Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2023. 12. 16

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2023.12.16.

Bóly Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017.(VI.30.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1. § A rendelet célja Bóly város (a továbbiakban: város) építészeti, településképi, és természeti értékeinek védelme és igényes alakítása

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmének (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás és a védelem megszüntetés szabályozásával,

b) a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával,

c) településképi követelmények meghatározásával,

d) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával,

e) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával.

2. § Az 1. §-ban foglalt szabályozó-rendszer érvényesítése elősegíti a város történeti múltját, építészeti kultúráját, az itt élők lakóhelyük iránti szeretetét és önbecsülését elősegítő építmények, utcák, terek, köztéri alkotások megőrzését a jövő nemzedékei számára.

3. § (1) A rendelet területi hatálya Bóly város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely a rendelet hatálya alá tartozó területen

a) jogszabályban meghatározott építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít,

b) reklámfeliratot, illetve hirdető-berendezést helyez el, tart fenn, vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki,

c) meglévő építmény rendeltetését részben vagy egészben megváltoztatja.

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

2. A helyi védelem feladata, kategóriái

4. § (1) A helyi értékvédelem feladatai

a) a településszerkezeti, településképi, táji, természeti, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari-agrár szempontból védelemre érdemes

aa) településszerkezetek,

ab) épületegyüttesek,

ac) építmények és építményrészek,

ad) utcaképek és látványok,

ae) műtárgyak, szobrok, emlékművek, síremlékek,

af) védelemre érdemes növények, fasorok, facsoportok, területek felkutatása.

b) a védett értékek körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és alakossággal történő megismertetése,

c) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

(2) A helyi védelem területi vagy egyedi védelem lehet, ami természeti vagy építészeti értékre vonatkozhat.

(3) A helyi védelem alá tartozó értékek felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

3. Helyi védettség keletkezése és megszűnése

5. § (1) A helyi védelem alá helyezés folyamata a védendő érték tulajdonosának papír alapú kérelmére vagy hivatalból indul.

(2) A tulajdonosi kérelemnek tartalmaznia kell a tulajdonos nevét, címét, a védendő érték megnevezését, leírását, fotódokumentációját és a védelem elrendelésének indokolását.

(3) A beérkezett kérelmet Bóly Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) képviselő-testülete 60 napon belül bírálja el, melyről értesítést küld a kérelmezőnek. Támogató döntés esetén a polgármester lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és elkészítteti a 6. § szerinti értékvizsgálatot.

6. § (1) A védendő értéket a helyi védelem alá helyezést megelőzően helyszíni szemrevételezésen alapuló, tervezői jogosultsággal rendelkező építész által készített értékvizsgálattal kell meghatározni.

(2) Az értékvizsgálatnak tartalmaznia kell térképen történő azonosítással, fényképpel, megnevezéssel, számozással a felvett érték egyértelmű térbeli azonosíthatóságát, valamint a védendő érték leírását, a védettség indokoltságát.

7. § (1) A hivatalból indult helyi védelem alá helyezés folyamata az erre vonatkozó képviselő-testületi döntéssel indul, melyről értesíteni kell a védendő érték tulajdonosát.

(2) A védendő érték tulajdonosa az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül észrevételt tehet, véleményt nyilváníthat. Amennyiben a védendő érték tulajdonosa a megadott határidőn belül írásban nem reagál, úgy egyetértőnek kell tekinteni.

(3) Az egyetértő észrevétel, vélemény alapján a polgármester lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és elkészítteti a 6. § szerinti értékvizsgálatot.

8. § (1) A helyi védelem megszüntetésének folyamata a védett érték tulajdonosának papír alapú kérelmére vagy hivatalból indul.

(2) A tulajdonosi kérelemnek tartalmaznia kell a tulajdonos nevét, címét, a védett érték megnevezését, leírását, fotódokumentációját és a védelem megszüntetésének indokolását.

(3) A beérkezett kérelmet az Önkormányzat képviselő-testülete 60 napon belül bírálja el, melyről értesítést küld a kérelmezőnek. Támogató döntés esetén a polgármester a kérelmező költségére lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és amennyiben a védett érték műszaki állapota lehetővé teszi, szaktervezővel elkészítteti a védett érték fotódokumentációját.

9. § (1) A helyi védelem hivatalból indult megszüntetésének folyamata az erre vonatkozó képviselő-testületi döntéssel indul, melyről értesíteni kell a védett érték tulajdonosát.

(2) A védett érték tulajdonosa az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül észrevételt tehet, véleményt nyilváníthat. Amennyiben a védett érték tulajdonosa a megadott határidőn belül írásban nem reagál, úgy egyetértőnek kell tekinteni.

(3) Az egyetértő észrevétel, vélemény alapján a polgármester lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és amennyiben a védett érték műszaki állapota lehetővé teszi, szaktervezővel elkészítteti a védett érték fotódokumentációját.

10. § (1) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az érdekelteket:

aa) a helyi védettség kezdeményezőjét,

ab) az érintett ingatlan tulajdonosát,

ac) az érintett ingatlan kezelőjét, ha az nem azonos a tulajdonossal,

b) az illetékes Földhivatali Osztályt,

c) az illetékes 1. fokú építésügyi hatóságot,

d) az illetékes építésfelügyeleti hatóságot,

e) helyi területi védelemnél az érintett utat, közműveket létesítő és üzemeltető szerveket,

f) az érintett közterületek fenntartóit.

(2) A helyi védelem megállapítását követően az önkormányzat jegyzője a külön jogszabályban rögzített határidőn belül az ingatlanügyi hatóságnál kezdeményezi a védelem jogi jellegként való feljegyzését.

(3) A helyi védelem megszüntetéséről szóló döntést követő 15 napon belül az önkormányzat jegyzője az ingatlanügyi hatóságnál kezdeményezi a védelem jogi jellegként való feljegyzésének törlését.

(4) A bejegyzés esetleges elmaradása esetén a helyi védettségre jóhiszemű harmadik jogszerzővel szemben nem lehet hivatkozni.

4. A helyi védelem alatt álló értékek fenntartásának támogatása

11. § (1) Az 1. melléklet 1/B. részében felsorolt épületek azon fenntartási, felújítási munkáit lehet támogatásban részesíteni, melyek elvégzése:

a) a város sajátos jellegének megőrzésében jelentőséggel bíró építészeti érték fenntartását célozza, az építészeti karakter és az építészeti értékek megvédésére, megtartására, vagy helyreállítására irányul,

b) az épületek közterületről látható homlokzatainak, tetőzetének felújítására, nyílászáróinak cseréjére irányul, így az épület megújításán túl a városképet is javítja.

12. § (1) Támogatás még el nem végzett munkákra adható.

(2) Támogatásra való jogosultságot hiteles tulajdoni lappal kell igazolni. Használók esetében a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell.

(3) A pályázónak az önkormányzat illetve az önkormányzati tulajdonú közmű szolgáltatók felé tartozása nem lehet. Erről igazolást kell benyújtani.

(4) A pályázathoz csatolandó dokumentumok:

a) jogerős építési engedély jogszabály alapján építési engedélyhez kötött felújítási munka esetén

b) a helyi védelem alatt álló épületek nem építési engedélyhez kötött felújítási munkái esetében az építésügyi hatóság igazolása.

(5) A felújítási munkákról jogosult szakember által készített költségvetést kell készíttetni. A költségvetésben csak a támogatással összefüggő munkanemek szerepelhetnek.

(6) A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a költségvetésben szereplő összeg igényelt támogatáson felüli részével. Társasházak esetében az erre elkülönített összegről fedezeti igazolás szükséges. A pályázati támogatás minden esetben a saját források kiegészítésére szolgál.

13. § (1) Ugyanazon építmény vagy épületegyüttes ugyanazon munkanemére, amely a tárgyévet megelőző öt évben támogatásban részesült, pályázatot benyújtani nem lehet.

(2) Az a pályázó, aki az elnyert támogatást egyáltalán nem használja fel, a felújítást nem végzi el, a pályázatot követő három évben támogatást nem kaphat.

(3) Az a pályázó, aki az elnyert támogatást legalább 50 %-ban, önhibájából nem használja fel, a felújítást nem teljes körűen végzi el, a pályázatot követő két évben támogatást nem kaphat.

(4) A pályázatnak – fentieken kívül - tartalmaznia kell:

a) a támogatást igénylő személy vagy jogi személy megnevezését;

b) több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát a pályázat benyújtására, ill. az építési munkálatokra vonatkozóan;

c) a tulajdonjog, ill. a helyi védettség meglétének igazolását (3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolattal, amely tartalmazza a védettségre vonatkozó bejegyzést is);

d) a helyi védett épület megóvása érdekében elvégzendő munka leírását és indoklását;

e) építési engedély köteles munka esetén a jogerős építési engedély másolatát;

f) jogszabály szerint kiviteli terv készítésére kötelezett munkálatokhoz a kiviteli tervdokumentáció egy példányát;

g) a kivitelezési munkálatokra megkért kivitelezői árajánlatot vagy tervezői költségvetést;

h) a tervezett munkálatok várható kezdési és befejezési időpontját;

i) az igényelt támogatás összegét;

j) a más pályázatokon ugyanezen munkákra igényelt, illetve elnyert támogatások mértékét;

k) az önrész meglétéről szóló banki igazolást;

l) nemleges igazolást az önkormányzati adó és egyéb tartozásról.

14. § (1) Az évente meghatározott keretösszeg felosztása pályázat alapján történik.

(2) A költségvetési rendelet elfogadását követően 30 napon belül a rendeletben foglalt feltételek alapján részletes pályázati felhívást kell közzétenni a támogatás elnyerésére. A pályázat kiírója Bóly Város Önkormányzata, lebonyolítója a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági, Igazgatási és Városüzemeltetési Csoportja.

(3) A pályázatkiírásban a polgármester - mind a felújítási munkák jellegét, mind a helyi védettségű épületek pontos körét tekintve - egyéb feltételeket, célterületeket is meghatározhat; azt céltámogatásként is megnevezheti.

(4) A pályázati felhívásnak a 12-13. §-ban foglaltakon túl a következőket kell tartalmaznia:

a) a támogatás formája, mértéke

b) az elnyert támogatás kifizetésének módja, az elszámolás határideje

c) az elbírálás szempontjai

d) a beadás határideje

e) az elbírálás határideje

f) pályázati adatlap.

(5) A támogatás iránti kérelmet a pályázati felhívásban rögzített feltételeknek megfelelően kell benyújtani.

15. § (1) A támogatás pályázat útján elnyerhető vissza nem térítendő támogatás. Az önkormányzat jogosult a pályázat csökkentett összegű vagy részbeni támogatásáról dönteni.

(2) Az évente felosztható keretösszeget a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A megítélhető támogatás maximális összege a fenntartási vagy felújítási munka indokolt és elfogadott költségvetési összegének 50 %-a, de legfeljebb 1.000.000 Ft.

(4) A támogatás kifizetésre a benyújtott és elfogadott számlák alapján, utólagos elszámolással kerül sor. Amennyiben a számlák végösszege kisebb a támogatás alapját képező költségvetési összegnél, kifizetésre csak a számla szerinti összeg 50 %-a kerül.

(5) Az elszámolás határideje a tárgyév november 30. napja. Kifizetésre szakmai igazolás után kerül sor.

(6) Amennyiben a pályázó november 30. napjáig nem tudja a kivitelezést befejezni, kérheti a támogatás átütemezését a következő évre. Erre csak kifejezetten indokolt esetben, a polgármester hozzájárulásával kerülhet sor. Az átütemezett támogatási összeg a következő évi keretet terheli.

16. § A támogatás odaítéléséről a Képviselő-testület dönt. A pályázók értesítéséről a döntéshozó gondoskodik.

17. § (1) A pályázatok elbírálásánál, a támogatás összegének és mértékének mérlegelésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) a pályázat megfelel-e a pályázati felhívásban előírt szempontoknak, tartalmi követelményeknek,

b) a pályázó rendelkezik-e a pályázatban meghatározott költségek támogatáson felüli részével

c) a támogatás megítélésénél azon munkanemek nem vehetők figyelembe, amelyek a védettséggel nincsenek összefüggésben.

d) támogatás mértékét úgy kell meghatározni, hogy az összhangban legyen az építészeti értékkel, a műszaki állapottal és a keretgazdálkodás követelményeivel

e) a felújítás várható hatása a városképre, az épület frekventált fekvése

f) a pályázó korábban kapott-e támogatást ugyanazon épület felújítására

g) az önkormányzati főépítész által a pályázatokról készített építészeti szakvéleményt a bírálat során figyelembe kell venni.

(2) Az önkormányzati főépítész a szakvéleményében a támogatás feltételeként előírhatja korábbi szakszerűtlen felújítások, átalakítások megszüntetését.

(3) Kiemelt támogatás csak a pénzügyi bizottság javaslata alapján a képviselő-testület minősített döntése alapján adható.

(4) A védelem alá nem tartozó épületrészek felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

18. § (1) A pályázaton nyertes tulajdonosokkal az önkormányzat támogatási szerződést köt.

(2) A támogatási szerződésben rögzíteni kell:

a) a támogatott munka műszaki tartalmát,

b) a saját erő és a támogatás összegét,

c) az elszámolás határidejét

d) a kivitelezésnek a pályázat bonyolítója által történő ellenőrzésének idejét, módját és az ellenőrzésre jogosult(ak)at,

e) a támogatás egyéb lényeges feltételeit

19. § (1) A támogatás összege az odaítélését követően november 30. napjáig használható fel, a támogatás finanszírozásának módja: utólag. A képviselő-testület külön elbírálás esetén a támogatási összeg egészét vagy bizonyos részét előfinanszírozás keretében is biztosíthatja különös méltánylást érdemlő esetekben.

(2) A támogatási összeg kifizetéséhez a támogatott munka elvégzését támogatottnak az alábbi dokumentumok benyújtásával kell igazolnia:

a) a kijelölt önkormányzati építési hatósági ügyintéző igazolása a munka elkészültéről;

b) használatbavételi engedély köteles munkák esetén a jogerős használatbavételi engedély másolata;

c) felelős műszaki vezető nyilatkozata az elkészült munkákról;

d) számlák a munkálatok költségeiről, ill. igazolás azok kifizetéséről.

(3) A támogatások jogszerű felhasználásának ellenőrzésére az önkormányzat jogosult, az önkormányzati főépítész bevonásával.

(4) A megítélt támogatást a döntést követően a tárgyév november 30. napjáig fel kell használni, ellenkező esetben a pályázat nyertese a támogatásra nem tarthat igényt.

5. A védett értékek nyilvántartása

20. § (1) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a védett érték

a) megnevezését,

b) pontos helyét (helyi egyedi védelem esetén utca, házszám, helyrajzi szám, helyi területi védelem esetén területi hatály, a határoló közterületek megnevezésével)

c) helyszínrajzot,

d) a rendeltetés és használati mód megnevezését,

e) eredeti tervdokumentáció másolatát vagy felmérési terveit (ha ez rendelkezésre áll),

f) a védelem elrendeléséről szóló képviselőtestületi döntés számát, a jóváhagyás dátumát, a hatályba lépés időpontját,

g) a védettségi kategória meghatározását,

h) fotódokumentációját,

i) a védelem szakszerű, rövid indokolását.

(3) A nyilvántartás vezetéséről a Jegyző gondoskodik.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

6. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása

21. § (1) Bóly településképi szempontból meghatározó területei a város jellegzetes építészeti és táji arculatot, településkaraktert hordozó településrészei.

(2) A településképi szempontból meghatározó területek felsorolását a 2/A. melléklet, az azok lehatárolását ábrázoló térképet a 2/B. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

22. § (1) Területi építészeti követelmények az 1. jelű területen (Városközpont – HÉSZ „Vt” építési övezetek)

a)1 Beépítés telepítési módja

aa) Az utcai épületek zártsorúsodása érdekében az utcafronttól számított 10 m-es területsávban zártsorú csatlakozási lehetőséget kell biztosítani (tűzfalas záródás).

ab) Az utcafronttól számított 10 m-t meghaladó távolságra tervezett udvari épületek, épületszárnyak É-D irányú utca esetén az északi oldalhatárra, K-Ny irányú utca esetén a nyugati oldalhatárra épüljenek az oldalhatáron álló beépítési mód szabályai szerint.

ac) Az ab) ponttól eltérően a Vt-2 építési övezetben a középületekre illetve az önkormányzati beruházással érintett közösségi célt szolgáló épületek esetében az udvari épületek és épületszárnyak az oldalhatáron álló beépítési mód szabályai szerint, de nem csak az oldalhatárra telepíthetőek.

ad) Utcai épületek az utcai telekhatárra építendők.

b) Kerti építményt pergola, hinta, csúszda, homokozó, lugas, terasz, tereplépcső, lejtő és medence kivételével az építési helyen belül kell elhelyezni.

(2) Egyedi építészeti követelmények az 1. jelű területen (Városközpont – HÉSZ „Vt” építési övezetek)

a) Gerendaház, rönkház a városközpont területén nem építhető.

b)2 Tetőidom és hajlásszög

ba)3 A területen Vt-3 építési övezetbe tartozó különálló udvari épület valamint a Vt-2 és Vt-4 övezet kivételével lapostetős épület nem építhető.

bb) Vt-1 építési övezetben 40 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcával párhuzamos fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető.

bc) Vt-2 építési övezetben a középületekre illetve az önkormányzati beruházással érintett közösségi célt szolgáló épületek esetében 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcával párhuzamos fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető. Az épületek bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető lapostető.

bd) Vt-3 építési övezetben utcai épület és ennek udvari épületszárnya esetében 40 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcával párhuzamos fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető.

be) Vt-5 és Vt-6 építési övezetben 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcával párhuzamos fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető.

bf) Vt-T építési övezetben 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű magastető nem építhető.

c) Tetőhéjalás

ca) Vt-1 építési övezetben hagyományos színezésű égetett agyagcseréptől eltérő tetőhéjalás nem alkalmazható.

cb) Vt-2 építési övezetben hagyományos színezésű égetett agyagcserépen és hódfarkú betoncserépen kívül más tetőfedő anyag nem alkalmazható.

cc) Vt-3 építési övezetben utcai épület és ennek udvari épületszárnya esetében hagyományos színezésű égetett agyagcserépen és hódfarkú betoncserépen kívül más tetőfedő anyag nem alkalmazható.

cd) Vt-5, Vt-6 és Vt-T építési övezetben hagyományos színezésű égetett agyagcseréptől vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyagtól eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható. Nem alkalmazható továbbá tetőfedő anyagként cserepes lemez, hullámpala, bitumenes hullámlemez, meglévő palatetőre ráragasztott bitumenes lemezes felújító technika.

d) Épületszélesség

da) Vt-1 építési övezetben utcafronttal párhuzamos épületszárny esetén az épületszélesség 10 m-nél nagyobb, oldalhatárral párhuzamos épületszárny esetén 8 m-nél nagyobb nem lehet.

db)4 Vt-2 építési övezetben új épület építése esetén épületszárny épületszélessége 10 m-nél nagyobb nem lehet. Meglévő épület a kialakult épületszélességgel bővíthető.

dc) Vt-3 építési övezetben különálló udvari épület kivételével utcafronttal párhuzamos épületszárny esetén az épületszélesség 10 m-nél nagyobb, oldalhatárral párhuzamos épületszárny esetén 8 m-nél nagyobb nem lehet.

e) Homlokzatkialakítás, színezés

ea) A homlokzatokon a városban hagyományos színezéstől (fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna) eltérő színezés nem alkalmazható. A hideg és erős színek használatát (különösen kék, lila, citromsárga) kerülni kell.

eb) Garázs az utcáról közvetlenül nem nyitható, kapuáthajtó utcai lezárása csak hagyományos szerkezettel és nyitási móddal történhet.

ec) Utcai, vagy az utcáról látható lábazaton és homlokzaton a nyílászárók körül díszítőelemként szabálytalan kontúrú, ragasztott hasított kőburkolat nem alkalmazható.

f) TetőablakokVt-1, Vt-2 és Vt-3 építési övezetben

fa) Az utcai homlokfal külső síkja és a tetőhéjalás külső síkja metszésvonalára állított, a vízszintessel 73 fokot bezáró sík fölé tetőfelépítmény nem nyúlhat.

fb) A tetőablak névleges magassága 1,20 m-nél nagyobb nem lehet.

fc) A tetőfelépítmény a tetőre merőleges gerincű, illetve félköríves záródású nem lehet.

fd)5 A tetőfelületben bevágás a Vt-2 építési övezet középületekre illetve az önkormányzati beruházással érintett közösségi célt szolgáló épületek kivételével nem hozható létre.

g) Telken belüli zöldfelületek kialakítása

ga) Telken belül a következő előírástól nem szabad eltérni: 400 m2-ként legalább 1 db nagyméretű lombos fa ültetendő.

gb) Telken belül kétszintűnél kisebb növényállomány nem alkalmazható,

gc) a telekhatároktól számított 1,0 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra nem növő cserje nem telepíthető,

gd) a telekhatároktól számított 3 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra növő cserje és fanem ültethető.

h) Gáznemű égéstermék nem vezethető ki az országos és helyi egyedi védelem alatt álló épületek összes homlokzatán, valamint a műemléki környezetben és helyi értékvédelmi területen lévő, egyedileg nem védett épületek utcai homlokzatán.

i) Szerelt kémény (a tetősíkból kiállók kivételével) utcai homlokzaton nem építhető.

j) Klímaberendezés utcai homlokzaton, szomszédos beépíthető ingatlanra néző tetőfelületen, valamint oldalhatáron álló falban és homlokzaton nem helyezhető el.

k) Parabola-antenna utcai homlokzaton és közterületre néző tetőfelületen nem helyezhető el. Közterületről látható tetőfelületen parabola-antenna elhelyezése a közterületi határvonaltól számított 20 m-en túl megengedett.

l) Napelem, napkollektor közterületre néző és közterületről látható tetőfelületen nem helyezhető el.

m) Utcai kerítésként a Park utca pavilonsor és a mikrotérségi óvoda kivételével 1,8 m-nél alacsonyabb és 2,0 m-nél magasabb kerítés nem építhető. A hagyományostól (különösen falazott pillérek közötti falazott betét tömör fa kapuzattal) eltérő építőanyagok, díszítések és formák nem alkalmazhatók.

n) A Park utcai pavilonsor telkein kerítés nem építhető.

23. § (1) Területi építészeti követelmények a 2. jelű területen (Öregfalu – HÉSZ „Lk” építési övezetek)

a) Beépítés telepítési módja

aa) Udvari épület oldalhatáron álló utcai épület esetén az utcai épülettel azonos oldalhatárra, azzal építészeti egységet alkotva építendő.

ab) Udvari épület szabadonálló utcai épület esetén az utcai épület takarásában, azzal építészeti egységet alkotva építendő.

ac) Zártsorú beépítésnél udvari épület a környező épületekkel azonos oldalhatáron álló keresztszárnyként, vagy különálló épületként jelenhet meg.

ad) Újonnan épülő gazdasági épület és a lakóépülettől különálló garázs udvari épületként építendő.

b) Épület legmagasabb pontja

ba) Garázs, illetve az Lk-3, Lk-4 és Lk-5 jelű építési övetekbe tartozó gazdasági épület gerincmagassága legfeljebb az utcai épületével azonos méretű legyen.

bb) Az Lk-1 és az Lk-2 jelű építési övezetekben a gazdasági épületek gerincmagassága legfeljebb 0,5 m-rel legyen magasabb, mint az utcai épület gerincmagassága.

c) Kerti építményt pergola, hinta, csúszda, homokozó, lugas, terasz, tereplépcső, lejtő és medence kivételével az építési helyen belül kell elhelyezni.

(2) Egyedi építészeti követelmények a 2. jelű területen (Öregfalu – HÉSZ „Lk” építési övezetek)

a) Gerendaház, rönkház a területen nem építhető.

b) Tetőidom és hajlásszög

ba) A területen Lk-7 építési övezet kivételével lapostetős épület nem építhető.

bb) Lk-7 építési övezetben magastetőtől eltérő tetőidom az épületek bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető.

bc) Lk-1 építési övezetben 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcával párhuzamos fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető.

bd) Lk-2, Lk-4 és Lk-5 építési övezetben a kialakult utcaképtől eltérő tetőidomú és hajlásszögű magastető nem építhető.

be) Lk-3 építési övezet kialakult részein a kialakult utcaképtől eltérő tetőidomú és hajlásszögű magastető nem építhető, új beépítésű területen 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű, az utcafrontra merőleges fő tetőgerinctől eltérő irányú magastető nem építhető.

bf) Lk-6 építési övezetben a lapostetős épületekre 35-40 fok hajlásszögű, égetett agyagcseréppel fedett magastető építhető.

c) Tetőhéjalás

ca) Lk-1, LK-2, LK-3, Lk-4 és Lk-5 építési övezetben hagyományos színezésű égetett agyagcseréptől, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyagtól eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható. Az alkalmazható tetőfedő anyag az utcai, és az utcáról látható homlokzatok kivételével járható üvegfelületből készült környezetenergia-tetővel helyettesíthető. Nem alkalmazható továbbá tetőfedő anyagként cserepes lemez, hullámpala, bitumenes hullámlemez, meglévő palatetőre ráragasztott bitumenes lemezes felújító technika.

cb) Lk-6 építési övezetben égetett agyagcseréptől eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható.

d) Homlokzatkialakítás, színezés

da) A homlokzatokon a városban hagyományos színezéstől (fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna) eltérő színezés nem alkalmazható. A hideg és erős színek használatát (különösen kék, lila, citromsárga) kerülni kell.

db) Utcai, vagy az utcáról látható lábazaton és homlokzaton a nyílászárók körül díszítőelemként szabálytalan kontúrú, ragasztott hasított kőburkolat nem alkalmazható.

e) Tetőablakok Lk-1 építési övezetben

ea) Az utcai homlokfal külső síkja és a tetőhéjalás külső síkja metszésvonalára állított, a vízszintessel 73 fokot bezáró sík fölé tetőfelépítmény nem nyúlhat.

eb) A tetőablak névleges magassága 1,20 m-nél nagyobb nem lehet.

ec) A tetőfelépítmény a tetőre merőleges gerincű, illetve félköríves záródású nem lehet.

ed) A tetőfelületben bevágás nem hozható létre.

f) Telken belüli zöldfelületek kialakítása

fa) Telken belül a következő előírástól nem szabad eltérni: 400 m2-ként legalább 1 db nagyméretű lombos fa telepítendő.

fb) Telken belül kétszintűnél kisebb növényállomány nem alkalmazható,

fc) a telekhatároktól számított 1,0 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra nem növő cserje nem telepíthető,

fd) a telekhatároktól számított 3 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra növő cserje és fa nem ültethető.

g) Gáznemű égéstermékek nem vezethetők ki az országos és helyi egyedi védelem alatt álló épületek összes homlokzatán, valamint a műemléki környezetben és helyi értékvédelmi területen lévő, egyedileg nem védett épületek utcai homlokzatán.

h) Szerelt kémény (a tetősíkból kiállók kivételével) utcai homlokzaton nem építhető.

i) Klímaberendezés utcai homlokzaton, szomszédos beépíthető ingatlanra néző tetőfelületen, valamint oldalhatáron álló falban és homlokzaton nem helyezhető el.

j) Parabola-antenna utcai homlokzaton és közterületre néző tetőfelületen nem helyezhető el. Közterületről látható tetőfelületen parabola-antenna elhelyezése a közterületi határvonaltól számított 20 m-en túl megengedett.

k) Közterületi kerítés az alábbi előírásoktól nem térhet el:

ka) Lk-1, Lk-3 építési övezetben oldalhatáron álló, vagy hézagosan zártsorú beépítésű telkeken az utcai kerítés épített jellegű, tömör, 1,8-2,0 m magas legyen, hagyományos építőanyagok, díszítések és formák felhasználásával (különösen falazott pillérek közötti falazott betét tömör fa kapuzattal).

kb) Lk-2 építési övezetben a Kossuth L. u. nyugati oldalán épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,8 m magas, egyebekben épített jellegű, tömör, 1,8-2,0 m magas kerítés építendő, hagyományos építőanyagok, díszítések és formák felhasználásával (különösen falazott pillérek közötti falazott betét tömör fa kapuzattal).

kc) Lk-4, Lk-5, Lk-7 építési övezetben az utcai kerítés épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,5 m magas legyen, a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.

24. § (1) Területi építészeti követelmények a 3. jelű területen (Folyamatosan beépülő lakóterületek – HÉSZ „Lke” és „Lf” építési övezetek)

a) Beépítés telepítési módja

aa) Udvari épület oldalhatáron álló utcai épület esetén az utcai épülettel azonos oldalhatárra, azzal építészeti egységet alkotva építendő az Lke-2 jelű építési övezet kivételével, ahol a 40 m telekmélységet el nem érő építési telkek esetében az udvari épület az építési helyen belül bárhol elhelyezhető.

ab) Udvari épület szabadonálló utcai épület esetén az utcai épület takarásában, azzal építészeti egységet alkotva építendő az Lke-2 jelű építési övezet kivételével, ahol a 40 m telekmélységet el nem érő építési telkek esetében az udvari épület az építési helyen belül bárhol elhelyezhető.

ac) Ikresen csatlakozó utcai épületek esetében udvari épület a közös telekhatárra, a szomszéd telken létesítendő hasonló funkcióval ikresítve építendő.

ad) Újonnan épülő gazdasági épület és a lakóépülettől különálló garázs udvari épületként építendő.

b) Épület legmagasabb pontja: Udvari épület gerincmagassága legfeljebb az utcai épület gerincmagasságával azonos méretű legyen.

c) Kerti építményt pergola, hinta, csúszda, homokozó, lugas, terasz, tereplépcső, lejtő és medence kivételével az építési helyen belül kell elhelyezni.

(2) Egyedi építészeti követelmények a 3. jelű területen (Folyamatosan beépülő lakóterületek – HÉSZ „Lke” és „Lf” építési övezetek)

a) Gerendaház, rönkház a területen nem építhető.

b) Tetőidom és hajlásszög

ba) A területen Lke-int, Lke-K2, Lke-1, Lke-3 és LKe-4 építési övezet kivételével lapostetős épület nem építhető.

bb) Lke-K1, Lke-K3, Lke-K4, Lke-K5, Lke-K6, Lf-1, Lf-2 és Lf-3építési övezetben az utcasoron kialakult állapottól eltérő tetőidomú és hajlásszögű magastető nem építhető.

bc) Lke-K2 építési övezetben kialakult beépítésű építési telek esetében az utcasoron kialakult állapottól eltérő tetőidomú és hajlásszögű magastető nem építhető. Új beépítésű építési telken az utcasoron kialakult hajlásszögű magastetőtől eltérő tetőidom az épületek bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető. A Bólyai utca 1076-1092 hrsz., a Fáy A. u. 1140-1153 hrsz., valamint a Park u. 1112-1120 hrsz. ingatlanokon a tetőidom nem lehet aszimmetrikus.

bd) Lke-1 építési övezetben magastetőtől eltérő tetőidom az épület bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető. A tetőgerinc iránya nem térhet el a környezetétől, kontyolás nélküli tető nem létesíthető.

be) Lke-2, Lke-5 építési övezetben 35 foknál nagyobb hajlásszögű tető nem építhető.

bf) Lke-3 építési övezetben magastetőtől eltérő tetőidom az épület bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető. A tetőgerinc iránya az utcafronttal párhuzamostól nem térhet el.

bg) Lke-4 építési övezetben a Bem utca felől a utcasoron kialakult állapottól eltérő tetőidomú és hajlásszögű tető nem építhető. A tömbbelsőkben magastetőtől eltérő tetőidom az épület bruttó alapterületének legfeljebb 30%-ában építhető, a tetőhajlásszög 30 foknál kisebb és 40 foknál nagyobb nem lehet, kontyolás nélküli tető nem építhető.

c) Tetőhéjalás

ca) Hagyományos színezésű égetett agyagcseréptől, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyagtól eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható. Az alkalmazható tetőfedő anyag az utcai, és az utcáról látható homlokzatok kivételével járható üvegfelületből készült környezetenergia-tetővel helyettesíthető.

cb) Nem alkalmazható továbbá tetőfedő anyagként cserepes lemez, hullámpala, bitumenes hullámlemez, meglévő palatetőre ráragasztott bitumenes lemezes felújító technika.

d) Homlokzatkialakítás, színezés

da) A homlokzatokon a városban hagyományos színezéstől (fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna) eltérő színezés nem alkalmazható. A hideg és erős színek használatát(különösen kék, lila, citromsárga) kerülni kell.

db) Utcai, vagy az utcáról látható lábazaton és homlokzaton a nyílászárók körül díszítőelemként szabálytalan kontúrú, ragasztott hasított kőburkolat nem alkalmazható.

e) Telken belüli zöldfelületek kialakítása

ea) Telken belül a következő előírástól nem szabad eltérni: 400 m2-ként legalább 1 db nagyméretű lombos fa telepítendő.

eb) Telken belül kétszintűnél kisebb növényállomány nem alkalmazható.

ec) A telekhatároktól számított 1,0 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra nem növő cserje nem telepíthető.

ed) A telekhatároktól számított 3 m-en belül 3,0 m-nél magasabbra növő cserje és fa nem ültethető.

ee) Élősövény tujából és leylandi ciprusból nem alakítható ki.

f) Gáznemű égéstermékek nem vezethetők ki a műemléki környezetben lévő épületek utcai homlokzatán, a helyi egyedi védelem alatt álló épületek összes homlokzatán, valamint a helyi területi védelem alatt álló, egyedileg nem védett épületek utcai homlokzatán.

g) Szerelt kémény (a tetősíkból kiállók kivételével) utcai homlokzaton nem építhető.

h) Klímaberendezés utcai homlokzaton, szomszédos beépíthető ingatlanra néző tetőfelületen, valamint oldalhatáron álló falban és homlokzaton nem helyezhető el.

i) Parabola-antenna utcai homlokzaton és közterületre néző tetőfelületen nem helyezhető el. Közterületről látható tetőfelületen parabola-antenna elhelyezése a közterületi határvonaltól számított 20 m-en túl megengedett.

j) Közterületi kerítés az alábbi előírásoktól nem térhet el:

ja) Lke-K1 építési övezetben épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,5 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával a következő utcákban: Alkotmány u., Matuzsa u., Dobó u. nyugati oldala, Arany J. u. északi oldala. Épített jellegű, tömör, 1,8-2,0 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések (különösen falazott pillérek közötti falazott betét tömör fa kapuzattal) felhasználásával a következő utcákban: Arany J. u. déli oldala, Vörösmarty u.

jb) Lke-K2, Lke-K3, Lke-K4, Lke-K5, Lke-K6, Lke-1, Lke-2, Lke-5, Lf-1építési övezetekben épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,5 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.

jc) Lke-3 építési övezetben épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,5 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával, vagy hasonló magasságú élősövény telepítendő.

jd) Lke-4 építési övezetben a Bem utca felől a kialakult utcaképhez illeszkedjen, a tömbbelsőkben épített jellegű, legfeljebb 1,5 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.

je) Lke-int építési övezetben épített jellegű, áttört, legfeljebb 1,8 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.

jf) Lf-2 és Lf-3 építési övezetben legfeljebb 1,5 m magas élősövény telepítendő.

25. § (1) Területi építészeti követelmények a 4. jelű területen (Pincefalu – HÉSZ „Kid-P” építési övezetek és „Mk” övezetek)

a) Bővítési igény esetén az alábbi előírásokat kell betartani: Mk-1, Mk-2 és Mk-3 övezetben 14 m szélességet elérő telken a borút-programhoz kapcsolódó, vagy lakó funkció elhelyezése esetén az utcával párhuzamos épületszárnyhoz legfeljebb 8 m hosszú, oldalhatáron álló udvari keresztszárny csatlakoztatható, vagy az északi oldalhatáron álló, az utcai építési vonaltól számított legfeljebb 30 m mélységig új épület építhető.

b) Kerti építményt pergola, hinta, csúszda, homokozó, lugas, terasz, tereplépcső, lejtő és medence kivételével az építési helyen belül kell elhelyezni.

(2) Egyedi építészeti követelmények a 4. jelű területen (Pincefalu – HÉSZ „Kid-P” építési övezetek és „Mk” övezetek)

a) Tetőidom, hajlásszög, tetőhéjalás

aa) Kid-P és Kid-P1 építési övezetben az utcafronttal párhuzamos nyeregtetőtől eltérő tetőidom nem alkalmazható.

ab) Mk-1, Mk-2 és Mk-3 övezetben oromfalas kialakítású, az utcafronttal párhuzamos nyeregtetőtől eltérő tetőidom nem alkalmazható. Kontyolás nem megengedett. Utcára merőleges gerincű épület építése abban az esetben megengedett, ha a vele szomszédos két telek oldalhatáron álló beépítési módú.

ac) Az oromfali tetőtúlnyúlás nem lehet nagyobb fél cserépnyinél.

ad) Mk-4 övezetben oromfalas kialakítású, az utcafronttal párhuzamos nyeregtetőtől eltérő tetőidom nem alkalmazható. Kontyolás nem megengedett. Utcára merőleges gerincű épület építése abban az esetben megengedett, ha a vele szomszédos két telek oldalhatáron álló beépítési módú. Az oromfali tetőtúlnyúlás nem lehet nagyobb 50 cm-nél.

ae) A területen 37 foknál kisebb és 42 foknál nagyobb hajlásszögű tető nem építhető.

af) A területen vörös-barna színárnyalatú hódfarkú agyag-, vagy betoncseréptől eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható.

b) Homlokzatok, nyílászárók

ba) Az ereszdeszkázat vízszintestől eltérő irányú, 50 cm-nél kisebb kiállású nem lehet. Kialakításakor nyers vagy vakolt deszkázattól eltérő anyaghasználat nem megengedett.

bb) A homlokzatképzés sima vakolaton való festéstől nem térhet el.

bc) A homlokzatokon a városban hagyományos színezéstől (fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna) eltérő színezés nem alkalmazható. A hideg és erős színek használatát (különösen kék, lila, citromsárga) kerülni kell.

bd) Mk-1, Mk-2 és Mk-3 övezetben nyílászáró kialakításakor az alábbi előírásoktól eltérni nem lehet: tömör, mázolt faajtó fölötte bevilágító sávval, zsalugáteres ablak.

be) Tetőtérbeépítés esetén a tetőfelület az utca felé nem nyitható meg, az udvar felé legfeljebb 1 kijárat, valamint tetősík-ablakok alkalmazása megengedett.

bf) Mk-1, Mk-2 és Mk-3 övezetben az utcai homlokzaton előtető, erkély, nyitott, vagy fedett terasz nem jelenhet meg.

bg) Utcai, vagy az utcáról látható lábazaton és homlokzaton a nyílászárók körül díszítőelemként szabálytalan kontúrú, ragasztott hasított kőburkolat nem alkalmazható.

c) Épületszélesség

ca) Mk-1, Mk-2 és Mk-3 övezetben az épületszélesség legfeljebb 8 m lehet.

cb) Mk-4 övezetben az épületszélesség legfeljebb 9 m lehet.

d) A területen PB gáztartály csak az építési helyen belül, a szükséges védőtávolságok megtartásával telepíthető. A gáztartályt lombjukat télen is megőrző, vagy örökzöld, a tartály látványát takaró magasságú cserjesorral kell körbetelepíteni (különösen Ligustrum ovalifolium (fagyal), Hedera helix (borostyán) támrendszerre, vagy kerítésre felfuttatva, további lehetőségként Lonicera (lonc), Pyracantha (tüztövis), Viburnum (bangita).

e) Mk-1, Mk-2, Mk-3 és Mk-4 övezetben napkollektor, parabola-antenna, valamint klímaberendezés kültéri egysége utcai homlokzaton és utcafronti tetőfelületen nem helyezhető el.

f) Élősövény tujából és leylandi ciprusból nem alakítható ki.

g) Közterületi kerítés az alábbi előírásoktól nem térhet el:

ga) Kid-P és Kid-P1 építési övezetben valamint Mk-1 és Mk-3 övezetben a telkeket bekerítetlenül kell hagyni.

gb) Mk-2 övezetben az 5714 sz. út Temető utca és a Versendi-vízfolyás közötti szakaszának északi oldalát kivéve a telkeket bekerítetlenül kell hagyni. Az 5714 sz. út Temető utca és a Versendi-vízfolyás közötti szakaszának északi oldalán legfeljebb 1,5 m magas élősövény telepítendő.

gc) Mk-4 övezetben legfeljebb 1,5 m magas élősövény telepítendő.

26. § Egyedi építészeti követelmények az 5. jelű területen (Kereskedelmi és raktározási területek – HÉSZ „Gksz” építési övezetek)

a) Közterületi kerítés az alábbi előírásoktól nem térhet el:

aa) Gksz-1, Gksz-2, Gksz-4, Gksz-5, Gksz-6 és Gksz-7 építési övezetben épített jellegű, áttört, 1,8 –2,0 m magas kerítés építendő.

ab) Gksz-3 építési övezetben épített jellegű, áttört, 1,8 –2,0 m magas kerítés építendő, kivéve a Nyárádi u. – Seital u. által határolt tömböt, amelynek keleti és déli közterületi határvonalai mellett legfeljebb 2,0 m magas tömör kerítés építendő.

b) Telken belüli zöldfelületek kialakításakor az alábbi előírásoktól eltérni nem lehet:

ba) Gksz-1, Gksz-2, Gksz-3 és Gksz-4 építési övezetben az építési telkek szabályozási terven jelölt telekhatára mellett, attól legalább 1,5 m-es távolságra legalább 1 sor, a szabályozási terven jelölt esetekben az ott jelölt szélességű, három lombkorona-szintű, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn. A belső zöldfelületek legalább 40%-át a 3. melléklet szerinti fafajokkal fásítani kell.

bb) Gksz-5 építési övezetben az építési telek lakóterület felőli oldalán, a szabályozási terven jelölt telekhatár szakasz mentén legalább 8 m szélességű, három lombkorona-szintű, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló növényállomány telepítendő és tartandó fenn. Amennyiben a beépítéshez szükséges rendezett terep kialakítása ezen telekhatárok mentén tereplépcső, rézsű, vagy támfal kialakítását teszi szükségessé, a 8 m széles beültetendő területsáv az eredeti terepszinten (a tereplépcső, rézsű, vagy támfal tetején) biztosítandó. Az építési telek Versendi-vízfolyás felőli oldalán, a szabályozási terven jelölt telekhatár szakasz mentén, attól legalább 1,5 m-re, legalább 1 sor, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn. Amennyiben a vízfolyás két partja azonos tulajdonba kerül, ezen védőfásítás kiváltható a vízfolyás keleti partján, a szükséges parti sáv szabadon hagyásával telepített és fenntartott, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló fasorral.

bc) Gksz-6 építési övezetben az építési telkek közterületi, vagy területegységet határoló telekhatárai mentén legalább 8 m szélességű, három lombkorona-szintű, egyéb telekhatárok mentén azoktól legalább 1,5 m-es távolságra, legalább 1 sor, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló növényállomány telepítendő és tartandó fenn.

27. § Egyedi építészeti követelmények a 6. jelű területen (Iparterületek és majorok – HÉSZ „Gip” építési övezetek)

a) 1,80 m-nél alacsonyabb és 2,0 m-nél magasabb kerítés nem építhető.

b) Telken belüli zöldfelületek kialakításakor az alábbi előírásoktól eltérni nem lehet:

ba) Gip-E és Gip-Z építési övezetben az építési telkek szabályozási terven jelölt telekhatárai mellett a szabályozási terven jelölt szélességű, három lombkorona-szintű, egyéb telekhatárok mentén azoktól legalább 1,5 m-es távolságra legalább 1 sor, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fafajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn. Az építési telkek belső növényesítése szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet. A belső zöldfelületek legalább 40%-át a 3. melléklet szerinti fafajokkal fásítani kell.

bb) Gip-EL építési övezetben az építési telkek közterületi, vagy területegységet határoló telekhatárai mentén legalább 8 m szélességű, három lombkorona-szintű, egyéb telekhatárok mentén azoktól legalább 1,5 m-es távolságra, legalább 1 sor,szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fajokból álló növényállomány telepítendő és tartandó fenn.

28. § Egyedi építészeti követelmények a 7. jelű területen (Különleges funkciójú területek – HÉSZ „Kte”, „Ksp”, „Kmp”, „Khu”, „Klo”, „Kgo”, „Kid-V”,„Kid-T”, „Kid-L”, „Kid-Bp”, „Kká” építési övezetek)

a) Épületek kialakítása

aa) A homlokzatokon a városban hagyományos színezéstől (fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna) eltérő színezés nem alkalmazható. A hideg és erős színek használatát (különösen kék, lila, citromsárga) kerülni kell.

ab) Ksp építési övezetben 35 foknál kisebb és 45 foknál nagyobb hajlásszögű tető nem építhető. Hagyományos színezésű égetett agyagcseréptől vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyagtól eltérő tetőfedő anyag nem alkalmazható.

ac) Klo és Kid-V építési övezetben az épületek tömege, anyaghasználata, formavilága a táj építési hagyományaitól (30-35 fok hajlásszögű nyeregtető, cserépfedés)nem térhet el.

b) Telken belüli zöldfelületek kialakításakor az alábbi előírásoktól eltérni nem lehet:

ba) Kmp építési övezetben az építési telek szabályozási terven jelölt telekhatára mellett 8 m szélességű, három lombkorona-szintű, egyéb telekhatárok mentén azoktól legalább 1,5 m-es távolságra, a kialakult beépítés figyelembevételével legalább 1 sor, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fafajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn. Az építési telkek belső növényesítése szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet.

bb) Khu építési övezetben a telekhatárok mentén legalább 10 m széles, három lombkorona-szintű, szaktervező által kiválasztott, a 3. melléklet szerinti fafajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn.

bc) Klo, Kgo építési övezetben az építési telkek növényesítése szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet. A belső zöldfelületek legalább 50%-át a 3. melléklet szerinti fafajokkal fásítani kell.

bd) Kid-V építési övezetben az építési telkek növényesítése a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség figyelembe vételével, szaktervező bevonásával történhet. A növényesítés során a 3. melléklet szerinti fajok telepítendők. Az allergén és invazív fajok alkalmazását kerülni kell. A növényesítés során a Versendi-vízfolyás parti sávjában a külön jogszabályban rögzítettek szerint kell eljárni.

c) Közterületi kerítés az alábbi előírásoktól nem térhet el:

ca) Kte építési övezetben épített jellegű, tömör, hagyományos anyagú és díszítésű, legfeljebb 2,0 m magas kerítés építendő, vagy legfeljebb 2,0 m magas élősövény telepítendő.

cb) Ksp építési övezetben épített jellegű, áttört, 1,8 – 2,0 m magas kerítés építendő.

29. § (1) Területi építészeti követelmények a 8. jelű területen (Beépítésre nem szánt területek – HÉSZ „KÖu”, „Z”, „Má”, „E”, „V” és „Kk” övezetek): V jelű övezetekben földszintes épületek építendők.

(2) Egyedi építészeti követelmények a 8. jelű területen (Beépítésre nem szánt területek – HÉSZ „KÖu”, „Z”, „Má”, „E”, „V” és „Kk” övezetek)

a) Épületek kialakítása

aa) Má, E, V és Kk övezetekben technológiai jellegű építmény kivételével a külterületi táj építési hagyományaitól eltérő tömegű, fedésű és színezésű épület nem építhető.

ab) Épületszélesség V-3 övezetben 8 m-nél nagyobb nem lehet. A teljes területen lakóépület építése esetén az épületszélesség 9 m-nél nagyobb nem lehet.

b) Közterületi zöldfelületek kialakításának szabályai

ba) Közterületen új zöldfelületek fás-szárú növényállományának létesítésénél és felújításánál a 3. mellékletben felsorolt fás szárú növényektől eltérő növényállomány telepítése legfeljebb 30%-os arányban megengedett a termőhelyi viszonyok és a növényalkalmazás általános szakmai szempontjainak figyelembe vételével.

bb) Közterületre 2x iskolázott 12/14 cm törzs körméretű kertészeti vagy erdészeti faiskolából származó csemeténél kisebb nem ültethető.

bc) Közterületre gömb koronájú fa legalább 220 cm magas törzsmagassággal ültethető.

bd) Az utcai zöldsávba nem ültethető 220 cm törzsmagasságúnál alacsonyabb csemete, kivéve ha hosszútávon, a fa növekedésével összhangban 220 cm törzsmagasságúra alakítható.

be) Nem konténeres fás szárú növény május 1. és október 15. közötti időszakban nem ültethető.

bf) Légvezetékek környezetében nem telepíthető olyan fa, amelynek lombja hosszútávon beleér a vezetékbe, vagy a fafaj tulajdonságai nem teszik lehetővé a rendszeres lombkorona alakítás mellett is az esztétikus megjelenést.

bg) Az utcai zöldsávokba telepített fás szárú növények nem érhetnek bele a közlekedési űrszelvénybe.

bh) Kereszteződések környezetében a belátási háromszögekben a szabad átlátás biztosítása érdekében cserje 1 m-nél magasabb nem lehet, fák esetében ág 3,5 méternél alacsonyabbra nem hajolhat le.

c) Kk-p övezetben a zöldfelületek kialakításakor az alábbi követelményektől eltérni nem lehet:

ca) A Nagynyárádi-vízfolyás parti sávjában gyepfelülettől eltérő növényesítés nem alkalmazható.

cb) A szabályozási terven jelölt egyéb beültetendő telekrészen kétszintű, őshonos vagy honos fajokból álló növényzet (gyep és 40 db cserje / 150 m2, vagy gyep és 1 db nagy lombkoronájú fa / 150 m2) telepítendő és tartandó fenn.

cc) A parkoló felület árnyékolása és tájba illesztése érdekében legalább 2 várakozóhelyenként 1 db, nagy lombkoronát növelő, környezettűrő, túlkoros lombos fa telepítendő.

d) V-4 övezetben kerítés nem építhető, 1,5 m-nél nem magasabb élősövény telepíthető.

7. A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó követelmények

30. § (1) Helyi területi védelem: Helyi védelem alatt álló utcaszakaszra vonatkozó előírások

a) Helyi védelem alatt álló utcaszakaszon a történetileg kialakult telekstruktúra, beépítési mód és építési vonalak megőrzendők.

b) Helyi védelem alatt álló utcaszakaszon lévő utcai épületek tömegaránya, tetőformája, anyaghasználata, az utcai kerítés a környezetükben lévő hagyományos épületekhez és kerítésekhez illeszkedjen, homlokzatszélességük, párkány- és gerincmagasságuk a történetileg kialakult mértéket ne haladja meg.

c) Helyi védelem alatt álló utcaszakaszon lévő utcai épület bővítése az épület mögött, az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.

(2) A helyi területi védelem alatt álló pincesorok területén a 25. § szerinti előírásokat kell betartani.

31. § (1) Helyi védettségű épületen végzett bármilyen építési munka esetén a védett homlokzati és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.

(2) Helyi védettségű épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje.

(3) Helyi védettségű épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.

(4) A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(5) Védett részérték az új épületbe visszaépítendő, védett kerítés megtartandó.

32. § (1) Helyi természeti védelem: Védett fa nem vágható ki, kivéve ha a balesetveszély elhárítása más módon nem oldható meg. Közvetlen balesetveszély elhárításának igénye esetén az alábbi prioritási lista szerint kell eljárni:

a) Faápoló cég vagy szakember szakvéleménye alapján meg kell határozni, hogy az adott fa szakszerű beavatkozással több, mint 5 éves távlatban is fenntartható-e.

b) Amennyiben igen, úgy a fennmaradást biztosítani képes faápolási, sebkezelés, stabilizáló stb. munkák meghatározása után azonnali intézkedés szükséges.

c) Amennyiben a fa fennmaradása szakszerű kezeléssel sem megoldható, abban az esetben a balesetveszély elhárítása érdekében a fakivágás engedélyezhető.

(2) A védett természeti érték ingatlanára a védett értéket közvetlenül, vagy közvetetten (érzékelhető karakter) veszélyeztető szolgalmi jog (elsősorban a vezetékjog lehet ilyen) nem jegyezhető be.

(3) A védett természeti érték termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete, körben 2 méterrel megnövelve.

(4) Új építésű infrastruktúra hálózat csak úgy építhető, ha az a fát és védőterületét nem károsítja.

(5) A meglévő infrastruktúra hálózat karbantartása során az eredeti állapotot minden esetben helyre kell állítani.

(6) Új építésű közmű csak úgy építhető, ha az a fát és védőterületét nem károsítja.

(7) A meglévő közművek karbantartása során az eredeti állapotot minden esetben helyre kell állítani.

(8) A védett fa védőterületén belül nem megengedett a talajfelszín letermelése, illetve a földfeltöltés.

8. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése, kialakítása

33. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek:

a) Azok a külterületi mezőgazdasági területek, amelyek

aa) nem tartoznak országos vagy helyi védelem alá,

ab) nem részei az országos ökológiai hálózatnak és tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területnek,

ac) nem tartoznak a településképi szempontból meghatározó területek közé

b) Gazdasági területek

c) Mezőgazdasági üzemi területek

(2) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére alapvetően nem alkalmas területek:

a) Országos és helyi védelem alá tartozó területek

b) Országos ökológiai hálózathoz tartozó területek

c) Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területek

d) Településképi szempontból meghatározó területek

(3) Ipari gazdasági terület kivételével a város belterületén, a pincefalu területén, a Versendi-vízfolyás völgyének pincefaluval szomszédos részén, országos ökológiai hálózathoz tartozó területen és tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen új távközlési antennatorony nem építhető. Fejlesztés a meglévő távközlési építmények igénybevételével történhet.

(4) Településképi szempontból meghatározó területen új vezetékes energiaellátási és elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell megépíteni. Meglévő hálózatok rekonstrukciója településképi szempontból meghatározó területen ugyancsak földalatti elhelyezéssel történhet.

9. A reklámhordozókra és a tájékoztató eszközökre vonatkozó településképi követelmények

34. § (1) Reklámok közzétételének, illetve reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésének közterületeken és magánterületeken a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló, valamint a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló jogszabályok figyelembe vételével kell történnie.

(2) Helyi népszavazás, települési rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények - molinó, plakát, egyéb hirdetés – helyezhetők el.

(3) A (2) bekezdésben foglalt időszak összesen egy naptári évre, maximum 12 naptári hét időszakra terjedhet ki.

(4) Köztulajdonban lévő intézmény utcai homlokzatán és nyílászáróin hirdetmény, reklám, bármiféle ragasztott felirat nem jelenhet meg.

(5) Köztulajdonban lévő intézmény esetében hirdetmények, reklámok elhelyezésére az intézmény előtti közterület gyalogos és közúti közlekedést nem zavaró részén információs célú berendezés helyezhető el az alábbiak szerint:

a) legfeljebb 1,50 m2 területű, 1,80 m teljes magasságú, legalább 60 cm magas fém lábakon álló, fémszerkezetbe foglalt fatábla vagy üvegvitrin,

b) egységes színű mázolás.

(6) Építési reklámháló az építési tevékenység időszakára, de legfeljebb 6 hónapra, mely indokolt esetben, egy ízben 3 hónappal meghosszabbítható, településképi bejelentési eljárás lefolytatása alapján kihelyezhető.

(7) Helyi népszavazás, városi rendezvény, vagy a város szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében meghatározott időszakra hirdetmény településképi bejelentési eljárás lefolytatása alapján kihelyezhető.

(8) Neoncsöves, villogó és káprázást okozó fényreklám nem létesíthető. Reklámhordozók anyaga fa, fém, üveg, plexi lehet.

(9) Kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó egységenként kettő megállító tábla helyezhető el úgy, hogy az a közlekedést nem zavarhatja.

(10) Felíró-tábla a portálok közötti falfelületen, vagy az épület falfelületén, vagy a kerítésen helyezhető el, melynek mérete nem haladhatja meg az 1,5 m²/ db nagyságot.

(11) Kirakatmatrica tömör, teljesen átláthatatlan módon csak a kirakatportál maximum 25%-ában lehetséges.

(12) Kirakatportál felújítása során egy épületen belül tilos különböző osztású portálszerkezet kialakítása.

(13) Utcabútoron reklám, hirdetés nem helyezhető el.

(14) Utcabútorok kialakítására vonatkozó követelmények

a) Kioszk szélességi mérete 3 m-nél, hosszanti mérete 4 m-nél nagyobb nem lehet. Az építmény magastetős kialakítással, hagyományos építőanyagok felhasználásával létesíthető, a közlekedésbiztonsági előírások, valamint a közterület kezelhetőségének, tisztántarthatóságának figyelembe vételével.

b) Utasvárók szélességi mérete 3 m-nél, hosszanti mérete 5 m-nél nagyobb nem lehet.

V. Fejezet

SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

10. Rendelkezés a szakmai konzultációról

35. § (1)6 A településképi követelmények egyeztetése céljából az építtető, illetve az általa megbízott tervező szakmai konzultációt kezdeményezhet. A konzultációs lehetőség biztosításáról az önkormányzati főépítész (továbbiakban Főépítész) gondoskodik.

(2) A szakmai konzultáció keretében lehetőség van

a) a településképi követelmények egyeztetésére,

b) a tervezés során felmerült megoldások értékelésére.

(3) Kötelező a szakmai konzultáció a következő esetekben:

a) egyszerű bejelentés köteles új lakóépület építése,

b) egyszerű bejelentés köteles meglévő lakóépület bővítése,

c) egyszerű bejelentés köteles építési tevékenység tervmódosítása,

d) információs eszközök elhelyezése,

e) tájékoztató eszközök elhelyezése.

36. § (1)7 A szakmai konzultációt a tervezéssel érintett ingatlan, valamint a tervezett tevékenység megjelölésével a kérelmező, illetve az általa megbízott tervező kezdeményezi a Főépítésznek címzett és az epitesugy@boly.hu e-mail címre elküldött levélben.

(2) A kérelemhez minden esetben mellékelni kell a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti műszaki tervet (továbbiakban: tervdokumentáció) pdf formátumban, amely a következőket tartalmazza:

a) a tervdokumentáció benyújtójának neve, címe, telefonszáma, e-mail címe;

b) tervező neve, elnevezése, címe, székhelye, tervezési jogosultság megnevezése, és az igazoló okirat száma, telefonszáma, e-mail címe;

c) műszaki leírás;

d) tető-felülnézeti helyszínrajz (meglévő és tervezett állapot, a Balti tenger feletti magasság meghatározásával)

da) a tervezéssel érintett, valamint a szomszédos telkeken álló építmények feltüntetésével;

db) a terepviszonyok és a be nem épített területek kialakításának ábrázolásával;

dc) közterületi kapcsolatok (úttest, járda, kapubehajtó, közművek) ábrázolásával;

dd) építési hely jelölésével, (amennyiben szükséges, ez a szomszédos ingatlanokra is vonatkozik);

e) az épület tömegalakítását meghatározó jellemző szintek alaprajzai (meglévő és tervezett állapot);

f) metszetek a megértéshez szükséges mértékben (meglévő és tervezett állapot);

g) valamennyi homlokzat az eredeti és a tervezett terep ábrázolásával (meglévő és tervezett állapot);

h) utcakép, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik;

i) látványterv vagy modellfotó, amelyek alapján az összes homlokzat látható;

j) színes, az ingatlant és környezetét, valamint a szomszédos közterületeket bemutató fotódokumentáció.

(3)8 A Főépítész válaszlevelében a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belüli időpontra kitűzi a konzultációt.

(4) Építési tevékenység esetén az egyeztetett időpontban megtartott szakmai konzultáción a tervezőnek a konzultáció napjára dátumozott, a megértéshez szükséges tartalmú, papír alapú tervdokumentációt kell bemutatnia.

(5)9 A szakmai konzultáció során elhangzottakról a Főépítész emlékeztetőt készít, amelyben rögzíti a felvetett javaslatok lényegét valamint a Főépítész lényeges nyilatkozatait, és 8 napon belül megküldi azt az építtetőnek, tervezőnek.

(6) A szakmai konzultációkról készített emlékeztetők, valamint az azokhoz azonosítható módon tartozó tervdokumentációk nyilvántartásáról a helyben szokásos módon gondoskodni kell.

(7) A tervezés során ugyanazzal az építési tevékenységgel kapcsolatban a kérelmező, illetve az általa megbízott tervező több szakmai konzultációt is kezdeményezhet.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

11. Rendelkezés a településképi véleményezési eljárásról

37. § (1)10 A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le a jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építmény településképet érintő, külső megjelenésének, valamely homlokzatának változásával járó építésére, bővítésére, átalakítására vonatkozó építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően, az alábbi esetekben:

a) Helyi egyedi védelem alatt álló építmény telkén új építmény építése, valamint helyi védelem alatt álló építményt érintő építési engedélyköteles tevékenység esetében, amennyiben az építési tevékenység a külső homlokzatokon változtatást eredményez.

b) Új épület építése az alábbi területeken:

ba) városközpont

bb) műemléki környezetbe tartozó ingatlan

bc) helyi védelem alatt álló pincesoron lévő ingatlan

bd) közterületi ingatlan

c) Új épület építése a c) pontban felsorolt ingatlanok kivételével az alábbi közterületek utcafronti ingatlanain:

ca) Park sor

cb) Ady Endre utca,

cc) Borjádi utca

cd) Temető utca

ce) Szabadság utca,

cf) Rákóczi Ferenc utca.

d) Új épület építése, meglévő bővítése és átalakítása a Kastélypark területén.

(1a)11 Az önkormányzat beruházásában készülő épület építése, bővítése, átalakítása esetén nem szükséges településképi véleményezési eljárás lefolytatása akkor sem ha az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.

(2) A Polgármester véleményét a Főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(3) A véleményezési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építészeti-műszaki tervdokumentáció

a) megfelel-e a településképi rendeletben foglalt előírásoknak,

b) kidolgozása a szakmai tájékoztatás szerint történt-e,

c) a b) pont szerinti javaslatoktól eltérő megoldás azokkal egyenértékű vagy kedvezőbb beépítést, településképi megjelenést eredményez-e.

(4) A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a) nem korlátozza-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok benapozását, vagy az építmények kilátását,

b) több építési ütemben megvalósuló új beépítés esetén

ba) biztosított lesz-e minden ütemben az előírásoknak és az illeszkedési követelményeknek való megfelelés, a bővítés megvalósíthatósága,

bb) a beépítés javasolt sorrendje megfelel-e a rendezett településképpel kapcsolatos követelményeknek.

(5) Az alaprajzi elrendezéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének, és homlokzatainak településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.

(6) Az épület tömegének, homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult épített környezethez,

b) a külső megjelenés megfelel-e e rendelet előírásainak,

c) összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival,

d) a terv javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések, felületek elhelyezésére és kialakítására,

e) a terv településképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére, továbbá hogy

f) a tetőzet kialakítása – különösen hajlásszöge és esetleges tetőfelépítményei – megfelelően illeszkednek-e a domináns környezet adottságaihoz,

g) az esetleg a közterület fölé benyúló építményrészek, szerkezetek és berendezések milyen módon befolyásolják a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő, vagy a telepítendő fákra, fasorokra.

h) a közterület mentén az épület kialakításának módját és feltételeit,

i) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását.

38. § (1) A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) kérelmét papír alapon nyújtja be, és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a Polgármesternek hozzáférést biztosít.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az építtető vagy kérelmező nevét és címét, valamint a tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát. A kérelemhez az (1) bekezdés szerinti építészeti-műszaki dokumentációt kell mellékelni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendeletben meghatározott tartalommal.

(3) A Polgármester a kérelem beérkezését követően haladéktalanul bekéri a Főépítész szakmai állásfoglalását.

(4) A Polgármester véleményében

a) engedélyezésre - feltétel meghatározásával vagy feltétel nélkül - javasolja a tervezett építési tevékenységet, vagy

b) engedélyezésre nem javasolja a tervezett építési tevékenységet, ha

ba) a kérelem vagy melléklete nem felel meg a (2) bekezdésben meghatározottaknak, vagy

bb) a tervezett építési tevékenység nem felel meg a 37. § (3) – (6) bekezdésében foglaltaknak

(5) A Polgármester véleménye tartalmazza:

a) a kérelmező (építtető) adatait,

b) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, helyét, címét és a telek helyrajzi számát,

c) a településképi véleményt és annak részletes indokolását.

(6) A Polgármester a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül megküldi véleményét az építtetőnek vagy a kérelmezőnek, továbbá véleményét elektronikus formában feltölti az elektronikus tárhelyre.

(7) A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

12. Rendelkezés a településképi bejelentési eljárásról

39. § (1)12 A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester - a műemléket vagy műemléki területet érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével - településképi bejelentési eljárást folytat le az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben meghatározott építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül

a) helyi védett épület esetében

aa) épület felújítása, átalakítása, helyreállítása, korszerűsítése,

ab) épület homlokzatának megváltoztatása, ideértve cégér, üzletfelirat elhelyezése, homlokzat utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, homlokzatfelület színezése, valamint a homlokzat felületképzésének megváltoztatása,

ac) égéstermék-elvezető kémény létesítése, átépítése,

ad) épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, átalakítása,

ae) szellőző-, illetve klíma-berendezés, áru- és pénzautomata, homlokzaton való elhelyezése,

b) nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése,

c) nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló, falakkal határolt építmény építése, bővítése, amelynek beépített alapterülete az építési tevékenység után meghaladja a 12 m2-t,

d) közterületre néző kerítés építése, meglévő helyreállítása, átalakítása, felújítása, a kerítéssel egybeépített építmények építése, átépítése,

e) előtető építése

esetén.

(1a)13 A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/C. § (3) bekezdése szerinti az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása tárgyában kért hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően.

(2)14 A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a településkép védelméről szóló törvény figyelembe vétele mellett településképi bejelentési eljárást folytat le a város közigazgatási területén reklámok és reklámhordozók vonatkozásában, közterületen, magánterületen közterületről észlelhető módon, vagy épület közterületről látható homlokzatán

a) reklám elhelyezése,

b) információs célú berendezésnek minősülő építmény építése, átalakítása, bővítése, megváltoztatása, reklám vagy reklámhordozó elhelyezése,

c) építési reklámháló létesítése,

d) a város szempontjából jelentős rendezvényről való meghatározott időszakra elhelyezendő hirdetmény kihelyezése,

e) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva elhelyezése,

f) tájékoztató eszköz elhelyezése

esetén.

(3) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott papír alapú bejelentésre indul. A bejelentéshez 1példány papír alapú dokumentációt és a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(4) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a folytatni kívánt építési tevékenység, reklám, illetve reklámhordozó elhelyezése megjelölését,

d) a tervezett építési tevékenység, reklám és reklámhordozó, információs célú berendezés, tájékoztató eszköz helyét, a telek helyrajzi számát,

e) az építési tevékenység elvégzésének, vagy a reklám, reklámhordozó, információs célú berendezés, tájékoztató eszköz elhelyezésének tervezett időtartamát.

(5) A dokumentáció a bejelentés tárgyától függően az alábbi munkarészeket tartalmazza:

a)15 az (1) bekezdés szerinti építési tevékenység valamint az (1a) bekezdés szerinti rendeltetésváltozás esetén

aa) műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról,

ab) védett épület esetében értékvédelmi felmérési dokumentációt,

ac) helyszínrajzot a szomszédos építmények feltüntetésével,

ad) alaprajzokat,

ae) valamennyi homlokzatot,

af) amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik, utcaképi vázlatot,

ag) fotódokumentációt,

ah) kerítés esetében fotódokumentációt és méretezett utcaképet a szomszédos kerítések feltüntetésével

b) a (2) bekezdés szerinti reklám, reklámhordozó, információs célú berendezés vagy tájékoztató eszköz elhelyezése esetén

ba) műszaki leírást,

bb) helyszínrajzot,

bc) a reklámhordozó elhelyezésének, illetve rögzítésének műszaki megoldását,

bd) építményre helyezendő reklámhordozó esetén az érintett felület egészét ábrázoló homlokzatot,

be) látványtervet vagy fotómontázst,

bf) fotódokumentációt.

40. § A Polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban

a) a tervezett építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó, információs célú berendezés, tájékoztatási eszköz elhelyezést - feltétel meghatározásával vagy anélkül - tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel a39. §-an meghatározott követelményeknek, ésa tervezett építési tevékenység illeszkedik a településképbe és megfelel a településképi követelményeknek,

ab) megfelel-e a környezetbe illeszkedés követelményeinek, azaz

ac) megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit;

ad) alkalmazkodik-e a környezet léptékéhez, formanyelvéhez, tömegalakításához;

ae) az anyaghasználat alkalmazkodik-e a környezet karakteréhez, látványához, funkciójához, a környezetben alkalmazott anyagokhoz;

af) a látvány színvilága illeszkedik-e a környezethez, azzal megfelelően harmonizál-e;

ag) védett épületen vagy területen a beavatkozás nem ellentétes-e a védelem céljával, szolgálja-e a védelem látványban is jelentkező szempontjait;

ah) a reklám, reklámhordozó, tervezett információs célú berendezés, tájékoztatási eszköz elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

b) megtiltja a tervezett építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó,információs célú berendezés, tájékoztatási eszköz elhelyezését, és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

ba) nem felel meg a39. §-ban meghatározott követelményeknek, vagy

bb) a tervezett építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg az e rendeletbe foglalt követelményeknek,

bc) reklám, reklámhordozó,információs célú berendezés, tájékoztatási eszköz elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelményeknek vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

41. § A Polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását, és ha a bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,

a) a 42. § szerint jár el, vagy

b) reklám, reklámhordozó, információs célú berendezés, tájékoztatási eszköz elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.

VIII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI BÍRSÁG

13. Rendelkezés a településképi kötelezésről

42. § (1)16 A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti a következő esetekben:

a) e rendeletben megfogalmazott településképi követelmények be nem tartása

b) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

c) a településképi bejelentés elmulasztása.

(2) A településképi kötelezési eljárás hivatalból vagy kérelemre indul, azt a Polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai szerint folytatja le.

(3)17 A településképi kötelezésről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.

14. Rendelkezés a településkép-védelmi bírságról

43. § (1) Az az ingatlantulajdonos (továbbiakban: tulajdonos), aki e rendeletben foglalt előírásokat nem tartja be, településkép-védelmi bírsággal sújtható.

(2)18 A településkép védelméről szóló törvényben előírtakon túl a településkép-védelmi bírság kiszabására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(3) A településkép-védelmi bírság összege 10.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedhet.

(4) A bírság a jogsértő cselekményről való tudomásszerzéstől számított 6 hónapon belül, de legkésőbb a cselekmény elkövetésétől számított egy éven belül szabható ki.

(5) A településkép-védelmi bírság kiszabása esetén a polgármester a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvény alapján, majd a hatályba lépését követően a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény alapján dönt a bírság összegéről.

(6) A bírságot a bírság összegét megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül az önkormányzatnak a Magyar Államkincstárnál vezetett - és a határozatban is megjelölt - előirányzat-felhasználási számlájára kell átutalási megbízással teljesíteni, vagy készpénz-átutalási megbízással postai úton befizetni.

IX. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

15. Hatálybalépés

44. § Ez a rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba. Előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

16. Hatályon kívül helyező rendelkezések

45. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

(1) a műemléki és helyi védelem alatt álló építészeti értékek felújításának anyagi támogatásáról szóló 8/2014.(X.3.) önkormányzati rendelet,

(2) a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről valamint az ehhez kapcsolódó településképi bejelentési eljárás szabályairól szóló 17/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet,

(3) a helyi építési szabályzatról szóló 10/2007.(Vlll.10.) önkormányzati rendelet 2. § (1) a) pontja, 8. § (3) és (4) bekezdése, 9. § (3) és (4) bekezdése, 10. § (4) és (6) bekezdése, 11. § (4), (5) és (6) bekezdése, 12. § (4) bekezdése, 13. § (4) bekezdése, 15. § (5) bekezdés „hagyományos építőanyagok felhasználásával” szövegrésze, 15. § (6) b) pont „őshonos, vagy honos fajokból álló,” szövegrésze, 15. § (8), (9), (10) és (14) bekezdése, 16. § (2) bekezdése, 17. § (3) b) pontja, 17. § (3) c) ca) alpontja, 17. § (3) d) db) alpontja, 17. § (3b) b) pontja, 17. § (3b) c) ca) alpontja, 17. § (3b) d) db) alpontja, 20. § (2) c) cb) alpontja, 20. § (2) c) cd) alpont „szélességi mérete legfeljebb 9,0 m” szövegrésze, 20. § (6) d) és e) pontja, 21. § (4) d pontja, 21. § (5) c) pont „földszintes épület” szövegrésze, 21. § (5) d), e) és g) pontja, 21. § (6) b) pont „tájbaillő, természetes anyaghasználatú és színezésű,” szövegrésze, 21. § (6) d) pontja, 22. § (1) c) pontja, 22. § (2) e) pontja, 22/A. § (2) c) pontja, 22/A. § (3) e) pontja, 22/A. § (4) h), i) és j) pontja, 23. § (2) a) „magastetős kialakítással, hagyományos építőanyagok felhasználásával” szövegrésze, 23. § (2) b) „hagyományos építőanyagok felhasználásával” szövegrésze, 24. § (3) bekezdése, 5. melléklet „HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET Kastélypark (963, 964, 979, 980/1, 982 hrsz.)” szövegrésze, 13.1 melléklet B. oszlop összes sora, 13.2 melléklet B. oszlop összes sora, 13.3 melléklet B. oszlop összes sora, 13.4 melléklet B. oszlop összes sora, 13.5 melléklet B. oszlop összes sora, 13.6 melléklet 3. pontja, 13.7 melléklet B. oszlop összes sora, 14.1 melléklet B. oszlop összes sora, 14.2 melléklet B. oszlop összes sora, 14.3 melléklet B. oszlop összes sora, 14.4 melléklet B. oszlop összes sora, 14.5 melléklet B. oszlop összes sora, 14.6 melléklet B. oszlop összes sora, 14.7 melléklet B. oszlop összes sora, 14.8 melléklet B. oszlop összes sora, 14.9 melléklet B. oszlop összes sora, 14.10 melléklet B. oszlop összes sora, 14.11 melléklet A. oszlop 10. sora, 14.12 melléklet B. oszlop összes sora, 15.1 melléklet B. oszlop összes sora, 15.2 melléklet B. oszlop összes sora, 15.3 melléklet B. oszlop összes sora, 16.1 melléklet B. oszlop összes sora, 16.2 melléklet B. oszlop összes sora, 16.3 melléklet B. oszlop összes sora, 16.4 melléklet A. oszlop 11. sora, 16.5 melléklet B. oszlop összes sora, 16.6 melléklet B. oszlop összes sora, 16.7 melléklet B. oszlop összes sora, 17.1 melléklet 10. sora, 17.2 melléklet 10. sora, 17.3 melléklet 10. sora, 17.4 melléklet 10. sora, 17.5 melléklet 10. sora, 17.6 melléklet 10. sora, 17.7 melléklet 10. sora, 18.1 melléklet 10. sora, 18.2 melléklet 10. sora, 18.3 melléklet 10. sora, 19.1 melléklet 4. pontja, 19.2 melléklet 9., 10., 11. és 12. sora, 19.5 melléklet B. oszlop összes sora, 19.6 melléklet B. oszlop összes sora, 19.7 melléklet 9. sora, 19.91 melléklet 9. sora, 19.92 melléklet 9. sora, 19.12 melléklet 9. és 10. sora, 19.13 melléklet 9. sora, 19.14 melléklet 9. és 10. sora, 20.1 melléklet B. oszlop 2.-7. sora, 20.1 melléklet F. oszlop összes sora, 20.21 melléklet B. oszlop „ 14 m szélességet elérő telken a borút-programhoz kapcsolódó, vagy lakó funkció elhelyezése esetén az utcával párhuzamos épületszárnyhoz legfeljebb 8 m hosszú, oldalhatáron álló udvari keresztszárny csatlakoztatható, vagy az északi oldalhatáron álló, az utcai építési vonaltól számított legfeljebb 30 m mélységig új épület építhető.” szövegrésze, 20.21 melléklet C. oszlop összes sora, 20.22 melléklet B. oszlop „ 14 m szélességet elérő telken a borút-programhoz kapcsolódó, vagy lakó funkció elhelyezése esetén az utcával párhuzamos épületszárnyhoz legfeljebb 8 m hosszú, oldalhatáron álló udvari keresztszárny csatlakoztatható, vagy az északi oldalhatáron álló, az utcai építési vonaltól számított legfeljebb 30 m mélységig új épület építhető.” szövegrésze, 20.22 melléklet C. oszlop összes sora,20.23 melléklet B. oszlop „ 14 m szélességet elérő telken a borút-programhoz kapcsolódó, vagy lakó funkció elhelyezése esetén az utcával párhuzamos épületszárnyhoz legfeljebb 8 m hosszú, oldalhatáron álló udvari keresztszárny csatlakoztatható, vagy az északi oldalhatáron álló, az utcai építési vonaltól számított legfeljebb 30 m mélységig új épület építhető.” szövegrésze, 20.23 melléklet C. oszlop összes sora,20.24 melléklet C. oszlop összes sora, 5. függeléke.

2. melléklet

A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke
2/A.A településképi szempontból meghatározó területek felsorolása

1. Városközpont – HÉSZ „Vt” építési övezetek

2. Öregfalu – HÉSZ „Lk” építési övezetek

3. Folyamatosan beépülő lakóterületek – HÉSZ „Lke” és „Lf” építési övezetek

4. Pincefalu – HÉSZ „Kid-P” építési övezetek és „Mk” övezetek

5. Kereskedelmi és raktározási területek – HÉSZ „Gksz” építési övezetek

6. Iparterületek és majorok – HÉSZ „Gip” építési övezetek

7. Különleges funkciójú területek – HÉSZ „Kte”, „Ksp”, „Kmp”, „Khu”, „Klo”, „Kgo”, „Kid-V”, „Kid-T”, „Kid-L”, „Kid-Bp”, „Kká” építési övezetek

8. Beépítésre nem szánt területek – HÉSZ „KÖu”, „Z”, „Má”, „E”, „V” és „Kk” övezetek

2/B.A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolása

3. melléklet

Telepítésre előirányzott növényfajok jegyzéke
3.1 Külterület nem erdő területein ültetésre előirányzott, az erdészeti táj őshonos fafajai:

Latin név

Magyar név

Acercampestre

mezei juhar

Acerplatanoides

korai juhar

Acerpseudoplatanus

hegyi juhar

Acertataricum

feketegyűrű (tatár) juhar

Alnusglutinosa

mézgás éger

Alnusincana

hamvas éger

Carpinusbetulus

gyertyán

Cerasusavium

madárcseresznye

Fagussylvatica

közönséges bükk

Fraxinusangustifolia

magas kőris

Fraxinusangustifoliasubsp. pannonica

magyar kőris

Malussylvestris

vadalma

Populus alba

fehérnyár

Populusnigra

feketenyár

Populustremula

rezgőnyár

Prunuspadus

zselnicemeggy

Pyruspyraster

vadkörte

Qercuspetraea

kocsánytalan tölgyek

Quercuscerris

csertölgy

Quercusrobur

kocsányos tölgy

Salix alba

fehér fűz

Salixcaprea

kecskefűz

Salix fragilis

törékeny fűz

Sorbustorminalis

barkócaberkenye

Tiliaargentea

ezüst hárs

Tiliacordata

kislevelű hárs

Tiliaplatyphyllos

nagylevelű hársak

Ulmusglabra

hegyi szil

Ulmuslaevis

vénic szil

Ulmus minor

mezei szil

3.2 Külterület nem erdő területein ültetésre nem ajánlott fafajok:

Latin név

Magyar név

Abiesnordmanninana

kaukázusi jegenyefenyő

Acernegundo

zöld juhar*

Acersaccharinum

ezüst juhar*

Aesculushippocastanum

vadgesztenye

Ailanthusaltissima

bálványfa*

Amorphafruticosa

gyalogakác*

Celtisoccidentalis

nyugati ostorfa*

Chamaecyparislawsoniana

oregoni hamisciprus

Corylus colurna

törökmogyoró

Elaeagnusangustifolia

keskenylevelű ezüstfa*

Fraxinuspennsylvanica

amerikai (vörös) kőris*

Gleditsiatriacanthos

lepényfa*

Juglansnigra

feketedió

Larixdecidua és L. deciduaconvar.

európai vörösfenyő és fajtái

Lyciumbarbarum

közönséges ördögcérna*

Mahoniaaquifolium és M. aquifoliumconvar.

mahónia és fajtái

Padusserotina

kései meggy*

Parthenocissusinserta

közönséges vadszőlő*

Parthenocissusquinquefolia

tapadó vadszőlő

Piceaabiesconvar.

lucfenyő fajtái

Pinusnigra

feketefenyő

Pinusstrobus

simafenyő

Pinussylvestris és P. sylvestrisconvar.

erdeifenyő és fajtái

Populusnigra ’Thevestina’

tiszaháti nyár

Populus x euramericana, P. x interamericana, P. deltoides, P. maximowiczii, P. trichocarpa hibridek és fajták, P. alba x P. grandidentata ’Favorit’, P. .alba ’Villafranca’

nemes nyarak

Pseudotsugamenziesii var. glauca

kék duglászfenyő

Pseudotsugamenziesi var. iviridis

zöld duglászfenyő

Pteleatrifoliata

alásfa

Quercusfarnetto

magyar tölgy

Quercuspalustris

amerikai mocsártölgy

Quercusrubra

vörös tölgy

Rhustyphina

torzsás ecetfa*

Ribesaureum

aranyribiszke*

Robiniapseudoacacia

fehér akác*

Salix alba spp.

nemes füzek

Sarothamnusscoparius

seprőzanót

Sophorajaponica

japánakác

Syringavulgaris

közönséges orgona*

Tamarixspp.

tamariskák

Thujaoccidentalis

nyugati tuja

Thujaorientalis

keleti tuja

Ulmuspumila

turkesztáni szil

Vitisriparia

parti szőlő*

* Intenzíven terjedő fajok, telepítésük a kül- és belterületen is tilos (belterületen a kertészeti fajták kivételével, de azok telepítése gömbakác kivételével sem javasolt)
3.3 Út-, utca és egyéb közterület fásításra előirányzott fafajok belterületen (Magyar Díszkertészek Szövetsége 2016-os listájának szűrt változata)

Latin név

Magyar név

Abiesspp.

jegenyefenyő fajok

Acercampestre, 'Elsrijk', 'Globosum', 'Korinthosz', 'QueenElizabeth', 'Red Shine', 'Zenta'

mezei juhar alapfaj és kertészeti fajtái

Acerplatanoides, 'Cleveland', 'Columnare', 'Crimson King', 'Deborah', 'EmeraldQueen', 'Faassen's Black', 'Globosum', 'Olmsted', 'Parkway', 'Royal Red', 'Superform',

korai juhar alapfaj és kertészeti fajtái

Acerpseudoplatanus,'Rotterdam'

hegyi juhar alapfaj és kertészeti fajtái

Aesculus x carnea 'Briotii

hússzínű vadgesztenye

Aesculushippocastanum

közönséges vadgesztenye

Albiziajulibrissin

selyemakác

Alnus x spaethii

lándzsáslevelű éger

Alnuscordata

szívlevelű éger

Alnusglutinosa

mézgás éger

Betulapendula 'Crispa', 'Dalecarlica',

közönséges nyír alapfaj és kertészeti fajtái

Betulautilis 'Jacquemonti'

himalájai nyír

Carpinusbetulus, 'Fastigiata'

közönséges gyertyán alapfaj és kertészeti fajtái

Catalpabignonioides, és convar.

szívlevelű szivarfa alapfaj és kertészeti fajtái

Catalpaovata

karéjoslevelű szivarfa

Cedrusspp. (és convar.)

cédrus fajok és fajták

Celtisaustralis

déli ostorfa

Cercissiliquastrum

közönséges júdásfa

Crataegus x lavallei

fényeslevelű galagonya

Crataegus x media 'Paul's Scarlet'

skarlátvirágú galagonya

Crataegus x mordenensis 'Snowbird', 'Toba'

díszgalagonya kertészeti fajtái

Crataeguslaevigata 'Nagybogyós', ’Paul’s Scarlet’

kétbibés galagonya

Crataegusmonogyna 'Dunakanyar', 'Stricta'

egybibés galagonya kertészeti fajtái

Crataeguspinnatifida 'Tahi'

szárnyaltlevelű galagonya

Fagussylvatica és convar.

Fraxinusangustifoliasubsp. pannonica

magyar kőris

Fraxinusangustifolia 'Raywood', 'Tahi', 'Tekeres',

keskenylevelű kőris kertészeti fajtái

Fraxinusexcelsior 'Altena', 'Atlas', 'Geessink', 'Jaspidea', 'Nana', 'Tekeres', 'Westhof's Glorie',

magas kőris kertészeti fajtái

Fraxinusornus 'Mecsek', 'Pilis', 'Obelisk',

virágos kőris kertészeti fajtái

Ginkgobiloba, 'Barabits Sztráda', 'Kitsi',

páfrányfenyő alapfaj és kertészeti fajtái

Gleditsiatriacanthos f. inermis

tövistelen lepényfa

Juglansnigra

fekete dió

Juglansregia

nemes dió

Koelreuteriapaniculata 'Fastigiata'

bugás csörgőfa alapfaj és kertészeti fajtái

Laburnumanagyroides

aranyeső

Liquidambarstyraciflua

amerikai ámbrafa

Liriodendrontulipifera

amerikai tulipánfa

Magnoliakobus és convar.

japán liliomfa alapfaj és kertészeti fajtái

Malustschonoskii, Malustrilobata, Malus 'Eleyi', 'Evereste', 'Hopa', 'John Downie', 'Winter Gold',

díszalma fajok és kertészeti fajták

Ostryacarpinifolia

komlógyertyán

Parrotiapersica

perzsafa

Platanus x hispanica, 'Alphen's Globe', 'Palóc', 'Prenor', 'Tahi Oszlop',

közönséges platán alapfaj és kertészeti fajtái

Populussimonii 'Fastigiata'

kínai oszlopos nyár

Prunus 'Accolade', Prunusavium 'Plena',

díszcseresznye fajok és kertészeti fajták

Prunuscerasifera, 'Nigra', 'Woodii'

vérszilva kertészeti fajták

Prunusfruticosa 'Globosa'

gömb csepleszmeggy

Prunuspadus 'Albertii'

Zselnicemeggy kertészeti fajtája

Prunusserrulata 'Amanogawa', 'Kanzan', 'Royal Burgundy',

japán díszcseresznye kertészeti fajták

Prunusvirginiana 'Canada Red'

virginiai zelnice kertészeti fajtája

Pyruscalleryana 'Capital', 'Chanticleer', 'Redspire'

kínai körte kertészeti fajták

Pyruscommunis 'Beech Hill'

vadkörte kertészeti fajtája

Quercuscerris

csertölgy

Quercuspetraea

kocsánytalan tölgy

Quercusrobur, f. fastigiata

kocsányos tölgy alapfaj és kertészeti fajtái

Quercusrubra

vörös tölgy

Robiniapseudoacacia 'Umbraculifera'

gömbakác kertészeti fajta

Sequoiadendrongiganteum

hegyi mamutfenyő

Sophorajaponica 'Regent'

japánakác alapfaj és kertészeti fajtái

Sorbusborbasii

Borbás-berkenye

Sorbusborosiana 'Alba Regia'

Boros-berkenye

Sorbusdecipientiformis 'Vállus'

keszthelyi berkenye

Sorbusintermedia 'Brouwers'

svéd berkenye

Taxusbaccata

tiszafa

Tilia x europaea 'Euchlora', 'Pallida',

krimi hárs kertészeti fajták

Tilia x flavescens 'Glenleven'

Glenleven-hárs

Tiliaamericana 'Nova'

amerikai hárs kertészeti fajtája

Tiliacordata, 'Greenspire', 'Rancho', 'Roelvo', 'Savaria'

kislevelű hárs alapfaj és kertészeti fajtái

Tiliaplatyphyllos, 'Ági', 'Favorit', 'Örebro', 'Pannonia', 'Rathaus', 'Rubra', 'Sárgavesszejű', 'TypTekeres', ’Szent István'

nagylevelű hárs alapfaj és kertészeti fajtái

Tiliatomentosa, 'Bori', 'Brabant', 'Szeleste', 'Teri', 'Zentai Ezüst'

ezüst hárs alapfaj és kertészeti fajtái

Ulmus 'Lobel'

Lobel szil

Ulmuspumila 'Puszta'

pusztai szil kertészeti fajta

Zelkovaserrata 'GreenVase'

japán gyertyánszil

Kisebb utcákba javasolhatók hagyományos gyümölcsfa-fajok (szilva, meggy, alma…stb.). Parkokba, zöldfelületi intézményekbe a fenti listán nem szereplő díszfafajok és örökzöldek is telepíthetők a zöldfelület funkciójának, méretének megfelelően, nem tömeges állományban.

4. melléklet

Műemléki adatszolgáltatás

törzs-szám

azonosító

megye

helység

cím

név

védelem

bírság kat.

védési ügyiratok

helyrajzi szám

EOV Y koord.

EOV X koord.

11633

13172

Baranya

Bóly

Szabadság u. 1.

tiszttartói ház (ún. kiskastély)

Műemlék

I.

70/2013. (XII.16.) BM

962

608765

69491

10941

13579

Baranya

Bóly

Temető utca

Herceg Montenouvo-mauzóleum műemléki környezete

Műemléki környezet

-

12/1999. (VIII. 18.) NKÖM

846/9, 846/8, 832/2, 832/1, 846/7, 846/6, 846/5, 845, 827

11333

13580

Baranya

Bóly

Hősök tere 1.

Barokk templom műemléki környezete

Műemléki környezet

-

9/2009. (III. 6.) OKM

738, 1172, 416, 740, 1171, 417, 418, 724/6, 968, 967, 965, 964, 731, 727, 726/15, 726/14, 726/13, 726/12, 726/11, 726/10, 726/8, 726/5, 726/4, 726/3, 726/2, 726/1, 598/2, 598/1, 2, 1, 741

10941

16410

Baranya

Bóly

Temető u.

kerítés és kapuzat

Műemlék

II.

12/1999. (VIII. 18.) NKÖM

830

608719

70001

9268

18018

Baranya

Bóly

kápolna

Műemlék

II.

4662/1981. OMF

1520

608863

70175

9268

18019

Baranya

Bóly

keresztek

Műemlék

II.

4662/1981. OMF

1520

608864

70170

9268

18020

Baranya

Bóly

stációk

Műemlék

II.

4662/1981. OMF

1520

608870

70146

11633

18959

Baranya

Bóly

Szabadság u. 1.

Falazott kerítés

Műemlék

I.

70/2013. (XII.16.) BM

962

69492

608735

11633

18960

Baranya

Bóly

Szabadság utca 1.

gazdasági épület (istálló)

Műemlék

I.

70/2013. (XII.16.) BM

962

608711

69468

11633

18961

Baranya

Bóly

Szabadság utca 1.

kerti ház

Műemlék

I.

70/2013. (XII.16.) BM

962

608719

69493

10905

20182

Baranya

Bóly

Szent Flórián szobor ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

1171, 69, 70, 71/1, 979, 978/1, 1170

10906

20183

Baranya

Bóly

Nepomuki Szent János szobor ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

945, 873, 866, 865, 875, 874, 944/1, 943/1, 907

11633

20779

Baranya

Bóly

tiszttartói ház (ún. kiskastély), gazdasági épület (istálló), kerti ház és falazott kerítés műemléki környezete

Műemléki környezet

70/2013. (XII.16.) BM

963, 980/1, 750/2, 750/1, 982, 961

69374

608520

9268

21021

Baranya

Bóly

Kálvária ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

1519, 1521, 1359, 1360, 837/2, 836/2, 836/1, 1434, 1523

9504

21023

Baranya

Bóly

magtár ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

724/2, 724/3, 724/4, 724/5, 724/6, 726/15

9841

21024

Baranya

Bóly

kovács és bodnár műhely berendezéssel ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

0168, 2305, 2303

9842

21025

Baranya

Bóly

Nagy istálló /Montenuovo-féle/ ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

0168, 2303, 2306, 2307, 2308, 2309

217

21027

Baranya

Bóly

Szt. Bálint-kápolna ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

115/3, 416, 417, 418, 419, 420, 423, 424, 426, 428, 517

216

23882

Baranya

Bóly

v. Batthyány-kastély ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

738, 740, 741, 964, 976, 978/1, 980/1, 774/2, 737, 736, 733, 732/1

216

1359

Baranya

Bóly

Hősök tere 5-6.

v. Batthyány-kastély

Műemlék

II.

22509/1958. ÉM 120344/1958. MM

963

608760

69405

217

1365

Baranya

Bóly

Nyárádi utca

Szt. Bálint-kápolna

Műemlék

II.

22509/1958. ÉM 120344/1958. MM

425

609387

68786

218

1353

Baranya

Bóly

Temető

Római castrum maradványai

általános műemléki védelem

III.

828, 827

608820

69945

8799

1358

Baranya

Bóly

Hősök tere

Szentháromság szobor

általános műemléki védelem

III.

738

608872

69480

9268

1354

Baranya

Bóly

Kálvária

Műemlék

II.

4662/1981. OMF

1520

9504

1360

Baranya

Bóly

Széchenyi tér 10..

magtár

Műemlék

II.

13714/1983. OMF

725

608987

69465

9841

1362

Baranya

Bóly

Békáspuszta major

kovács és bodnár műhely berendezéssel

Műemlék

II.

9908/1985. OMF

2304

606315

69162

9842

1363

Baranya

Bóly

Békáspuszta major

Nagy istálló /Montenuovo-féle/

Műemlék

II.

9909/1985. OMF

2305

606465

69023

9853

1364

Baranya

Bóly

Békáspuszta major

Tojóház, volt lóistálló

általános műemléki védelem

III.

2305

606494

68952

10905

1356

Baranya

Bóly

Ady E. u.

Szent Flórián szobor

Műemlék

II.

28/1996. (XII. 17.) KTM-MKM

1172

608660

69070

10906

1357

Baranya

Bóly

Arany János tér

Nepomuki Szent János szobor

Műemlék

II.

28/1996. (XII. 17.) KTM-MKM

923

608371

69709

10941

1361

Baranya

Bóly

Temető u.

herceg Montenouvo-mauzóleum

Műemlék

II.

12/1999. (VIII. 18.) NKÖM

830

608751

70005

11333

11377

Baranya

Bóly

Hősök tere

Római katolikus templom

Műemlék

II.

9/2009. (III. 6.) OKM

739

609003

69370

11633

18958

Baranya

Bóly

Szabadság utca 1.

tiszttartói ház (ún. kiskastély), gazdasági épület (istálló), kerti ház és falazott kerítés

Műemlék

I.

70/2013. (XII.16.) BM

962

5. melléklet

Lelőhelyek adatszolgáltatása

azono-sító

megye

település

lelőhely-szám

név

védelem

HRSZ

EOV Y koord.

EOV X koord.

21327

Baranya

Bóly

1

Kálvária domb

szakmai

1520, 1434, 1533, 1516, 1526, 1523, 1530, 1521, 1528, 1360, 1359, 1519, 1518, 1358, 1512, 1527, 1529, 1531, 1514, 1513

608871

70174

21328

Baranya

Bóly

2

Mohácsi út

szakmai

0189, 1949, 1950/2

609069

70212

21329

Baranya

Bóly

3

Téglásrét (Ziegelwiesen)

szakmai

834/6, 834/5

608914

70082

21330

Baranya

Bóly

4

Sziebert-puszta

szakmai

097, 099/2, 098, 065, 096, 094/2

609198

66052

21332

Baranya

Bóly

6

Agyagbánya

szakmai

980/1, 1172, 1171, 979, 978/1, 1170

608620

69165

21334

Baranya

Bóly

8

Katolikus temető

szakmai

827, 828, 830, 832/1, 832/2, 837/1, 837/2, 829, 824/2, 849/1, 825, 826, 814, 815, 809, 810, 812, 811, 813, 808, 807/2, 807/1, 806

608838

69928

21335

Baranya

Bóly

9

Sziebert-puszta II.

szakmai

2204, 099/2

609192

66320

21336

Baranya

Bóly

10

Békáspuszta

szakmai

2301, 2303, 2304, 2305, 0160/2, 2302/1

606386

69199

30777

Baranya

Bóly

11

Aranydomb II.

szakmai

0143/1, 0145/9, 0145/7, 0145/8, 0144

606359

67768

30802

Baranya

Bóly

12

Aranydomb II.

szakmai

0144, 0145/10, 0145/5, 0145/6, 0141/3, 0141/1, 0141/2

606136

68633

30803

Baranya

Bóly

13

M6-os út nyomvonala, 33. lelőhely

szakmai

0153

605927

69545

33256

Baranya

Bóly

14

Sajti-dűlő II.

szakmai

032, 024/198, 031/120, 031/60, 031/119, 031/59, 028, 024/178, 024/197, 024/196, 024/194, 024/195, 031/127, 031/126, 031/125, 031/124, 031/123, 031/121, 031/122

611947

67650

33257

Baranya

Bóly

15

Vasút alatt

szakmai

039/10, 039/9, 039/8, 039/7, 039/6, 039/31, 039/11, 039/12, 039/13, 039/14, 039/15, 039/16, 039/17, 039/18, 039/19, 039/30, 039/29, 039/28, 039/27, 039/26, 039/25, 039/24, 039/23, 039/22, 039/21, 039/20, 039/36, 039/35, 039/34, 039/33, 039/32, 039/47, 039/46

611746

66906

44931

Baranya

Bóly

16

Temető

szakmai

828, 805

609039

69919

37282

Baranya

Bóly

17

József Attila utca 6.

szakmai

667, 671, 669, 668, 633, 625, 661, 662, 621, 623, 622, 666, 665, 664, 620, 624, 706, 663, 615, 619

609281

69473

52490

Baranya

Bóly

18

M60/88. lh, Erdős-dűlő

szakmai

046/3, 015/5, 047, 048/13, 048/14, 018/4, 048/12, 048/8, 048/9, 048/10, 048/11, 045, 039/29, 039/46, 039/27, 039/28, 039/22, 039/23, 039/24, 039/25, 039/26, 039/21, 039/19, 039/20, 042/13, 016/1

611869

66258

59387

Baranya

Bóly

20

Pécsi úti-dűlő

szakmai

0184/138, 0184/140, 0184/141, 0184/20

607634

70511

75977

Baranya

Bóly

21

Nagy-dűlő

szakmai

024/34, 024/16, 024/137, 024/138, 024/44, 024/134, 024/135, 024/136, 024/43, 024/139, 024/140, 024/141, 024/142, 024/95, 024/96, 024/144, 024/101, 024/145, 024/147, 024/146, 024/148, 024/149, 024/105, 024/104, 024/110, 024/109, 024/115, 024/114, 024/71, 024/70, 024/69, 024/66, 024/65, 024/64, 024/63, 024/68, 024/67, 024/61, 024/62, 024/60, 024/59, 024/58, 024/122, 024/117, 024/116, 024/121, 024/120, 024/119, 024/118, 024/51, 024/52, 024/53, 024/55, 024/54, 024/57, 024/56, 023/12, 024/5, 024/6, 024/7, 024/143, 024/103, 024/102, 024/151, 024/107, 024/150, 024/106, 024/157, 024/156, 024/158, 024/161, 024/160, 024/159, 024/162, 024/163, 024/165, 024/164, 024/166, 024/154, 024/155, 024/152, 024/153, 024/108, 024/113, 024/112, 024/111, 024/45, 024/46, 024/47, 024/50, 024/48, 024/49, 024/37, 023/4, 024/35, 024/38, 024/40, 024/41, 024/42, 024/36, 024/39, 023/3, 024/8, 024/9, 024/10, 024/11, 024/100, 024/99, 024/98, 024/97, 024/91, 024/94, 024/93, 024/17, 024/18, 024/19, 024/20, 024/15, 024/14, 024/12, 024/13, 024/89, 024/90, 024/22, 024/21, 024/92

610862

67473

1. függelék

Fogalom-meghatározások

1. Cégér: valamely mesterségre vagy tevékenységre utaló tárgyat, figurális elemet, címerszerű ábrát tartalmazó épülettartozék;

2. Cégfelirat: a vállalkozás nevét, a vállalkozást magában foglaló épület homlokzatán síkban feltüntető reklámberendezés.

3. Cégtábla: a kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény nevét, funkcióját, tulajdonosát, az alapítás évét tartalmazó, a vállalkozást magában foglaló épületen, vagy az azzal érintett telken létesített reklámberendezés.

4. Címtábla: az intézmény vagy vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla.

5. Cégzászló: egy vállalkozás nevét, logóját, funkcióját, az alapítás évét tartalmazható, a vállalkozást magában foglaló, az épület telkén létesített reklámzászló (anyaghasználattól függetlenül).

6. Egyéb műszaki berendezés: épületre szerelt műszaki eszköz;

7. Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).

8. Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

9. Épületszélesség:

a) Téglalap alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret.

b) Épületszárnyakkal tagolt (L, T stb.) alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.

10. Felíró-tábla: az épület homlokzati síkjához rögzített, a kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó egység áruválasztékának bemutatására szolgáló, tartalmilag naponta aktualizálható reklámberendezés.

11. Hirdetőoszlop: kör alaprajzú, vertikálisan tagolt, szélesség-magasság arányát tekintve közel 1:3 arányú, kombinált anyagú reklámhordozót tartó berendezés, melynek a reklámhordozó kihelyezésének módjától függően különböző típusai vannak;

12. Információs célú berendezés (információs hirdető berendezés): közérdeket szolgáló, 1/3 részben önkormányzati közcélú információt átadó, 2/3 részben adott cégre vagy tevékenységre figyelmet felhívó, tájékoztató, felület vagy berendezés (hirdető tábla, egyedi tájékoztató tábla, önkormányzati információs tábla, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó)

13. Önkormányzati információs tábla: olyan önálló szerkezetű tábla, vagy üveges szekrény, közérdekű információs célt szolgáló kirakatnak nem minősülő berendezés, amely egyrészt a városlakók és a városba érkezők önkormányzat általi tájékoztatására, másrészt a városlakók A3-as méretnél kisebb hirdetéseinek, közlendőinek, ingyenes elhelyezésére szolgál;

14. Közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült reklámhordozó, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét;

15. Kirakatmatrica: közterületről látható az üvegezett kirakatportálon megjelenő kívülről vagy belülről felragasztott reklám.

16. Kirakatportál: a kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó egység helyiségével közvetlen kapcsolatban lévő, elsősorban árubemutatásra szolgáló, közterületre néző, üvegezett felületű reklámberendezés.

17. Kirakatvitrin: az épület homlokzati síkjához rögzített, doboz jellegű, a kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó egység helyiségével közvetlen kapcsolatban álló, egyedi megjelenésű, üveglappal borított, jellemzően termék elhelyezésével, a vállalkozás, üzlet áruválasztékának bemutatását szolgáló reklámberendezés, amelynek az épület homlokzatán történő elhelyezése nem minősül értéknövelő változtatásnak.

18. Kioszk: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § n) pontja szerinti sajtótermék kiskereskedelmi forgalmazására, vagy hideg, illetve meleg étel és ital árusítására, vagy virág, ajándék árusítására, illetve turisztikai funkciók biztosítására irányuló tevékenység folytatására szolgáló, nem mozgó, más üzletektől elkülönült, közterületen elhelyezett, önálló építmény, létesítmény;

19. Közművelődési célú hirdetőoszlop: olyan hirdetőoszlop, amely létesítésének célját tekintve kizárólag közművelődési intézmények által akár tartósan, akár adott időszakban vagy adott alkalom erejéig önállóan, vagy több közművelődési intézmény által együttesen folytatott közösségi közművelődési tevékenység, illetve e közösségi közművelődési tevékenység keretében szervezett egyes kulturális programok, rendezvények népszerűsítésére irányuló reklámok közzétételére szolgál és kizárólag e célra használják;

20. Közterületi bútor: az utcabútor kivételével olyan, a közterület használatát komfortosabbá tevő berendezés vagy eszköz, mint a hulladékgyűjtő, a pad, a kandeláber, a kerékpártároló, a parkolást gátló oszlop.

21. Megállító tábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás tevékenységéhez kapcsolódó, közvetlenül az üzlet, vállalkozás előtt közterületen elhelyezett, egy- vagy kétoldalas mobil cégtábla, vagy felíró tábla;

22. Műtárgy: mindazon építmény, ami nem minősül épületnek és épület funkciót jellemzően nem tartalmaz (pl. út, híd, torony, távközlés, műsorszórás műszaki létesítményei, gáz-, folyadék-, ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások).

23. Tájékoztató eszköz: a cégér, a cégtábla, a címtábla, vendéglátó egységek kihelyezett étlapja.

24. Tetőtér-beépítés: tetőtérben helyiség (helyiségek), helyiségcsoport (helyiségcsoportok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozása.

25. Sajátos építményfajták: többnyire épületnek nem minősülő, közlekedési, hírközlési, közmű- és energiaellátási, vízellátási és vízgazdálkodási, bányászati tevékenységgel és a bányászati hulladék kezelésével kapcsolatos, atomenergia alkalmazására szolgáló, valamint a honvédelmi és katonai, továbbá a nemzetbiztonsági célú, illetve rendeltetésű, sajátos technológiájú építmények, amelyek létesítésekor - az építményekre, építési tevékenységekre vonatkozó általános érvényű településrendezési és építési követelményrendszeren túlmenően - eltérő, vagy sajátos, csak arra a rendeltetésű építményre jellemző,kiegészítő követelmények megállapítására és kielégítésére van szükség.

26. Utasváró: a közforgalmú személyszállítási szolgáltatás igénybevétele érdekében az utasok várakozására szolgáló fülke, illetve legalább részben épületszerkezettel körülzárt épületrész, vagy egyéb építmény, létesítmény;

27. Utcabútor: az utasváró, a kioszk, a közművelődési célú hirdetőoszlop és az információs vagy más célú berendezés;

28. Utcai épület: az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.

29. Udvari épület: az utcai épület mögött, esetenként az mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.

30. Külterületi táj építési hagyományaihoz illeszkedő épület: egyszerű tömegű, 37-42 fok hajlásszögű magastetővel fedett, a tetőhéjalás vörös-barna színezésű agyag- vagy hódfarkú betoncserép, színezése fehér festés-meszelés, vagy a meleg színek világos árnyalatai, különösen homoksárga, okkersárga, drapp, szürke, világosbarna.

31. Illeszkedőnek tekinthető egy épület, amennyiben az alábbi követelményeknek együttesen eleget tesz:

a) környezetéhez igazodik,

b) a település építészeti karakterét megőrzi,

c) a meglévő formakultúrát megtartja,

d) léptékhelye épülettömeget eredményez,

e) a környezetét figyelembe vevő építési anyagot és színezést alkalmaz.

1

A 22. § (1) bekezdés a) pontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 22. § (2) bekezdés b) pontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 22. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 22. § (2) bekezdés d) pont db) alpontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 22. § (2) bekezdés f) pont fd) alpontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 35. § (1) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 36. § (1) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 36. § (3) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 36. § (5) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 37. § (1) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 37. § (1a) bekezdését a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

12

Módosította az 5/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. április 1. napjától A 39. § (1) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

Beiktatta az 5/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2021. április 1. napjától A 39. § (1a) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

14

A 39. § (2) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

15

Módosította az 5/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2021. április 1. napjától

16

A 42. § (1) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 42. § (3) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 43. § (2) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

19

Módosította az 5/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2021. április 1. napjától Az 1. melléklet a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Beiktatta az 5/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet 2. melléklete, hatályos 2021.április 1. napjától A 6. melléklet a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.