Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9/2018 (X.31.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2018. 11. 15- 2019. 08. 30

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja és hatálya

1.§


  1. A rendelet célja – a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembe vételével- annak meghatározása, hogy az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kmtv.) által szabályozott közművelődési tevékenység formák közül melyeket, milyen konkrét formában, milyen módon és mértékben lát el.
  2. A rendelet hatálya kiterjed:
  • a.) a Mátraterenye Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) fenntartásában működő közösségi színterekre,
  • b.) a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal székhelyére (továbbiakban: hivatal)
  • c.) azokra a szervezetekre, magánszemélyekre, civilközösségekre, melyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott és helyi döntéssel felvállalt közművelődési feladatok ellátására helyi közművelődési megállapodást köt, illetve a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre,
  • d.) a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában részt vevő magánszemélyekre.

Az önkormányzat közművelődési feladatai és azok szervezeti keretei, színtere

2.§


  1. az önkormányzat közösségi színteretés települési könyvtárat biztosít, közművelődési megállapodást köthet, közművelődésifeladatokat ellátó szervezeteket támogathat.
  2. Az önkormányzat közösségi színtérként a Mátraterenye Kossuth út 178. szám alattiés a Mátraterenye Kossuth ú 325. szám alatti, települési könyvtárként pedig a Mátraterenye Kossuth út 178. szám alatti ingatlanban található könyvtár helyiséget biztosítja.
  3. A közösségi színterek a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként (IKSZT)működnek .
  4. Az önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik.
  5. Az önkormányzat a (2) bekezdésben megjelölt ingatlanok fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.
  6. A közösségi színterek, a települési könyvtár és a tájház használatára vonatkozó szabályokat (házirendet) a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

3.§

A települési könyvtári ellátás biztosítását az önkormányzat a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti.

4.§

Az önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatását a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével, pénzügyi támogatás biztosításával, igény szerint Közművelődési Kerekasztal működése útján látja el.

5.§

Az önkormányzat az alábbi közművelődési  alapszolgáltatásokat látja el:

  • a.) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínének biztosítása

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőség teremtése,

ac) fórum szervezése a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

  • b.) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása:

ba) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

bb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

bc) az ünnepekkultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

A közművelődési tevékenység finanszírozása


6.§

  1. Az önkormányzat az e rendeltben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladataitaz éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből nyújtott állami támogatás, valamint a pályázati úton elnyert támogatások, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.
  2. AZ önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési színterek működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, kereteket. Szintén itt kerül megtervezésre – acivil szervezetek működését segítő – az államháztartáson kívüli támogatási rendjéről szóló helyi rendelet alapján nyújtható támogatások éves kerete.
  3. Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza
  • a.) a közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek működősképessége megőrzéséhez ,korszerűsítéséhez szükséges költségeket,
  • b.) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,
  • c.) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit

A közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

7.§

Az önkormányzat általi, közművelődési feladatokat ellátó személyek foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony-, közfoglalkoztatási jogviszony-, Munka Törvénykönyve alapján, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik. Közalkalmazotti jogviszony létesítésére a képviselő-testület jogosult.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

8.§


  1. Az önkormányzata közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik
  • a.) a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végző társadalmi szervezetekkel,
  • b.) nemzetiségi önkormányzattal,
  • c.) létrehozása esetén a Közművelődési Kerekasztallal,
  • d.) a közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,
  • e.) a közművelődési tevékenységet végző országos, térségi intézményekkel, szervezetekkel,
  • 2. A  képviselő-testületa közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos
  • a.) gazdálkodási (tervezési, számviteli, pénzügyi) feladatokat az önkormányzati hivatal útján,
  • b.) közművelődési szakmai, szervezési, végrehajtási feladatgokat az önkormányzat alkalmazásában álló közművelődési szakember útján látja el,
  • c.) a 2. § )1) bekezdése szerinti közművelődési megállapodást a képviselő-testület köthet.

Záró rendelkezések

9.§



  1. A rendelet 2018.november 15. napján lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátraterenye Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete 11/1999. (XI.1.) rendelete a helyi közművelődésről
  3. A rendelet 1. számú függeléke: Mátraterenye község közösségi színterének használati szabályzata

Mellékletek