Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2023.01.01.

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §. (1) bekezdés felhatalmazása alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Palotás Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Palotás Község Önkormányzata közigazgatási területén a közösségi színtérre, annak működtetőjére, és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

2. § Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatását az alábbi közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségeknek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése: a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása: az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

A közművelődési feladatellátás módja, formája

3. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Palotás, Szabadság út 26. szám alatti Művelődési Ház és Könyvtár elnevezésű közösségi színtér működtetésével látja el.

4. § (1) Az Önkormányzat a 3. §-ban foglalt feladataiban együttműködik:

a) a társulás formájában fenntartott nem közművelődési alapfeladatú intézménnyel (Palotási Gyermeklánc Óvoda 3042 Palotás, Szabadság út 39.)

b) nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézménnyel, amely lehetőség szerint a községben vagy a megyében működik,

c) a község vagy a megye területén működő, közművelődési célú társadalmi szervezettel,

d) megyei és országos szakmai szervezettel,

e) Római Katolikus Egyház Palotási Egyházközösségével,

f) Palotás Ifjúságáért Alapítvánnyal, egyéb kulturális célú szervezetekkel (Kenderike Néptánccsoport, Őszirózsa Nyugdíjas Klub és Nótaköre), közművelődési tevékenységi körű vállalkozásokkal, gazdasági társaságokkal,

g) a közművelődési feladatok ellátásában, rendezvények szervezésében szerepet vállaló szervezetekkel, magánszemélyekkel, önkéntesekkel.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a feladatellátáshoz szükséges személyi és szakképzettségi, valamint létesítményi és tárgyi feltételeket.

5. § (1) A közösségi színtér használatának szabályait az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A közösségi színtér használatát a polgármester és a jegyző jogosult ellenőrizni.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó nyilvános könyvtári és közművelődési normatív hozzájárulás támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás. Az Önkormányzat a pályázatokhoz önerőt biztosít.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és ezzel egyidejűleg Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 13/2018. (VI.27.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.