Apaj Község Önkormányzatának 7/2014. (VI.26.) önkormányzati rendelete

Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (VI.26.) rendelete a házasságkötések és egyéb családi események szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2014. 07. 15

Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testületének

7./2014. (VI.26.) rendelete

a házasságkötések és egyéb családi események szolgáltatási díjairól


Apaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. § A rendelet hatálya Apaj Község közigazgatási területén történő házasságkötési és házassági évfordulók, házasság megerősítésével kapcsolatos szertartások (Továbbiakban együtt: egyéb családi események) megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. § (1) Az egyes anyakönyvi eljárások lebonyolítására kijelölt helyiség Apaj Község Önkormányzat tárgyalóterme (Apaj, Fő tér 2.).

(2) A házasság megkötésének és egyéb családi eseménynek hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításának engedélyezésére vonatkozó kérelmet a házasságkötés létesítésére irányuló szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezető előtt írásban benyújtani.

(3) A házasság megkötésének és egyéb családi eseménynek hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítását Apaj Község közigazgatási területén Apaj - Áporka Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője engedélyezi.


3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasság megkötése, és egyéb családi eseményekkel kapcsolatos szertartások esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértéke 20.000-Ft.

(2) A szolgáltatási díjat előre, legalább a házasságkötés vagy egyéb családi esemény kitűzött időpontját megelőző 15 nappal korábban egy összegben Apaj Község költségvetési számlájára kell befizetni, melyet a befizető szelvénnyel vagy annak másolatával igazolni kell az anyakönyvvezetőnél a házasságkötés vagy egyéb családi esemény időpontját megelőzően.

(3) A házasságkötés vagy egyéb családi esemény elmaradásáról a kitűzött időpontot megelőzően legalább 15 nappal az érintettek kötelesek Apaj – Áporka Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét írásban értesíteni. Ebben az esetben a díjnak befizető számára történő visszafizetésére kerül sor az értesítés hivatalba történő érkezését követő 30 napon belül.


4. § A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül hivatali helyiségben történő házasságkötésnél és egyéb családi eseményeknél közreműködő anyakönyvvezetőt 15.000-Ft díjazás illeti meg. Ha azonos napon több eseménynél működik közre a díja 10.000-Ft/esemény.


5. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az At., valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezései irányadók.


(2) A rendeletet évente, az Önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadásával egyidejűleg felül kell vizsgálni.


6. § Ez a rendelet 2014. július 15-én lép hatályba.


Novák Pál sk.

polgármester

dr. Barcsai Antal sk.

jegyző



Kihirdetve Apaj Község Önkormányzat épületének hirdetőtábláján 2014. július 15-én.

dr. Barcsai Antal

jegyző