Zákányfalu Község Képviselő-testületének 7/2016 (V.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 28

Zákányfalu Község Képviselő-testületének 7/2016 (V.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.04.28.

Zákányfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában biztosított jogalkotói jogkörében eljárva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. §

1. ) A rendelet hatálya Zákányfalu Község Önkormányzata illetékességi területén történő
a) anyakönyvi bejegyzést igénylő,
b) anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. Családi esemény lebonyolítása és szolgáltatási díjai

2. §

1. ) Zákányfalu Község önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető útján térítési díj ellenében és térítésmentesen biztosítja.
2. ) A kijelölt hivatalos helyiségben, munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások.
a. ) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség,
b. ) ünnepi beszéd, emléklap, gyertya,
c. ) gépi zene.
3. ) A Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon családi eseményeket tartani nem lehet.

3. Hivatalos helyiségen kívüli családi esemény

3. §

1. ) A hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.
2. ) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködését a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon, a jegyzőtől írásban kell kérni. Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.
3. ) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény akkor engedélyezhető, ha az érintettek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják a 4. § (1) – (2) bekezdés szerinti díj befizetését.
4) A hivatalos helyiségen kívüli családi esemény csak akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.
5) Amennyiben az anyakönyvvezető a méltó, ünnepélyes körülményeket nem tartja biztosítottnak, úgy azt a jegyző részére írásban jelzi.
6.) Amennyiben a jegyző a hivatali helyiségen kívüli családi esemény megrendezését nem engedélyezi, arról a kérelem beérkezését követő 8 napon belül határozatot hoz.

4. A családi esemény szolgáltatási díjai

4. §

1. ) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 20 000.-Ft díjat kell fizetni.
2. ) A családi esemény munkaidőn kívül történő lebonyolítása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 15 000.-Ft díjat kell fizetni.
3. ) Amennyiben a családi esemény legalább egyik érintettje a családi esemény időpontját megelőzően legalább egy éve zákányfalui bejelentett lakóhellyel rendelkezik, úgy az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjfizetési kötelezettség alól mentesül.
4. ) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott dj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg az önkormányzat házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.
5. ) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt külső helyszínen lebonyolított házasságkötés díjmentes.
6. ) A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt megelőző 5 munkanappal az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.
7. ) Amennyiben a családi eseményt az igénybevevők a kitűzött időpont előtt legalább 10 nappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett díjat részükre a bejelentést követő 5 munkanapon belül az önkormányzat visszafizeti.
8. ) Az (1) – (2) bekezdés szerinti díjak megfizetése alól – tekintettel a kérelmezők anyagi helyzetére – kérelemre, a jegyző felmentést adhat.

5. A családi esemény lebonyolításáért járó díjazás

5. §

1. )Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy:
a) hivatalos helyiségben, munkaidőben vagy hivatali helyiségen kívül, munkaidőben megtartott családi esemény esetén: 10 000.-Ft;
b) hivatalos helyiségben munkaidőn kívül megtartott családi esemény esetén: 15 000 Ft;
c) hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén 20 000 Ft díj illeti meg.

6. Értelmező rendelkezések

6. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatalos helyiség:
aa) Zákányfalu Szabadság utca 126. szám alatt lévő Kultúrház
2. ) Hivatali munkaidőn kívüli családi esemény: pénteken 14.00 és 19.00 óra közötti, szombaton 9.00-19.00 óra közötti időpont.
3. ) Hivatali munkaidőben tartott családi esemény: a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.
4. ) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése.
5. ) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.
6. ) Családi esemény: a (4) és (5) bekezdés szerinti esemény.