Dorogháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(X.1.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2020. 10. 02

Dorogháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja és hatálya


1.§


(1) A rendelet célja, hogy – a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembevételével – meghatározza Dorogháza község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) Kultv. által szabályozott közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és foglalkoztatottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.


Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2.§


(1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat adottságainak figyelembevételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.


(3) Az önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése,

b) a nemzeti ünnepek helyi közösség bevonásával történő megrendezése, melyekhez közösségi teret biztosít,

c)  az ifjúság közösségi szerveződésének és részvételének támogatása

d) az idősek művelődő közössége tevékenységének támogatása

e) a helyi környezeti értékek megismertetésének, a turizmus lehetőségeinek és a helyi környezeti értékek megőrzésének a támogatása


A közművelődési feladatellátás formája, módja


3.§


(1) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Dorogháza Malom út 24. sz. alatti Művelődési Ház – Közösségi Színtér, a Dorogháza Rákóczi út 12. sz alatti Közösségi Ház – Közösségi Színtér és a Dorogháza Ady E. út 7. sz. alatti Lurkó Ház – Közösségi Színtér működtetésével látja el.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt ingatlanok fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik.

(4) Dorogháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási terv elfogadásáról legkésőbb a március 1-je utáni, soron következő ülésén dönt.

(5) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) Dorogházán működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet ellátó szervezetekkel,

b) oktatási, nevelési intézményekkel,

c) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel

d) közművelődési tevékenységet végző országos, térségi intézményekkel, szervezetekkel.

(6) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos gazdálkodási feladatait a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal által látja el.


A közművelődési tevékenység finanszírozása

4.§

(1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladatait, a Dorogháza Malom út 24. sz. alatti Művelődési Ház – Közösségi Színtér, a Dorogháza Rákóczi út 12. sz alatti Közösségi Ház – Közösségi Színtér és a Dorogháza Ady E. út 7. sz. alatti Lurkó Ház – Közösségi Színtér működtetését éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési feladatokra nyújtott támogatás, pályázaton elnyert támogatások, önkormányzati saját bevétele, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési feladatai ellátásához és közösségi színtér működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, kereteket.

(3) Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza

            a) közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek    működőképessége megőrzéséhez, korszerűsítéséhez szükséges költségeket,

b) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

Záró rendelkezések


5.§


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti Dorogháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 9/2002. (VII.23.) önkormányzati rendelete.

Mellékletek