Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2013.(IX.30.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú hasznosításáról

Hatályos: 2013. 09. 30

Nemesbikk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete


7/2013(IX.30.) önkormányzati rendelete


a közterület filmforgatás célú hasznosításáról




Nemesbikk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. §(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004.évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. Törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Szerkesztés...


1.§


A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény ( a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat ( a továbbiakban: filmforgatás célú közterület használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

Szerkesztés...

2.§


(1) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv.-ben meghatározott        képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) A képviselő testület az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díját az 1. sz. melléklet szerinti díjtételek alapján állapítja meg.

       (3)  A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható.

(4)  Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

       (5)  A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50 % lehetSzerkesztés...

3.§



       (1)  A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2)  Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető. A közterület-használat naponta 7.00  és 21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(4)  A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.


Szerkesztés...


4.§


  1. A település központjában, valamint az önkormányzat Hivatala előtti közterületen, a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stábparkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.
  2. Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
  3. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
  4. Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

zerkesztés...

5.§



  1. Ez a rendelet 2013.szeptember 30. napján lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.






Bódogh Bertalan  sk.                                                 Nagy Géza sk.

Polgármester                                                                   Jegyző






A rendelet kihirdetve: 2013. október 01.


                                                                                                    Nagy Géza sk.

                                                                                                        Jegyző


Szerkesztés...