Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2023. 09. 07

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről

2023.09.07.

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény13. §(1) bekezdése 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13) Kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Márokpapi község közigazgatási területén Márokpapi, 206 Hrsz. számú ingatlanon található helyi termelői piac, alkalmi (ünnepi) vásár (továbbiakban: piac) területére, azon végzett piacüzemeltetési, fenntartási tevékenységre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra (továbbiakban: helyhasználó) és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendeletalkalmazásában:

1. Árusítóhely: üzlethelyiségnek nem minősülő, árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, az üzemeltető által kijelölt hely.

2. Napi helyhasználó: az a helyhasználó, aki az üzemeltetőnek napi helypénzt fizet.

3. Tartós helyhasználó: az a helyhasználó,aki az üzemeltetővel éves tartós helyhasználati szerződést köt.

4. Alkalmi helyhasználó: az a helyhasználó, aki az üzemeltetővel alkalmanként helyhasználati szerződést köt.

5. Helypénz: az árusító hely használatáért fizetendő napi térítési díj

6. Tartós helyhasználati díj: az árusító helyen történő rendszeres árusításért fizetendő bérleti díj.

A piac létesítése, fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) Márokpapi Község Önkormányzata a lakosság termelői termékekkel történő jobb ellátása érdekében helyi termelői piacot tart fenn.

(2) A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében azonban lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység – a 5. § (4) bekezdésében meghatározott élelmiszer, iparcikk és egyéb termékek árusítására, szolgáltatás nyújtására, vendéglátás – folytatására is.

(3) A piac létesítésére, üzemeltetésére a vásárokról, a piacokról, és a bevásárló központokról, valamint a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

(4) Piac fenntartója és üzemeltetője: Márokpapi Község Önkormányzata

(5) A fenntartó az üzemeltetéssel más szervezetet vagy vállalkozót (a továbbiakban: üzemeltető) is megbízhat.

(6) Az Üzemeltető köteles a piacok és vásárok területeinek üzemeltetésével a piacok és vásárok rendezésével, tartásával és a helyhasználattal kapcsolatos feladatokat e rendeletben foglaltak alapján ellátni.

(7) Az üzemeltetés költségeit az Üzemeltetőnek az üzemeltetés bevételeiből kell biztosítani.

(8) Az üzemeltető köteles a piac e rendelettel megállapított rendjéről a piac bejáratánál jól látható helyen közétett hirdetményben az árusokat és a vásárlókat tájékoztatni.

(9) Az Üzemeltető évente egy alkalommal köteles az üzemeltetés tapasztalatairól, bevételeiről ás költségeiről írásban beszámolni.

Az üzemeltető feladatai

4. § (1) Az üzemeltető ellátja a piac területének tisztántartását, rendjének biztosítását, az árusítóhelyek kijelölésével, használatával, a helypénzek beszedésével kapcsolatos feladatokat.

(2) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piacterületén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac nyitásáró1 és zárásáról, az oda érkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról,

f) az üzemeltetési és árusítási feltételek és szabályok betartásának ellenőrzéséről.

(3) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

5. § (1) A piac nyitvatartási ideje:minden hétköznap (hétfőtől – péntekig) és szombaton 7.00 órától 14.00 óráig tart nyitva.

(2) Alkalmi (ünnepi) vásár a fenntartó által meghatározott időben alkalmi rendezvényekhez, ünnepekhez kapcsolódóan tartható.

(3) A piacon forgalomba hozható termékek:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék,tojás.

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozás útján előállított húskészítmények,

g) darabolt, csomagolt baromfi (tyúk, szárnyas, pulyka), sertéshús és nyúlfélék

h) gyümölcsbor, kézművessör

i) kézműves fagylalt

j) kézműves illatszerek, ruházati termékek

k) konyhai eszközök.

(4) A piacon a kereskedők által forgalomba hozható termékek:

a) zöldség, gyümölcs,

b) kenyér- és pékáru,

c) édességáru,

d) textil, szövet, szőnyeg és függöny,

e) ruházat,

f) lábbeli- és bőráru,

g) használt cikk, használt ruha,

h) díszműáru, műalkotás, népművészeti és iparművészeti cikk,

i) virág és kertészeti cikkek,

j) játékáru,

k) sportszer- és sporteszköz,

l) audiovizuális termékek,

m) háztartási cikkek, edények,

n) büfé termékek a feltételek betartása mellet.

(5) A piac területén gomba árusítása nem engedélyezett.

(6) A piacon nem hozható forgalomba olyan termék, amelyet csak jogszabályban meghatározott forgalmazó értékesíthet, vagy forgalmazása külön képesítéshez, engedélyhez kötött.

(7) Piacon nem hozható forgalomba:

a) a 210/2009. IX.29. Korm. rendelet 3. mellékletében felsoroltak,

b) kábítószer és pszichotróp anyag illetve annak minősülő termék,

c) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek minősülő anyag és készítmény, növényvédőszer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag, valamint állatgyógyászati termék,

d) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag,

e) veszélyes hulladék,

f) drágakő, nemesfém, nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy,

g) jövedéki termék, kivéve kormányrendeletben és a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényben meghatározott termékek.

(8) Az árusítóknak a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyekkel, igazolásokkal, bizonylatokkal rendelkezniük kell, azt kötelesek maguknál tartani és ellenőrzéskor kötelesek bemutatni. Az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultaknak kötelesek felvilágosítóst adni. Az áru eredetét az erre alkalmas okirattal kell bizonyítani.

(9) A piacon árusíthatnak:

a) saját mezőgazdasági termékeiket, a termelő magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek,

b) saját ipari terméküket magánkisiparosok és termelő- gazdálkodó szervezetek,

c) kereskedői jogosítvánnyal rendelkező magánkereskedők,

amennyiben az árusításra vonatkozó szabályokat betartja, az általa igénybe vett árusító hely használatáért a helypénzt megfizette, nevét, címét igazolta és a tevékenységére vonatkozó iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának.

Helyhasználat engedélyezése, helypénz

6. § (1) A piacon árusítást kezdeni az üzemeltető által történt napi nyilvántartásba vételt, az üzemeltető általi árusítóhely kijelölését és a helypénz megfizetését követően lehet.

(2) A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

(3) Az árusok a piacnak az árusított cikkek és bérelt helyek szerint kijelölt részén foglalhatják el árusító helyüket. A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el.

(4) A napi helyhasználatra a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot. amely a megváltás napján nyitástól zárásig érvényes. A piacon fizetendő helypénz díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) A megfizetett helypénzről az üzemeltető megbízottja helyben nyugtát/számlát ad át, amelyet az árus a helyhasználat megszűnéséig köteles megőrizni és az ellenőrzést végző személynek felhívására bemutatni. A helypénz készpénzben kell fizetni.

(6) A helyjegy másra nem ruházható át. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy megváltásával pótolható.

(7) Márokpapi község területén élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező őstermelők, akik kizárólag saját termelésű növényi illetve állati termékeiket árusítják, a helypénz megfizetése alól mentesülnek. Ennek igazolását –lakcímkártya, őstermelői igazolvány- felszólításra köteles bemutatni a helypénzszedőnek.

7. § Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható. A kitiltásról az üzemeltető dönt.

Árusítás

8. § (1) Az árusítás történhet:

a) az árusok saját, mobil árusítóeszközei,

b) szilárd burkolattal ellátott terület,

c) gépjárműről árusítás.

(2) Az élelmiszert közvetlen a földön tartani, onnan árusítani tilos.

(3) Az árusok a piac időtartamára sátrat, standot létesíthetnek, amelyet az árusítás befejeztével köteles lebontani, elszállítani, a környezetet eredeti állapotában visszaállítva tisztán elhagyni.

(4) A piacot mind az árusok, mind a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(5) Márokpapi község közterületein - a falusi rendezvények alkalmából történő kitelepülés kivételével - árusítást végezni tilos.

(6) Az (5) bekezdés tekintetében a közterület fogalma alatt a szabálysértési törvény vonatkozó rendelkezését kell alkalmazni.

9. § A helyi termelői piac, alkalmi (ünnepi) vásár működési rendjéről szóló üzemeltetési szabályzatot a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2023. szeptember 7-én lép hatályba.

Hibály István polgármester

dr. Kozák Krisztián jegyző

1. melléklet a 8/2023. (IX. 6.) önkormányzati rendelethez

Piaci szolgáltatások, és díjtételek

1. Napi díjtételek: helypénz: 0,-Ft/árus/nap (Árura való tekintet nélkül)

2. Tartós helyhasználati engedély díja: Ft/árus/hó

A díj a 27 %-os ÁFA-t tartalmazza.