közúton jogosult feltartóztatni a köztisztasági szabályokat megszegő, továbbá a táblával jelzett behajtási tilalmat vagy korlátozást megszegő járművet.

 

A gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt a helyszíni bírságot a jármű vezetővel szemben távollétében is ki lehet szabni . Ekkor a jármű feltalálási állapotát fénykép (video) felvételen rögzíteni kell úgy, hogy a szabálysértés ténye, a jármű rendszáma egyértelműen bizonyítási anyagként értékelhető legyen. A szabálysértés elkövetésének tényére és a helyszíni bírság összegére vonatkozóan a járművön jól láthatóan el kell helyezni az erre vonatkozó figyelmeztetés (szankció) tényét, a befizetés szabályait és a jogorvoslat lehetőségét. Amennyiben az adott jármű vezetője az intézkedés alatt a járműhöz visszaérkezik, akkor kötelező a helyszíni bírság alkalmazásával kapcsolatos szabályokra áttérni, és ezt a körülményt a már kitöltött bizonylatokon megjegyezni, módosítani.

 

19. A felügyelő az általa észlelt szabálysértésekről a jogsértő adatainak feltüntetésével feljelentést tesz, ha:

– az elkövetett szabálysértés miatt helyszíni bírság nem szabható ki;

– a helyszíni bírságolással vagy figyelmeztetéssel (felszólítással) a törvényben meghatározott

cél nem érhető el;

– a jogsértő a szabálysértés elkövetését nem ismeri el;

– a postai befizetőlap (csekk) átvételét megtagadja (a megtagadás tényére a feljelentésben utalni kell).

A szabálysértési intézkedés alá vont személy adatainak megállapításához, amennyiben az érintett az igazoltatást megtagadja, rendőri segítséget kell igénybe venni, a helyszínen tartózkodó rendőri állomány tagjai felkérésével. A rendőrség megérkezéséig az érintett személy feltartóztatható.

A feljelentésnek az eljárás alá vont személy ismert adatai mellett tartalmaznia kell az elkövetett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek leírását a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a feljelentéshez.

 

20. Hatósági eljárás szabályai:

A felügyelő jogosult és köteles rendszeres és folyamatos hatósági ellenőrzést végezni a község közterületein. A szükséges adatok megállapítása, beszerzése érdekében – jogszabályi keretek között– a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, az önkormányzatok nyilvántartásából és a rendőrség illetékes nyilvántartásaiból adatokat, tájékoztatást kérhet.

 

21. Eljárás talált tárgyak esetén:

a) A felügyelő, ha elhagyott dolgot talál, azt lehetőleg tanúk jelenlétében vizsgálja át.

b) A felügyelő az állampolgár által talált dolgot – lőfegyver, gáz-, lég és riasztófegyver, lőszer és robbanóanyag, pirotechnikai eszköz, a közbiztonságra egyébként veszélyes egyéb tárgy, kábítószer, pszichotrop anyag, hatóság által kiadott okmány és jelzés kivételével – csak akkor vegye át, ha nincs a közelben rendőr és a tárgynak a találó által a jegyzőhöz történő beszállítása valamilyen oknál fogva nem lehetséges.

c) Ha felügyelőnek elhagyott robbanó-, sugárzó vagy mérgező anyag találásáról tesznek bejelentést az adott helyszínen, vagy alaposan feltételezhető, hogy a csomag ilyen anyagokat tartalmaz, soron kívül jelentést tesz közvetlen felettesének legkésőbb 4 órán belül. A kapott utasításnak megfelelően intézkedik, az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében törekedni kell az illetéktelen személyek távoltartására.

d) Amennyiben a körülmények alapján a rendőrség tűzszerészének igénybevétele indokolt, ezt a jegyző kérheti.

e) Az átvett talált tárgyakról az illetékes vezetőnek telefonon kell jelentést tenni. A jelentést vevő köteles intézkedni a tárgy felügyelőtől történő átvételéről és a jegyzőhöz, illetve a b) pontban kivételként meghatározott tárgyak esetében az illetékes rendőrségre történő elszállításáról.

f) A talált tárgyra vonatkozó egyéb eljárás tekintetében a Ptk. 129-130. §-ai, illetve a 18/1960.

(IV.13.) Korm. rendelet szabályait kell figyelembe venni.

 

22. Eljárás állati tetem esetén:

Ha a felügyelő közterületen állati tetemet talál – vagy erről lakossági bejelentést kap – erről köteles értesíteni az önkormányzat jegyzőjét legkésőbb 4 órán belül.

 

23. Igazoltatás:

a) A felügyelő feljelentés megtétele vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja.

b) Az igazoltató lapon – amennyiben feljelentés, illetve elszállítás szükséges – jól olvashatóan kell rögzíteni:

– a személy családi és utónevét (asszonyoknál leánykori nevét is),

– születési helyét és idejét,

– anyja leánykori nevét,

– lakcím adatait (lakóhelyét, tartózkodási helyét),

– az igazolvány sorozatát és számát.

c) Ha az igazoltatott nem rendelkezik igazolvánnyal, a felügyelő az általa vagy más jelenlévő, ismert személy közlését is elfogadhatja igazolásként.

d) Az igazoltatás – annak okának egyidejű közlésével – csak a személyazonosság megállapításához szükséges ideig tarthat. Az igazoltatás eredményes végrehajtásának időszakára az érintett feltartóztatható.

e) Amennyiben az igazoltatott megtagadja okmányának átadását,

– a jelenlévő, közelben tartózkodó rendőrt kell felkérni az igazoltatásra,

– vagy a legközelebbi rendőri szervhez lehet elszállítani.

Ellenszegülés esetén az előállításhoz kérni kell – annak indokának megjelölésével – rendőr helyszínre küldését. A rendőrség megérkezéséig az érintett személy feltartóztatható. Az igazoltatást követően fel kell kérni az adott rendőrt az igazoltatott személy adatainak átadására. Fel kell hívni a figyelmét, hogy az igazoltatott személy esetleges kérésére csak az intézkedő felügyelő neve, igazolványának száma, és a Hivatal címe közölhető. Abban az esetben, ha a rendőr az igazoltatott személy adatait nem közli a felügyelővel, úgy a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 24. § (5) bekezdése alapján, soron kívül, de legkésőbb 8 napon belül írásban kell kérni az igazoltatást foganatosító rendőr szolgálati előjárójától az érintett adatait.

f) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről az intézkedés vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban, a jogszabály előírásai szerint használhat fel. Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép- és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított 6 hónap elteltével meg kell semmisíteni.

 

 

24. Előállítás:

a) A szabálysértési eljárás alá vont személyt, aki igazolását megtagadja, jogosult a felügyelő a legközelebbi rendőri szervhez előállítani. A megkezdett előállítás végrehajtását mellőzni kell, ha az intézkedés alá vont az előállítás közben megfelelően igazolja magát. Ezt a körülményt a felügyelő jelentésben rögzíti.

b) A szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt az elkövetés helye szerint illetékes szabálysértési hatósághoz a szabálysértési eljárás azonnali lefolytatása végett ellenszegülés esetén rendőrség közreműködésével lehet előállítani.

c) Az a) és b) pontokban meghatározott előállítás eredményes foganatosításához – az intézkedés helyszínén tartózkodó vagy a rendőrségi ügyelet útján kért – rendőri segítség vehető igénybe.

 

25. Áruvisszatartás:

Azt a dolgot, amelynek elkobzását a szabálysértésekről szóló jogszabályok (törvény, önkormányzati rendelet) kötelezővé, illetve lehetővé teszik, az eljárás alá vont személlyel együtt vagy átvételi elismervény ellenében kell visszatartani és az elkövetés helye szerint illetékes szabálysértési hatósághoz – jövedéki termék esetén a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz – kell beszállítani a feljelentés egyidejű megtétele mellett.

Az átvételi elismervényt 3 példányban kell elkészíteni, amely tartalmazza az eljárás alá vont pontos személyi adatait. Tételesen fel kell sorolni a visszatartott dolog mennyiségét, leírását, becsült értékét és azt a szabálysértővel, valamint az intézkedésben résztvevő felügyelőkkel is alá kell íratni.

Amennyiben a szabálysértő az aláírást megtagadja, úgy törekedni kell, hogy az adott helyszínen az áruvisszatartás tényét tanúkkal aláírással igazoltassa a felügyelő.

Ha a szabálysértő, mielőtt felfedné kilétét, a helyszínről – a visszatérés szándéka nélkül – a dolog hátrahagyásával eltávozna, a további eljárásra a talált tárgyakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

 

26. Üzemképtelen gépjármű elszállításának joga:

A felügyelő – a helyi közút kezelőjének megbízásából – a helyi közútról eltávolíthatja a hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművet, amely közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt.

Ha baleset folytán megsérült vagy elhagyott jármű elszállítása indokolt, a felügyelő intézkedés végett megkeresi az illetékes rendőri szervet, közlekedési hatóságot vagy az út kezelőjét. Az intézkedés megkezdése előtt meg kell kísérelni az adott jármű tulajdonosának, üzembentartójának megállapítását. Az intézkedés megkezdése előtt lehetőség szerint fényképfelvételt kell készíteni.

Amennyiben a jármű tulajdonosának, üzembentartójának felkutatása sikerült, vele szemben kell az intézkedést megtenni, helyszíni bírság vagy feljelentés formájában. Az intézkedés kezdeményezése jelentés formájában történik, melyben rögzíteni kell a gépjármű típusát, színét, feltalálásának pontos helyét, és azt, hogy a tulajdonos/üzembentartó felkutatására tett intézkedések milyen eredménnyel jártak.

A felügyelő a helyi közúton jogosult feltartóztatni a köztisztasági szabályokat megszegő, továbbá a táblával jelzett behajtási tilalmat vagy korlátozást megszegő járművet.

 

II. fejezet

 

A feladat ellátásának szabályai

 

 

27. A közterület-felügyelők egyenruhában (továbbiakban: szolgálati öltözék) teljesítik feladataikat.

A szolgálati öltözék, továbbá a szolgálati igazolvány a kötelezően viselendő egyedi azonosító

sorszámmal ellátott felügyelői jelvény igazolja a Felügyelethez tartozást. A szolgálat ellátása során a felügyelő a hatósági ellenőrzés vagy intézkedés előtt felügyelői jogosultságát szóban közölni köteles és felmutatja a felügyelői igazolványát. A szolgálati igazolványt átadni tilos. A szolgálati öltözéket szolgálati időn kívül tilos viselni.

A Felügyelet vezetője vagy helyettese egyedi feladat ellátásához elrendelheti, hogy a szolgálat

ellátása polgári ruhában történjen. Ebben az esetben a felügyelői igazolvány és a szolgálati jelvény egyidejű felmutatása igazolja az intézkedő felügyelőt.

 

Közterület-felügyelői feladat végrehajtásának eszközei

 

28. A közterület-felügyelő a törvény szabályozása szerint a jogszerű intézkedése és a feladat

végrehajtása során, ennek eredményes végrehajtásához, a törvényben meghatározott eszközökkel rendelkezik.

A felügyelő a jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat.

Ellenszegülés az a célzatos tevékenység, mulasztás vagy fizikai erfeszítéssel járó tevékenység, amely a felügyelőt jogszerű intézkedésének

 megkezdésében, folytatásában vagy befejezésében akadályozza.

Támadás az elkövető aktív tevékenysége, amelyet megkezdett és a felügyelő, vagy felügyelők ellen irányul és ez a jogtalan magatartás megvalósítja valamely bűncselekmény tényállási elemét.

Fenyegető magatartáson a támadásra közvetlenül utaló fenyegetést kell érteni. Akkor közvetlen a fenyegetés, ha a fenyegető és a felügyelő térbelileg egymás közelében vannak és a támadást a fenyegető azonnalra ígéri, illetőleg olyan cselekményt hajt végre, amelyből a támadás azonnali megindítására lehet következtetni.

Testi erőt (önvédelmi fogásokat) akkor lehet alkalmazni, ha a felügyelői erőfölény vagy az intézkedés alá vont személy állapota, magatartása azt elégséges eszközzé teszi, és a jogsértő magatartása alapján súlyosabb eszköz alkalmazása nem indokolt.

Az alkalmazás során tiszteletben kell tartani a testi épséghez fűződő jogokat azzal, hogy az alkalmazás az érintett testi épségét csak a legszükségesebb mértékben veszélyeztesse.

Könnygázszóró palackot csak akkor lehet alkalmazni, ha az ellenállás megtöréséhez testi erő nem

– vagy várhatóan nem – elegendő, és csak a kívánt hatás eléréséhez szükséges ideig szabad használni.

– a palackot az arc irányába fordított lövőkével, az adott személy arcától 20-30 cm-re,

– a gomb benyomásával 4-5 másodpercig szakaszosan célszerű végezni, és csak a jogsértő magatartás elhárításához szükséges ideig szabad alkalmazni.

– Testi erő, könnygázszóró palack alkalmazását – ha az eset körülményei lehetővé teszik – előzze meg:

– a jogellenes magatartás megszüntetésére történő felszólítás,

– arra történő figyelmeztetés, hogy a feladat végrehajtása érdekében eszköz alkalmazására kerül sor.

Előzetes figyelmeztetés nélkül az eszközök csak akkor alkalmazhatók, ha a késedelem miatt a

felügyelő:

– jogszerű intézkedése meghiúsulna,

– a késedelem veszéllyel járna,

– saját vagy mások élete, testi épsége veszélybe kerülne.

 

29. A végrehajtási eszközök alkalmazását követő intézkedések:

a) az eszköz(ök) alkalmazásának befejezése után azt, akivel szemben alkalmazták, és megsérül, elsősegélyben kell részesíteni. Fel kell hívni továbbá a figyelmét, hogy a szem dörzsölése a felületi hámréteg felsértését eredményezi és a könnygáz hatása ezáltal intenzívebbé válik. Ha szükséges, orvosi ellátását kell kérni a közelben lévő orvosi szolgálattól, annak hiányában gondoskodni kell az orvoshoz szállításáról.

b) Az eszköz(ök) alkalmazásáról jelentést kell írni, amely tartalmazza:

– az eljáró felügyelő nevét,

– a munkáltató megnevezését, címét,

– hol, mikor, miért, kivel szemben és miért került sor az alkalmazására,

– történt-e felhívás a cselekmény abbahagyására, figyelmeztetés arra, hogy az eszköz(ök)

alkalmazására sor kerül,

– az intézkedéssel érintett személy adatait,

– történt-e sérülés és milyen fokú, mi történt a sérülttel,

– amennyiben a felügyelő megállapította a tanúk személyi adatait,

– további bizonyítékok felsorolását.

A jelentést soron kívül a jegyzőhöz kell eljuttatni.

 

30. A könnygázszóró palackot hordtáskában kell viselni. Szolgálaton kívül az adott szolgálat objektumában biztonságos módon, száraz és hűvös helyen kell tárolni.

 

31. Feladat ellátási tilalmak:

A 2012. évi II. törvényben és a 43/1999. (XI.26.) BM rendeletben szabályozott felügyelői intézkedések miatti jogorvoslatra az államigazgatási eljárás, illetőleg a szabálysértési eljárás szabályai az irányadók.

Ha a felügyelői intézkedést követően eljárás nem indul, az intézkedéssel szemben panasznak van helye. A panaszt az intézkedés napjától számított 8 napon belül a jegyzőhöz kell benyújtani.

A jegyző a panasz tárgyában a beérkezéstől számított 8 napon belül az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint határozattal dönt. A határozat ellen a panaszos a megyei kormányhivatal vezetőjénél fellebbezéssel élhet.

a) Hatósági ellenőrzés keretében nem léphet be a felügyelő magánlakásba.

b) Nem indítható szabálysértési eljárás:

– azzal szemben, aki a cselekmény elkövetésekkor 14. életévét még nem töltötte be,

– aki cselekményét elmebeteg állapotban, gyengeelméjűségben vagy tudatzavarban, kényszer vagy fenyegetés hatása alatt, jogos védelmi helyzetben, illetve végszükségben követte el,

– aki diplomáciai vagy egyéb mentesség hatálya alatt áll.

c) Nem alkalmazható helyszíni bírság – csak feljelentés – a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjával szemben abban az esetben, ha szabálysértést a szolgálati tevékenységgel összefüggésben követte el (rendvédelmi szervek alatt a rendőrség, honvédség, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, büntetés-végrehajtási intézetek, tűzoltóság, továbbá a katonai- és polgári titkosszolgálatok tényleges, hivatásos állománya értendő).

d) Nem alkalmazható könnygázszóró palack:

– 14 éven aluli gyermekkel,

– szemmel láthatóan súlyos beteggel, nyomorékkal, rokkanttal, vagy egyébként támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban levő személlyel,

– terhes nővel szemben.

e) a könnygázszóró palackot nyilvános helyen hagyni vagy illetéktelen személy őrizetére bízni tilos.

 

III.         Fejezet

 

Szolgálati formák

 

32. Szolgálat ellátásának módja:

Legáltalánosabb módja: a járőrszolgálat, szolgálati beosztás alapján.

 

Munkaidőbeosztás járőrszolgálat esetén:

Nyári időszakban (máj. 01- szept.30.): 06.00 órától 14.00 óráig

                               12.00 órától 20.00 óráig

Téli időszakban (okt. 01.-ápr.30.): 07.00 órától 15.00 óráig

                           10.00 órától 18.00 óráig

 

 

Az ellenőrzés módja lehet az ún. akció keretében ellátott szolgálat. Ekkor több felügyelő együttesen, csoportosan, lát el szolgálatot, ha pl.: 1-1 terület fertőzöttsége vagy 1-1 jogszabály érvényesülése érdekében szélesebb körű, gyors eredményt hozó intézkedésre van szükség.

A más szervekkel, hatósággal együttes szolgálat: önkormányzati szervekkel, rendőrséggel, Nemzeti Adó-és Vámhivatallal, ÁNTSZ munkatársaival.

A felügyelő az alapvető feladataikat az önkormányzati rendeletben, jelen szabályzatban, munkaköri leírásban, külön rendelkezésekben (szolgálati utasításban) meghatározott szolgálati formákban végzik, melyet a szolgálati beosztásától függetlenül köteles betartani.

 

33. Az ügyeleti szolgálat – külön együttműködési megállapodás alapján – rendőri állománnyal megerősítésre kerülhet. Ügyeleti szolgálat szervezése a felügyeleti munka folyamatosságának megteremtése céljából történik.

a) Ellátása 1 fő felügyelő rendőri megerősítéssel.

b) Az ügyeletes részére biztosítani kell azokat az eszközöket, amelyek a feladat zavartalan ellátásához és a hatáskörébe utalt intézkedések megtételéhez szükségesek.

c) Az ügyelet utáni pihenőnapok biztosításának rendje: a köztisztviselőnek (felügyelő pihenőnapon és munkaszüneti napokon végzett munka ellenértékeként a munkavégzés időtartama kétszeresének megfelelő mértékű szabadidő jár.

 

34. Posztos szolgálat: az az ellátási forma, amelynek során a felügyelő meghatározott közterületen és feladatkörben, illetve mozgási körzetében állandó vagy ideiglenes jelleggel ellenőriz.

A felállítási helyen végzendő feladatokat és a mozgási körzetet a felügyelet vezetője ( jegyző) határozza meg.

 

35. Járőrszolgálat: a közterületek ellenőrzésének alapvető formája. A szolgálat során egy vagy

több felügyelő közösen, előre meghatározott területen vagy útvonalon látja el a felügyelet hatáskörébe utalt feladatokat.

 

Szolgálatba lépés követelményei

 

36. A felügyelő a szolgálat ellátásra pihenten, ápoltan és az előírásoknak megfelelő tiszta öltözetben köteles megjelenni.

a) ha a szolgálatra jelentkező felügyelő szeszesitalt fogyasztott, vagy más szer hatása miatt bódult állapotban van, szolgálatba nem léphet.

b) ha ittassága, vagy önhibából eredő bódult állapota miatt nem láthatja el szolgálatát, fegyelmi felelősséggel tartozik.

 

IV.         Fejezet

 

Vegyes rendelkezések

 

37. Nyilvános szereplés joga a nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió megkeresése alapján illeti meg. A nyilvános szereplése előtt köteles a jegyzővel egyeztetni.

A szerv által kiadott sajtótermékben a szolgálati titokra vonatkozó szabályok betartásával a felügyelet alkalmazottai engedély nélkül nyilatkozhatnak és publikálhatnak.

 

38. A felügyelő kötelessége, hogy a feladatai ellátásához szükséges szakmai képzettséget, általános műveltséget és fizikai erőnlétet kiképzés, továbbképzés és önképzés útján megszerezze és fenntartsa. A kiképzést és továbbképzést a felügyelet szervezett keretek között biztosítja.

 

39. A felügyelő munkaköri leírásában foglalt feladatai teljesítéséért ajándékot, jutalmat, kedvezményt vagy más előnyt nem fogadhat el. Ajándéknak kell tekinteni azokat a pénzbeli vagy természetbeni juttatásokat is, amelyekért az adott alkalmazott aránytalanul csekély értékű ellenszolgáltatást nyújtott.

 

40. A kérelemhez, panaszhoz való jog:

A felügyelő kérelmet, illetve panaszt saját nevében és ügyében – szóban vagy írásban, a szolgálati út betartásával – terjeszthet elő a jegyzőhöz.

A jegyző a kérelmet, panaszt 30 napon belül köteles kivizsgálni, vagy kivizsgáltatni, és döntéséről az előterjesztőt írásban vagy szóban értesíteni.

 

41. Hatályba lépéssel kapcsolatos szabályok: A szolgálati szabályzatot az abban érintett állomány részére oktatni kell. Az oktatás megszervezéséért a jegyző felelős.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zalakomár Község Közterület-felügyeletének szervezeti felépítéséről, jogállásáról,

feladatainak jegyzékéről, szolgálati szabályairól szóló Szabályzat

 

 

1. sz. függelék

 

A közterület-felügyelők egyenruházati ellátásának

és használatának szabályai

 

A Közterület-felügyelet (a továbbiakban: Felügyelet), illetve a közterület-felügyelők (a továbbiakban felügyelő) egyenruházati ellátásának és használatának szabályai a 46/1999. (XII.8.) BM rendelet 3. §-ban leírtak alapján, az alábbiakban kerülnek meghatározásra:

 

I. fejezet

 

1. A Felügyelet tagjait szolgálati feladataik ellátásához a követelményeknek megfelelő egyenruha illeti meg. Az egyenruházattal (továbbiakban: ruházat) való ellátás:

a) alapellátáson, és

b) utánpótlási ruhapénz juttatáson alapul.

A Felügyelet a ruházatot a szolgálat megkezdése előtt bocsátja az igényjogosultak rendelkezésére. Próbaidejét töltő felügyelő csökkentett alapellátásban részesül, ami az évszaknak megfelelő ruházatból és felszerelési cikkekből áll. A próbaidő lejártát követően a felügyelő az egyenruhát az évszakoknak megfelelő bontásban kapja meg.

 

2. Az ellátásban részesülők anyagilag és fegyelmileg felelősek a ruházati cikkek rendeltetésszerű használatáért. A ruházatot mindig olyan állapotban kötelesek tartani, hogy a szolgálatban vagy egyéb alkalmakkor a felügyelői tekintély sérelme nélkül viselhető legyen.

 

3. A ruházati ellátásban részesített felügyelők részére utánpótlási ruhapénzt kell biztosítani, melynek összege az önkormányzat éves költségvetési rendeletében kerül meghatározásra.

 

A ruhaellátás módja

 

4. A Hivatal az igényjogosultak részére egyenruházatot biztosít. Az alapellátás

biztosítása természetben történik. A ruházat kihordási ideje az alábbi:

 

Ssz.

Cikk megnevezése

Kihordási idő

1.

Kék nyári szolgálati sapka

2 év

2.

Kék téli szolgálati sapka

2 év

3.

Kék téli kabát(dzseki)

3 év

4.

Kék overall

2 év

5.

Esőkabát

3 év

6.

Kék nyári szoknya v. pantalló

2 év

7.

Kék téli szoknya v. pantalló

2 év

8.

Fehér ing, rövid ujjú vállpántos

2 év

9.

Fehér ing, hosszú ujjú vállpántos

2 év

10.

Kék ing, rövid ujjú vállpántos

2 év

11.

Kék ing, hosszú ujjú vállpántos

2 év

12.

Szolgálati kétrészes ruha kék

3 év

13.

Kék ingblúz, rövid ujjú vállpántos (övpántos)

2 év

14.

Kék ingblúz, rövid ujjú vállpántos (övpántos)

2 év

15.

Fekete félcipő, női félcipő

1 év

16.

Fekete félcipő, női félcipő, nyári

1 év

17.

Fekete gyakorló bakkancs

2 év

18.

Sötétkék szolgálati nyakkendő

3 év

19.

Nyaksál

3 év

20.

Téli kesztyű

3 év

21.

Nyári pamut zokni

1 év

22.

Téli pamut zokni

1 év

23.

Pamut póló fehér

1 év

24.

Téli alsónadrág

2 év

25.

Derékszíj

3 év

26.

Pulóver

2 év

27.

Nyakkendőtű

3 év

28.

Átmeneti dzseki

2 év

29.

Pulóver sötét betéttel

3 év

 

5. Alapellátás:

Az alapellátás egyszeri járandósság. Rendeltetése, hogy az igényjogosult a szolgálat ellátásához szükséges ruházattal rendelkezzen.

 

6. Az alapellátási normát a 46/1999. (XII.8.) BM rendelet határozza meg.

Karjelzés leírása:

A közterület-felügyelői karjelzés téglalap alakú pajzs, amely alul hullámvonallal záródik.

Mérete 105 mm magas, 70 mm széles. A karjelzés két szintből tevődik össze. Az alapszint aranyszínű szövet. A rátét (második szint) tartalmazza a település egyedi jelképét (címerét).

 

7. Az alapellátás keretében új ruházatot kell kiadni.

 

8. Az egyenruházati alapellátást, vagy annak egy részét készpénzben kifizetni nem szabad.

 

9. Az alapellátás kiadásától számított 12 hónap után, évente utánpótlási ruhapénz jár.

 

Eljárás a munkaviszony megszűnése esetén

 

10. A munkaviszony megszűnése esetén a ruházati ellátás a munkavállaló felügyelő részéről a jelen szabályzat 2. sz. függelék 4. pontja alapján számított kihordási időnek megfelelően kerül megváltásra.

 

I.             Fejezet

 

Öltözködési előírások

 

12. A Felügyelet tagjai beosztásra való tekintet nélkül kötelesek jelen öltözködési előírásokat betartani.

 

13. A jegyző felelős a szolgálatban lévő felügyelők egyöntetű és kulturált öltözködéséért.

Az öltözet összetételét és viselését – a viselési időszakoknak, illetve a szolgálati követelményeknek megfelelően – a jegyző rendeli el. A jegyző köteles rendszeresen ellenőrizni, hogy a felügyelők ruházata megfeleljen a szolgálati követelményeknek. Meg kell követelni, hogy a felügyelők ruházata mindig jó állapotú, tiszta és karbantartott legyen.

 

14. Az egyenruha viselésére jogosultak csak a Felügyelet részére rendszeresített egyenruházatot viselhetik. Az ettől eltérő ruházat egyenruhaként való viselése tilos!

 

15. Az állásukból fegyelmi eljárás miatt felfüggesztett személyek – a fegyelmi ügyek befejezéséig – egyenruhát nem viselhetnek.

 

16. A Felügyelet tagjainak szolgálaton kívül egyenruhát viselni tilos!

 

17. Egyenruha viselése során öltözködési könnyítések engedélyezhetők. A könnyítéseket a jegyző engedélyezheti.

 

18. Egyenruhát polgári öltözékként nem szabad viselni.

 

19. Az egyenruházatot az évszakhoz és az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó öltözködési lehetőség szerint kell viselni. Viselési időszakok szerint az öltözet csoportosítása a következő: téli, nyári és átmeneti időszaknak megfelelő öltözet.

A viselési időszakok:

– téli időszak: november 01-től április 01-ig

– nyári időszak: június 01-től szeptember 30-ig

– átmeneti időszak: április 01-től május 31-ig és szeptember 30-tól október 31-ig.

Ha a megjelölt viselési időszakokban a hőmérséklet az átlagostól lényegesen eltér, a jegyző köteles intézkedni az időjáráshoz alkalmazkodó egységes öltözködés elrendeléséről. Nyári időszakban a jegyző utasítása alapján az egyensapka viselése nem kötelező.

 

21. Az alapellátási norma évszaknak megfelelő bontásban, fokozatosan, legkésőbb 2012. május 31-ig kerül bevezetésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. függelék[43]

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához

 

 

Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete tagjai

 

POLGÁRMESTER


TÓTH LUCIA KRISZTINA                                  




KÉPVISELŐK



Katona József


Julák Szabolcs


Sósné Tari Júlia                             


Sümegi Kitti


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.     függelék[44]

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához

 

 

KISRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BIZOTTSÁGA


Ügyrendi Bizottság



A bizottság elnöke: Julák Szabolcs képviselő


A bizottság tagja:    Sümegi Kitti képviselő

              Sósné Tari Júlia képviselő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.     függelék

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához

 

 

T Á R S U L Á S O K



1./ Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása

     Székhely: 8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.            


                                                                               

2./ Nyugat-Balaton és Zala folyó medence Nagytérség Települési Szilárdhulladékai

     Kezelésének Korszerű Megoldására létrehozott Önkormányzati Társulás Társulási

     Tanácsa

     A társulás rövidített neve: 

                         ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás

     Székhelye:   8798 Zalabér, Rákóczi Ferenc utca 2.


3./ Egészségügyi Társulás Eszteregnye - Orvosi ügyeleti szolgálat ellátása

    8882 Eszteregnye, Kossuth u. 3.

                                                                           


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.     függelék [45]

 

Kisrécse község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatához

 

Szabályzat a képviselői és hozzátartozói vagyonnyilatkozat nyilvántartásának, kezelésének és ellenőrzésének szabályairól:


I.

Általános rendelkezések


1.                  A képviselő-testület tagjainak vagyonnyilatkozat- tételi kötelezettségére az Mötv. 39. § (1) bekezdésében foglaltak irányadók.



II.

A vagyonnyilatkozat benyújtásával kapcsolatos szabályok


1.                  A kitöltéskori állapotnak megfelelően adatok alapján kitöltött képviselői és hozzátartozói vagyonnyilatkozat egy példányát az Ügyrendi Bizottságnak (továbbiakban: Bizottság) címezve kell benyújtani az Mötv. 39. § (1) bekezdésében foglalt határidőben.


2.                  A vagyonnyilatkozatokat a jegyző veszi át, és igazolást állít ki azok átvételéről. Az átvételi igazolásokat az 1. számú függelék tartalmazza.


3.                  A képviselő a saját és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatát külön-külön borítékban adja át az átvételre jogosult köztisztviselőnek.


4.                  A képviselői vagyonnyilatkozat átvétele névvel ellátott nyílt borítékban, a hozzátartozói vagyonnyilatkozat átvétele névvel ellátott, lezárt, az átvételkor a Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) körbélyegzőjével lepecsételt borítékban történik.


III.

A vagyonnyilatkozatok kezelésének szabályai


1.                  A vagyonnyilatkozatokat az egyéb iratoktól elkülönítetten kell kezelni, azokat a jegyző által kijelölt biztonsági zárral ellátott helyiségben, lemezszekrényben kell tárolni.


2.                  A vagyonnyilatkozatokról és az ellenőrzési eljárásról a 2-3. számú függelék szerinti nyilvántartást kell vezetni.


3.                  A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos technikai tevékenységet a II./2. pont alatti köztisztviselő végzi. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos iratokat iktatni kell. Az iktatást külön főszámra és a szükséges számú alszámra kell elvégezni.


4.                  A vagyonnyilatkozatok nyilvánosságára az Mötv. 39. § (3) bekezdésében foglaltak irányadók.


5.                  A Bizottság felel azért, hogy a vagyonnyilatkozatokat az adatvédelmi szabályoknak megfelelően őrizzék, kezeljék és hogy az azokban foglaltakat – a nyilvános vagyonnyilatkozatok kivételével – más ne ismerhesse meg.


6.                  Ha a vagyonnyilatkozat tételére kötelezett képviselő a Bizottságnak írásban bejelenti, hogy a közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke esetén a közös háztartásban élés megszűnt, a Bizottság az általa kezelt hozzátartozói vagyonnyilatkozatokat haladéktalanul visszaadja a képviselőtestületi tagnak, melyről igazolást kell kiállítani.


7.                  A képviselő megbízatásának megszűnésekkor a Bizottság a vagyonnyilatkozat tételére kötelezett képviselő részére a saját és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatokat visszaadja, melyről igazolást kell kiállítani.


IV.

A vagyonnyilatkozat ellenőrzésével és az eljárással

kapcsolatos szabályok


1.                  A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás célja: a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése. A bizottság eljárására a képviselő-testület zárt ülésére vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Az eljárás kezdeményezésről a Bizottság elnöke haladéktalanul tájékoztatja az érintett képviselőt, aki haladéktalanul bejelenti az azonosító adatokat.


2.                  az ellenőrzési eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállás esetén van helye. Ha az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, a Bizottság elnöke felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására. Ha a kedvezményező 8 napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha a kedvezményezés nyilvánvalóan alaptalan, a Bizottság az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja a kezdeményezést.


3.                  Az ellenőrzési eljárás megismétlésének ugyanazon vagyonnyilatkozat esetén csak akkor van helye, ha az erre irányuló kedvezményezés új tényállást (adatot) tartalmaz. Az ellenőrzési eljárásra irányuló új tényállás nélkül elutasítja a kedvezményezést.


4.                  A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos ellenőrzési eljárás során a képviselői és hozzátartozói vagyonnyilatkozatba történő betekintést a 4. számú függelék szerint vezetett „Betekintési nyilvántartás”-ban dokumentálni kell.


5.                   A Bizottság ellenőrzési eljárásának eredményéről a képviselő-testület a soron következő ülésén tájékoztatja.


V.

Felelősségi szabályok


1.                  A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos adatok védelméért, az adtakezelés jogszerűségéért a bizottság a felelős.


2.                  A képviselő felelős azért, hogy az általa bejelentett adatok hitelesek, pontosak, teljes körűek és aktuálisak legyenek.


3.                  A vagyonnyilatkozatok technikai kezelése szabályainak megtartásáért a II./2. pont szerinti köztisztviselő felelős.















































                                                                                                          1. sz. függelék

IGAZOLÁS

 

A vagyonnyilatkozatok átvételéről

 



Alulírott …………………………………… mint a vagyonnyilatkozat tételre kötelezett helyi önkormányzati képviselő, a mai napon az alábbi vagyonnyilatkozatot adom át:



            …………………………….              helyi önkormányzati képviselő


            ……………………………..             házastárs/élettárs


            ………………………………           gyermek


            ………………………………           gyermek


            ………………………………           gyermek


            ………………………………           gyermek





Zalakomár, 20.... …………………. hó ………….. nap








            ……………………………                                      …………………………….

            átadó                                                                         átvevő













2. sz. függelék

NYILVÁNTARTÁS

 

 

 

A vagyonnyilatkozat ellenőrzési eljárásáról

 

 

 

 

Sorszám

Nyilatkozattételre kötelezett

Hozzátartozó vagyonnyilatkozatok száma

Átvétel



Házastárs/élettárs

Gyermek

időpontja

1.






2.






3.






4.






5.






6.






7.






8.






9.






10.






11.





































3. sz. függelék


NYILVÁNTARTÁS

 

 

a vagyonnyilatkozatok ellenőrzési eljárásáról

 

 

 

  1. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás kedvezményező neve, címe:


Név:    ………………………………..


Cím:    ………………………………………………..



  1. Az eljárás kezdeményezésének időpontja:    ………………….………..



  1. Az eljárásban érintett képviselő:        ……………………………………..



  1. A vagyonnyilatkozat kifogásolt része:          …………………………….............



  1. A 4. pont megjelölésének hiányában a hiánypótlásra felhívás időpontja:    ……………………..



  1. Az érintett tájékoztatásának időpontja a bejelentésről:        ………………………..



  1. Az azonosító adatok átadásának időpontja a Bizottság részére:      ………………………….



  1. A Bizottság ülésének időpontja:       ………………………………..



  1. Az eljárás eredménye:            ………………………………..



a.)    A bejelentés elutasítva, mert


o   Nyilvánvalóan alaptalan;

o   A bejelentő a hiánypótlásnak nem tett eleget;

o   Az ismételt kedvezményezés új tényállást nem tartalmaz

b.)    A bejelentés alapján a Bizottság az alábbiakat állapította meg.



  1. Az azonosító adatok törlésének időpontja:   ……………………………………..



  1. A Képviselő-testület tájékoztatásának időpontja az eljárás eredményéről:       …..…………….











































4. sz. függelék


NYILVÁNTARTÁS

 

A vagyonnyilatkozatokba történő betekintésről

 







Betekintő személy neve

Aláírása

Betekintés időpontja

Megjegyzés

































































 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                                                                                                



 

 

 

 

 

 

[1]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[2]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[3]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.


[4]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[5]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[6]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[7]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[8]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[9]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[10]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[11]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.


[12]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[13]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[14]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

Módosította a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[15]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.


[16]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[17]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[18]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[19]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.


[20]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[21]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.



[22]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[23]

Beiktatta a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[24]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

Módosította a 10/2014. (XII.1.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[25]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[26]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.


[27]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.


[28]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[29]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.


[30]

Módosított a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[31]

Módosított a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.


[32]

Hatályon kívül helyezte a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2014. december 12-től.

[33]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[34]

Módosított a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[35]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[36]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[37]

Módosította a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[38]

Hatályon kívül helyezte a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatálytalan 2014. december 12-től.

[39]

Hatályon kívül helyezte a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatálytalan 2014. december 12-től.

[40]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[41]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[42]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[43]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[44]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[45]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[46]

Beiktatta a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[47]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[48]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[49]

Módosította a 10/2014. (XII.11. ) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[50]

Módosította a 10/2014. (XII.11. ) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.[50]

[51]

Hatályon kívül helyezte a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 10. §-a. Hatálytalan 2014. december 12-től.

[52]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[53]

Módosította a 10/2014. (XII.11. ) önkormányzati rendelet 11. §-a. Hatályos 2014. december 12-től.

[54]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[55]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[56]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[57]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[58]

Módosította a 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 10-től.

[59]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[60]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[61]

Hatályon kívül helyezte 4/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2013. április 10-től.

[62]

Hatályon kívül helyezte a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 12. §-a. Hatálytalan 2014. december 12-től.

[63]

Módosította  a 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. március 1. napjától.

[64]

Módosította 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 1. függeléke. Hatályos 2014. december 12-től.

[65]

Módosította a 10/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet 2. függeléke. Hatályos 2014. december 12-től.

Módosítva 2015. április 27. napjától.

[66]

Módosította a 10/2014. (XII.1.) önkormányzati rendelet 3. függeléke. Hatályos 2014. december 12-től.

Mellékletek