Szarvasgede Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (II.16.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 24 12:00

Szarvasgede Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.24.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (II.16.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–5. melléklethez
A szociális foglalkoztatottak 2023. évi ágazati pótlékát a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazati pótlék kifizetéséhez kapcsolódó támogatásról szóló 257/2000.(XII.26.) Kormányrendelet határozza meg. Az ágazati pótlék központi támogatásként kerül folyósításra, az állami támogatás mértéke ennek függvényében változik. Kiadási oldalon a személyi juttatások és járulék került emelésre.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet, valamint a központi költségvetésről szóló törvény szerint az állami támogatás lemondáspótigényből adódó felülvizsgálat alapján a közneveléshez kapcsolódó támogatás csökkent, míg a gyermekétkeztetésre járó támogatás emelésre került.
Közvilágítási feladatok ellátására kapott kiegészítő támogatás előirányzat emelést eredményezett.
2022. évi állami támogatás elszámolásakor 299 321 forint visszafizetési kötelezettségünk, 195 360 forint pótigényünk keletkezett, melynek rendezésére 2023. májusában sor került.
Az előző évek gyakorlatának megfelelően 2023. évben a lakossági víz és csatornaszolgáltatás támogatását önkormányzatunk igényelhette, a támogatás továbbutalásra került a víz-, és csatornaszolgáltató felé. Az átadott pénzeszköz előirányzat emelésre került.
A központi költségvetés idén is biztosítja a települési önkormányzatoknak szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatást. Bevételi oldalon az állami támogatás bevétele, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzata került emelésre, szintén az önerővel emelt összeggel.
A települési önkormányzatok által biztosított közszolgáltatásokat érintő bérintézkedések kiadásainak támogatásáról szóló 68/2023.(III.10.) Kormány rendelet értelmében a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a települési önkormányzatok számára a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének, a pedagógusok illetményemelésének ellentételezése érdekében, mely intézkedés bevételi oldalon az állami támogatás előirányzatának emelését eredményezte, kiadási oldalon a finanszírozás, valamint az önkormányzati dolgozók esetében –mivel költségvetés tervezésekor már az emelt összeggel terveztünk – a tartalék előirányzata került emelésre.
9/2011. (II.15.) Korm.r. alapján 2023. évben folyósított vis maior támogatás (101 000 forint) bevételi oldalon a felhalmozási célú állami támogatás előirányzat emelését, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzatának emelését eredményezte.
A központi költségvetés a felzárkózó településen lévő köznevelési feladatellátási helyen dolgozó pedagógusoknak és nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozóknak esélyteremtési illetménytámogatást biztosított. Bevételi oldalon az állami támogatás előirányzata, kiadási oldalon a finanszírozás előirányzata került emelésre.
A 2023. évi költségvetés tervezésekor az eredeti előirányzatban a közfoglalkoztatással kapcsolatban csak a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával megkötött szerződés alapján terveztünk, ami 2023. február 28ig szólt. A további foglalkoztatásra igényelt támogatásunk bevételi, valamint ennek megfelelően kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzata emelésre került. Ehhez kapcsolódóan a nyári diákmunka program keretein belül elnyert támogatásunk (1 fő bére), mint átvett pénzeszköz előirányzata került emelésre, kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzatát emeltük. Az idei évben is a diákmunka támogatást csak a munkabérre igényelhettünk, a járulékra a költségvetési tartalék nyújt fedezetet.
Az eredeti költségvetésben a költségvetési maradvány összegeként a 2022. évi záró pénzkészlet került megtervezésre. A költségvetési maradványunkat módosítják különböző korrekciós tényezők, melyeket a költségvetés elkészítésekor még nem ismertünk pontosan, így a maradvány előirányzata csökkentésre került a tartalék terhére.
Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által támogatott szennyvízelvezetéssel és kezeléssel kapcsolatos fejlesztések tovább folytatódtak a településen. Kiadási oldalon a beruházás és dologi kiadások előirányzata, bevételi oldalon pedig a felhalmozási célú támogatás előirányzata került emelésre.
TOP Plusz pályázat keretein belül belterületi útfejlesztés támogatása 30 324 533 forint, KEHOP beruházás megvalósításához kapcsolódóan 23 677 483 forint, mely bevételi oldalon felhalmozási célú átvett pénzeszköz előirányzat emelését, kiadási oldalon a felújítás előirányzat emelését eredményezte.
Működési bevételek emelésének oka: a szociális étkezésben részesülők számának emelkedése, nyári tábor részvételi díjának bevétele, valamint a közüzemi díjak elszámolásából adódó előző évi különbözet visszautalása a szolgáltatók részéről.
Bevételi és kiadási oldalon államháztartási megelőlegezések jogcímen a közfoglalkoztatás támogatásának megelőlegezése és a támogatásból visszavonásra kerülő összeg került módosításra.
A személyi juttatások és járulék előirányzat változása a közfoglalkoztatás, a diákmunka miatt vált szükségessé.
Dologi kiadások előirányzat változása: A közüzemi díjak emelkedése (tartalék terhére), valamint a nyertes pályázatokhoz kapcsolódó dologi kiadások előirányzatának növekedése miatt.
Beruházási és felújítási előirányzatunk egy része átcsoportosításra került a dologi kiadások előirányzatára, valamint emelésre került az előirányzat a felújításhoz kapcsolódó nyertes pályázatok kiadása miatt.
Szarvasgedei Csicsergő Óvoda költségvetésének módosítása:
Duális képzésben részt vevő tanuló után 794 000 forint támogatást kaptunk, bevételi oldalon az államháztartáson belülről átvett pénzeszköz előirányzata került emelésre, kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzata.
A személyi juttatás és járulék, illetve a dologi kiadás, valamint a működési célú kiadások előirányzata felülvizsgálatra került, így a szükséges módosítások átvezetésre kerültek.
Az előző évek tapasztalataiból kiindulva a költségvetésben finanszírozásként tervezett összeg átutalása – amennyiben az intézmény működése biztosított és likviditási gond sem jelentkezik – értelmetlen. A dologi kiadás tervezett előirányzat, valamint a beruházások előirányzata, bevételi oldalon az önkormányzat részéről finanszírozásként átadott pénzeszköz került csökkentésre.