Böde község Képviselő-testületének 5/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2020. 07. 18- 2020. 11. 30

Böde Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja, hogy Böde Község Önkormányzata rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza a község lakosságszámának növelése és az állampolgárok lakásigényének megoldása érdekében nyújtható támogatás feltételeit.


2. §


 (1) A rendelet hatálya Böde község közigazgatási területén történő első lakás építésére vagy használt lakás vásárlására terjed ki.


(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.


(3) E rendelet alkalmazásában

  1. lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti épület.
  2. lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím.


A támogatás tárgya


3. §


(1) A támogatás a lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.


(2) Böde Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása pénzeszköze terhére, e rendeletben fennálló feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújthat.



Támogatásra jogosultak köre


4. §


(1) Támogatásban részesíthető:

  1. az a kérelmező, aki nem töltötte be a 40. életévét
  2. a kérelmező ilyen támogatást eddig Böde Község Önkormányzatától nem kapott.
  3. az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tízszeresét

d. az a kérelmező, aki Bödei állandó lakos.



(2) A 3. § (1) bekezdésben meghatározott támogatásra irányuló kérelem akkor támogatható, ha az építési tevékenység építési engedélyköteles, lakásvásárlásnál amennyiben az adásvételi szerződést megkötötték.


5. §


Nem jogosult támogatásra az igénylő, ha

  1. ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne,
  2. ha az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik.


A támogatás mértéke


6. §


(1) A támogatás összege 150.000 forint.


(2) A támogatás folyósítása lakásépítés esetén, a jogerős használatbavételi engedély kiadása után történhet, lakásvásárlás esetén a Földhivatali bejegyzés után.



Az eljárás rendje


7. §


(1) A támogatás iránti kérelmet (1. melléklet) az önkormányzat Hivatalához, formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt lehet benyújtani:

  1. vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő három éven belül,
  2. építés esetén a jogerős használatba vételi engedély keltétől számított három éven belül.


(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

  1. vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy példányát,
  2. építés esetén a jogerős építési engedélyt
  3. és jövedelemigazolásokat.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.


(4) A megítélt támogatás folyósítására a jogosulttal az önkormányzat képviseletében a polgármester szerződést köt (2. melléklet).



A támogatás visszafizetésének szabályai


8. §


(1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a jogosulatlan igénybevételtől esedékes - amennyiben a támogatott:

  1. a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,
  2. a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Böde község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre,
  3. a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül nem házastársa, vagy gyermeke részére ajándékozza el.


(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.


Záró rendelkezés


9. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Böde, 2020. július 2



    Ujj Tibor                                                                                      Bencze Ildikó

  polgármester                                                                                        jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a község hirdetőtábláján 2020.  július 17. napján kihirdetve.


     


                                                                                                       Bencze Ildikó

                                                                                                           jegyző