Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.02.

Tiszatardos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését a következők szerint állapítja meg.

a) 109 727 911 Ft költségvetési és finanszírozási bevétel ebből

aa) 90 687 505 Ft költségvetési bevétel

ab) 19 040 406 Ft finanszírozási bevétel

b) 109 727 911 Ft költségvetési és finanszírozási kiadás ebből

ba) 108 872 011 Ft költségvetési kiadás

bb) 855 900 Ft finanszírozási kiadás.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat összesített 2024. évre tervezett bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként az 1. és a 2. mellékletekben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat forrásonkénti költségvetési bevételeit a 3. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat kiadásait kiemelt előirányzatonként és feladatonként, a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A beruházási kiadásokat célonként a 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 6. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(6) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az 7. melléklet részletezi.

(7) Az önkormányzat 2024. évi európai uniós támogatási programjait elkülönítetten a 8. melléklet tartalmazza.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A jogszabályokban, központi intézkedéseken alapuló, valamint a Képviselő-testület határozatai alapján végrehajtott előirányzat- változások miatt szükségessé váló költségvetési rendelet-módosításról a Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt.

6. Készpénzben teljesíthető kifizetések

6. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzatnál az alábbi jogcímeken teljesíthetők készpénzben kifizetések:

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

b) az ellátottak pénzbeli juttatásainak készpénzben kifizetendő összege,

c) készlet-és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, kiküldetési, reprezentációs, reklám és propaganda kiadások, valamint egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások az önkormányzat pénzkezelési szabályzatában meghatározottak szerint,

d) egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó kiadások,

e) az a)–d) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek,

f) az önkormányzat által az államháztartáson kívüli szervezetek, személyek számára biztosított támogatás kifizetése, abban az esetben, ha a támogatatott szervezet, személy nem rendelkezik hitelintézeti számlával.

7. Egyéb rendelkezések

7. § (1) A Képviselő-testület a civil önszerveződő közösségek, sportegyesület, alapítványok, stb. részére a költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szervezet, személy elfogadja az Önkormányzat által meghatározott szervezettel, személlyel megkötendő támogatási szerződésben foglaltakat.

(2) A támogatás folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezettel, személlyel – az Önkormányzat nevében – a Polgármester a 9. melléklet szerinti „Megállapodás”-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználására, valamint annak elszámolására vonatkozóan.

(3) A megállapodás megkötésének feltétele, hogy

a) a támogatásra a támogatást kérelmező szervezetnek, személynek ne legyen az Önkormányzat, valamint költségvetési szervei felé semmiféle tartozása, továbbá

b) a kérelmező szervezet megfeleljen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek, melyről a pályázó kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(4) A támogatott jogosult részben vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(5) Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem az általa szervezett programra, feladatra használta fel, vagy a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a támogatást az Önkormányzat fizetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(6) A támogatott a kapott támogatással a támogatási megállapodásban megfogalmazott cél, illetve tevékenység megvalósítását követően 30 napon belül, de legkésőbb a támogatás folyósítását követő év május 31-ig köteles elszámolni.

(7) A támogatott szervezet, személy – szöveges beszámolóból és a felhasználást igazoló számlamásolatokból álló – elszámolását az ellenőrzési feladatok ellátásával megbízott személy ellenőrizheti.

(8) Újabb támogatás feltétele, hogy a támogatott szervezet, személy hiánytalanul eleget tett – korábbi támogatással kapcsolatos – elszámolási (számadási) kötelezettségének és az elszámolás ellenőrzésével megbízott nem állapított meg szabálytalanságot.

(9) A Képviselő-testület által nyújtott – nem normatív – céljellegű működési vagy fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás célját, összegét – a kettőszázezer forint összeg alatti támogatások kivételével – az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

8. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére mind az Önkormányzatnál, mind a költségvetési szerveknél csak abban az esetben kerülhet sor, ha

a) az átvétel nem jár semmiféle kötelezettséggel,

b) az átvétel miatt nem keletkezik az átvevőnél többletkiadás (többletköltség),

c) az átvett forrást az átvevő az átadótól függetlenül, önállóan használhatja fel,

d) az átvett forrás felhasználása az átvevő feladatainak ellátását szolgálja.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről 200.000,- Ft-ig a polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szervek vezetője, ezen összeg felett minden esetben a Képviselő-testület dönt.

(3) A (1) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szervek vezetője feljegyzést készít, míg a Képviselő-testület határozattal dönt. A Képviselő-testületi határozatnak, valamint a feljegyzésnek legalább a következőket kell tartalmazni:

a) átadó neve, címe,

b) átadott-átvett forrás tárgyiasult formája, mennyisége, értéke,

c) az államháztartáson kívüli forrás átadásának-átvételének célja.

d) az átvevő nyilatkozata, hogy az átvétel megfelel a (1) bekezdés a)-d) pontjaiban leírt feltételeknek.

e) az átvevő aláírását.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés végrehajtásáról megbízásos jogviszony útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. Záró és vegyes rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sor-szám

Bevételek

2024. évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

Összesen

I.

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

90 687 505

0

0

90 687 505

1.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

56 813 505

0

0

56 813 505

1.1. Önkormányzatok működési támogatásai

21 832 505

0

0

21 832 505

1.2. Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

0

1.3. Működési célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.4. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

34 981 000

0

0

34 981 000

2.

Közhatalmi bevételek

13 300 000

0

0

13 300 000

2.1. Vagyoni típusú adók

0

0

0

0

2.2. Értékesítési és forgalmi adók

13 000 000

0

0

13 000 000

2.3. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

0

2.4. Egyéb közhatalmi bevételek

300 000

0

0

300 000

3.

Működési bevételek

20 574 000

0

0

20 574 000

3.1. Készletértékesítés ellenértéke

200 000

0

0

200 000

3.2. Szolgáltatások ellenértéke

16 000 000

0

0

16 000 000

3.3. Közvetített szolgáltatások ellenértéke

0

0

0

0

3.4. Tulajdonosi bevételek

0

0

0

0

3.5. Ellátási díjak

0

0

0

0

3.6. Kiszámlázott általános forgalmi adó

4 374 000

0

0

4 374 000

3.7. Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

0

3.8. Kamatbevételek

0

0

0

0

3.9. Egyéb működési bevételek

0

0

0

0

4.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

4.1. Működési célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

0

0

0

4.2. Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

II.

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

0

0

0

0

1.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.1. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

0

1.2. Felhalmozási célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.3. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

0

0

0

0

2.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

2.1. Immateriális javak értékesítése

0

0

0

2.2. Ingatlanok értékesítése

0

0

0

0

2.3. Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

0

2.4. Részesedések értékesítése

0

0

0

3.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

3.1. Felhalmozási célú támogatások, kölcsönök visszatérülése EU-tól

0

0

0

0

3.2. Felhalmozási célú támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól, nemzetközi szervezetektől

0

0

0

0

3.3. Felhalmozási célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

0

0

0

3.4. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

90 687 505

0

0

90 687 505

III.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK

19 040 406

0

0

19 040 406

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

19 040 406

0

0

19 040 406

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

0

0

0

0

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

0

0

0

0

1.3. Maradvány igénybevétele

19 040 406

19 040 406

1.4. Irányító szervi támogatás

0

0

0

0

1.5. Államháztartáson belüli megelőlegezések

1.6. Betétek megszüntetése

0

0

0

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

0

0

0

0

2.1. Külföldi értékpapírok bevételei

0

0

0

0

2.2. Külföldi hitel, kölcsön felvétele

0

0

0

0

TÁRGYÉVI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

109 727 911

0

0

109 727 911

2. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sor-szám

Kiadások

2024.évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

Összesen

I.

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

107 260 011

0

0

107 260 011

1.

Személyi juttatások

39 213 000

0

0

39 213 000

2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 514 000

0

0

3 514 000

3.

Dologi kiadások

55 775 011

0

0

55 775 011

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

5 000 000

0

0

5 000 000

5.

Egyéb működési célú kiadások

3 758 000

0

0

3 758 000

II.

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

1 612 000

0

0

1 612 000

1.

Beruházások

0

0

2.

Felújítások

1 612 000

1 612 000

III.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

855 900

0

0

855 900

1.

Belföldi finanszírozás kiadásai

855 900

0

0

855 900

1.1. Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

0

0

0

0

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

0

0

0

0

1.3. Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése

855 900

0

0

855 900

1.4. Pénzeszközök betétként elhelyezése

0

0

0

0

1.5. Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

0

0

0

0

2.1. Külföldi értékpapírok kiadásai

0

0

0

0

2.2. Külföldi hitel, kölcsön törlesztése

0

0

0

0

TÁRGYÉVI KIADÁSOK ÖSSZESEN

109 727 911

0

0

109 727 911

3. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sor-szám

Bevételek

2024. évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

Összesen

I.

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

90 687 505

0

0

90 687 505

1.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

56 813 505

0

0

56 813 505

1.1. Önkormányzatok működési támogatásai

21 832 505

0

0

21 832 505

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

13 324 355

0

0

13 324 355

Egyes köznevelési feladatok támogatása

0

0

0

0

Szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása

6 047 200

0

0

6 047 200

Gyermekétkeztetési feladatok támogatása

190 950

Kulturális feladatok támogatása

2 270 000

0

0

2 270 000

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

0

0

Elszámolásból származó bevételek

0

0

0

1.2. Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

0

1.3. Működési célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.4. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

34 981 000

0

0

34 981 000

Elkülönített állami pénzalapok: Közfoglalkoztatás támogatása

0

Elkülönített állami pénzalapok

34 981 000

34 981 000

Egyéb működési célú támogatások

0

2.

Közhatalmi bevételek

13 300 000

0

0

13 300 000

2.1. Vagyoni típusú adók

0

0

0

0

Telekadó

0

0

0

0

2.2. Értékesítési és forgalmi adók

13 000 000

0

0

13 000 000

Helyi iparűzési adó

13 000 000

0

13 000 000

2.3. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

0

Idegenforgalmi adó tartózkodás után fizetendő

0

0

0

0

2.4. Egyéb közhatalmi bevételek

300 000

0

0

300 000

Adóbírság

100 000

100 000

Pótlékok, közhatalmi tevékenység egyéb bevételei

200 000

200 000

3.

Működési bevételek

20 574 000

0

0

20 574 000

3.1. Készletértékesítés ellenértéke

200 000

0

0

200 000

3.2. Szolgáltatások ellenértéke

16 000 000

0

0

16 000 000

3.3. Közvetített szolgáltatások értéke

0

0

0

0

3.4. Tulajdonosi bevételek

0

0

0

0

3.5. Ellátási díjak

0

0

0

0

3.6. Kiszámlázott általános forgalmi adó

4 374 000

0

0

4 374 000

3.7. Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

0

3.8. Kamatbevételek

0

0

0

0

3.9. Egyéb működési bevételek

0

0

0

0

4.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

II.

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

0

0

0

0

1.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.1. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

0

1.2. Felhalmozási célú kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

0

1.3. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

0

2.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

2.1. Immateriális javak értékesítése

0

0

0

2.2. Ingatlanok értékesítése

0

0

0

2.3. Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

2.4. Részesedések értékesítése

0

3.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

90 687 505

0

0

90 687 505

III.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK

19 040 406

0

0

19 040 406

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

19 040 406

0

0

19 040 406

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

0

0

0

0

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

0

0

0

0

1.3. Maradvány igénybevétele

19 040 406

0

0

19 040 406

Működési célú maradvány igénybevétel

17 428 776

0

0

17 428 776

Felhalmozási célú maradvány igénybevétel

1 611 630

0

0

1 611 630

1.4. Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

0

0

1.5. Betétek megszüntetése

0

0

0

0

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

0

0

0

0

TÁRGYÉVI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

109 727 911

0

0

109 727 911

4. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sor-szám

Kiadások

2024. évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

Összesen

Engedélyezett létszámkeret

0,0

0,0

0,0

0,0

Közfoglalkoztatottak engedélyezett létszáma

0,0

0,0

0,0

0,0

I.

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

107 260 011

0

0

107 260 011

1.

Személyi juttatások

39 213 000

39 213 000

2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 514 000

3 514 000

3.

Dologi kiadások

55 775 011

55 775 011

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

5 000 000

5 000 000

5.

Egyéb működési célú kiadások

3 758 000

0

0

3 758 000

5.1. Elvonások és befizetések

0

5.2. Működési célú kölcsön nyújtása államháztartáson belülre

3 608 000

3 608 000

5.3. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

0

5.4. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

150 000

150 000

5.5. Tartalékok

0

0

0

0

Általános tartalék

0

0

0

0

Céltartalék

0

0

0

0

II.

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

1 612 000

0

0

1 612 000

1.

Beruházások

0

2.

Felújítások

1 612 000

1 612 000

3.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

0

0

3.1. Felhalmozási célú kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

0

0

0

0

3.2.Felhalmozási célú kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

0

0

0

0

3.3. Lakástámogatás

0

0

0

0

3.4. Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

0

0

0

0

3.5. Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

108 872 011

0

0

108 872 011

III.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

855 900

0

0

855 900

1.

Belföldi finanszírozás kiadásai

855 900

0

0

855 900

1.1. Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

0

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

0

1.3. Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

855 900

855 900

1.4. Irányító szervi támogatás folyósítása

0

0

0

1.5. Pénzeszközök betétként elhelyezése

0

1.6. Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

0

0

0

0

2.1. Külföldi értékpapírok kiadásai

0

2.2. Külföldi hitel, kölcsön törlesztése

0

TÁRGYÉVI KIADÁSOK ÖSSZESEN

109 727 911

0

0

109 727 911

5. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Egyéb tárgyi eszköz beszerzése

2.

3.

4.

Önkormányzati beruházások összesen

-

6. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Komp felújítás

1 612 000

2.

3.

Önkormányzati felújítások összesen

1 612 000

7. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Tiszatardos Község Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

A

B

C

Sorszám

Megnevezés

2024. év

01

Helyi adók

13 000 000

02

Osztalékok, koncessziós díjak

03

Díjak, pótlékok, bírságok

300 000

04

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése, vagyonhasznosítás

0

05

Részvények, részesedések értékesítése

06

Vállalat értékesítéséből, privatizációból származó bevételek

07

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

08

Saját bevételek összesen (01+…+07)

13 300 000

09

Saját bevételek 50%-a

6 650 000

10

Előző év(ek)ben keletkezett, tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség (11+…+17)

0

11

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

0

12

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

13

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

14

Adott váltó

0

15

Pénzügyi lízing

0

16

Halasztott fizetés

0

17

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

0

18

Tárgyévben keletkezett (keletkező) fizetési kötelezettség összesen (19+…+25)

0

19

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

0

20

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

21

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

22

Adott váltó

0

23

Pénzügyi lízing

0

24

Halasztott fizetés

0

25

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

0

26

Fizetési kötelezettség összesen (10+18)

0

27

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel (09-26)

6 650 000

8. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Sorszám

Program jelzőszáma, megnevezése

Tervezett bevételek

Tervezett kiadások

1.

2.

3.

4.

5.

Összesen

-

-

9. melléklet a 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás

1. mely létrejött egyrészről Tiszatardos Község Önkormányzata 3928 Tiszatardos, Kossuth u. 34. szám, képviseli Kiss István polgármester ( továbbiakban : támogató )

2. másrészről:…………………………………………………képviseli:………………………………… ( továbbiakban: támogatott ) az alábbi feltételekkel:

3. Támogató………………Ft ( azaz ……………………………… forint ) összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt támogatott részére …………………………………………. céljára.

4. Támogatott a támogatást ……………………. számlára történő átutalással a támogató pénzügyi lehetőségeinek függvényében kéri rendelkezésre bocsátani.

5. Támogatott köteles a támogató által juttatott összeget a jelen megállapodás 3. pontjában meghatározott célra fordítani és annak felhasználását bizonylattal dokumentálni.

6. Támogatott tudomásul veszi, hogy:

a) a támogatottat a jelen megállapodásban rögzített céljellegű juttatás felhasználásával kapcsolatban számadási kötelezettség terheli támogató felé,

b) támogató az összeg felhasználását ellenőrzi.

7. Támogatott a 6. pont a) alpont szerinti számadási kötelezettségének az összeg felhasználását követő 30 napon belül , de legkésőbb a támogatás folyósításának évét követő év január 31-ig köteles eleget tenni. A számadási kötelezettséget akkor is teljesíteni kell január 31-ig , ha a felhasználás nem, vagy nem teljeskörűen történt meg.

8. Amennyiben a támogatott szervezet vagy személy az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni.

9. a 7. pont szerinti számadásnak legalább a következőket kell tartalmaznia:

a) támogatott neve,

b) támogatás célja,

c) annak bemutatása, hogy a támogatás felhasználása a megállapodás szerinti cél szerint történt,

d) a felhasználás dokumentálása ( számlák, egyéb bizonylatok másolatainak csatolásával)

10. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén támogatottat visszafizetési kötelezettség terheli.

11. (……………, 202……………………..…)

12. Aláírások