Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 6/2019. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 29

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.29.
a településkép védelméről szóló 6/2019. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Abod Község Önkormányzata Képviselő-testülete az 1/2024. (I.25.) határozat 3. pontjában elrendelte a településkép védelméről szóló 6/2019. (VIII.9.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: TKR) módosításának előkészítését és a jogszabály által előírt egyeztetési eljárás lefolytatását, majd ezt követően a 4/2024. (II.15.) határozattal elrendelte a TKR módosításához kapcsolódó eljárás megindítását.
A TKR módosítása egyrészt a 2024. január 1-től hatályos, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16/E. §; 11/B. § (1a) és a 12. § (2) bekezdés előírásai alapján, mint magasabb szintű jogszabály módosítása által a jogszabályi összhang megteremtése, másrészt az Abod, Külterület, 029/11 helyrajzi számú, Abod Község Önkormányzata tulajdonában álló földrészleten távközlési tornyos bázisállomás telepítésének lehetőségét biztosító előírás érdekében vált szükségessé.
A TKR módosítása települési főépítész bevonásával a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 70. § előírása szerint került lefolytatásra. A Rendelet 11. melléklete szerinti véleményezésre jogosult szervektől beérkezett vélemények alapján véleményeltérés nem keletkezett. A beérkezett véleményeket a jogszabályi előírás alapján elfogadás előtt a Képviselő-testülettel ismertetni kell, így azok az előterjesztés mellékletét képezik. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, Állami Főépítészi Iroda véleményében utalás történt az Abod Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Abod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (VI.8.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) módosításának szükségességéről, amely megállapítás tévesen került meghatározásra. A HÉSZ 9. § a) pontja szerint: „Valamennyi övezetben elhelyezhetők a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik, a külön jogszabályok keretei között.” Ezáltal a tervezett hírközlési műtárgy elhelyezése megfelel a HÉSZ előírásainak. Erről a jogszabályi előírásról az Állami Főépítészi Iroda ügyintézője részéről egyetértő megállapítás született telefonon történt egyeztetés során, ezáltal így a HÉSZ módosítása nem szükséges.
A Rendelet 65. § (3) bekezdés előírásai alapján a TKR módosítás lefolytatása alatt a polgármester lakossági fórumot hívott össze 2024. március 5-én a partner (lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek) véleményének megismerése céljából. A lakossági fórumon partner nem jelent meg és azt követően a jogszabályban előírt 5 napon belül írásos vélemény nem érkezett. A lakossági fórumról készült jegyzőkönyv és a jelenléti ív az előterjesztés mellékletét képezi.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § az önkormányzati rendelet bevezető részét módosítja.
A 2. §-hoz
A § módosítja a TKR azon rendelkezéseit, melyek a torony elhelyezését biztosítják.
A 3–8. §-hoz
A §-ok a magasabb szintű jogszabállyal való összhang megteremtését szolgálja, valamint pontosításokat tartalmaz.
A 9. §-hoz
A § hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
A 10. §-hoz
A § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.