Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz
1. §-hoz
A Képviselő-testület új ellátásként szabályozza a rendeletben a villamosenergia- és földgázellátás számlájának kifizetéséhez nyújtott támogatást, melynek odaítéléséről a Szociális és Ügyrendi Bizottság dönt. A hatáskörök gyakorlására vonatkozó rendelkezések ezzel kiegészítésre kerültek.
2. §-hoz
A Rendelet 5. § (3) bekezdése a kérelmemhez csatolandó mellékleteket tartalmazza, melyek kiegészítésre kerültek az új ellátásként szabályozott, a villamosenergia- és földgázellátás számlájának kifizetéséhez nyújtott támogatás iránti kérelemhez csatolandó melléklettel.
3. §-hoz
A Rendelet 14. § (2) bekezdése tartalmazza a települési támogatási formákat, mely kiegészítésre került a villamosenergia- és földgázellátás számlájának kifizetéséhez nyújtott támogatással.
4. §-hoz
A Rendelet 17. §-a tartalmazza az eseti gyógyszer hozzájárulás szabályait, a módosításban a megállapításnál figyelembe vehető értékhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-áról 500 %-ra emelkedett, hogy több jogosult részesülhessen a támogatásban.
5. §-hoz
A Rendelet 19. §-a tartalmazza a rendkívüli települési támogatás formáit, megállapításának feltételeit, a támogatások összegét. A módosításban a megállapításnál figyelembe vehető értékhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-áról 500 %-ra emelkedett, hogy több jogosult részesülhessen a támogatásban, továbbá a 10 napot meghaladó kórházi ápolás esetére a támogatás összege 30 000 Ft-ban került meghatározásra.
6. §-hoz
A Rendelet 20. § (3) bekezdése alapján a nevelési- és tanévkezdési támogatást szeptember 1-jétől november 30-áig lehetett benyújtani, a támogatási forma beépítése óta tapasztaltak alapján a Képviselő-testület indokoltnak tartotta a határidő meghosszabbítását december 15-éig.
7. §-hoz
A Rendelet 21. §-a a tűzifával nem, kizárólag egyéb módon fűthető lakások fűtési támogatását szabályozza, mely szerint a támogatás összege 20 000 Ft. A Képviselő-testület indokoltnak tartotta a támogatás összegének emelését 30 000 Ft-ra, mivel a támogatás bevezetésének célja az volt, hogy azok a családok is kapjanak támogatást, akik szociális célú tűzifa támogatást nem kapnak, vagy nem igényelhetnek, s ezen támogatással egyenértékű támogatást kíván nyújtani ezen ellátási forma keretében. A Rendelet alapján a támogatás iránti kérelem október 1-jétől november 30-áig nyújtható be, azonban a támogatási forma beépítése óta tapasztaltak alapján a Képviselő-testület indokoltnak tartotta a határidő meghosszabbítását december 15-éig.
8. §-hoz
A Rendelet 22. §-a az eseti jelleggel nyújtható karácsonyi támogatást szabályozza, melyre való jogosultság esetén a Képviselő-testület indokoltnak tartotta a megállapításnál figyelembe vehető értékhatár emelését az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10-szereséről tizenegyszeresére. Indokoltnak tartotta továbbá a támogatás mértékének emelését 15 000 Ft-ról 20 000 Ft-ra.
9. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
10. §-hoz
A Képviselő-testület támogatni kívánja azokat a családokat, akiknek jelentősen megemelkedtek a rezsi költségei, ezért új ellátásként szabályozza a villamosenergia- és földgázellátás számlájának kifizetéséhez nyújtandó támogatást, megállapításának feltételeit és a támogatás összegét.