Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 05. 01

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2024.05.01.

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervei véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Kallósd község közigazgatási területén lévő 090 helyrajzi számú ingatlanon lévő köztemetőre, a temetkezési szolgáltatási, a temetőfenntartási és üzemeltetési tevékenységekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a köztemető fenntartását, üzemeltetését, a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, valamint mindazokra kiterjed, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

(3) Kallósd község közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

2. A köztemető

2. § (1) A köztemetőnek – a sírkert kivételével - és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A köztemető fenntartása, üzemeltetése, megszüntetése és temetkezési szolgáltatás végzése során a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) vonatkozó rendelkezéseit, valamit a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Kallósd község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testülete dönt.

3. A köztemető fenntartása, üzemeltetése

3. § Az önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) a tulajdonában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, arról saját alkalmazott útján gondoskodik.

4. § (1) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a fenntartó a temető használók részére ingyenesen gondoskodik. Ennek keretében a köztemetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolót, konténert biztosít, amelyek ürítéséről és elszállításáról szükség szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval kötött szerződés alapján gondoskodik.

(2) A köztemető környezetének és köztisztaságának védelmére valamennyi köztemető látogatójának kötelezettsége, ezért a szerves (növényi) valamint szervetlen hulladékot kötelesek a kijelölt hulladék lerakó helyeken elhelyezni és minden nemű környezetszennyezéstől tartózkodni.

(3) A fenntartó kizárólag a sírgondozás céljára vízvételi helyet biztosít mindenki számára, térítésmentesen.

(4) A köztemetőt körülkerítő kerítés állapotát a fenntartó legalább fél évente ellenőrzi, és amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

5. § A köztemetőben a fenntartó a következő tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) út,

b) ravatalozó,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő,

d) a temető bekerítése vagy élő sövénnyel való lehatárolása,

e) vízvételi lehetőség, illemhely,

f) hulladéktároló.

6. § (1) A fenntartó köztemetőben lévő temetési helyekről a Törvény 18. § (1) bekezdése alapján köteles vezetni:

a) nyilvántartó könyvet,

b) sírbolt könyvet

melyeket elektronikus formában adathordozón is tárolhat.

(2) Elektronikus nyilvántartás esetén hiteles biztonsági másolat készítése, vagy párhuzamos manuális nyilvántartás vezetése szükséges.

4. A köztemető használati és igénybevételi rendje

7. § (1) A köztemetőt nyitvatartási időben lehet igénybe venni. A köztemető használatával és igénybevételével kapcsolatos ügyeket a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási idejében lehet intézni.

(2) A köztemető folyamatosan nyitva tart.

8. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást tartozik tanúsítani.

(2) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a köztemető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják. A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a temetőbe vakvezető, rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni és beengedni,

b) a temetőben kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) a köztemető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a temetőhasználók körében,

d) szemetelni, a növényi- és a sírokról, sírboltról származó hulladékot sírok között tárolni,

e) tüzet rakni.

(4) A köztemető területén a gyertyagyújtás az életet, testi épséget vagy vagyontárgyat nem veszélyeztetheti.

(5) A temetőben tilos továbbá

a) járművel közlekedni – kivéve a halottszállító- és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, közüzemi szolgáltató járművet, valamint az önkormányzat engedélyével síremlék készítés céljából szállítást végző járművet, illetve üzemeltető járműveit –,

b) kerékpározni,

c) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett növényeket a temetőből kivinni,

d) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

e) minden olyan magatartást tanúsítani, amely a köztemető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

f) olyan tárgyak a köztemető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, valamint

g) padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése,

h) a sírjel építőelemei, így különösen kő, beton, fa, gránit, valamint egyéb kommunális hulladék konténerbe helyezése,

i) a megrongálódott, valamint felújítás céljából megbontott temetési helyek, sírjelek 90 napnál hosszabb ideig rendezetlenül hagyni,

j) a temetési hely, sírjel kialakításához, építéséhez, felújításához, karbantartásához szükséges építőanyagok, valamint egyéb anyagok tárolása,

k) a hulladéktárolóba a sírhely gondozásán kívül/túl keletkező egyéb hulladék és lom elhelyezése.

(6) A fenntartó jogosult az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a köztemető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

(7) A temetőben pad csak a fenntartó hozzájárulásával, a közlekedés és a szomszédos sírok megközelíthetőségének akadályozása nélkül helyezhető el.

(8) 12 éven aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(9) Köztemetőbe a látogatók a szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (például: koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

9. § (1) A köztemető használók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a köztemető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a köztemető tárgyaira vigyázni,

c) a köztemetőben keletkezett szerves hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben a kijelölt hulladékgyűjtő helyre elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

d) a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

e) az eredeti helyéről a megrongálódás következtében földre került sírjeleket vagy azok darabjait a temetési hellyel rendelkezni jogosult elszállíttatni, vagy az elszállításról gondoskodni.

(2) Az egy éven át gondozatlan temetési hely, vagy sírjel esetében a fenntartó jogosult a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívni a gondozási kötelezettsége teljesítésére. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a felhívásban foglaltaknak a megjelölt határidőben nem tesz eleget, abban az esetben a fenntartó a temetési hely, sírjel gondozása iránt – a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére – intézkedni jogosult.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott a temetési hely felett rendelkezni jogosult nem lelhető fel, úgy a sírhely gondozási kötelezettség a tulajdonos önkormányzatot terheli.

(4) A lebontott síremlék - hacsak jogszabály vagy az építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik - a temető területén nem tárolható.

5. A ravatalozó használatának és igénybevételének rendje

10. § (1) A köztemetőbe beszállított és haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületben a holttest hűtésére alkalmas és üzemképes hűtőkoporsóban, vagy halotthűtőben tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

(2) Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

(3) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(4) A ravatalozó helyiséget a fenntartó a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni.

(5) A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről a fenntartó gondoskodik.

6. A temetési hely és a temetési hely gazdálkodási szabályai

11. § (1) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megváltott, vagy a halálesetet megelőzően, korábban megváltott temetési helyre temettetheti.

(2) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(3) A köztemetőben koporsóban és urnában történő temetésre van lehetőség.

(4) A köztemetőben koporsós temetés esetén az alábbi temetési helyek biztosítottak:

a) sírhely

aa) egyes sírhely

ab) kettes sírhely

ac) gyermek sírhely

b) sírbolt (kripta)

(5) A köztemetőben hamvasztásos temetés esetén temetési helyként:

a) urnasírhely

b) urnafülke biztosított.

(6) A hamvak szétszórására kijelölt hely nincs a köztemetőben.

(7) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető.

(8) A temetési helyek kialakításánál figyelembe kell venni a 12. §-ban meghatározott minimális távolságot a sírhelytáblák, a sírhely sorok és a temetési helyek között.

12. § (1) A sírhelytáblák (parcella) – közös érintkezési szakaszai – között legalább 4 méter széles utat kell biztosítani.

(2) A (1) bekezdés szerinti sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(3) A (2) bekezdése szerinti sírhelysorokon belül a temetési helyeket egymástól minimum 60 cm távolságra kell elhelyezni.

(4) A sírhelytáblákat, a táblákon belüli sorokat, az egyes sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

(5) A sírhelytábla azonosítóját könnyen észrevehető helyen oszlopon/táblán kell elhelyezni.

(6) A sírhelytáblák elhelyezését a fenntartó ellenőrzi.

(7) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről, a sírhelyek nyilvántartásának naprakész vezetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

(8) A temetési helyek megváltási díjaiból származó bevétel a fenntartót illeti, melyet az köteles számviteli nyilvántartásában elkülönítetten kezelni.

7. A sírhely, urnasírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a sírjel megőrzendővé nyilvánítása

13. § (1) A sírhely, valamint az urna földbe temetése esetén az urnasírhely mélységére, hosszára és szélességére vonatkozó előírásokat a Korm. rendelet vonatkozó szabályainak figyelembe-vételével az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Urna urnafülkében történő elhelyezése esetén a sírhely feletti rendelkezési jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – urnafülkébe helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak bejelenteni.

(3) Egy urnafülkébe legfeljebb 3 urna helyezhető el.

14. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, létesíthető, melynek során be kell tartani a Korm. rendelet szerinti szabályokat.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.

(3) Jelen rendelet hatályba lépését követően, rosszul elhelyezett vagy az előírt mértéket meghaladó sírhely esetén a fenntartó felhívja a rendelkezésre jogosultat annak javítására, áthelyezésére, elbontására határidő megadásával. Amennyiben a rendelkezésre jogosult a megadott határidőig nem teljesíti a fenntartó által meghatározottakat, gondoskodik a sírhely elbontatásáról/elbontásáról a rendelkezésre jogosult költségére, és erről tájékoztatja a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét.

(4) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánításáról a tulajdonos önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítás – a köztemető fennállásáig – határozatlan időtartamra szól.

(5) Az (4) bekezdésben foglalt döntéshez javaslatot kell csatolni, amely tartalmazza az elhunyt személy nevét, a temetési hely pontos meghatározását, a sírjel leírását, dokumentálását, valamint a javaslat indokolását.

(6) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítására irányuló javaslat megtételéről értesíteni kell a temetési hely felett rendelkezni jogosultat amennyiben fellelhető.

(7) A temetési hely felett rendelkezni jogosultnak- amennyiben ismert, vagy fellelhető- nyilatkoznia kell, hogy hozzájárul-e a temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánításához.

(8) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítása esetében az Önkormányzat vállalja a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság lejártát követően a temetési hely újra váltását, a temetési hely, sírjel gondozását, fenntartását, karbantartását.

(9) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítása esetén a temetési hely felett rendelkezni jogosult - amennyiben ismert, vagy fellelhető - határozza meg a temetési helybe helyezhető személyek körét.

8. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

15. § (1) A köztemető látogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a köztemető jellegét.

(2) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(3) A köztemető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

(4) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek kell gondoznia. A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, beszennyezni. A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(5) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók, vagy síremlékek épségét.

(6) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát. Amennyiben a síremlék felirata - ÉDESANYÁNK, SZÜLEINK -, a síremlék hátoldalán kell feltüntetni a fenti adatokat.

(7) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(8) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

(9) A fenntartó indokolt esetben felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására.

(10) Amennyiben az érintett a (9) bekezdés szerinti felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat megszünteti, és intézkedik a költségek megfizettetéséről amelyről tájékoztatja a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét.

(11) A temetési hely kerítéssel nem határolható körül.

9. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

16. § Kallósd Község Önkormányzata a köztemetőben kegyeleti közszolgáltatás biztosítására nem köt szerződést.

10. A temetési hely feletti rendelkezési jog

17. § (1) A temetési hely, valamint a sírjel feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartama

a) sírhely, gyermeksírhely, urnasírhely és urnafülke esetén 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdés a)–b) pontjában foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható, újra váltható az (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott időre.

(3) Az újra váltás nem tagadható meg, kivéve a Korm. rendelet 18. § (3) bekezdésben meghatározottak esetén.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról szóló nyilvántartást a fenntartó vezeti.

11. A temetési hely megváltásának és újra váltásának díja

18. § (1) A temetési helyek megváltásáért és újra váltásáért a temetési hely felett rendelkezni jogosultnak díjat kell fizetni.

(2) A temetési helyek megváltási díja a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára – az e rendeletben meghatározott használati időre – vonatkozik, melynek mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés szerinti díj megfizetése alól mentesül az eltemettető, ha

a) az elhunyt kallósdi állandó lakos,

b) az eltemettető kallósdi állandó lakos.

(4) Az (1) bekezdés szerinti díj megfizetése alól mentesülhet az eltemettető a képviselő-testület döntése alapján, ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy az elhunyt személy valamikor kallósdi állandó lakos volt.

(5) A temetési helyek újra váltási díjának mértéke azonos időtartamra megegyezik a (2) bekezdésben foglaltakkal.

(6) A temetési helyek újra váltási díjának mértéke, ha az újra váltás nem az első megváltás időtartamának megfelelő, hanem csökkentett időtartamra történik, a teljes újra váltási díj mértékének időarányos része. (5) A sírhely megváltása, újra váltása során a sírhely feletti rendelkezési jog szerzéséről a fenntartó megállapodást köt. A megállapodás szövegét a 3. melléklet tartalmazza.

12. A temetőfenntartási hozzájárulás díja és a létesítmények és szolgáltatások igénybevételének díja

19. § (1) Az önkormányzat a köztemetőben munkát végző személynek, vállalkozásoknak a temetési hely, sírjel kialakítási, építési, felújítási és karbantartási munkák végzésének időtartamára temetőfenntartási hozzájárulási díjat állapít meg, amelyet a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) A köztemetőben az építtető vagy a kivitelező a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal köteles bejelenti a munka végzés megkezdését a köztemető üzemeltetőjénél, melynek során a temetői villamosenergia használat kérdésében nyilatkozatot tesz.

(3) A köztemetőben munkát végző vállalkozó köteles betartani a Korm. rendelet 23. §-ban, valamint e rendelet 7. §-ában foglaltakat.

20. § (1) A temetkezési szolgáltatásokat hatósági engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató végezheti. Annak a temetkezési szolgáltatónak, aki igénybe veszi a temetői létesítményeket és szolgáltatásokat, igénybevételi díjat az önkormányzat nem állapít meg.

(2) A temetkezési szolgáltató köteles a köztemetőn belül igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, melyek

a) az elhunyt hűtésével,

b) az elhunyt szállításával – a szállításra kialakított járművel, ha nincs saját használatú ilyen járműve –,

c) a sírhelynyitással és visszahantolással

kapcsolatos feladatok ellátására irányulnak és a fenntartó közreműködésének, berendezéseinek igénybevételével történnek.

(3) A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a Törvény 25. § (1) és (2) bekezdését, valamint a Korm. rendelet 50. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

21. § Ez a rendelet 2024. május 1-jén lép hatályba.

22. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Kallósd Község Önkormányzatának a temetőről és a temetkezésről szóló 13/2000.(X.31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek és sírboltok méretei

1. Felnőtt sírhely méretei

A

B

C

D

1

Felnőtt sírhelyek

Hossza (cm)

Szélessége (cm)

Mélysége (cm)

2

egyszemélyes

210

90

200

3

kettős (családi)

210

190

200

4

rátemetés

210

90

210

2. Gyermek sírhely méretei

A

B

C

D

1

Gyermek sírhely

Hossza (cm)

Szélessége (cm)

Mélysége (cm)

2

egyszemélyes

130

60

200

3. Urnasírhely méretei

A

B

C

D

1

Urnasírhely

Hossza (cm)

Szélessége (cm)

Mélysége (cm)

2

80

50

100

4. Sírboltok méretei (két koporsónként a szélesség 150cm-rel nő)

A

B

C

D

1

Sírboltok

Hossza (cm)

Szélessége (cm)

Mélysége (cm)

2

Kettős koporsóra

230

150

200

3

Négy koporsóra

230

300

200

2. melléklet a 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

Temetési helyek megváltási, újra váltási díja

1. Felnőtt sírhely

a) egyes sírhely: 4.000 Ft

b) családi (kettes) sírhely: 8.000 Ft

c) gyermek sírhely: díjtalan

2. Urnás temetés esetén

a) urnasírhely: 8.000 Ft

b) családi: 16.000 Ft

c) urna sírbolt: 20.000 Ft

3. Sírboltok

a) kettős koporsóra: 50.000 Ft

b) négy koporsóra: 100.000 Ft

c) négynél több koporsóra: 150.000 Ft

Az újra váltási díj mindenkor megegyezik az újraváltás időpontjában érvényes megváltási díjjal.

3. melléklet a 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás sírhely feletti rendelkezési jog megszerzéséről

1. Amely létrejött egyrészt: Kallósd Község Önkormányzata, 8785 Kallósd, Kossuth L. u. 19. (mint tulajdonos, Önkormányzat) másrészt

1.1. Név: ……………………………………………………………….

1.2. Lakóhely: …………………………………………………………

1.3. Telefonszám: …………………………………………………….

1.4. E-mail: …………………………………………………………… (mint Rendelkezni jogosult)

2. Sírhely adatai:

2.1. Sírhely parcella száma: ………………………………

2.2. Sírhely sor száma: ……………………………………

2.3. Sírhely száma: ………………………………………

3. Sírhely jellege: egyes / kettes / gyermek / urnasírhely / sírbolt (aláhúzandó)

4. A sírhely használati ideje:

4.1. a sírhely használati idejének kezdete: ............................................... (év, hónap, nap)

4.2. a sírhely használati idejének lejárta: ................................................. (év, hónap, nap)

5. Az Önkormányzat alulírott képviselője igazolja, hogy a sírhely feletti rendelkezni jogosult személy a fent körülírt sírhelyre a fent meghatározott időtartamra a rendelkezési jogot megszerezte.

6. Alulírott, mint rendelkezni jogosult nyilatkozom, hogy a sírhely felett rendelkezésre jogosult vagyok. A temető rendjére vonatkozó szabályokat, jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartom és azokért felelősséget vállalok. A sírhelyre vonatkozó kötelezettségeimnek az érvényes jogszabályoknak megfelelően mindenkor eleget teszek.