Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2013. (IV.12.) önkormányzati rendelete

Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati vagyonról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 12

Magyarnándor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény (Mötv.) 109. §.(4) bekezdésében és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI törvény ( a továbbiakban: Nvtv) 3. §.6. pontja, az 5. §, 11. §. (16) bekezdésében, a l3. §. (1) bekezdésében, a 18.§.(1) bekezdésében foglalt rendelkezésekre, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény ( a továbbiakban:  Áht)  97. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezésekre figyelemmel, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX törvény (a továbbiakban: Htv.) 138.§.(1) bekezdés j.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya Magyarnándor Község Önkormányzata tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, gazdasági társaságokban lévő üzletrészekre, értékpapírokra, pénzeszközökre terjed ki.

Az önkormányzat vagyona


2. §.


Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

A törzsvagyon


3. §.


(1) Az önkormányzat törzsvagyona a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgálja, azt a többi vagyontól elkülönítve kell nyilvántartani az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó vagyon:

- forgalomképtelen vagy

- korlátozottan forgalomképes.

(3) A törzsvagyonnak  a helyi önkormányzati kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozó forgalomképtelen vagyontárgyai:

  • a helyi közutak és műtárgyaik,
  • a helyi önkormányzati tulajdonában álló terek,

(4) A törzsvagyon további forgalomképtelen vagyontárgyai:

  • a földutak,
  • járdák, árkok,
  • játszóterek és egyéb közterületek,
  • továbbá minden ingó és ingatlan dolog, amelyet törvény vagy az önkormányzat rendeletében forgalomképtelennek nyilvánít.

(5) Az önkormányzat fogalomképtelennek minősülő vagyonában nincs olyan vagyonelem, amely a Nvtv. 5. §. (2) bekezdés b) pontja szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.

(6) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis, azok hitelfedezetül nem használhatók fel és semmilyen más módon nem terhelhetők meg.

4.§.


(1) A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) A közterületek hasznosítása a közterület használatról szóló 20/2007 (X.19) önkormányzati rendeletnek megfelelő módon történhet.

(3) A forgalomképtelen vagyontárgyak körét a rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.

(4) A törzsvagyon korlátozottan forgalomképes vagyontárgyai:

  • közművek és középületek,
  • mindazon ingó és ingatlan vagyon, amelyet a képviselő-testület annak nyilvánít.

(5) Az önkormányzat a korlátozottan forgalomképes vagyonával törvényben vagy e rendeletben meghatározott feltételekkel rendelkezhet.

(6) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét a rendelet 2.sz. melléklete tartalmazza.

Az üzleti vagyon


5.§.


(1) Az önkormányzat üzleti vagyona a telkekből, földrészletekből, nem lakás célú ingatlanokból, ingóságokból és mindazon vagyontárgyakból áll, amelyek nem tartoznak a törzsvagyon– körébe.

(2) Az önkormányzat üzleti vagyona forgalomképes.

(3) Az üzleti vagyonba tartozó forgalomképes ingatlanok körét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.



A tulajdonosi jogok gyakorlása, gazdálkodási szabályok


6. §.


(1) Az önkormányzatot megilletik mindazok a jogok, és terhelik mindazok a kötelezettségek,  amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogokat aMötv. a 106-110. §.-ában foglaltak szerint a  Képviselő testület gyakorolja, ezt a jogát szerveire, intézményeire és hivatalára átruházhatja.

(3) A képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonraa Mötv.109. §-a és az Nvtv. rendelkezései szerint az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.

(4) Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről, annak változásairól és értékéről nyilvántartást kell vezetni (vagyonkataszter), amelyről a jegyző gondoskodik.

(5) Bruttó 1 millióforint forgalmi érték feletti, a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti ingatlan vagyont bruttó 200.000 forint értékhatárt elérő ingó vagyont  elidegeníteni, a használat,  a hasznosítás- , illetve tulajdonjogát átengedni, átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(6) Nem kötelező versenyeztetési eljárást tartani:

  • amennyiben az önkormányzati vagyontárgy piaci értéke nem éri el a
    • ingatlan vagyon esetén az 1.000.000 Ft-ot,
    • ingó vagyon esetén a 200.000 Ft-ot,
  • bérleti időszak meghosszabbításakor;
  • állami feladatot ellátó állami szerv elhelyezése esetén;
  • határozatlan idejű bérleti szerződés esetén – 10 évet meghaladó bérleti jogviszony után – a bérleménynek a bérlő számára történő értékesítésekor;
  • ingó vagyon értékesítése esetén, amennyiben az olyan személy részére történik, aki az adott vagyontárgyat legalább öt éve kizárólagosan használja, illetve
  • ha az értékesítés
    • államháztartási körbe tartozó szervezet,
    • jogszabályban előírt állami vagy önkormányzati feladatot ellátó gazdálkodó szervezet javára történik.

(7) A versenyeztetési eljárás szabályait e rendelet 5. számú melléklete határozza meg.


7. §.


(1) Az önkormányzati vagyon elidegenítésére tett javaslatot csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet előterjeszteni a képviselő-testület felé.

(2) Amennyiben a földterület vagy épület piaci értéken történő értékesítése az értékbecslő által  megállapított áron nem lehetséges, a Képviselő-testület a megállapított árhoz képest  10 %- 50% közötti alacsonyabb áron értékesítheti az ingatlant.   

(3) Az önkormányzat szabad rendelkezésű vagyona – az e rendeletben szabályozott feltételek  szerint  - üzleti vállalkozásba fektethető. Az üzleti vállalkozásba adott vagyonnal  a legnagyobb jövedelmet biztosító és vagyongyarapodással járó módon kell gazdálkodni.

(4) Az önkormányzati vagyonleltárba tartozó vagyont ingyenesen átruházni, továbbá önkormányzati  követelésről lemondani csak törvényben meghatározott esetben lehet, kivéve,  ha az ingyenes átruházás, vagy követelés fejében munkahelyteremtő beruházás valósul meg.

(5) Az önkormányzati vagyon védelme, az előre nem számolható rendkívüli események hatásainak védelme érdekében a vagyontárgyakra biztosítást kell kötni.

(6) Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonról és a nevesíthető vagyoni értékű jogokról – figyelmet fordítva a vagyon gyarapodására, vagy esetleges csökkenésére – a jegyző évente készít átfogó leltárt, s annak eredményét a polgármester az előző évi zárszámadással együtt terjeszti a képviselő-testület elé.

A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása


8. §.


(1) A képviselő-testület rendelkezik a 4. § (4) bekezdésében felsorolt önkormányzati vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről és gazdasági társaságba való beviteléről. A gazdasági társaságba bevitel előkészítése és arra javaslattétel a polgármester feladata.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetőek el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy magas fenntartási költségeik miatt rendkívül nagy terhet jelentenek az önkormányzat számára.

(3) Az önkormányzat vagyonának kezelője a képviselő-testület. Ha az önkormányzat intézményt alapít, az alapító okiratba foglalt vagyontárgyak használati jogát gyakorolja az alapító okiratban meghatározott módon.

(4) A bérbeadás útján történő hasznosítás az intézmény alapfeladatainak ellátását nem korlátozhatja,  az csakis a feladatellátás színvonalának megtartása vagy javítása mellett történhet.

9. §.


(1) Az önkormányzati ingatlan vagyon tulajdonjog-változással nem járó, egyéb módon     történő  hasznosításáról a képviselő-testület dönt

(2)  Az önkormányzati ingó vagyontárgyak tulajdonjog-változással nem járó, egyéb módon  történő hasznosításáról a képviselő-testülettel történő előzetes egyeztetés után a polgármester dönt.


Az üzleti vagyon hasznosítása


10. §.


(1) A képviselő-testület rendelkezik az üzleti vagyon körébe tartozó ingatlan vagyonról, valamint a bruttó 500.000,- Ft –ot elérő vagy azt meghaladó egyedi forgalmi értékű önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről, illetve bármilyen más tulajdonjog-változásról. A döntés előkészítéséről és képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.
(2) A polgármester rendelkezik- a képviselő-testülettel történő előzetes egyeztetés után-.az üzleti vagyon körébe tartozó forgalomképes, bruttó 500.000,- Ft egyedi forgalmi    értékhatár alatti önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, megterheléséről, bérbeadásáról,   használatba adásáról.

11. §.


(1) Az önkormányzat pénz- és értékpapírvagyonával költségvetésében meghatározottak szerint gazdálkodik.

(2) Az önkormányzat pénz- és értékpapír vagyonát a rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat a képviselő-testület döntése alapján vállalkozhat.

(4) E rendelet alkalmazásában a vagyontárgy hasznosítása: tulajdonjog átruházása, vállalkozásba való bevitele, bérbeadás és a használatba adás

A vagyontárgyak minősítése


12. §.


(1) A képviselő-testület dönt:

  • vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról,
  • vagyontárgyak forgalomképessé, korlátozottan forgalomképessé, vagy forgalomképessé nyilvánításáról,
  • törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy üzleti vagyoni körbe átsorolásáról, ha a vagyontárgy minősítése az önkormányzat érdekei szempontjából már nem szükséges és azt sem a Mötv, sem a Nvtv nem sorolja a törzsvagyoni körbe.

(2) Ha az önkormányzat tulajdonába olyan vagyontárgy kerül, amely egyértelműen nem sorolható be valamelyik kategóriába, a képviselő-testület a tulajdonba-vétellel egyidejűleg dönt a minősítéséről és e rendelet mellékleteinek módosításáról. Törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely az önkormányzati célok és feladatok ellátását szolgálja.

Záró és értelmező rendelkezések


13.§.


(1) E rendelet a kihirdetés napján.  lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Magyarnándor Község Önkormányzatának az önkormányzat  vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól - szóló 7/1994 (VIII. 18. ) önkormányzati rendelete