Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2020 (II.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 26- 2023. 09. 26

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2020 (II.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.26.

Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A titkos szavazás lebonyolításáról az esetenként megválasztott bizottság gondoskodik,borítékba helyezett szavazólap használatával.”

(2) A Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete 11. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A képviselő a polgármesternél írásban benyújtott kezdeményezéssel kezdeményezhet rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát. A polgármester a jegyző bevonásával a kezdeményezést majd a tervezetet a képviselő-testület elé terjeszti.”

2. § A Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete „A jegyzőkönyv” alcíme a következő 16/A. §-sal egészül ki:

„16/A. § (1) A települési képviselő a gazdasági programban megfogalmazott célkitűzések, az önkormányzati feladat-és hatáskörök megvalósításáért a település egészéért vállalt felelősséggel vesz részt választói érdekeinek képviseletében.

(2) A képviselő főbb jogai a jogszabályokban foglaltakon túl, hogy

a) részt vehet a képviselő-testület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében, ellenőrzésében,

b) a jegyzőn keresztül betekintési joga van a Közös Önkormányzati Hivatal munkájába,

c) a képviselő tiszteletdíjra jogosult.

(3) A képviselőt a polgármester, a jegyző munkaidő alatt soron kívül kötelesek fogadni és az általa előadott ügyben - amennyiben az azonnal lehetséges - érdemi választ adni.

(4) A képviselő főbb kötelessége:

a) képviselje választóinak érdekeit,

b) olyan magatartást tanúsítani, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre, a választók bizalmára,

c) legjobb tudása szerint részt venni a képviselő-testület munkájában,

d) távolmaradását vagy egyéb megbízatásának teljesítésében akadályoztatását előzetesen bejelentse a polgármesternek, a jegyzőnek, vagy a bizottság elnökének, ha az ülésen nem tud részt venni,

e) esküjéhez híven a tudomására jutott állami és szolgálati titkokat megőrizze,

f) titoktartási kötelezettsége megbízatásának lejárata után is fennáll,

g) bejelentse - a döntéshozatal előtt - a személyes érintettségét, amennyiben az ügy őt vagy közeli hozzátartozóját személyesen érinti.”

3. § A Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete „A polgármester” alcíme a következő 23/A. §-sal egészül ki:

„23/A. § (1) A polgármester megbízatását főállásban látja el.

(2) A polgármesterre átruházott feladatkörök:

a) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 2/2023 (II.13) 8. § szerint.

b) A szociális ellátásról szóló 8/2021 (IX.10) 5. § szerint.”

4. § A Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete 26. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A jegyző feladata az Mötv-ben foglaltakon túl az önkormányzati munkával összefüggésben:

a) gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról,

b) közreműködik a képviselő-testület munkatervi javaslatának elkészítésében,

c) gondoskodik arról, hogy az előterjesztések és a döntéstervezetek a törvényességi követelményeknek megfeleljenek,

d) biztosítja a testületi ülésekről a jegyzőkönyvek elkészítését, határidőn belüli megküldését a törvényességi felügyeletet gyakorló szerv részére,

e) a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadványozás rendjét, gyakorolja a munkáltatói jogokat a képviselő-testület hivatalának köztisztviselői tekintetében. A kinevezéshez, felmentéshez, jutalmazáshoz a polgármester egyetértése szükséges.

f) megszervezi a képviselő-testület, a bizottságok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat,

g) gondoskodik a testületek és a tisztségviselők munkájának segítéséről, a munkájukhoz szükséges feltételek megteremtéséről,

h) rendszeres kapcsolatot tart azokkal a nem önkormányzati szervekkel, amelyek tevékenységi köre az önkormányzati ügyintézéssel összefügg,

i) irányítja a közigazgatási munka egyszerűsítésével és korszerűsítésével kapcsolatos feladatok végrehajtását,

j) elemzi, értékeli, ellenőrzi a hivatal döntés-előkészítő, a végrehajtást szervező tevékenységét,

k) biztosítja a hivatal működési rendjét és fegyelmét és vezeti a hivatalt,

l) ellátja mindazon feladatokat, amellyel a képviselő-testület és a polgármester megbízza,

m) a jegyző a képviselő-testület ülésén jelzi, ha valamely döntési javaslat jogszabálysértő, ez a tény a jegyzőkönyvben is rögzítésre kerül.”

5. § Hatályát veszti a Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő- testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.29..)önkormányzati rendelete 23. §-a.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.