Mihályfa Község Önkormányzat

22/2013.(XII.13.) RENDELETE a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjáról

Hatályos: 2020. 07. 17- 2020. 07. 17

Mihályfa Község Önkormányzat

22/2013.(XII.13.) RENDELETE a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjáról

A Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. §-ának rendelkezései alapján a következő rendeletet alkotja

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében biztosított szociális szolgáltatások, illetve személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendszerét, igénybevételük feltételeit és módjait.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező,

  • a) magyar állampolgárokra,
  • b) bevándoroltakra és letelepedettekre,
  • c) hontalanokra,
  • d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre, akik az önkormányzat által biztosított szociális ellátást igénybe kívánják venni, az általuk fizetendő térítési díjak megállapítására.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is, ha az ellátás biztosításának hiánya mindezen személyek életét, testi épségét veszélyezteti.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki a Gyvt. szerinti gyermekjóléti alapellátásokra.

II. FEJEZET SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉNEK, MEGSZÜNTETÉSÉNEK SZABÁLYAI

Az ellátások rendszere

3. § Mihályfa Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) személyes gondoskodást nyújtó ellátásként az alábbi szociális szolgáltatásokat biztosítja

  • a) falugondnoki szolgáltatás,
  • b) étkeztetés
  • c) *(2)család- és gyermekvédelmi szolgálat
  • d) házi segítségnyújtás

Eljárási rendelkezések

4. § (1) A házi segítségnyújtást, mint kötelező alapszolgáltatást az önkormányzat a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei szervezetével (8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7.) kötött feladat ellátási szerződés útján látja el.

(2) A család- és gyermekvédelmi szolgáltatást az önkormányzat a Zalaszentgróti Szociális, Család-és Gyermekjóléti Központtal kötött társulási megállapodás útján biztosítja.

(3) A falugondnoki szolgáltatást az önkormányzat által foglalkoztatott falugondnoki vizsgával rendelkező alkalmazottal biztosítja, térítésmentesen.

(4) A szociális étkeztetés igénybevételére az Szt. 93-94/D. §-aiban, valamint az e rendeletben szabályozottak az irányadóak.

(5) A szociális étkeztetés iránti kérelmet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelmet az Óhídi Közös Önkormányzat hivatalába, vagy a falugondnoki szolgálat keretében, vagy ügyfélfogadási napon és időben a helyi önkormányzat hivatali helyiségében lehet előterjeszteni, melyhez csatolni kell a kérelmező jövedelem igazolását, nyugdíjas esetén a nyugdíjszelvényét. Nem részesülhet ellátásban az, akivel eltartási szerződést kötöttek.

(6) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője indítványára történik.

(7) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelemről a polgármester a kérelem benyújtását követő 15 napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt.

(8) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét. egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül utólag ilyen esetben is le kell folytatni.

5. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

  • a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történik,
  • b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,
  • c) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(2) Az ellátás megszüntetéséről a polgármester dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt.

Étkeztetés

6. § (1) Az önkormányzat azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

  • a) koruk,
  • b) egészségi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
  • d) szenvedélybetegségük, vagy
  • e) hajléktalanságuk miatt.
  • a) életkora miatt rászoruló az a személy, aki a kérelem benyújtásának évében 60. életévét betölti.
  • b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.
  • c) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.
  • d) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.
  • e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

(2) A polgármester méltányosságból a fentiektől eltérhet.

(3) Az étkeztetés történhet

  • a) helyben fogyasztással
  • b) a házi segítségnyújtás, falugondnoki szolgálat keretében házhoz szállítással
  • c) a jogosult általi elvitellel.

(4) A szociálisan nem rászorult személyek számára az önköltség megfizetése mellett nyújtható a szolgáltatás.

(5) Az étkeztetés – amely a hét munkanapjain legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – a Mihályfa Községi Önkormányzat üzemeltetésében álló konyháról biztosítja.

(6) A szociális étkeztetésre irányuló kérelemről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(7) A szociális étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díj összegét az önkormányzat állapítja meg, ellátási napra vetítve.

Térítési díj

7. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális étkezés térítési díját az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) (1) A szociális étkeztetés térítési díja (intézményi térítési díj) az Szt. 115. §-ában foglalt szabályok figyelembevételével a képviselő-testület az alábbiak szerint állapít meg.

  • a) (3)az öregségi nyugdíjminimum 150%-át meg nem haladó jövedelem esetén: 350 Ft/nap
  • b) (3)az öregségi nyugdíjminimum 150-és 300%-a közötti jövedelem esetén 400 Ft/nap
  • c) (3)az öregségi nyugdíjminimum 300%-át meghaladó jövedelem esetén 440 Ft/nap

(3) A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét a képviselő-testület elengedheti, ha az ellátott jövedelemmel nem rendelkezik.

(4) A szociális étkeztetés térítési díját utólag a tárgyhót követő 10-ig kell megfizetni.

(5) A térítési díjakat a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján meghatározott ideig kell megállapítani, bevezetésre az ezt követő időponttól van lehetőség.

(6) A képviselő-testület által megállapított intézményi térítési díj felülvizsgálatát a Zala Megyei Bíróságtól lehet kérni.

(7) Ha a térítési díj fizetésére kötelezett a térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a térítési díj megállapításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a polgármesterhez fordulhat, aki határozattal dönt a térítési díj összegéről.

8. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1993. évi III. törvény és a 29/1993. (II.17.) Korm. rendeletrendelkezéseit kell alkalmazni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez a rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díjáról szóló módosított 6/2012.(III.23.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik

1. melléklet

1.sz. melléklet


[1] Hatályon kívül helyezte a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló Mihályfa Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2020(VII.17.) önkormányzati rendelete.