Ramocsaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 31

Ramocsaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.31.
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) rendelkezéseit kell alkalmazni a Képviselő-testület által alkotott helyi önkormányzati rendeletek megalkotása során.
Jelenleg a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (IX.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) nem felel meg a jogszabályoknak, így annak módosítását javaslom az alábbiak szerint:
1. A 6. § (1) bekezdésének módosítását az indokolja, hogy a képviselő-testület nem csak a közfoglalkoztatással kapcsolatos munkáltatói jogok gyakorlását és a közfoglalkoztatási pályázatokhoz kapcsolódó döntések meghozatala hatáskörét; az eseti, rendkívüli települési támogatást és a települési temetési támogatást ruházza át a polgármesterre, hanem a köztemetést, a tanévkezdési települési támogatást és a pénzbeli élelmiszer támogatást is.
1. A 7. § (2) bekezdés módosítását az indokolja, hogy a Jszr-nek megfelelően a szerkezeti egységek tagolására akkor van lehetőség, ha azon belül legalább két alacsonyabb szintű további szerkezeti egység alakítható ki. A 7. § (2) bekezdése korábban pontot is tartalmazott, azt azonban elegendő a bekezdésben szerepeltetni. Emiatt a rendelkezés újraszabályozására van szükség a tervezet szerint.
1. A 22. § (5) bekezdésének módosítására azért van szükség, mert a rendelkezésben tévesen szerepelt az alábbi: „A jegyző a normatív határozatokat a 23. § (1) bekezdésében meghatározott módon teszi közzé.” A 23. § (1) bekezdése ugyanis arról rendelkezik, hogy a Képviselő-testület üléséről a jegyzőkönyv 1 példányban készül, melyet az Önkormányzat épületében kell elhelyezni.
1. A 27. §, a 28. §, a 29. §, a 35. § módosítására a 2. pontban részletezett ok miatt van szükség. (A Jszr-nek megfelelően a szerkezeti egységek tagolására akkor van lehetőség, ha azon belül legalább két alacsonyabb szintű további szerkezeti egység alakítható ki.)
1. A 14. alcím címének módosítására azért van szükség, mert csak egy bizottság működik, így a többesszám használata nem indokolt a címben.
1. A 34. § (2) és (3) bekezdéseinek módosítására azért van szükség, mert tiszteletdíj mértékének csökkentésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést, azonban a képviselő-testület tagjai tiszteletdíjban már nem részesülnek.
1. A 39. § (1) és (2) bekezdésének módosítására azért van szükség, mert a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által használt helyiség már nem a Tele-Ház épülete (4536 Ramocsaháza, Kossuth Lajos utca 112.), hanem a Segítőház épülete, melynek címe: 4536 Ramocsaháza, Kossuth Lajos utca 1.