Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 07. 25

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.07.25.

Márokpapi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CLX. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a következőket rendeli el.

1. § A rendelet célja, hogy Márokpapi község polgárainak érdekeit szem előtt tartva a helyi társadalom művelődési és kulturális értékeinek és szükségleteinek figyelembe vételével, határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátásának módját és mértékét, valamint a finanszírozási alapelveket, annak érdekében, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra biztosításához, a helyi hagyományok ápolásához, a helyi közösségek, szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Márokpapi Község Önkormányzata közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

3. § Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a 4932 Márokpapi, Petőfi utca 10. szám alatti Közösségi Színtér működtetésével látja el.

4. § (1) A községi nyilvános könyvtári ellátást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Márokpapi település szolgáltató hely könyvtár biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét közösségi színtérként a tulajdonában lévő 4932 Márokpapi, Petőfi utca 10. szám alatti épületei biztosítják, további színterek kijelölésének lehetőgége mellett,

b) a művelődő közösség/közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeket, valamint partnerteleülések programjain,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat. (3) Márokpapi Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

5. § A közművelődési feladatellátást az önkormányzat közművelődési, közösségi színtér működtetése elnevezésű, valamint a könyvtári szolgáltatási kormányzati funkciókon látja el, éves költségvetésében ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

6. § (1) Az önkormányzat a közösségi színtér feladat ellátásának személyi feltételeit biztosítja.

(2) A közösségi színtér folyamatos működtetésére munkatársat megbízási jogviszony keretében foglalkoztat.

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatok ellátására közszolgálati szerződést köthet helyben működő társadalmi szervezettel, a szervezet alapszabálya szerinti tevékenységével összefüggő, a közösségi színtér költségvetési lehetőségeit meghaladó feladatokra, valamint az egyéb intézmények, társadalmi szervezetek és állampolgárok közművelődési tevékenységének támogatására.

8. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait és működtetését saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatás és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletben biztosítja.

(3) A települési önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

9. § A díjmentes és díjköteles szolgáltatásaik köréről az önkormányzat minden költségvetési évben a költségvetése megalkotásával egy időben határozattal rendelkezik.

10. § Hatályát veszti A helyi közművelődési tevékenységről szóló 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2024. július 25-én lép hatályba.

Hibály István polgármester

dr. Kozák Krisztián