Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 13

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.01.13.

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Felsődobsza Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával folytatott egyeztetést követően a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza a településen ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Felsődobsza Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76.§ (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja. Ennek keretében

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét a Felsődobszai Közösségi Színtérben (3874 Felsődobsza, Kossuth utca 5.) biztosítja,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait a 3847 Felsődobsza, Kossuth utca 5. szám alatti Felsődobszai Közösségi Színtér működtetésével látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait és a Felsődobszai Közösségi Színtér működtetését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetéséből származó közművelődési támogatás, önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott közművelődéssel kapcsolatos feladatait az éves költségvetésében az erre a célra rendelkezésre álló keretösszeg erejéig kormányzati funkció keretében látja el.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A Kultv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2020.(V.27.) önkormányzati rendelet.