Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2020 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital-fogyasztás tilalmáról

Hatályos: 2020. 10. 01

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. Értelmező rendelkezések


1.§


(1) E rendelet alkalmazásában:


a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29.§ (2) bekezdés a) pontjában meghatározott terület;


b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2.§ 23a. pontjában meghatározott ital;


c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 28.§ a) pontjában meghatározott rendezvény.


2. A rendelet célja


2.§


A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez.


3. A rendelet hatálya


3.§


  1. A rendelet területi hatálya a Mátranovák Község közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.
  2. A rendelet személyi hatálya Mátranovák Község belterületi közigazgatási területén bármilyen jogcímen tartózkodó valamennyi természetes személyre kiterjed.
  3. A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 16.00 órától a következő év január 1. napján 04.00 óráig.


4. Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai és kivételei


4.§


(1) A (2) bekezdésben foglalt kivételeken kívül tilos a szeszes ital fogyasztása a rendelet hatálya alá tartozó valamennyi közterület (különösen az utcákon, tereken, a közparkokban, a játszótereken, az buszmegállók körüli területeken, továbbá a közterület használati engedéllyel nem rendelkező szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek (a továbbiakban együtt: üzlet) előtt és környékén.


(2) Az (1) bekezdés szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:


a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező, szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátóipari egységek, azok érvényes engedéllyel rendelkező előkertje, terasza, kitelepült területe hivatalos nyitvatartási időben,


b) a kötelező engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező, továbbá a Mátranovák Polgármesteri Hivatalhoz előzetesen bejelentett – szervező által írt, rendezvény pontos helyét és időtartamát, továbbá a rendezvény tartásáért felelős személy telefonos elérhetőségét tartalmazó írásbeli, előzetes bejelentése alapján tartott – alkalmi, és családi rendezvények – közterületnek nem minősülő – területe, a rendezvény időtartama alatt, valamint


c) Mátranovák Község Önkormányzata, továbbá az általa megbízott cég, vagy civil szervezet által közterületre szervezett évente ismétlődő, vagy alkalmi községi- és sporteseményekkel kapcsolatos rendezvények,


d) a bejelentett civil szervezetek, intézmények hivatalos rendezvényeinek területe, útvonala, valamint azok alkalmi rendezvényei, annak időtartama alatt, a Mátranovák Polgármesteri Hivatal részére történő – szervező civil szervezet képviselője által írt, rendezvény pontos helyét és időtartamát, továbbá a rendezvény tartásáért felelős személy telefonos elérhetőségét tartalmazó – írásbeli, előzetes bejelentése esetén.


(3) A közterület használati engedély jogosultja, valamint a szeszes ital kimérésre jogosult üzlet köteles vendégkörét tájékoztatni, hogy mely területre vonatkozik az engedélye, azaz mely területen fogyasztható szeszes ital a rendelet megsértése nélkül.


5. Záró rendelkezések


5.§


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek