Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2005 (I.31.) önkormányzati rendelete

Mohács város zöldterületeinek használatáról és védelméről

Hatályos: 2012. 05. 02

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2005 (I.31.) önkormányzati rendelete

Mohács város zöldterületeinek használatáról és védelméről

2012.05.02.

Mohács Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a belügyi igazgatás körébe tartozó államigazgatási feladat- és hatáskörökről szóló 21/1992.(I. 28.) Korm. rendelet 8. §-a végrehajtásának biztosítására tekintettel a közhasználatú zöldterületek használatáról és védelméről az alábbi rendeletet alkotja

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek a közterületen belüli közösségi zöldterületek használatára és védelmére vonatkoznak.

(2) A jelen rendelet hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(3) A rendelet területi hatálya Mohács város bel- és külterületén lévő közigazgatási területre terjed ki.

Általános és értelmező rendelkezések

2. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából

Közhasználatú zöldterület: a város belterületén és külterületén önkormányzati tulajdonban lévő minden

a) közpark,

b) pihenésre, szórakozásra, testedzésre is szolgáló erdő,

c) lakó-, illetve üdülőterületek elhelyezésére szolgáló tömbtelek közpark céljára kialakított része, ha az épület tulajdonosa nem azonos a közpark tulajdonosával és annak fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik,

d) közutat, járdát szegélyező, illetve a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterület,

e) az önkormányzati alapítású intézmények területén kialakított növényzettel borított terület, játszótér,

f) játszótér,

g) olyan területekre, ahol a parkosítás már elkezdődött.

(2) Erdő: Meghatározott fajú fás növényekből és a társult élőlényekből kialakult életközösség, annak talajával együtt, függetlenül attól, hogy a faállomány vagy az életközösség valamelyik más eleme átmenetileg hiányzik.

(3) Közpark: különböző funkciójú természetes és művi elemekkel határolt zöldterületek együtteséből álló közhasználatú létesítmény, amely a lakosság pihenését, kikapcsolódását, sport, játék és kulturális tevékenységét valamint az épített környezet klimatikus jellemzőinek javítását szolgálja.

(4) Közhasználatú zöldterületnek kell tekinteni a nem önkormányzati tulajdonban lévő utak jogi határvonalain belül belterjesen kezelt parkot és egyéb más célú hasznosításra ki nem jelölt zöldterületet.

Zöldfelületek létesítése és fenntartása

3. § (1) Közterületen új közparkot, játszóterületet létesíteni, meglévő zöldterületet átalakítani, megszüntetni csak Mohács Város Polgármesteri Hivatala jegyzője által véleményezett és érvényes építési tervdokumentáció alapján lehet.

(2) Véderdő fenntartása során a véderdőkre vonatkozó külön jogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell.

4. § (1) Az önkormányzatok kezelésében lévő közhasználatú zöldterületek fenntartásáról és használatáról – külön jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően - a jegyző gondoskodik.

(2) Közhasználatú zöldterületek fenntartásának minősül azok jó karbantartása, felújítása, korszerűsítése, így különösen:

a) növényzet és a talaj folyamatos ápolása, gondozása, védelme,

b) a fás és lágyszárú növényzet pótlása, időszakos cseréje,

c) a kerti és sétautak, a játék, pihenési, szórakozási és testedzési célokat szolgáló berendezési tárgyak és játszótéri eszközök üzemképes és az érvényben lévő játszótéri eszközökre vonatkozó szabvány előírás szerinti állapotban tartása,

d) a játszótéri homokozók anyagának szükség szerinti fertőtlenítése és cseréje,

e) a kertészeti építmények, köztéri berendezések (díszkerítések, kerti támfalak, lépcsők stb.) elhelyezése, biztonságos területhasználatot elősegítő állapotban tartása,

f) a közparkok tisztántartása,

g) szobrok, emlékművek karbantartása.

Zöldfelületek használata

5. § (1) A közhasználatú zöldterületeket és azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit a rendeltetésüknek megfelelő célra és módon állaguk sérelme nélkül – mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A rendeltetésszerű használatnak minősül a közlekedés valamint a játék és pihenés, mely mások nyugalmát nem zavarja.

(3) Zöldterületen járművel közlekedni, parkolni tilos, kivéve egyedi behajtási engedély alapján, illetve a fenntartási munkákkal összefüggő tevékenység ellátása során szabad.

(4) Közterületi játszótérre és sportterületre kutyát – a vakvezető eb és rendőrkutya, terápiás munkakutya kivételével bevinni még áthaladás céljából, pórázon vezetve sem szabad.

6. § (1) Közhasználatú zöldterületek jogszabályokon, vagy hatósági határozaton alapuló, rendeltetéstől eltérő használata esetében a jogosított köteles a növényzet védelméről gondoskodni.

(2) Aki a közhasználatú zöldterület állapotát valamely engedélyezett tevékenységével összefüggésben megváltoztatja, köteles a tevékenysége befejezését követően a meghatározott engedélyben előírt állapotot kialakítani.

(3) Burkolatkészítésnél, vagy annak felújításakor a burkolat területébe eső növényzetet csak úgy szabad burkolattal körbevenni, hogy annak töve körül legalább 1 méter átmérőjű szabad (földes) terület maradjon.

(4) A közhasználatú zöldterület más célú használata esetén a növényzet előzetes áttelepítésének, illetőleg pótlásának kötelezettségét, továbbá az áttelepítés, illetőleg a pótlás helyét, valamint a teljesítés határidejét az engedélyező hatóság a használatot engedélyező határozatában (közterület-használati, közterület bontási, építési engedélyben), ennek hiányában pedig az elsőfokú építésügyi hatóság külön határozatban állapítja meg.

(5) Ha balesetveszély, a rendeltetésszerű használat akadályoztatása a fakivágást nem indokolja, a fa kivágását Mohács Város Jegyzője megtilthatja.

7. § (1) A Városi Zöldterületi Alap: A fakivágások engedélyezése kapcsán fizetendő faérték, és a meglévő zöldterületek megszüntetése esetén fizetendő zöldfelületi értékbefizetések, illetve a közhasználatú zöldfelületekkel kapcsolatos az önkormányzathoz befolyó egyéb összegek kezelésére elkülönített alap. Az alap kizárólag zöldfelületek fenntartására, létesítésére, felújítására, átépítésére, illetve a kivágott fák pótlására fordítandó, a Városfejlesztési Osztály döntése szerint. A Városi Zöldfelületi Alap nem azonos az önkormányzat éves költségvetésében a zöldfelületek fenntartására fordított összeggel.

(2) A befizetéshez a közterületen álló fák értékét a melléklet szerinti (a Radó-féle értékmeghatározáson alapuló) értékbecsléssel kell meghatározni.

8. §1

Záró rendelkezések

9. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény, a fák védelméről szóló 21/1970.(VI.21.) Korm. rendelet, az országos településrendezési és építésügyi követelményeiről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet, a közhasználatú zöldterületek fenntartásáról és használatáról szóló 2/1976.(I.16.) ÉVM rendelet, valamint a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003.(XI.27.) GKM rendelet rendelkezései az irányadók.

10. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.2.) ör.