Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2022. 08. 14

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.14.
a lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről és elidegenítéséről
Általános indokolás
Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérbeadásáról szóló 6/1996. (IV. 30.) önkormányzati rendelet, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 4/1995. (III.31) önkormányzati rendelet rendelkezik jelenleg az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról.
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Lakástörvény) rendelkezéseinek megfelelően a rendelet felülvizsgálata, teljes átdolgozása, szerkezeti átalakítása szükséges, mely alapján egy új rendelet-tervezet került elkészítésre, az önkormányzati lakásgazdálkodás eredményessége érdekében.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Rögzítésre kerül a rendelet hatálya, illetve a tulajdonosi jog gyakorlójának személye.
A 3. §-hoz
Meghatározza az adatkezelés szabályait.
A 4–23. §-hoz
A lakásbérlet feltételeit megállapító rendelkezések. Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások típusa szerint lehet szociális bérlakás, községi érdekből, közfeladatot ellátó személy részére bérbe adható lakás.
Szabályozásra került, hogy az egyes típusokba tartozó lakások milyen feltételekkel adhatóak bérbe, különös tekintettel a szociális rászorultság vizsgálatára.
Szabályozásra kerültek az önkormányzati bérlakásra kötött bérleti szerződés kötelező tartalmi elemei, a házasság felbontása esetére történő elhelyezés, valamint a szociális intézményből elbocsátott személy elhelyezése.
Az önkormányzati bérlakást jogcím nélkül használóra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz a paragrafus.
Önkormányzat tulajdonában álló lakást a bérlő albérletbe nem adhatja. Lakáscseréhez a bérbeadó önkormányzat kizárólag az itt meghatározott feltételek esetén járulhat hozzá.
Bérlakást az önkormányzat csak kivételesen indokolt esetben adhatja nem lakás céljára bérbe. A döntést a Képviselő-testület hozhatja meg.
A 24. §-hoz
A bérbeadó önkormányzat az általa bérbeadott lakásokat évente ellenőrzi a rendeltetésszerű használat tekintetében. Az ellenőrzés feltételeit a paragrafus rendezi.
A 25–28. §-hoz
A lakásbérlet megszűnésének szabályozása az Ltv. szabályaival összhangban kerültek meghatározásra, a felmondási okokat a magasabb rendű jogszabály mondja ki.
Az Ltv-ben szabályozott bérleti jog folyatására jogosult kivételével a bérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásra nem tarthat igényt.
A 29–33. §-hoz
Az önkormányzat tulajdonában álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz a fejezet. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére egyebekben a lakásbérlet szabályait kell alkalmazni a fejezetben foglalt eltérésekkel.
A 34–36. §-hoz
Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz. Fontos kiemelni, hogy az értékesítésre elsősorban az Ltv. rendelkezéseit kell alkalmazni az önkormányzat vagyonrendeletében foglaltak figyelembe vétele mellett.
A 37. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, egyidejűleg a korábbi lakásrendeletek (Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérbeadásáról szóló 6/1996. (IV. 30.) önkormányzati rendelet, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 4/1995. (III.31) önkormányzati rendelet) hatályon kívül helyezésének rögzítése.