Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról

2023.12.01.

Mohács Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben megállapított szabályozási jogkörében, a víz- és csatornadíjnak a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlőre való áthárításáról szóló 18/1990.(I.31.) MT rendelet 2. § (2) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 35. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdése 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat tulajdonát képező, nem mérhető vízfogyasztással rendelkező bérlemények víz- és csatornadíjának a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlőjére való áthárításáról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – Mohács Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosított lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban együtt: bérlemény) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki azokra bérleményekre, amelyeknek a vízfogyasztása önálló vízmérővel vagy mellékvízmérővel mérhető és a bérlő a díjat külön közszolgáltatási szerződés szerint közvetlenül a szolgáltató részére fizeti meg. Nem terjed ki a rendelet hatálya azokra a bérlőkre sem, akik bérleti szerződésük alapján a bérleményükre eső közös költség teljes összegének viselésére kötelesek.

(3) E rendelet alkalmazásában bérlő alatt a jogcím nélküli lakáshasználót, valamint az önkényes lakásfoglalót is érteni kell.

Díjmegállapítás 100%-os önkormányzati tulajdonú lakóépületek esetében

2. § (1) A 100%-os önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérlői és lakáshasználói (a továbbiakban együtt: bérlő) az általuk bérelt vagy a bérleti jogviszony megszűnését követően jogcím nélkül használt (a továbbiakban együtt: bérelt) bérlemény után kötelesek az Önkormányzat által a közműszolgáltató részére megfizetett víz- és csatornadíj összegét havi rendszerességgel az Önkormányzat részére megfizetni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti díj megállapítása a lakóépület előző évi víz- és csatornadíjainak felosztásán alapul. A felosztásnál az előző év január 1-je és december 31-e (a továbbiakban: bázisév) között az ingatlan egészére kiszámlázott vízfogyasztást kell alapul venni, mely összegből a továbbhárítandó víz- és csatornadíj összegét (a továbbiakban díjalapot) úgy kell meghatározni, hogy az épület központi vízmérőhelyén mért fogyasztásból le kell vonni:

a) a mellékmérővel rendelkező bérlemények fogyasztását,

b) csőtörés során elfolyt víz mennyiségét,

c) az Önkormányzat által végzett felújítás, karbantartás során felhasznált víz mennyiségét.

(3) Az adott bérlőt terhelő víz- és csatornadíj összegét a bérlemény alapterületének alapulvételével kell megállapítani. Az egy négyzetméterre jutó víz- és csatornadíjat úgy kell kiszámítani, hogy a díjalapot el kell osztani a lakóépületben lévő lakott bérlemények összes alapterületével (a továbbiakban: éves m2-re jutó egységár).

(4) A bérlő által fizetendő éves díj mértéke azonos az éves m2-re jutó egységárnak a bérlemény alapterületére jutó költség szorzatával (a továbbiakban: éves átalánydíj).

(5) A bérlő által fizetendő havi díj a megállapított éves átalánydíj 1/12-ed része, melyet a bázisévet követő év áprilisától kezdődően 12 hónapon át köteles a bérlő megfizetni.

Díjmegállapítás társasházak esetében

3. § (1) Vegyes tulajdonú társasházakban lévő önkormányzati lakás havonta fizetendő víz és csatornadíja e rendelet 1. mellékletében meghatározott normatáblázat alapján számított szorzó, valamint a mindenkor hatályos víz- és csatornahasználati díját egységár szorzatának egytizenketted része.

(2) A társasházakban lévő önkormányzati tulajdonú albetétekre eső víz- és csatornahasználat mennyiségét a társasház kezelője köteles írásban megadni, minden év december 15-éig az önkormányzati tulajdonú albetétek kezelője részére.

Díjmegállapítás a nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében

4. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiség bérlője részéről fizetendő víz- és csatornadíj mértékét a rendelet 2. mellékletében rögzített, a tevékenységi körhöz tartozó normamennyiség, és a mindenkor hatályos víz- és csatornadíj egységára szorzatának egytizenketted részét köteles a bérbeadónak díjmegtérítésként havonta megfizetni.

(2) A havi díjmegtérítés összegét a bérlő a bérleti díj megfizetésével egyidejűleg – számla ellenében - tartozik a bérbeadónak megfizetni.

A víz- és csatornadíj megfizetésének módja

5. § (1) A bérlő a havi víz- és csatornadíjat a mindenkori esedékes lakbérrel, illetve helyiségbérleti díjjal együtt köteles megfizetni.

(2) A víz- és csatornadíj összege a lakbérszámlán, illetve a helyiségbérleti számlán külön tételként szerepel.

Vízórák felszerelése és hitelesítése

6. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló bérleményekben a vízórák és mellékvízmérők felszerelése és hitelesítése, valamint az ezzel kapcsolatos költségek viselése az Önkormányzat feladata.

(2) A bérlő köteles a vízóra és mellékvízmérő felszereléséhez és hitelesítéséhez szükséges bejutást biztosítani az ingatlanba.

7. § Abban az esetben, ha a vízóra, illetve a mellékvízmérő a bérlő nevén van, annak cseréjét és hitelesítését a bérlő köteles elvégezni, illetve annak költségeit viselni a szolgáltató erre vonatkozó jelzése alapján.

Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti a közműves vízellátásról, valamint az önkormányzati bérlakások bérlőinek víz- és csatornadíj fizetési kötelezettségeiről szóló 19/1996 (VI.24.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépéskor fennálló bérleti és lakáshasználati jogviszonyokban is alkalmazni kell.

1. melléklet a 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

VÍZ- CSATORNA (MENNYISÉG) NORMA (m3/év)


komfortfokozat

Szobaszám

1

1+fél

2

2+fél

3

3+fél

4 és több

összkomfortos

185

224

264

304

343

382

422

komfortos

168

204

240

276

312

248

384

félkomfortos

118

143

168

193

218

244

269

komfort nélküli és szükséglakás

84

102

120

138

156

174

192

2. melléklet a 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

Sorszám

Víz- és csatorna használat típusa

Megállapított havi normamennyiség

Tevékenységi kör

1.

átlag alatti fogyasztás

3 m3/hónap

raktár, kárpitos műhely, kerékpárjavító műhely, iroda, trafik, könyvtár, papír-írószer bolt, bútorüzlet, videotéka, asztalos műhely, vas-edényüzlet, édességbolt, barkácsüzlet, kisebb élelmiszer üzletek, cipészműhely, zöldség-gyümölcs üzlet

2.

átlagos fogyasztás

10 m3/hónap

fodrászat-kozmetika, ruhatisztító szalon, hentesüzlet, nagyobb élelmiszer boltok, cukrászda, gyógyszertár

3.

átlagot meghaladó fogyasztás

25 m3/hónap

nagyobb forgalmú élelmiszer üzlet, vendéglátó-ipari egységek, kocsma-italbolt, eszpresszó

4.

nagy vízfogyasztás

50 m3/hónap

szolgáltató házakban elhelyezkedő és e táblázatban nem rögzített tevékenységi kört folytató bérlemények esetében

5.

kiemelkedően nagy vízfogyasztás

100 m3/hónap

közétkeztetés