Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2007. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

Zsurk község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2023. 12. 14

Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2007. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

Zsurk község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

2023.12.14.

Az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdése szerinti hatáskörében, a Helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdése szerinti feladatkörében és a 16. § (1) bekezdés szerinti jogkörében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. §1 (1) A rendelet hatálya Zsurk község teljes igazgatási területére kiterjed. A II-V. fejezet hatálya a 33/2009.(IX.30.) önkormányzati határozattal jóváhagyott településszerkezeti terv szerinti települési területre, a VI. fejezet sajátos előírásainak hatálya a települési területen kívüli külterületekre, AZ I. és a VII. fejezet előírásainak hatálya a közigazgatási terület egészére terjed ki.

(2) Az érvényességi területen belül építési tevékenységet folytatni, arra hatósági engedélyt adni, telket kialakítani, kötelezést előírni csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban Étv.), és a törvény alapján meghatározott, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. sz. rendelet (a továbbiakban OTÉK) előírásai, valamint jelen Helyi Építési Szabályzat együttes figyelembevételével szabad.

(3)2 A rendeletet, a belterületre vonatkozó S-1, T-3.b-II. valamint a külterületre vonatkozó S-2 rajzszámú szabályozási terv 33/2009.(IX.30.) önkormányzati határozattal jóváhagyott településszerkezeti terv szerinti települési területbe eső részét és a településszerkezeti terven jelölt települési területen kívüli S-3 és a T-3.b, T-3.b-I. jelű Külterületi Szabályozási Tervet együtt kell alkalmazni.

II. Fejezet

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖVETELMÉNYEK

A terv értelmezése

2. §3 (1) A szabályozási terv elemeinek jelmagyarázatát a tervek tartalmazzák.

(2) A tervek szabályozási elemeinek módosításához a terv módosítása szükséges.

Az általános felhasználás szerinti tagozódás

3. §4 A település igazgatási területe építési szempontból beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területre tagozódik.

a) a beépítésre szánt területek és építési övezeteik:

aa) lakóterület: falusias Lf

ab) vegyes terület: településközponti vegyes Vt

ac) gazdasági terület: egyéb nem zavaró hatású ipari Ge,

ad) különleges terület: temetőterület Kü-t,

b) a beépítésre nem szánt területek és övezeteik:

ba) általános közlekedési területek: gyorsforgalmi út tervezett nyomvonala Köu-f, országos mellékút Köu-m, helyi gyűjtőút Köu-gy, hagyományos kiszolgálóút, Köu-k, fontosabb mezőgazdasági feltáró út Köu-mg, kerékpárút, kötöttpályás közlekedési terület Kök,

bb) zöldterületek: közpark, zöldterület Z,

bc) mezőgazdasági területek és építési övezeteik: általános mezőgazdasági területek Má,

bd) töltés V, töltés Vtöltés,ártéri gyep, erdő, szántó

III. Fejezet5

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

A területre vonatkozó általános előírások

4. § (1) A terv területén építési telket alakítani a terv vonatkozó szabályozási elemeinek betartásával lehet.

(2) A már meglévő, kialakult telek akkor is beépíthető, ha térmértékei (telekterület, telekszélesség, telekmélység) kisebbek az övezeti szabályozásban megadottaknál, de az egyéb szabályozási előírások betarthatók, és a beépítés feltételei egyébként fennállnak.

(3) Az építési határvonalakat vagy a szabályozási terv, vagy – ennek hiányában – az OTÉK-ban meghatározott elő-, oldal- és hátsókerti szabályozás határozza meg.

(4) Terepszint alatti építmény a legnagyobb beépítés nagyságát meghaladó mértékben csak az építési hely határain belül, a telekre vonatkozó legkisebb zöldfelület megvalósításával és csak akkor építhető, ha a terepszinttől számított magassága az 1,0 m-t nem haladja meg.

(5) Nyúlványos (nyeles) telek újonnan nem alakítható.

(6) Ha a telek jelenlegi telekterülete nem felel meg az építési övezetre vonatkozó előírásoknak, akkor a telekterület – a szabályozási tervlapon jelölt közterületi határrendezést kivéve – tovább nem csökkenthető.

(7) Az állattartó épületek előírt védőtávolságait a szomszédos telkek építési helyének, lakótelkek esetében annak lakás elhelyezésére szolgáló építési határvonalától is meg kell tartani.

(8) Az elő- és oldalkertben csak közmű-becsatlakozási műtárgy, hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal), kirakatszekrény (legfeljebb 0,40 m-es mélységgel), kerti építmény (hinta, csúszda, homokozó, szökőkút), pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz helyezhető el úgy, hogy beépítés az oldalkert egyéb előírások szerint kötelezően biztosítandó minimális szabad közlekedési sávját nem csökkentheti.

(9) Közművezeték védősávjában új építési telek nem alakítható.

(10) Ha a jelenlegi beépítési mód és az előkert nagysága nem felel meg az építési előírásoknak, az előírástól eltérő beépítési mód megtartható, de az épület csak a telekre vonatkozó egyéb országos és helyi építési előírások betartásával, az előírások szerinti építési helyen bővíthető.

(11) Eltérő terület-felhasználású övezetek telekhatárán, telken belüli zöldfelület alakítandó ki, melyet fásított zöldfelületként kell kezelni.

A lakóterületek

5. § (1) A terv lakóterületei elsődlegesen lakóépületek elhelyezésére szolgálnak. A terv lakóterületei sajátos építési használatuk szerint falusias lakóterületek (Lf).

(2) A lakóterületen mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény és üzemanyagtöltő nem helyezhető el.

(3) Lakóövezetben lévő lakótelken legfeljebb kétlakásos lakóépület építhető.

(4) A lakóterületen, oldalhatáron álló beépítési mód esetén szabadon álló épület is építhető az egyéb övezeti előírások betartásával. Az engedélyezhető lakóépület legkisebb szélessége 6,0 m-nél kisebb nem lehet.

(5) A lakóterületen az alábbi előírásokat kell alkalmazni: sajátos építési használat Lf, Alkalmazható építési övezet (beépítés módja): oldalhatáron álló, legkisebb alakítható szélesség: 14 m, legkisebb alakítható terület: 900 m2, legnagyobb beépítettség: 30 %, max. építménymagasság: 4,5 m.

(6) A telek területének min. 40 %-át zöldterületként kell kialakítani.

(7) Az utcai kerítéseket az épített jelleggel, faszerkezettel vagy tömör falazott lábazattal kell kialakítani. A kerítésmezők kitöltéséhez fa és fém oszlopos rács változatok alkalmazhatók. A kerítés magassága max. 2,0 m lehet.

(8) Falusias lakóterületen lakóépület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, a fentiekben felsorolt rendeltetésű épületekhez tartozó kiszolgáló és járulékos létesítmények (garázs, tároló épület) építése engedélyezhető.

(9) Az övezetben melléképítmények közül – az 5. § (8) bekezdésben meghatározott építményeken túl – legfeljebb 2 m-es belmagasságú kerti építmény, kerti víz- és fürdőmedence, napkollektor, épített kerti tűzrakóhely, kerti lugas, továbbá lábon álló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldség verem, kerti szabadlépcső (tereplépcső és lejtő), szabadon álló és legfeljebb 6,0 m magas szélkerék, zászlótartó oszlop helyezhető el.

Településközponti vegyes területek

6. § (1) A településközpont vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló lakó- és helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltatás, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportlétesítmények elhelyezésére szolgál.

(2) Településközponti vegyes területen nem helyezhető el parkolóház és üzemanyagtöltő.

(3) Településközpont vegyes területen lakás esetén max. 4 rendeltetési egység helyezhető el.

(4) Településközpont vegyes területen teljes közművesítettséget kell kialakítani.

(5) A településközpont vegyes terület építési telkeinek kialakításánál és beépítésénél az alábbi értékeket kell alkalmazni. Településközponti vegyes: építési övezet jele: Vt, beépítési mód: 0. Az alakítandó telek legkisebb alakítható szélessége: 14 m, legkisebb alakítható mélysége: 40 m, legkisebb alakítható területe: 700 m2, legkisebb zöldterület: 30 %. Legnagyobb beépítettség: 40 %. Legnagyobb építménymagasság: 7,5 m.

(6) Közterület felől garázsbejárat nem nyílhat.

(7) Az intézményi rendeltetéshez szükséges ügyfélparkolót saját telken kell biztosítani.

(8) Oldalhatáron álló beépítési mód előírásai esetén az épületek az építési helyen belül szabadon állóan is elhelyezhetők az egyéb övezeti előírások betartásával, amennyiben a beépítés a szomszédos telek övezet szerint előírt beépítését nem korlátozza.

Gazdasági területek

7. § (1) A terv gazdasági területei sajátos használatuk szerint nem zavaró egyéb ipari, gazdasági (Ge) területek.

(2) A Ge jelű ipari területen nem helyezhető el jelentős mértékű zavaró hatású és különlegesen veszélyes (pl. tűz-, robbanás-, fertőzőveszélyes) bűzös, vagy szaggal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények, valamint a településgazdálkodási, egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épületek.

(3)

(4) A területen az alábbi táblázatban megadott értékeket kell alkalmazni (Sajátos építési használat): ipari-gazdasági, gazdasági terület (jele: Ge), beépítés módja: szabadon álló, legkisebb telekszélesség: 40 m, legkisebb telekmélység: 50 m, legkisebb telekterület: 2000 m2, legkisebb zöldfelület 30 %, beépítés nagysága 30 %, legnagyobb építménymagasság: 7,5 m. (a technológiailag szükséges nagyobb építménymagasság, mint pl. siló, kémény, stb. az építmény magasságába nem számítandó be).

(5) A nem zavaró ipari gazdasági terület építési telkeit saját telkén belül legalább 5 m szélességű zöldterülettel kell ellátni a telekhatárok mentén a zöldterület részeként megvalósítva.

Különleges területek

8. § (1) A terv különleges területe sajátos használat szerint a temető területe (Kü-t).

(2) A különleges területen az alábbi építési övezeteket kell alkalmazni a terv szerinti térbeli rendben sajátos használat szerint: TEMETŐ beépítési mód: szabadon álló, építési övezet jele: Kü-t, a telek legnagyobb beépítettsége: 10 %, legnagyobb építménymagassága: 3,5 m, legkisebb zöldterület: 40 %, alakítható legkisebb telekterület: -.

(3) A temetőben a telekhatárok mentén, telken belül 30 m széles fásított zöldfelületet kell kialakítani.

IV. Fejezet6

Beépítésre nem szánt területek előírásai

Közlekedési és közműterület

9. § (1) A közlekedési és közműelhelyezésre szolgáló terület az országos és a helyi közutak, kerékpárutak, gépjármű várakozóhelyek (parkolók) járdák, és gyalogutak, mindezek csomópontjai, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi létesítményei, közműforgalom, vasutak, vízi és légi-közlekedés, továbbá közművek és hírközlési (elektronikus és postai) építményeinek elhelyezésére szolgál.

(2) A terv közlekedési területét a terv szerinti térbeli rendben kell felhasználni.

(3) A közlekedési és közműterületek sajátos tagozódása szerint az alábbi területek kerültek kialakításra:

a) gyorsforgalmi út: 60 m szabályozási szélesség,

b) országos mellékút (Köu-m) 4115. sz. Záhony-Vásárosnamény közötti út: 22 m szabályozási szélesség,

c) helyi gyűjtőút (Köu-gy):16 m szabályozási szélesség,

d) a település egyéb utcái, kiszolgáló utak (Köu-k): 12-14 m szabályozási szélesség,

e) jelentősebb külterületi feltáró és mezőgazdasági utak (Köu-mg): 12 m szabályozási szélesség,

f) kerékpárutak: 4 m szabályozási szélesség,

g) kötöttpályás közlekedési terület (vasút) (Kök)

(4) A közlekedési területek szabályozási szélességét a terv szerint biztosítani kell. Területen belül építményt elhelyezni úgy lehet, ha annak esetleges védőövezete nem korlátozza az út használatát.

(5) Minden utcát legalább egyoldali fásítással kell ellátni, ennek helyszükségletét biztosítani kell.

(6) A terv közlekedési és közműterületei közterületek.

(7) Közterületen minden esetben biztosítani szükséges a szintkülönbségek rámpával történő áthidalását.

(8) Közlekedési területen épület nem helyezhető el.

Zöldterületek

10. § (1) A zöldterületek körébe tartozó övezeteket a szabályozási terv tünteti fel.

(2) A szabályozási terven megjelölt zöldterületi funkció közpark, övezete jele Z. A közpark területén pihenőhelyek, növényzet, utca- és térbútorok helyezhetők el.

(3) A zöldterületen épület nem helyezhető el.

Mezőgazdasági területek

11. § (1) A terv mezőgazdasági területe a növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás (továbbiakban: mezőgazdasági termelés), illetőleg ezekhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

(2)

(3) A telek beépítettsége nem haladhatja meg a 2%-ot. Önálló lakóépülettel a telekterület legfeljebb 1,5%-a, de legfeljebb 150 m2 építhető be.

V. Fejezet7

Egyéb rendelkezések

Értékvédelem

12. §8

Műemléki környezet építési szabályai

13. § A műemléki környezetben az egyes épületek kialakításánál (akár az épület egyedileg védett vagy nem) az alábbi szempontokat szükséges kötelező jelleggel figyelembe venni és az építtető tudomására hozni:

a) építési anyag használat kő, műkő, tégla, lehetőleg hagyományos anyag;

b) tetőfedés anyag cserép;

c) nyílások és falfelületek aránya a műemlékhez igazodjon;

d) a párkánymagasság a meglévő épülethez igazodjon.

Környezetvédelmi előírások

14. § (1) Vízfolyások természetes és természetközeli állapotú partjait – vizes élőhelyek védelme érdekében – meg kell őrizni.

(2) A természetes és természetközeli állapotú vizes élőhelyen, a természeti értékek fennmaradásához, a természeti rendszerek megóvásához, fenntartásához szükséges ökológiai vízkészletet mesterséges beavatkozással elvonni nem lehet.

(3) A község területén csak olyan tevékenységek folytathatók, olyan létesítmények üzemeltethetők, építhetők, amelyek által kibocsátott zajterhelés mértéke nem haladja meg a hatályban lévő rendeletekben foglalt határértékeket. A levegőterhelés nem haladhatja meg a vonatkozó jogszabályokban rögzített határértékeket. Csendes övezet: a HNP. Ig. által védett területek, a temető, közpark, szabadidős területek. Átlagos érzékenységű övezet: minden más települési terület.

(4) Az igazgatási területen csak olyan állattartó telep üzemeltethető, ahol a keletkező trágya kezelése, ártalmatlanítása a szakhatóságok által elfogadott módon megoldott.

(5) Kommunális szilárd és folyékony hulladék elhelyezése csak a külön rendeletben szabályozott és a vonatkozó egyéb jogszabályok, hatósági előírások együttes figyelembevételével engedélyezhető.

(6) Veszélyes hulladék az üzemek, intézmények területén csak átmeneti jelleggel a vonatkozó jogszabályok és hatósági előírások betartásával gyűjthető és tárolható.

A településrendezési feladatok megvalósítását biztosító sajátos jogintézmények

15. § (1) A terv szerinti közlekedési és közműterületek kialakítása érdekében az elővásárlási jog, a kisajátítás és a helyi közút céljára történő lejegyzés jogintézményei alkalmazhatók.

(2) A zöldterületek megvalósítása érdekében környezetalakítás és környezetvédelmi célból beültetési kötelezettség terheli a terv szerinti zöldterületeket és az építésre szolgáló telekrész be nem épített részét az előírt legkisebb aktív zöldfelület mértékéig, valamint a közlekedési területek zöldsávjait.

(3) A beültetési kötelezettség építési telek esetében a tulajdonost, közlekedési és közterület esetében a terület kezelőjét terheli.

(4) Építési tilalommal terhelt ingatlanok: 102, 63 hrsz-ú ingatlanok.

Útépítési és közművesítési hozzájárulás

16. § (1) Amennyiben beépítésre szánt területekre új kiszolgáló utakat, közműveket szükséges megvalósítani, annak megépítése az építtető kötelezettsége.

(2) Az 1.) pontban meghatározottól az Önkormányzat és az érdekeltek megállapodásban eltérhetnek.

(3)9

VI. Fejezet

A TELEPÜLÉSI TERÜLETEN KÍVÜLI KÜLTERÜLETEKRE VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK

Értelmező rendelkezések

17. § (1) A települési területen kívüli Külterületi Szabályozási Terv felületként, határvonalként, vonalként, pontszerűen vagy jelképesen megjelenő szabályozási elemeket rögzít. A rajzi és szöveges szabályozási elemek egyrészt I. (első), másrészt II. (másod)rendűek.

(2) I. rendű szabályozási elemek a külterületi szabályozási tervlapon jelölt: terület-felhasználási egységek területei, melyeket az övezetek építési övezetek betűjelei azonosítanak, az I. rendű közterületek, az I. rendű közlekedési célú közterületek kottázott szabályozási szélességei.

(3) II. rendű szabályozási elemek a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek.

(4) Az I. rendű szabályozási elemek módosítására csak a Településszerkezeti Terv felülvizsgálata és módosítása keretében kerülhet sor.

(5) A II. rendű szabályozási elemek módosítása – kivéve a gazdasági területeken belüli közlekedési célú közterületek határán rögzített szabályozási vonalak - beépítésre szánt területen legalább a tömb egészére, beépítésre nem szánt területen vagy a tömb egészére, vagy a terület-felhasználási egységre kiterjedő Szabályozási Terv készítésével történhet meg.

(6) A gazdasági területeken belüli, közlekedési célú közterületek határán rögzített szabályozási vonalak, tömbök összevonása esetén, ha a szomszédos területek közlekedési megközelítését nem korlátozza, megszüntethetők szabályozási terv módosítása nélkül.

Az építési övezetek előírásai

18. § (1) A külterületi szabályozási tervlap az alábbi építési övezeteket jelöli.

a) Gipe-18556

b) Gipe-19555

c) Gipe-19556

d) Ksz-18212

(2) Az építési övezeti előírások rendeltetési, építési előírásokból állnak.

(3) Az építési övezet jelében, a betű arra utal, hogy az építési övezet, melyik terület-felhasználási egységbe tartozik. A betűjelek tartalmát a rendeltetési előírások, a számkódok tartalmát az építési előírások adják meg.

(4) Az építési öveztek rendeltetési előírásai (fő és melléképületek, építmények)

a) A nem zavaró hatású ipari gazdasági (Gipe) építési övezetek rendeltetési előírásai. Nem szennyező ipari gazdasági övezetben elhelyezhető:

aa) energiaszolgáltatási és településgazdálkodási építmény,

ab) mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,

ac) a gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás és szociális helyiség.

b) A szabadidős célú beépítésre szánt különleges övezet (Ksz) rendeltetési előírásai

ba) Szabadidős célú különleges területen elhelyezhetők a sportolás, a pihenés létesítményei, a használókat kiszolgáló szociális és közösségi helyiségek (pl. mosdó-WC csoport, eső-beálló)

bb) A szabadidős különleges terület beépítettsége nem haladhatja meg a 10 %-ot.

(5) Az építési övezetek építési előírásai: Az építési övezet jelében az első szám a beépítési módra, a második szám a legkisebb teleknagyságra, a harmadik szám a legnagyobb megengedett beépítettségre, a negyedik szám a megengedett legkisebb zöldfelületi fedettségre, az ötödik szám a megengedett legkisebb, ill. legnagyobb építménymagasságra utal.

Az övezetek előírásai

19. § (1) A közúti közlekedési övezet előírásai (KÖu)

a) Az övezet a közúti közlekedés céljára kijelölt terület.

b) A területen elhelyezhetők:

ba) az országos és a helyi közutak, a kerékpárutak, a gépjármű-várakozóhelyek (parkolók), járdák és gyalogutak, mindezek csomópontjai, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi létesítményei, a közművek és a hírközlés építményei, továbbá

bb) a közlekedést kiszolgáló közlekedési építmények, utasvárók,

bc) hirdető berendezések, szobrok, távbeszélő fülkék.

c) Az elhelyezhető építmények által elfoglalt terület a közlekedési terület 2%-át, az újonnan elhelyezendő építmények magassága a 3,5 m-t nem haladhatja meg.

(2) A vasúti közlekedési övezet előírásai (KÖk)

a) Az övezet a kötöttpályás közlekedés számára kijelölt terület.

b) Az övezetben elhelyezhetők:

ba) a vasutak és azok működéséhez kapcsolódó közlekedési építmény(ek) és irodák,

bb) a közlekedőket kiszolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épületek,

bc) a személyzet számára szolgáló szociális épületek ill. szolgálati lakás.

c) Az elhelyezhető építmények által elfoglalt vasúti közlekedési terület legfeljebb a telekterület 2%-a lehet.

(3)10 A szabadidős különleges beépítésre nem szánt övezet előírásai (Ksz, Ksz-1)

a) Szabadidős célú különleges területen elhelyezhetők a sportolás, a pihenés nem épület jellegű létesítményei (pl. tornapályák, szabadtéri foglalkoztató, stb.) és a használókat kiszolgáló szociális és közösségi épület (pl. mosdó-WC csoport, esőbeálló), szálláshely-szolgáltató, vendéglátó épület.

b) A szabadidős különleges övezet (Ksz) beépítettsége nem haladhatja meg a 2 %-ot és az épületmagasság nem lehet nagyobb 3,5 m-nél.

c) A Ksz-1 jelű szabadidős különleges övezet beépítettsége nem haladhatja meg a 10 %-ot és az épületmagasság nem lehet nagyobb 4,5 m-nél.

(4) A védelmi rendeltetésű erdőövezet előírásai (Ev)

a) A terület elsődlegesen védelmi (környezetvédelmi, ill. természetvédelmi) rendeltetésű célokat szolgál.

b) Védelmi rendeltetésű erdőövezetben épületet elhelyezni nem szabad.

(5) A gazdasági rendeltetésű erdőövezet előírásai (Eg)

a) A terület az elsődlegesen gazdasági rendeltetésű erdők területe, ahol az erdőgazdálkodással és vadgazdálkodással, továbbá az oktatással és kutatással összefüggő építmények helyezhetők el.

b) Területén elhelyezhetők: az erdő rendeltetésének megfelelő üzemi építmények, szolgálati lakó- és szállásépületek, őrházak és ezek melléképületei, melléképítményei (pl. erdészház, munkásház stb.), valamint vadászház, vendégház és közlekedési és szállítási építmények.

c) A (2) bekezdés szerinti építmények akkor helyezhetők el, ha az összefüggő erdőterület nagysága legalább 10,0 ha . A beépítés mértéke nem haladhatja meg a 0,5 %-ot.

d) A zónában csak a helyi építési hagyományoknak megfelelő tájba illő, nyeregtetős, legfeljebb 3,5 m építménymagasságú épület létesíthető.

(6) A turisztikai, egészségügyi rendeltetésű erdőövezet előírásai (Ee)

a) Az egészségügyi-szociális, turisztikai elsődleges rendeltetésű erdők területe, ahol csak közjóléti rendeltetésű építmények helyezhetők el.

b) Területén elhelyezhető: közlekedési létesítmény, valamint a szabadidő eltöltését és a testedzést szolgáló építmények (erdei tornapálya, kerékpárút, turistaút, pihenőhely, esőbeálló, sportpálya stb.),

c) A (2) bekezdés szerinti építmények akkor helyezhetők el, ha az összefüggő erdőterület nagysága legalább 10,0 ha . A beépítés mértéke nem haladhatja meg a 0,5 %-ot.

(7) Az általános mezőgazdasági övezet előírásai (Ma)

a) Üzemi (árutermelő) mezőgazdaság céljára kijelölt terület.

b) Az övezetben elhelyezhető építmények: pince, fóliasátor, üvegház, mezőgazdasági üzemi-raktározási épület, lakóépület.

c) Az övezetben

ca) épületet elhelyezni szőlő, gyümölcsös és kertművelési ág esetén 3 000 m² , egyéb művelési ág estén 6 000 m2 telekterületet elérő telken lehet, szabadonálló beépítési móddal,

cb) a telek beépítettsége max. 3,0 % lehet. Lakóépület által elfoglalt telekterület nem érheti el a telekterület 1,5%-át.

cc) Az elhelyezett épület építménymagasság nem haladhatja meg a 4,5 m-t, ettől eltérni csak a szükségszerű mezőgazdasági üzemi technológia (pl. gabonaszárító/tároló) alapján lehet.

d) A birtokközpont beépítettsége nem haladhatja meg a 30%, és az elhelyezett építmények építménymagassága a 10,5 m-t

(8) Vízgazdálkodási övezetek (VG)

a) A szabályozási terv az alábbi vízgazdálkodási övezeteket jelöli:

aa) vízmeder vízgazdálkodási (VGv)

ab) árvízvédelmi vízgazdálkodási (VGa)

ac) nagyvízi meder területére eső erdő (VGe)

ad) nagyvízi meder területére eső rét, legelő (VGr)

b) A vízmeder vízgazdálkodási övezet (VGv) előírásai:

ba) Az övezetbe tartoznak a Tisza folyó nagyvízi medre, a közcélú nyílt csatornák medre és a jelentősebb árkok területe.

bb) A VGv felszíni vizek vízmedreinek övezetében építményt elhelyezni nem lehet, kivéve a folyószabályozással, árvíz-védelemmel és vízkár-elhárítással, valamint a vízi közlekedéssel kapcsolatos – az illetékes szakhatóság által engedélyezett - létesítményeket. A vízfelületek mentén semmiféle – a meder fenntartást akadályozó – létesítmény nem helyezhető el.

bc) Épületek, horgásztanyák az övezetben nem építhetők.

bd) A vízmedrek parti sávjában kizárólag gyepművelés vagy – a szakhatóság által engedélyezett mértékű - fásítás lehetséges, mezőgazdasági művelés a vízmedrek övezetében nem folytatható.

c) Az árvízvédelmi vízgazdálkodási övezet (VGa) előírásai:

ca) Az övezetbe az árvízvédelmi töltések telkei tartoznak.

cb) A vízoldali és a mentett oldali töltéslábtól mért 10,0 m-es fenntartási sávon belül csak gyepművelést lehet folytatni, oda semmiféle építmény nem helyezhető el, fásítás nem engedélyezhető, továbbá olyan tevékenység nem végezhető, amely a szakfeladatok elvégzését akadályozza.

cc) Az árvízvédelmi töltés biztonsága érdekében a mentett oldal lábvonalától mért 110,0 m-en belül anyaggödröt megnyitni és az épületek alá pincét, térszín alatti garázst építeni tilos.

cd)11

d) A nagyvízi meder területére eső erdő vízgazdálkodási övezet (VGe) előírásai

da) Az övezetben épület nem létesíthető.

db) A rekreációs/szabadidős célra hasznosított ártéri erdőkben kivételesen nem épület jellegű sportlétesítmények is elhelyezhetők.

e) A nagyvízi meder területére eső rét, legelő vízgazdálkodási övezet előírásai (VGr) Az övezet telkei nem építhetők be.

(9) A természetközeli terület (T)

a) A természetközeli területen a kialakult növényállomány megtartandó, mezőgazdasági művelés nem folytatható.

b) A területen épületet elhelyezni nem lehet.

Egyéb előírások

20. § (1) Építés és telekalakítás előírásai

a) Ha a tervezett szabályozási vonal meglévő épületen keresztül halad, és

aa) az épület lakóépület, akkor a meglévő lakóépület közterületi kontúrját kell szabályozási vonalnak tekinteni. A szabályozási vonallal érintett meglévő lakóépületet nem kell elbontani, az felújítható. Amennyiben a meglévő lakóépületet elbontják, úgy a szabályozási tervlap szerinti szabályozási vonalat kell telekhatárként kialakítani, és ettől a vonaltól mért előkerten belül épület nem helyezhető el.

ab) a meglévő épületbővítésre kerül, akkor a bővített épületrész a tervezett szabályozási vonaltól mért előkertekbe nem eshet.

b) Meglevő, az övezetben előírt legkisebb méretet el nem érő területű telek az egyéb előírások (tűztávolság, elő-, oldal- és hátsókert méret, stb.) betartása esetén beépíthető.

c) A szabályozási szélesség kialakítása érdekében történő telekalakítás során a telket építési szempontból kialakult teleknek kell tekinteni és beépíthetőségét a b) szerint kell figyelembe venni.

d) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül, a telekre vonatkozó legkisebb zöldfelületi arány megvalósításával engedélyezhető. A terepszint alatti építmények feletti zöldfelületek a zöldfelületi fedettség számításánál az OTÉK 5. melléklet szerint vehetők figyelembe.

e) A közterület fölé kinyúló épületrész homlokzati hossza nem haladhatja meg az épület utcai homlokzati hosszának 1/3-át.

f) Az építési hely közterület felőli határát, ha a szabályozási terv másként nem rendelkezik kötelező beépítési vonalnak kell tekinteni. Az építési vonal az építési hely közterületi határvonalának 1/3 hosszán a telekirányban visszaléphet;

g) Melléképületek építménymagassága legfeljebb 3,5 m , gerincmagassága legfeljebb 5,0 m lehet.

h) Abban az esetben, ha az új telek korábbi kisebb telkek összevonásával jön létre, és az övezet szerint előírt telekméret kialakítása irányában hat, a telekösszevonás akkor is lehetséges, ha az így kialakuló telek az övezeti előírás szerinti méretet nem éri el.

i) A területen az építés feltétele a teljes közművesítettség megléte.

(2) Tilalmak és korlátozások sajátos előírásai

a) Telekalakítási és építési tilalom terheli a tervezett vonalas infrastruktúrák által lefedett területsávokat.

b) Építési korlátozás alá esnek a védőtávolságba eső területek. A korlátozás jellege és mértéke a védőtávolságot igénylő létesítménnyel kapcsolatos jogszabályok szerint érvényesítendő.

(3) Közterületek és közhasználatú területek sajátos előírásai

a) Közterületen – újságárusító pavilont kivéve - új árusítópavilon nem létesíthető.

b) Közterületi járdán, gyalogos felületen vendéglátó terasz csak úgy alakítható ki, hogy a gyalogos közlekedésre fennmaradó terület legalább 3,0 m széles legyen.

c) A közterületen egyéb létesítmények (pl. telefonfülke, postaláda, hirdetőtábla stb.) csak úgy helyezhetők el, hogy a gyalogos közlekedésre fennmaradó sáv szélessége elérje a 2,0 m-t.

d) Reklámokat, hirdetéseket elhelyezni a közterületen, ill. közterületről látható homlokzatokon vagy az utcaképben érvényesülően csak az önkormányzat által elfogadott módon, vagy az e célra kijelölt helyeken (pl. hirdetőtáblákon) szabad.

e) Üzletek előterében csak a nyitva tartás idején és csak mobil árubemutató szerkezetek helyezhetők el úgy, hogy a (gyalogos)forgalmat ne akadályozzák. Az árubemutatásra igénybe vett területre közterület használati megállapodást kell kötni az önkormányzattal.

Közlekedési előírások

21. § (1) A település közigazgatási területén közlekedési célra területet felhasználni, közlekedési létesítményt elhelyezni csak az OTÉK-nak, a hatályos jogszabályoknak, a szakági előírásoknak és jelen rendeletnek megfelelően szabad.

(2) A közutak számára a szabályozási tervben meghatározott építési területet biztosítani kell. A szabályozási terven feltüntetett közlekedési területek közterületek. Magánút létesítése esetén azt a szabályozási tervben megkülönböztető jelöléssel kell ellátni.

(3) Az építési területen (szabályozási szélességen) belül csak a közút létesítményei és berendezései, közművek, valamint a közlekedést kiszolgáló építmények létesíthetők, ill. növényzet telepíthető.

(4) A szabályozási szélességen belül a nem közúti közlekedésre kialakított sávokon helyezhetők el létesítmények, építmények függetlenül attól, hogy a közlekedési célú közterület I. vagy II. rendű kategóriába tartozik. Az építmények kialakításának és elhelyezésének olyannak kell lennie, hogy a gyalogos forgalmat ne akadályozza, tehát az építmények mellett min. 2,0 m széles gyalogos terület még rendelkezésre álljon.

(5) Terület-felhasználási egységeken belül kialakított magánutak szabályozása:

a) Közlekedési és közmű elhelyezésre szolgáló magánút céljára legalább a következő szélességű területet kell biztosítani: 6,0 m, ha kettőnél nem több, 80 m-nél nem távolabbi bejáratú építési telket közelít meg, 10 m, ha 200 m-nél nem távolabbi bejáratú építési telkeket közelít meg, 12 m egyoldali fasorral, ha 400 m-nél nem távolabbi bejáratú építési telkeket közelít meg. A gazdasági területeken belül a magánút szélessége 12 m-nél kisebb nem lehet.

b) 150 m-nél hosszabb, zsákutcaként kialakított magánutat végfordulóval kell megépíteni.

c) 200 m-nél nagyobb hosszúságú magánút zsákutcaként nem alakítható ki.

d) Kettőnél több telek megközelítésére szolgáló magánutat közforgalom elől elzárni nem szabad. Amennyiben rendezett szabályokkal meghatározott módon a kiszolgált területen a közszolgáltatást végzők, valamint a területen jelenlévőkhöz érkező látogatók bejutása biztosítható, a közforgalom elől el nem zártság követelménye kielégítettnek tekintendő.

e) Építési telek kiszolgálását is biztosító magánút telkét csak a magánúttal érintett teljes területre vonatkozó telekrendezési terv alapján lehet engedélyezni. A magánúttal feltárásra kerülő tömbbelső vagy területegység telkeinek szélessége a kialakult telekszélességek figyelembe vételével is engedélyezhető az övezetre vonatkozó egyéb előírások betartásával.

(6) Új nyomvonalak esetén műszaki infrastruktúra-fejlesztést csak úgy szabad végezni, hogy – az utak mentén a közművek elhelyezése után – az utcafásítás területe biztosítható legyen.

Közmű és hírközlési előírások

22. § (1) Általános előírások

a) Beépítésre szánt területen, újonnan épület csak teljes közműellátás, vagy saját víz, szennyvíz, energiaellátás biztosítása esetén telepíthető.

b) Új útépítésnél, útrekonstrukciónál a tervezett közművek egyidejű megépítéséről, a csapadékvizek elvezetéséről, beépítésre szánt területen a közvilágítás megépítéséről, az útrekonstrukciónál a meglevő közművek szükséges egyidejű felújításáról gondoskodni kell.

c) A meglevő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor, a feleslegessé vált közművet el kell bontani, az indokoltan földben maradó vezetéknek az eltömedékelését szakszerűen meg kell oldani.

d) Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell biztosítani. A közművezetékek nyomvonalát úgy kell elrendezni, hogy az új utcákban fasor telepítését biztosítani lehessen.

(2) Szennyvízelvezetés és -tisztítás

a) A területen a szennyvizek szikkasztása nem engedhető meg.

b) Csak elválasztott rendszerű (külön szennyvíz és külön csapadékvíz) csatornahálózat építése engedélyezhető.

(3) Felszíni vízelvezetés

a) A nyílt árkokba, időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvíz-rákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szűntetni.

b) Csapadékvíz a szennyvízcsatorna hálózatba nem vezethető.

c) A tervezett fejlesztési területek előkészítési fázisában a tereprendezéssel összehangolva kell megtervezni a terepviszonyoktól függő felszíni vízelvezetést.

(4) Villamosenergia-ellátás

a) Az új beépítésre szánt területen új (közép-, kisfeszültségű és közvilágítási) villamosenergia ellátási hálózatot, ill. már beépített területeken a gazdasági területek kivételével a meglevő hálózat rekonstrukciója és hálózatépítéssel járó felújítás során, a hálózatok csak földkábeles elhelyezésűek lehetnek.

b) A beépítésre nem szánt területeken a villamosenergia-ellátás hálózatainak földfeletti vezetése fennmaradhat, ha ezt tájképvédelmi előírások nem tiltják. A villamos kisfeszültségű és közvilágítási, továbbá a távközlési szabadvezetékeket közös, egyoldali oszlopsoron kell vezetni.

(5) Földgáz-ellátás: A tervezett gáznyomás-szabályozók csak az épületek alárendelt homlokzatára szerelhetők fel, vagy a telkek udvarán helyezhetők el, térszín feletti vagy térszín alatti kivitelezéssel, a közterület felől növényzettakarással.

(6) Elektronikus hírközlés és telekommunikáció

a) Beépítésre szánt területen településrendezési szempontból a tervezett és a rekonstrukcióra kerülő távközlési hálózatokat földkábelbe, illetve alépítménybe helyezve földalatti vezetéssel kell megépíteni.

b) A beépítésre nem szánt területen, ahol a föld feletti vezetés fennmarad, a távközlési szabadvezetéket a 0,4 kV-os és a közvilágítási vezetékkel közös oszlopsoron kell vezetni.

c) Közcélú és egyéb 4,0 m-t meghaladó hírközlési építmény (antenna, antennatorony) építési feltétele, a 193/2009. (IX.15.) Korm. rendelet szerinti látványtervi vizsgálat készítése, mely igazolja a településképet nem zavaró helykiválasztást.

Környezetvédelmi és zöldfelületi előírások

23. § (1) A területen csak olyan gazdasági tevékenységek folytathatók, olyan létesítmények üzemeltethetők, építhetők, amelyek légszennyezőanyag-kibocsátása nem haladja meg az előírt kibocsátási határértékeket.

(2) A zaj és rezgés elleni védelem érdekében bármely zajt kibocsátó vagy rezgést okozó létesítmény csak abban az esetben üzemeltethető, ill. építhető, bármely tevékenység csak akkor folytatható, ha az általa okozott zaj vagy rezgés mértéke a környezetében a vonatkozó rendeletben szabályozott zajvédelmi határértékeket nem haladja meg.

(3) Kommunális hulladék, szippantott szennyvíz és szennyvíziszap a közigazgatási területen belül nem helyezhető el.

(4) A (2) bekezdés szerinti létesítmények körül az illetékes hatóságok által meghatározott védőtávolság biztosítandó. A védőtávolságon belül lakó- és szállásépület, élelmiszertároló és feldolgozó, kereskedelmi- és vendéglátó-, valamint a szabadidő eltöltését szolgáló épület és sportolási létesítmény, továbbá üzemi méretű állattartótelep nem létesíthető.

(5) Vízfolyások, csatornák mederrendezése csak természetbarát módon (természetes anyagok felhasználásával), a partjuk mentén levő természeti területek és növényállományok károsítása nélkül történhet.

(6) A 20, illetve annál több gépkocsit befogadó, kiemelt szegéllyel épülő parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól az összegyűlő csapadékvíz csak olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a befogadó csatornába. Ezen parkolók csak összefüggő zárt burkolattal láthatók el, zöldbeton nem alkalmazható.

(7) A gyalogos felületek, sétányok burkolatát úgy kell kialakítani, hogy a csapadékvíz a zöldfelületre folyjon.

(8) A szállópor terhelés mérséklésére az új utak mentén, háromszintes növényzetből álló védő zöldsávot kell kialakítani.

(9) A gazdasági telken belül kötelezően előírt zöldfelületi aránynak megfelelő növénytelepítést a telek beépítésével egyidejűleg meg kell valósítani. A növénytelepítés legalább 50 %-át háromszintes növényzettel kell megoldani. A fásítás kipusztult egyedeit folyamatosan, maximum két vegetációs időszak alatt pótolni kell.

(10) Minden közterületen kivágott fa esetén kötelező a kivágott fa 2-szeres törzsátmérőjével megegyező összátmérőjű fa telepítése. (A törzsátmérő a talaj felett 50 cm magasságban értendő.)

(11) A nem termett talajon (tetőkertben, térszín alatti garázs tetején) létesített zöldfelület a zöldfelületi fedettségbe csak csökkentett mértékben számítható bele. Amennyiben a tetőszerkezeten a talajfedés vastagsága 20‑50 cm vastagságú, a felület 25%-a számítható bele a zöldfelületi fedettségbe, 50- 100 cm vastagság esetén 50%, 75 %-os értékű zöldfelületként csak az 1,0 m-t meghaladó talajtakarás esetén vehető figyelembe. Az előírt minimális zöldfelület legalább 50 %-át termett talajon, összefüggő zöldfelületen kell létesíteni.

(12) Az utcafásítást kifejlett állapotban összefüggő lombkoronát alkotó egyedekből kell létesíteni, kivéve az útkereszteződések látóháromszögeit, ahol 50 cm-nél magasabb növényzet nem telepíthető.

(13) A védő-zöldsávokat legalább 80 % borítottságú erdőterületként, cserjével vegyesen kell kialakítani.

(14)12 A 010 hrsz-ú töltés – 0201/1 hrsz-ú közforgalmú vasút – 02/4 hrsz-ú halastó által határolt tömbben a NATURA 2000-es területek védelme érdekében, a védőerdő létesítését, őshonos, és tájra jellemző fa- és cserjefajok, alfajok, változatok telepítésével kell megoldani, az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság véleménye alapján.

Az értékvédelem előírásai

24. § A művi értékek védelme

a)13

b) A szabályozási tervlapon jelölt régészeti területeken építési engedély megkérése előtt régészeti terepbejárást kell végezni.

A rendelet mellékletei

25. § A rendelet az alábbi mellékletekkel egészül ki:

a) Fogalom meghatározás - 4. melléklet

b) Az építési övezetek lehetséges paraméterei a különleges gazdasági övezet településeiben - 5. melléklet

c) Szabályozási Terv (S-1 Települési területre eső külterületek szabályozási terve, S-2 Belterület szabályozási terve, S-3 Települési területen kívüli külterület szabályozási terve - 6. melléklet

1

A rendelet 1. §-át a 8/2018.(V.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította.

2

Az 1. § (3) bekezdése a Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A rendelet 2. §-a szövegéből törlésre került a "kötelező jellegű" szövegrész.

4

A rendelet 3. §-át a 7/2010.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította.

5

A rendelet III. fejezetét - 5-9. §-ok - módosította a 7/2010.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 3. §-a.

6

A rendelet IV. fejezetét módosította a 7/2010.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 4. §-a.

7

A rendelet V. Fejezetét a 7/2010.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította.

8

A rendelet 12. §-át hatályon kívül helyezte a településkép-védelemről szóló 19/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelet 40. §-a.

9

A rendelet 16. § (3) bekezdését hatályon kívül helyezte a településkép-védelemről szóló 19/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelet 40. §-a.

10

A rendelet 19. § (3) bekezdését a 8/2018.(V.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. A 19. § (3) bekezdése a Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A rendelet 19. § (8) bekezdés c) pont cd) alpontját hatályon kívül helyezte a településkép-védelemről szóló 19/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelet 40. §-a.

12

A rendelet 23. §-át (14) bekezdéssel egészítette ki a 8/2018.(V.29.) önkormányzati rendelet 3. §-a.

13

A rendelet VI. fejezet 24. § a) pontját hatályon kívül helyezte a településkép-védelemről szóló 19/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelet 40. §-a.

14

A 7. mellékletet a Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

15

A 8. mellékletet a Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.