Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 27

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.27.
a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet(a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. § (3) bekezdés akként rendelkezik, hogya települési önkormányzat rendeletének eltérő szabályozása hiányában a havi rendszerességgel adott települési támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani azzal, hogy a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres szociális ellátást és foglalkoztatást helyettesítő támogatást december 30-áig kell folyósítani.
Jelenleg a megállapított pénzbeli ellátások havi rendszerességgel kerülnek a jogosultak részére kifizetésre. A havonkénti kifizetéssel járó bankköltség és egyéb költségek azonban jelentősen megterhelik az önkormányzati költségvetést.
A banki tranzakciós díjak csökkentése érdekében indokolt volna, hogy az Önkormányzat éljen a Korm. rendelet adta lehetőséggel, és a pénzbeli ellátások tekintetében a jelenlegi havonkénti kifizetés helyett kettő havonkénti utalás kerüljön bevezetésre.
A Képviselő-testület a fűtési támogatás megállapításával minél több családot szeretne támogatni az energiaárak emelkedése miatt, ezért emelkedik a megállapításnál figyelembe vehető értékhatár.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. Az IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.
A módosításnak IM rendelet 21. § (2) bekezdésa) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.