Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásokról valamint az étkeztetési térítési díjakról szóló 2/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 24

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.24.
A települési támogatásokról valamint az étkeztetési térítési díjakról szóló 2/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatásokról valamint az étkeztetési térítési díjakról szóló 2/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításának indoka:
A szociális vetítési alap fogalmának bevezetése indokolja a Rendelet módosítását.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 132. § (4) bekezdés g) pontja alapján felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.
A Szoctv. 25. § (3) bekezdés g) pontja alapján szociális rászorultság esetén a jogosult számára a képviselő-testület – az e törvényben és a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek szerint – települési támogatást állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).
A Szoctv. 26. §-a szerint a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
A Rendeletben szabályozott egyes ellátások jogosultsági feltételeinél lényeges különbségek voltak megállapítva. A szociális rászorultság feltételeként meghatározott szociális vetítési alaptól való eltérés az első lakáshoz jutók estében 800 %-ban került meghatározásra.
Javaslom, hogy ezen összeg (százalék) egymáshoz való közelítését végezzük el. Javaslom, hogy az első lakáshoz jutók települési támogatása vonatkozásában a fenti százalékot 500 %-ban határozzuk meg.
A Rendelet rendelkezik a gyermekétkeztetés térítési díjairól is. Javaslom a legminimálisabb módosítását az általános iskolás és az óvodás gyerekek esetében az ebéd tekintetében. Javaslom a korábbi díj 10 Ft-tal történő emelését a tervezetnek megfelelően.