Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2020 (III.31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2020. 05. 01

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1.§


(1) E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, melyek meghatározzák Mátranovák Község közigazgatási területén keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (továbbiakban: háztartási szennyvíz) elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, a települési háztartási szennyvíz összegyűjtésével, elszállításával, ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátásával és igénybevételével kapcsolatos helyi szabályok megteremtése révén a település lakossága egészségének védelme, a település természeti és épített környezetének megóvása, a háztartási szennyvíz által okozott terhelések minimalizálása, továbbá az ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását a község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében.


(2) A rendelet céljának elérése érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodnia az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.


2. A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Mátranovák község közigazgatási területén minden közcsatornával el nem látott területen vagy közműcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a begyűjtésére, kezelésére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő lerakására, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás ellenértékének megtérítésére, valamint a közszolgáltatás díjának meghatározására.


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági és ipari szennyvízre, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.


(4) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a háztartási szennyvizét a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési folyékony hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni, feltéve hogy a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési folyékony hulladékának kezeléséről nem a közszolgáltatás keretében gondoskodik, a (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően. Amennyiben a hulladék elkülönített gyűjtése nem oldható meg, úgy a közszolgáltatást valamennyi hulladékra igénybe kell venni.


(5) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett háztartási szennyvíznek kezeléséről a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


3. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző közszolgáltató kijelölése és az ártalmatlanító hely megnevezése


3.§


(1) Mátranovák Község közigazgatási területén a háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését (a továbbiakban: közszolgáltatás) az Önkormányzat az ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (székhely: 3700. Kazincbarcika, Tardonai út 1. Telephely: 3104. Salgótarján Sugár út 132., a továbbiakban: közszolgáltató) kötött szerződés alapján látja el.


(2) A közszolgáltató által szállított háztartási szennyvizeket a Salgótarján városi önkormányzat tulajdonában lévő Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep (3104. Salgótarján, Sugár út 132.) szennyvízfogadó műtárgyban kell elhelyezni.


4. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


4.§


(1) A Képviselő-testület annak érdekében, hogy a jogszabályokban meghatározott háztartási szennyvízzel kapcsolatos település- és köztisztasági feladatait a környezetvédelem követelményei szerint teljesítse és érvényesítse a Vgt.-ben rögzített elveket, a jelen rendeletben foglaltak szerint a  háztartási szennyvíz begyűjtésére és kezelésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást tart fenn.


(2) A háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység az alábbiakra terjed ki:

a.) háztartási szennyvíz begyűjtési közszolgáltatása és

b.) a háztartási szennyvíz ártalmatlanítása.


(3) A közszolgáltató csak olyan személy, vállalkozó vagy szervezet lehet, aki ellen hulladékkezelési tevékenységével összefüggésben bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetése miatt jogerősen büntetés kiszabása vagy intézkedés alkalmazása nem történt. A közszolgáltató alvállalkozója is csak olyan személy, vállalkozó vagy szervezet lehet, aki ellen hulladékkezelési tevékenységével összefüggésben bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetése miatt büntetés kiszabása vagy intézkedés alkalmazása nem történt.


(4) A háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


(5) A 2. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlan valamennyi tulajdonosa a keletkező szennyvíz gyűjtéséről, tárolásáról, elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.


(6) A kötelező szolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt a közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


5. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


5.§


(1) A közszolgáltatóval, a szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat köt szerződést.


(2) A háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a.) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b.) a szerződés tárgyát,

c.) a közszolgáltató kötelességét,

d.) az Önkormányzat kötelességét,

e.) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit,

f.) a közszolgáltatási szerződés felmondásának feltételeit.


6. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


6.§


(1) A háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.


(2) A háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Amennyiben a közszolgáltatás teljesítéséből eredően szennyezés keletkezik, a közszolgáltató maradéktalanul köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.


(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik annak elszállításáról.


(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.


7. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


7.§


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy mások testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.


(2) A háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatótól megrendelni.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét szállítójármű számára oly módon, hogy az akadálytalanul elvégezhesse a feladatát.


(4) A háztartási szennyvíz elszállítását ingatlantulajdonos arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.


(5) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.


(6) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatás elvégzése érdekében a közszolgáltatóval együttműködni és részére a szükséges információkat megadni.


(7) Mentesül a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól az ingatlantulajdonos, ha:

a.) az ingatlan tulajdonosa nyilatkozik arról, hogy a telekingatlanon található felépítményben vízvezetékrendszer nincs kiépítve;

b.) a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak és az önkormányzatnak, aki jogosult a bejelentett tény valóságtartalmát ellenőrizni, az ellenőrzést az ingatlantulajdonos tűrni köteles; vagy

c.) a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató és az önkormányzat felé, hogy az ingatlanán történő szennyvíz - kezelés és – ártalmatlanítás a jogszabályoknak megfelelően történik. Ezen igazolási kötelezettségének az ingatlantulajdonos a kezelő – ártalmatlanító berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

d.) az ingatlanban sem állandó, sem tartózkodási hellyel bejelentett személy nincs nyilvántartva, ott életvitelszerűen személy nem tartózkodik, és az ingatlan tulajdonosa évente egy alkalommal Mátraterenye Község Önkormányzata felé benyújtja az ivóvízszolgáltatást végző közszolgáltató igazolását arról, hogy az ingatlanban az adott évre vonatkozóan a vízmérőóra szerint vízfogyasztás nem történt.


8. A közszolgáltatás díja


8.§


(1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni.


(2) A díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, melyet a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg készpénzben, vagy átutalással kell kiegyenlíteni.


9. A személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


9. §


(1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok, valamint lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.


10. Záró rendelkezések


10.§


Ez a rendelet 2020. május 1. napján lép hatályba.