Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015 (XI.23.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 11. 24- 2016. 03. 30

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) Az önkormányzati rendelet célja, hogy Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza a természetben nyújtott egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit, az igénylés, és az odaítélés menetét.


(2) Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki

  1. Aktív korúak ellátásában, vagy
  2. időskorúak járadékában, vagy
  3. települési támogatásban részesül, vagy
  4. halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy
  5. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy
  6. közgyógyellátásra jogosult, vagy
  7. legalább 3 gyermeket nevel, vagy
  8. ápolási díjra jogosult, vagy
  9. 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, akinek jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíj minimum háromszorosát, vagy
  10. jövedelemmel nem rendelkezik, vagy
  11. 70 év fölötti személyek jövedelemre tekintet nélkül.


2) Az (1) bekezdésben foglalt jogosulti körön belül elsőbbséget élveznek azok,

a) akik időszakosan, vagy tartósan oly mértékű létfenntartási gondokkal küzdenek, amelyek veszélyeztetik a lakásingatlanuk téli fűtését,

b) akik az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek közül legalább 3 ok alapján jogosultak szociális tűzifa ellátásra.

(3) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítja.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként 1 erdei m3.

(6) A Képviselő-testület a rászorultság mértékétől függően – méltányosságból – ingatlanonként legfeljebb 1,5 erdei m3 tűzifa támogatást is megállapíthat.


3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  1. aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,
  2. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. Eljárási rendelkezések


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az önkormányzati rendelet 1. függeléke szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2015. december 10. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) lehet benyújtani.

(3)A kérelemben a kérelmező nyilatkozik a jogosultságának az önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékeli az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát.

(4) A kérelmek elbírálása a Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2015. december 15. napjáig dönt.

(5) A polgármester legkésőbb 2016. február 28. napjáig gondoskodik a tűzifa kiszállíttatásáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. függelékét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a költségvetési törvény 3. mellékletének III. 4. pontja szerint az Önkormányzat számára megállapított 977.900.- Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által külön határozatban biztosított önerő és szállítási költség.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

(3) El kell utasítani továbbá azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

4. Záró rendelkezés


6. § Ezen rendelet 2015. november 24. napján lép hatályba, és 2016. március 31. napján hatályát veszti.