Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2024. 04. 30- 2024. 04. 30

Rudolftelep Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról

2024.04.30.

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésének, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza – a magasabb szintű jogszabályok figyelembevételével – Rudolftelep településen, a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátások helyi formáit, igénybevételük szabályait, valamint az ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit, folyósításuk és ellenőrzésük szabályait.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Rudolftelep Község közigazgatási területére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre és az Önkormányzat által a biztosított ellátásokra.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendeletben alkalmazott fogalmakra az Szoc. tv. 4. § (1) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

Eljárási szabályok

4. § A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

5. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket írásban az erre a célra rendszeresített forma nyomtatványon az előírt mellékletekkel és igazolásokkal a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal Rudolftelepi Kirendeltségén kell előterjeszteni. A kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele a megfelelő nyomtatvány hiánytalan kitöltése.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet (Korm. r.) 3. § (1) bekezdésének megfelelő jövedelemigazolást a kitöltött kérelem nyomtatványhoz csatolni.

(3) A jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(7) bekezdései az irányadóak.

(4) Jövedelemmel nem rendelkező személy esetében büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell a hivatalban az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(5) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (továbbiakban: nyugdíjminimum) változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíjminimumával kell számolni, amelynek a nettó jövedelmét a kérelmező igazolja.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottak mellett szükséges igazolások az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek felsorolásra.

(7) A hatáskör gyakorlója a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készítését rendelheti el a kérelmező lakcímén a jogosultsági feltételek fennállásának alátámasztása érdekében.

6. § (1) Nem rendszeres ellátások kifizetése minden hónap 10. napjáig történnek.

(2) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátások kifizetése minden hónap 10. napjáig történik.

(3) A rendeletben megállapított ellátás folyósítása történhet:

a) a kérelmező bankszámlájára történő utalással

b) házipénztári kifizetéssel

(4) A kérelmezőt a havi rendszerességgel folyósított ellátások a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(5) Az ellátásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnése hónapjában is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

(6) Ha a jogosultság az ellátás folyósításnak időtartama alatt szűnik meg a megszűnés hónapjában a támogatás teljes összegben kell folyósítani.

(7) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére és az ügyfél által megjelölt módon kell kifizetni. Az ellátás jogosultja teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli meghatalmazással az ellátás házipénztárból való felvételére más személyt is meghatalmazhat.

(8) A folyósítás módjáról a támogatás megállapítását elrendelő határozatban kell rendelkezni.

(9) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai rendelkezései az irányadóak.

Szociális támogatások ellátási formái

7. §1 A Képviselő-testület szociális rászorultság esetén a jogosult részére a rendeletben foglalt feltételek szerint a következő támogatási formákat biztosítja:

a) lakhatási támogatás

b) gyermekszületési támogatás

c) temetési támogatás

d) köztemetés

e) rendkívüli települési támogatás

f) tanévkezdési támogatás

g) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj

h) időskorúak támogatás

i) karácsonyi támogatás

j) étkeztetés

k) házi segítségnyújtás

Hatásköri szabályok

8. §2 (1) A Képviselő-testület az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatosan hatásköröket ruházza át a Polgármesterre:

a) lakhatási támogatás

b) gyermekszületési támogatás

c) temetési támogatás

d) köztemetés

(2) A Szociális Szolgáltató Központ (3733 Rudabánya, Petőfi Sándor utca 3.) intézményvezetője dönt a házi segítségnyújtással kapcsolatos kérelmekről.

Lakhatási támogatás

9. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló önálló háztartások részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások, a villanyáram-, a víz- , a gázfogyasztás, a szemétszállítási díj, valamint a magánszemélyek lakhatásához kapcsolódó rendszeres kiadásainak viseléséhez nyújtott támogatást az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) A lakhatási támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háztartás minden tagjának a jövedelemigazolását.

(3) A lakhatási támogatás feltétele, hogy a lakás céljára szolgáló önálló ingatlan megfeleljen az országos települési rendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet105. § (1)-(2) bekezdésében foglalt feltételeknek.

(4) A lakhatási támogatás további feltétele, hogy a lakás tulajdonosa, bérlője, szívességi használója a külön álló ingatlan vonatkozásában tényleges rezsi költséggel rendelkezzen. Fentiek bizonyítására köteles bemutatni a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozóan a felmerült rezsiköltségekkel kapcsolatos számláit, például:

a) villanyáram,

b) víz-, és szennyvíz használat,

c) a gáz vagy egyéb tüzelőanyag költség

d) kábel TV előfizetés

e) internet előfizetés

(5)3 Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kilencszeresét.

(6)4 A lakhatási támogatás összege 5.000,- Ft/hó. A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kerül megállapításra, a jogosultság alapjául szolgáló feltételek fennállását a hatáskör gyakorlója bármikor felülvizsgálhatja.

(7) A lakhatási támogatás ugyanazon önálló háztartásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az abban élő személyek számától.

(8) A házastársak vagy élettársak esetében, ha külön ingatlantulajdonnal rendelkeznek, akkor – választásuk szerint - csak az egyik fél számára állapítható meg a támogatás.

(9) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(10) A lakhatási támogatás iránti kérelmek elbírálása a polgármester feladat és hatáskörét képezi.

Gyermekszületési támogatás5

9/A. § (1) Rudolftelep Községi Önkormányzat gyermekszületési támogatást biztosít a gyermeket saját háztartásban nevelő, Rudolftelep községben lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő szülőnek

(2) Gyermekszületési támogatásra jogosult az a szülő, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenháromszorosát.

(3) A gyermekszületési támogatás összege 50.000.-Ft egyszeri támogatás.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazolásokat és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát

(5) Ugyanazon gyermek vonatkozásában csak az egyik szülő részesülhet a támogatásban.

(6) A gyermekszületési támogatás iránti kérelem a születést követő 3 hónapig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő

(7) A gyermekszületési támogatás iránti kérelmek elbírálása a polgármester feladat és hatásköre

Temetési támogatás

10. § (1) Temetési támogatásra jogosult az a Rudolftelepi lakóhelyű kérelmező, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

(3) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó kérelmező nevére kiállított számla másolati példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(5) Temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenháromszorosát.

(6)6 Halálesetre tekintettel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 50.000,- Ft.

(7) A temetési támogatás iránti kérelmek elbírálása a polgármester feladat és hatáskörét képezi.

Köztemetés

11. § (1) A Rudolftelep Község Önkormányzata költségvetése terhére való eltemettetésről és a köztemetés költségeinek az Szt. 48. § (3) bekezdése szerinti érvényesítéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A köztemetés összege nem haladhatja meg a helyben szokásos legkisebb temetési költség összegét, maximum a 200.000.- Ft-t.

(3) Az eljárás mind hivatalból mind kérelemre indulhat.

(4) A temetési támogatás iránti kérelmek elbírálása a polgármester feladat és hatáskörét képezi.

Rendkívüli települési támogatás

12. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Rendkívüli települési támogatás különösen az alábbiakra való tekintettel állapítható meg:

a) 15 napot meghaladó tartós betegség, baleset vagy orvosi kezelés,

b) családot ért elemi kár bekövetkezése esetén,

c) nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósításáig, ellátás nélküliség miatt,

d) családi tragédia bekövetkezése

e) egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet az erre célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(4) Rendkívüli települési támogatás minimum 3.000.-Ft, maximum 100.000,- Ft erejéig pénzben, vagy természetben nyújtható.

(5) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenháromszorosát.

(6)7 A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmek elbírálása a Képviselő-testület feladat és hatáskörét képezi

Tanévkezdési támogatás

13. § (1) A Rudolftelep településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és óvodában, általános iskolában vagy középiskolában tanulói jogviszonnyal vagy óvodai nevelt jogviszonnyal rendelkező gyermekek azon szülőjét vagy gondviselőjét aki Rudolftelep községben lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik tanévkezdési támogatásban részesíti.

(2) A tanévkezdési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem évente egy alkalommal, szeptember hónapban nyújtható be.

(4) A támogatás gyermekenként csak az egyik szülő vagy gondviselő részére állapítható meg.

(5) A támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(6) A tanévkezdési támogatás összege egyszeri 10.000.-Ft/általános iskolai tanuló, egyszeri 15.000.-Ft/középiskolai tanuló, és egyszeri 5.000.-Ft/óvodai nevelt esetén.

(7)8 A tanévkezdési támogatás iránti kérelmek elbírálása a Képviselő-testület feladat és hatáskörét képezi.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

14. § (1) A „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében ösztöndíj állapítható meg annak a pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában Rudolftelep településen bejelentett lakóhellyel illetve tartózkodási hellyel rendelkező pályázónak, aki megfelel a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.

(2) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinél az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(3) Az ösztöndíj időtartamát és az egyéb feltételeket a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.

(4) A felsőoktatási intézménybe jelentkezők szociális rászorultságát a Képviselő-testület évente egyszer köteles felülvizsgálni.

(5) Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege 10.000,-Ft/fő/hó.

(6) Az ösztöndíj elnyerésére beadott pályázatok elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Időskorúak támogatása

15. § (1) Rudolftelep Község Önkormányzata a 65. életévét betöltött időskorú személy részére, minden naptári évben egy alkalommal az Idősek Napja alkalmából 10.000.-Ft támogatást biztosít.

(2) Az időskorúak támogatására a tárgyévben 65. életévet betöltött időskorú személy korára tekintettel, kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül jogosult.

(3)9 A döntéshozatal a Képviselő-testület feladat és hatáskörét képezi.

(4) Az időskorúak támogatása a jogosultak részére készpénzben kerül kifizetésre a Rudolftelep Községi Önkormányzat házipénztárából.

Karácsonyi támogatás

16. § (1)10 Rudolftelep Községi Önkormányzat – hivatalból - azon háztartások részére, amelyekben

a) munkanélküli vagy aktív korúak támogatásában részesülő személy,

b) legalább 60. életévét betöltött időskorú személy,

c) fogyatékos, tartósan beteg vagy krónikus betegségben szenvedő személy,

d) gyermeket nevelő család vagy gyermekét egyedül nevelő szülő,

e) lakhatási támogatásban részesülő

személy él, karácsonyi támogatást adhat évente egy alkalommal a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan. A karácsonyi támogatás mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt, a költségvetés függvényében.

(2)11 A döntés a Képviselő-testület feladat és hatáskörét képezi

MÁSODIK RÉSZ

Az önkormányzat által biztosított alapszolgáltatás - Étkeztetés

17. § (1) A szociálisan rászorultak részére az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében szociális alapszolgáltatásként biztosítja az étkeztetést. Az ellátás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani

(2) Az étkeztetés keretében az önkormányzat a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik az Sztv. 62. § (1) bekezdésében meghatározott szociálisan rászorultaknak.

(3) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 65. életévét betöltötte.

(4) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

(5) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(6) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(7) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, vagy lakcíme település szintű lakos.

(8) Az (1)-(7) bekezdésekben meghatározottakon túlmenően szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki átmenetileg vagy tartósan létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen azt, aki saját magára és a vele közös háztartásban élőkre tekintettel jövedelemmel nem rendelkezik.

(9) A (4)-(6) bekezdés alkalmazásában az egészségi állapotot orvosi igazolással kell alátámasztani.

(10) Az étkeztetés biztosítása az önkormányzat által önálló intézményként fenntartott Rudolftelepi Községi Konyha (3742 Rudolftelep, József Attila utca 5.) útján kihordásos rendszerben történik.

(11)12 A szociális étkeztetés szolgáltatási önköltségét, térítési díjat és kedvezményeket az 1. melléklet tartalmazza.

18. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési támogatásról szóló 3/2015(II.24.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet13

A szociális étkeztetés szolgáltatási önköltsége, térítési díja és kedvezmények

1. A szolgáltatási önköltség (ebéd): 297.804 Ft/év 1196 Ft/nap

2. A szociális étkeztetés (ebéd) intézményi térítési díja (kiszállítás nélkül): 1196 Ft/nap

3. A személyi térítési díj meghatározásának alapjául szolgáló kedvezmények és a kedvezmény alapján fizetendő térítési díjak:

Jövedelem
(Ft/hó)

Ebéd kedvezménye

Fizetendő térítési díj
(Ft/nap)

150 % alatt

60 %

478

150 % +1 - 300 % között

30 %

837

300 % + 1 felett

10 %

1076

Jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

4. A szociális étkeztetéshez kapcsolódó ebéd házhoz szállítását az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az arra jogosult részére.

1

A 7. § a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (5) bekezdése a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (6) bekezdése a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A „Gyermekszületési támogatás” alcímet (9/A. §) a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

6

A 10. § (6) bekezdése a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 12. § (6) bekezdése a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 13. § (7) bekezdése a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 15. § (3) bekezdése a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 16. § (1) bekezdése a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (2) bekezdése a Rudolftelep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

12

A 17. § (11) bekezdését a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

13

Az 1. mellékletet a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. melléklete iktatta be. Az 1. melléklet a Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.