Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(VII.26.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 08. 01- 2017. 08. 01


Dorogháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§ a) -b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya Dorogháza Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékeségi területén történő házasságkötés, valamint gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötést megerősítő szertartás során az e rendeletben meghatározott szolgáltatást igénybe vevőkre, valamint a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki,

II. Értelmező rendelkezések


2.§


E rendelet alkalmazásában:


a)  anyakönyvi esemény: a házasságkötés;

b) alapszolgáltatásos szertartás: az anyakönyvvezetőnek az anyakönyvi-, illetve családi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege, valamint a hivatali helyiség használata az esemény alatt;

c) családi esemény: gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötés és házasságkötést megerősítő szertartás;

d) hivatali munkaidő: a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;

e) hivatali helyiség: az Önkormányzat házasságkötő terme. Amennyiben a házasságkötésre, vagy családi esemény megtartására kijelölt hivatali helyiség műszaki, technikai vagy egyéb ok miatt nem áll rendelkezésre, abban az esetben megfelelő helyiség biztosításáról a jegyző gondoskodik;

f) ünnepélyes szertartás: az anyakönyvvezetőnek az anyakönyvi-, illetve családi esemény során jogszabályban rögzített eljáráson és szövegen felül nyújtott szolgáltatása, a házasulók, valamint a családi eseményen részt vevők kérésének figyelembevételével;


III. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő események engedélyezésének szabályai


3.§


(1) Anyakönyvi-, illetve családi eseményt hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívüli időben az Önkormányzat házasságkötő termében (Dorogháza, Malom út 24.) lehet lebonyolítani.

(2) A hivatali helyiségen kívül anyakönyvi-, illetve családi esemény tartását a jegyző akkor engedélyezheti, ha a külső helyszín alkalmas az anyakönyvi-, illetve családi esemény méltóságteljes, ünnepélyes lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására, továbbá az e rendeletben meghatározott díjat megfizetik.

(3) Anyakönyvi-, illetve családi esemény hivatali helyiségen kívüli helyszínen való tartásának engedélyezése iránti kérelmet az esemény tervezett időpontját megelőző 30 nappal előbb írásban kell benyújtani a jegyzőhöz.

(4) Az anyakönyvvezető meggyőződik a külső helyszín alkalmasságáról.

(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi-, illetve családi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi-, illetve családi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli esemény nem veszélyeztetheti.

4.§


(1) Az önkormányzati intézményekben tartandó anyakönyvi-, illetve családi eseményt az intézményvezető vagy az általa kijelölt személy írásbeli jóváhagyása után tervezheti az anyakönyvvezető.

(2) Családi eseményt csak hivatali munkaidőn kívül lehet tartani.

IV. Az anyakönyvi-, illetve családi események díjazása


5.§



(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Az anyakönyvi-, illetve családi esemény házasságkötő teremben, hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának díját e rendelet 1. melléklete tartalmazz

V. Díjfizetésre vonatkozó szabályok


6.§



(1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi-, illetve családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a Dorogháza Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) részére az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(2) Az (1) bekezdésekben meghatározott díjat az anyakönyvi-, illetve családi eseményt megelőző 15. napig be kell fizetni az Önkormányzat pénzforgalmi bankszámlájára, vagy a házipénztárba. A befizetés tényét az anyakönyvvezető felé igazolni kell.

(3) Az anyakönyvi-, illetve családi esemény elmaradása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, az anyakönyvvezető írásos jelzése alapján az Önkormányzat visszautalja.

(4) Rendkívüli körülmények esetén, így különösen akkor, ha valamelyik fél

a) közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt

b) büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott,

c) mozgáskorlátozottsága miatt,

d) orvosi igazolással alátámasztott súlyos egészségi állapota vagy kora miattkülönös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatali helyiségében való megjelenés, a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi-, illetve családi esemény díjmentes.

(5) Házasság, egyéb családi esemény (gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötés, házasságkötést megerősítő szertartás) hivatali helyiségen kívül történő megkötéséért, illetve megtartásáért fizetendő díj mértéke, független a házasság, egyéb családiesemény megkötésének, illetve megtartásának napjától.

VI.  Az anyakönyvvezető és egyéb közreműködő díjazása


7.§



Az anyakönyvvezetőt hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi-, illetve családi eseménynél történő közreműködése esetén, eseményenként az Önkormányzat részére megfizetett díjon felül


a) bruttó 10.000 Ft díjazás illeti meg.

VII. Záró rendelkezések


8.§



(1) Ez a rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba, a hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól szóló 8/2012.(V.18.) önkormányzati rendelet.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék, valamint családi esemény alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


Mellékletek