Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 5/2013. (IV.22.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 04. 23

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló, 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 5. §-ban kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya kiterjed Hejőkürt Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő, és tulajdonába kerülő

  1. ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon), továbbá
  2. a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, és gazdasági társaságban az önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre (portfolió vagyon).

Az önkormányzati vagyon

 

2. §

Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az önkormányzat törzsvagyona forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon.

Törzsvagyon

3. § 

(1) Forgalomképtelen vagyontárgyak:

  1. a Nvtv. 5. § (4) bekezdésében megjelölt vagyontárgyak, valamint
  2. mindaz a vagyon, amelyet törvény, vagy az önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból, kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít.
  1. A törzsvagyonnak a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozó forgalomképtelen vagyontárgyai:
  • a helyi közutak és műtárgyaik
  • a helyi önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok.

  1. A törzsvagyon további fogalomképtelen vagyontárgyai:

-          a földutak

  • a járdák, árkok,
  • a játszótér, egyéb közterületek,
  • továbbá minden ingó és ingatlan dolog, amelyet törvény, vagy az önkormányzat rendeltében
  • forgalomképtelennek nyilvánít.

(4) Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nincs olyan vagyonelem, amely a Nvtv. 5. § (4) bekezdés szerinti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.

(5) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis, azok hitelfedezetéül nem használhatók fel semmilyen más módon nem terhelhetőek meg. Ezen vagyontárgyakban vagyonkezelői jog, szolgalom nem szerezhető, osztott tulajdon nem létesíthető. 

(6) Az önkormányzat törzsvagyona a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgálja, azt a többi vagyontól elkülönítve kell nyilvántartani, az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni.

(7) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyontárgyait a rendelet 1. sz. függelék tartalmazza.

4.§

(1) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak:

  1. közművek,
  2. önkormányzati költségvetési szervek használatában lévő vagyon,
  3. középületek, művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális, egyéb intézmények épülete és a használatukban lévő önkormányzati vagyontárgyak,
  4. ravatalozó épülete és a temetkezéshez szükséges ingó dolgok,
  5. önkormányzat tulajdonában lévő művészeti alkotások
  6. mindazon ingó és ingatlan vagyon, melyet a képviselő-testület annak nyilvánít.

A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyait a rendelet 2. sz. függelék tartalmazza.

Üzleti vagyon

5. §

  1. Üzleti vagyon mindazon vagyontárgy – telkek, iparterületi földrészletek, nem lakáscélú ingatlan, ingóság -, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

2. Az önkormányzat üzleti vagyona forgalomképes.

3. Az üzleti vagyonba tartozó önkormányzati vagyontárgyakat a rendelet 3. sz. függelék tartalmazza.

A tulajdonosi jogok gyakorlása, gazdálkodási szabályok

6. §

(1) Hejőkürt községi önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogokat az új Ötv. 106-110. §-ában foglaltak értelmében a képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát szerveire, intézményeire, és hivatalára átruházhatja.

(3) A képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az új Ötv. 109. §-a és az Nvtv. rendelkezései szerint az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.

(4) Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről, annak változásairól és értékéről nyilvántartást kell vezetni. /vagyonkataszter/

(5) A vagyonkataszteri nyilvántartás vezetéséről a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a jegyző gondoskodik. Ha az Önkormányzat vagyona olyan új vagyontárggyal gyarapszik, amely rendeltetésénél fogva jelen rendelet szerint a fogalomképtelen agy korlátozottan fogalomképes vagyon körébe tartozna, a szerzéssel egyidejűleg, vagy a szerzést követő testületi ülésen kell dönteni a vagyontárgy minősítéséra vonatkozóan.

(6) Az önkormányzat szabad rendelkezésű vagyona - az e rendeletben szabályozott feltételek szerint – üzleti vállalkozásba fektethető. Az üzleti vállalkozásba adott vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító és vagyongyarapodással járó módon kell gazdálkodni.

(7) Az önkormányzati vagyonleltárba tartozó vagyont ingyenesen átruházni, továbbá önkormányzati követelésről lemondani csak törvényben meghatározott esetben lehet, kivéve, ha az ingyenes átruházás, vagy követelés fejében munkahelyteremtő beruházás valósul meg.

(8) Az önkormányzati vagyon védelme, az előre nem számolható rendkívüli események hatásainak védelme érdekében a vagyontárgyakra biztosítást kell kötni.

Vagyoni érték megállapítása

                                                                                    7. §

(1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó. Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésére vagy ellenérték fejében történő hasznosítására és megterhelésére irányuló döntést megelőzően az adott vagyontárgy forgalmi értékének megállapítása

a. ingatan és ingó vagyon esetén 3 hónapnál nem régebbi értékbecsléssel

b. értékpapír esettén , amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, az egyes értékpapírtípusok piacán az értékesítés-, hasznosítás idején kialakult árfolyam alapján.

(2) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg) a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseink alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó. Üzleti vagyon esetén, a vagyontárgyak együttes értékesítésének, hasznosításának az tekintendő, ha a vagyontömeg elidegenítése, vagy hasznosítása csak egyetlen természetes, vagy jogi személy részére történik.

(3) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.

A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása

                                                                                       8. §

(1) A képviselő-testület rendelkezik a 4. §-ban felsorolt önkormányzati vagyonszerzésről, elidegenítésről, megterhelésről és gazdasági társaságba való bevitelről.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetők el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy magas fenntartási költségeik miatt rendkívül nagy terhet jelentenek az önkormányzat számára. Ha a vagyon használója az önkormányzat intézménye, a döntés előkészítésébe az intézmény vezetőjét is be kell vonni.

(3) Az önkormányzat vagyonának kezelője az önkormányzat hivatala Községi Önkormányzat és az önkormányzat szervei: Közös Önkormányzati Hivatal. Az intézmények az alapító okiratukba foglalt vagyontárgyak használati jogát gyakorolják az alapító okiratban meghatározott módon.

(4) A tulajdonosi jogok közül a kezelők jogosultak a vagyontárgyak birtoklására, hasznainak szedésére, birtokvédelemre.

(5) A bérbeadás útján történő hasznosítás az intézmény alapfeladatainak ellátását nem korlátozhatja, az csakis a feladatellátás színvonalának megtartása vagy javítása mellett történhet. A bérbeadás szándékát és feltételeit az intézmények kötelesek előzetesen legalább 15 nappal előbb írásban bejelenteni.

(6) Az intézmények által megszerzett vagyontárgyak az önkormányzat tulajdonába kerülnek és a megszerző intézmény használatában maradnak.

                                                                                  9. §

(1) Az önkormányzati ingatlanvagyon tulajdonjog-változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az intézmények alapfeladat-ellátási körébe nem tartozó önkormányzati ingó vagyontárgyak tulajdonjog-változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a polgármester dönt.

Az üzleti vagyon hasznosítása

10. §

(1) A vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai hatékony és eredményes ellátása.

(2) Az önkormányzati vagyon hasznosításának előkészítésekor a tulajdonosi jog gyakorlója részére írásbeli előterjesztést kell készíteni. Ennek során, számba kell venni a vagyonhasznosítás feltételeit, vizsgálni kell, a jövedelmezőséget, és javaslatot kell tenni, az alternatívák mérlegelésével, a legmegfelelőbb hasznosítási formára.

(3) Az önkormányzati vagyont 2.000.000-Ft. értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvánosan /indokolt esetben zártkörű/ versenyeztetési eljárás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet. (Versenyeztetési eljárás szabályait az 4 sz. függelék tartalmazza)

(4) Az ingatlan nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a Polgármesteri Hivatal, ingóság nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a vagyonkezelő szerv feladata a versenytárgyalás lebonyolítása.

(5)A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

(6) Az önkormányzat Képviselő-testülete ellenőrzi a nyilvános értékesítést, hasznosítást.

11. §

(1) Az önkormányzat pénz- és értékpapírvagyonával költségvetésében meghatározottak szerint gazdálkodik.

(2) Az önkormányzat a képviselő-testület döntése alapján vállalkozhat. Az új Ötv. 106. § (1) bekezdésében foglaltak az önkormányzat saját bevételét képezik. A vállalkozás azonban nem veszélyeztetheti az önkormányzati alapfeladat ellátását.

(3) Az önkormányzat csak olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben a felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

A vagyontárgyak minősítése

12. §

(1) Az új Ötv. és a Nvtv. előírásai alapján a képviselő-testület dönt:

a) vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról

b) vagyontárgyak forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé; vagy forgalomképessé nyilvánításáról

c) törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy üzleti vagyoni körbe átsorolásáról, ha a vagyontárgy minősítése az önkormányzat érdekei szempontjából már nem szükséges és azt sem az új Ötv., sem a Nvtv. nem sorolja a törzsvagyoni körbe.

(2) Ha az önkormányzat tulajdonába olyan vagyontárgy kerül, amely egyértelműen be nem sorolható valamelyik kategóriába, a képviselő-testület a tulajdonba-vétellel egyidejűleg dönt a minősítéséről és e rendelet mellékleteinek módosításáról.

(3) Törzsvagyonnak az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely az önkormányzati

feladatok és célok ellátását szolgálják.

Eljárás a tulajdonos képviseletében

13. §

(1) Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja.

Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

Az önkormányzati vagyon ingyenes, vagy kedvezményes átruházása,

követelés elengedése

14 §

(1) Az önkormányzati vagyont ingyenesen, vagy kedvezményesen átruházni a törvényben meghatározott esetekben lehet.

(2)Az önkormányzat és szerve csak az alábbi esetekben mondhat le részben vagy egészben követeléséről:

a./ csődegyezségi megállapodásban,

b./ bírói egyezség keretében,

c./ felszámolási eljárás során, ha a felszámoló írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d./ a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg,

e./ ha a követelés igazoltan csak veszteséggel / aránytalan költségráfordítással/ érvényesíthető,

f./ kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított

A felajánlott vagyon elfogadása

15. §

(1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő elfogadja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére egymillió forint értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a Képviselő-testület jóváhagyására.

Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal

16. §

(1) A Képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi, vagyonhasznosításra vonatkozó döntések, értékhatártól függetlenül:

            a./ az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása,

            b./ ingatlan vásárlása, cserje, értékesítésre történő kijelölése,

            c./ gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő

                kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba,

            d./ hitel felvétel, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása,

            e./ kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

            f./ kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

            g./ gazdasági és közhasznú társaság alapítása,

            h./ társadalmi szervezet, alapítvány létrehozásának engedélyezése, társadalmi  

                 szervezethez, alapítványhoz való csatlakozás, hozzájárulás, azok támogatása.

17. §

(1) Az önkormányzati vagyonra vonatkozó egyéb döntések értékhatártól függően az önkormányzat és szervei, valamint a vagyonkezelők hatáskörébe tartoznak.

(2) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozik:

            a./ vagyontárgy vásárlása,

            b./ vagyontárgy értékesítése a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának      

                 átengedése, cseréje biztosítékul adása és egyéb módon való megterhelése,

            c./ behajthatatlan követelésének törlése 50.000,-Ft értékhatár felett.

(3) A vagyonkezelő szervezet vezetőjének hatáskörébe tartozik a Képviselő-testület jóváhagyásával:

            a./ a közszolgáltatáshoz nélkülözhető vagyon –egy évet meg haladó – határozott

                 időtartamú bérbeadás útján történő hasznosítása,

            b./ a használatában, kezelésében lévő, 100.000,-Ft értéket meg nem haladó ingó       

                 vagyontárgyak, vagyonértékű jog stb. értékesítése,

c./ 30.000.-Ft-a számviteli szabályok szerint számított - egyedi értéket meghaladó elavult ingóságok értékesítése.

(5) A polgármester jogosult:

            a./ a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek                megkötésére,

            b./ megkötni a nem intézményi használatban lévő bérleti szerződéseket,

c./ megkötni- a Képviselő-testület véleményének figyelembevételével - a biztosítási szerződéseket.

18. §

(1) Ha a vagyonkezelő szervnél lévő vagyontárgy elhasználódott, gondoskodni kell a              selejtezésről. A selejtezés a „Selejtezési Szabályzat” alapján történik.

(2)A selejtezést 3 főből álló selejtezési bizottság végzi, - a vagyonkezelő szerv vezetőjének jelenlétében.

(3) A selejtezésről selejtezési jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmazni kell, hogy a;

-kiselejtezett anyag tovább használható-e, vagy

- megsemmisítendő.

(4) A kiselejtezett és hasznosítható vagyontárgyak /ingóságok/ hasznosításáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik, és az így származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

(5)  A kiselejtezett és hasznosítható vagyontárgyak értékesítésnél elsőbbséget kell biztosítani a község lakosságának.

Záró és értelmező rendelkezések

19. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg, hatályát veszti, Hejőkürt Község Önkormányzatának, az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 6/2007 . (XI. 15.)  önkormányzati rendelete.

Hejőkürt, 2013. április 19.

                                Varga Gyula                           Dr. Sivák Anita jegyző távollétében

                                polgármester                                Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

                                                                                                      aljegyző

                                                                                                                                 

Záradék:

Ez a rendelet 2013. április 22. napján lett kihirdetve.

Dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

aljegyző

Mellékletek