Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 8/2015 (VIII.7.) önkormányzati rendelete

a Nyugdíjas korúak támogatásáról

Hatályos: 2015. 08. 08- 2020. 07. 02

Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testülete az alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 1.§ (2) bekezdésének, 26. §- ának, és a 32. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

  1. fejezet

Általános rendelkezések
A rendelet célja
1. §

E rendelet célja, hogy Nagypáli község a nyugdíjjal, nyugdíjszerű szociális ellátással rendelkezők helyzetének javítása érdekében támogatást a nyugdíjjal rendelkezőknek, amellyel hozzájárulhat a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megőrzéséhez is.

A rendelet hatálya

  1. §

A rendelet személyi hatálya kiterjed minden 62. életévét betöltött a nyugdíjfolyósító szervek által folyósított nyugdíjjal, vagy nyugdíjszerű szociális ellátással, vagy 40 év jogosultsági idővel rendelkező életkortól független öregségi teljes nyugdíjra jogosult nő és Nagypáli állandó lakóhellyel rendelkező szociálisan rászoruló nyugdíjasra, valamint az önkormányzattól időskorúak járadékában részesülőre (továbbiakban: nyugdíjjal rendelkező).

  1. fejezet

A támogatás formája, mértéke és igénybevétele

  1. §

A nyugdíjjal rendelkezők támogatása - pénzbeni szociális ellátásként 15.000 Ft pénzösszeg házipénztári kifizetéssel vagy lakossági folyószámlára történő utalásával történik.

  1. fejezet

A nyugdíjjal rendelkezők támogatása

  1. §
  1. Támogatásra az a szociálisan rászoruló nyugdíjjal, továbbá időskorúak járadékával rendelkező jogosult, aki:
  1. betöltötte a 62. életévét, vagy
  2. az igényléskor 40 év jogosultsági idővel rendelkező életkortól független öregségi teljes nyugdíjra jogosult nő

valamint, a nyugdíjfolyósító szervek által bármilyen címen folyósított nyugellátásának, nyugdíjszerű szociális ellátásának, illetve az önkormányzat által folyósított időskorú járadékának együttes összege az adott év január elsején nem haladja meg a 90.000 Ft-ot.

  1. A támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelemhez mellékelni kell a nyugdíjfolyósító szervnek - a tárgyév január elsején érvényes nyugellátás összegét, valamint a nyugdíj törzsszámot tartalmazó - névre szóló igazolását, vagy az ügyfél arra vonatkozó kérését, hogy az igazolást helyette a hatóság szerezze be.
  2. A támogatás iránti kérelmeket minden év április 30. napjáig lehet benyújtani.
  3. A támogatói határozat meghozatalára a kérelem benyújtását követő 30 napon belül kerül sor.
  4. A támogatást az adott évre lehet megállapítani, azt visszamenőleg igénybe venni nem lehet. Felvételére csak a kérelmező jogosult.
  5. A jogosulatlanul igénybe vett támogatást vissza kell fizetni.
  1. §
  1. fejezet

A támogatások finanszírozása

E rendeletben megállapított támogatások finanszírozására Nagypáli Község Önkormányzatának költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.

  1. §
  1. fejezet

Hatásköri szabályok

A nyugdíjjal rendelkezők támogatásával kapcsolatos feladat és hatásköröket–Képviselő-testület átruházott hatáskörben - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján a polgármester gyakorolja. Kérelemre indult eljárásokban a kérelemnek teljes egészében helyt adó elsőfokú határozatból mellőzhető az indokolás és a jogorvoslatról szóló tájékoztatás.

  1. §

Záró rendelkezések

  1. A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. 2015. évben a támogatási kérelem benyújtásának ideje 2015. szeptember 30.

                         Köcse Tibor                                                                                            Szita Gabriella
                        polgármester                                                                          jegyzői jogkörben eljáró aljegyző

Mellékletek