Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 12. 12

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2023.12.12.

Bóly Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (1) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében 33. § (3) bekezdésében, 34. §, a 35. § (2) bekezdésében, 36. §, 42. § kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet szabályait kell alkalmazni az önkormányzati tulajdonú bérlakásra, szolgálati és átmeneti lakásra, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására elidegenítésére.

2. § (1) A rendelet hatálybalépése előtt létrejött bérleti szerződések esetén a bérbeadó által a szerződés keretében a bérlőnek nyújtott szolgáltatásokra – ha a felek másként nem állapodnak meg – a szerződés megkötésekor hatályos rendelkezéséket kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzat nem rendelkezik az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba került lakással, helyiséggel.

2. A lakások bérbeadásának jogcímei és általános feltételei

3. § (1) Az Önkormányzat a tulajdonában álló lakásokat az alábbi jogcímek szerint hasznosíthatja:

a) általános bérlakás jogcímen,

b) szolgálati bérlakás jogcímen,

c) fecskeházi bérlakás jogcímen,

d) fiatalok „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás jogcímen,

e) munkásszállás jogcímen,

f) nyugdíjasházi bérlakás jogcímen,

g) bérlőkijelölési jog és bérleti jogviszony folytatása jogcímen,

h) krízishelyzet alapú bérlakás jogcímen,

i) lakáscsere és elhelyezési kötelezettség jogcímen.

(2) A Bóly Közös Önkormányzati Hivatal az Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokról nyilvántartást vezet. A bérbeadható lakások felsorolását – jogcím szerint bérleti díjjal – a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat tulajdonát képező lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.

4. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokkal kapcsolatos bérbeadói jogosítványok közül a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik:

a) a bérbeadót terhelő, de a bérlő által átvállalt 5 millió Forint értéket meghaladó kötelezettségekkel kapcsolatos megállapodás jóváhagyása,

b) az épülettel, a közös használatú helyiségekkel és területtel összefüggő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos megállapodás jóváhagyása,

c) a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodás jóváhagyása,

d) cserelakás felajánlása mellett a határozatlan időre szóló bérleti jogviszony felmondása,

e) pénzbeli térítés felajánlása mellett a határozatlan időre szóló bérleti jogviszony felmondása,

f) a bérlakás bérleti jogának folytatására vonatkozó tartási szerződéshez szükséges hozzájárulásról történő döntés, továbbá

g) a bérlakás bérlő által történő átalakításáról, korszerűsítéséről szóló megállapodás jóváhagyása amennyiben a várható értéke az 5 millió Ft összeget meghaladja.

h) a nyugdíjasház bérlakás jogcímen, valamint a nyugdíjasházi bérlakás jogcímen bérbe adandó lakásokra kiírt pályázati eljárás során beérkezett pályázatok rangsorolásáról való döntés.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokkal kapcsolatos bérbeadói jogosítványok közül a Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik

a) az általános bérlakások

b) a fiatalok fecskeházi bérlakás jogcímen,

c) a fiatalok „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás jogcímen

bérbe adandó lakásokra kiírt pályázati eljárás során beérkezett pályázatok rangsorolásáról való döntés.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokkal kapcsolatos bérbeadói jogosítványok közül a polgármester hatáskörébe tartozik:

a) a bérleti jogviszony létrehozására irányuló pályázat kiírása, ennek keretében a bérleti szerződés tartalmi elemeinek meghatározása,

b) a bérlőtársi jogviszonyt létrehozó szerződés jóváhagyása,

c) a bérbeadót terhelő, de a bérlő által átvállalt 5 millió Forint értéket el nem érő kötelezettségekkel kapcsolatos megállapodás jóváhagyása,

d) a lakásbérlet megszűnésekor a lakás és lakásberendezések rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételével kapcsolatosan a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítéséről szóló megállapodás jóváhagyása,

e) a lakásban más személy befogadásához szükséges hozzájárulásról történő döntés,

f) a bérlakás bérlő által történő átalakításáról, korszerűsítéséről szóló megállapodás jóváhagyása amennyiben a várható értéke az 5 millió Ft összeget nem éri el,

g) a krízishelyzet alapú bérlakás, a szolgálati bérlakás jogcímen valamint a munkásszállás alapon bérbe adandó lakásokra kiírt pályázati eljárás során beérkezett pályázatok rangsorolásáról való döntés,

h) a bérlő szerződésszegő magatartása esetén a lakásbérleti szerződés felmondása,

i) a jogosult felhívása bérlőkijelölésre, és a bérbeadás feltételeinek meghatározására,

j) lakásba más személyek befogadása a rendelet 7. § (9) bekezdése értelmében.

5. § (1) Bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. E feltételt a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, azzal a kikötéssel, hogy bérlő a két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban bérbeadó részére bejelenteni. Amennyiben bérlő e kötelezettségének nem tesz eleget, a mulasztás lényeges kötelezettségszegésnek minősül.

(2) A két hónapot meghaladó, indokolt távollét esetei: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása és egyéb méltányolható indokolt családi ok. A bérlő által bejelentett távolléte alatt, erre hivatkozással a bérleti szerződést felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a bérleti szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót – felhívására – írásban tájékoztatja.

(3) Önkormányzati lakásban lévő megüresedett társbérleti lakrész bérbeadására a bérbeadó nem biztosít lehetőséget. Az Önkormányzat a rendelet hatálybalépésekor nem rendelkezik társbérleti lakrésszel érintett lakással.

6. § (1) A felek jogaira és kötelezettségeire a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) szabályai az irányadók azzal, hogy ahol az Ltv. a felek megállapodására utal, annak tartalmát a bérbeadó a törvény és e rendelet keretei között állapítja meg és a bérleti szerződés tartalmazza.

(2) Ha a lakásban, illetve az épületben a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek magatartása, vagy mulasztása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.

(3) A bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egy alkalommal – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – köteles ellenőrizni.

(4) A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani és az ellenőrzést tűrni köteles. A bérlő tűrési kötelezettségének nem teljesítése esetén a bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja arra való hivatkozással, hogy a bérlő a szerződésben vállalt kötelezettségét nem teljesíti.

(5) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, vagy azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő írásba foglalt megállapodása az irányadó. Megállapodás hiányában a karbantartással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

(6) A lakást jogcím nélkül használó köteles a bérbeadással megbízott szervnek használati díjat fizetni. A lakáshasználati díj mértéke az első két hónapban a bérleti díjjal megegyező, a további hónapokban a bérleti díj kétszerese.

(7) A jogcím nélküli lakáshasználó az Önkormányzattól másik lakásra nem tarthat igényt.

7. § (1) A bérlő a bérlakásba csak az Ltv. 21. § (2) bekezdésében meghatározott személyeket fogadhatja be.

(2) Házastársak részére írásbeli kérelmükre bérlőtársi jogviszony keretében kell a lakást bérbeadni.

(3) Bérlőtársi szerződés köthető azzal a személlyel, aki a bérlő gyermeke, jogszerűen befogadott gyermekétől született unokája, valamint szülője, és a bérlővel legalább egy éve életvitelszerűen együtt lakik.

(4) A Polgármester hozzájárulásával a bérlő a lakásba élettársát, testvérét, gyermeke és unokája házastársát befogadhatja. A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnése esetén a befogadott személy köteles a lakásból elköltözni, kivéve, ha a rendelet eltérően rendelkezik.

(5) A bérlő a lakást, vagy annak egy részét, sem lakás, sem egyéb célra vagy bármely más jogcímen harmadik személynek albérletbe nem adhatja.

(6) A lakásbérleti szerződés megszűnésére az Ltv. rendelkezései e rendeletben meghatározott eltérésekkel irányadók.

(7) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén az Önkormányzatot elhelyezési kötelezettség nem terheli, térítési díjat nem köteles fizetni.

3. A lakbér mértéke és megfizetésének módja

8. § (1) A lakbér mértékét az önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg, amelyet e rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(2) A lakbér mértékét minden évben egy alkalommal felül kell vizsgálni. A rendelet hatálya alá tartozó valamennyi lakás lakbérének mértéke az Ltv. 34. § (4) bekezdése alapján költségelven kerül meghatározásra.

9. § (1) A bérlő a lakbért havonta, előre, egy összegben, legkésőbb a tárgyhónap 15. napjáig köteles megfizetni a bérbeadó számlájára, a kiállított számla alapján. A közüzemi szolgáltatások – víz- és csatorna, gáz, villany, távfűtés, hulladékszállítás – igénybevételére a bérleti szerződésben meghatározottak szerint

a) a bérlő közvetlenül köt szerződést a szolgáltatókkal, vagy

b) az önkormányzat köt szerződést szolgáltatóval és a bérlő eltérő számlafizetőként került beállításra, vagy

c) az önkormányzat köt szerződést szolgáltatóval és a bérlő részére a díjak tovább számlázásra kerülnek

(2) Társasházi lakás esetén a bérlők kötelesek viselni a közös költség (szemétszállítás, közös helyiségek-, lépcsők-, előterek takarítása, ezek víz-, villany- és fűtés használati díja) összegét is, amelyet bérbeadó a bérleti díjjal együtt számláz ki.

(3) Ha a lakás bérlőjének két hónapot meghaladó lakbérhátraléka vagy közüzemi díj hátraléka van, és a bérbeadó írásos felszólítására 8 napon belül a hátralékot nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérleti szerződést felmondani.

(4) A lakbér késedelmes teljesítése esetén a bérlő, a hátralék után a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal azonos mértékű kamat megfizetésére köteles.

(5) Nem lehet bérleti szerződést pályázati felhívás nélkül meghosszabbítani, ha a bérlőnek:

a) adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása van,

b) bérleménnyel kapcsolatban közüzemi díjtartozása van,

c) az önkormányzattal, költségvetési szervével szemben tartozása áll fenn,

d) lakás bérleti jogviszonya a bérbeadó rendkívüli felmondása következtében szűnt meg.

10. § (1) Bérbeadó kérésére bérlő köteles írásban igazolni, hogy közüzemi díj hátraléka nincs.

(2) A felek megállapodhatnak abban, hogy a szerződés megszűnésekor a lakás visszaadásakor kötelezően elvégzendő munkákat a bérlő végzi el saját költségén, vagy a bérlő költségtérítése ellenében bérbeadó végzi el. A lakás visszaadásakor kötelezően elvégzendő munkák:

a) az átvételi állapotnak megfelelő festés, tapétázás,

b) a lakásberendezési tárgyak használatra alkalmassá tétele.

4. Szolgálati jellegű lakások bérbeadására vonatkozó szabályok

11. § (1) ) A 3. § (1) bekezdés a) pontja Szolgálati lakás csak annak a személynek adható bérbe, aki

a) az Önkormányzattal bólyi székhelyű önkormányzati társulással vagy annak valamely költségvetési szervével köztisztviselői-, közalkalmazotti, köznevelési foglalkoztatotti , egészségügyi szolgálati jogviszonyban, munkaviszonyban áll,

b) a Bólyi Német Önkormányzattal vagy annak valamely költségvetési szervével közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban áll,

c) Bólyban egészségügyi szolgáltatást végez, egészségügyi szolgáltatónál szolgálati jogviszonyban van vagy

(2) A lakás szolgálati jelleggel történő bérbeadása esetén ki kell kérni a munkáltató véleményét.

(3) Az Önkormányzat tulajdonát képező szolgálati jellegű bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

12. § (1) Szolgálati jelleggel lakás legfeljebb a köztisztviselői-, közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony, valamint az egészségügyi szolgáltatói tevékenység megszűnéséig adható bérbe a rendelet 1. mellékletében meghatározott lakbér alkalmazásával.

(2) A bérlő a köztisztviselői-, közalkalmazotti jogviszony, vagy a munkaviszony, egészségügyi szolgálati jogviszony, egészségügyi szolgáltatói tevékenység megszűnését követő 30 napon belül, a lakás lakbérének és a közüzemi és egyéb díjak rendezését követően, köteles a lakást üresen, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

13. § (1) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakás bérleti jogának elcseréléséhez csak abban az esetben adható hozzájárulás, ha a csere folytán a szolgálati lakásba kerülő új bérlő megfelel a bérleti jogviszony létesítése alapjául szolgáló feltételeknek.

(2) A szolgálati jelleggel bérbeadott lakásra bérlőtársi szerződés köthető akkor, ha a leendő bérlőtárs is megfelel a szolgálati lakás bérbeadását megalapozó feltételeknek.

5. Általános bérlakás jogcímen történő bérbeadására vonatkozó szabályok

14. § (1) A 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti általános önkormányzati bérlakásra az a nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár, bevándorolt, letelepedett, hontalan, a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert személy pályázhat, aki és a vele együtt-költöző hozzátartozója

a) legalább egy éve bólyi lakóhellyel, vagy bólyi munkahellyel és tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a városban él,

b) nem rendelkezik Bólyban más személy által haszonélvezeti joggal nem terhelt személyi tulajdonú lakás egészének vagy 50 %-ot elérő részének tulajdonjogával,

c) az Önkormányzattal vagy annak költségvetési szervével jogi vagy peres ügye nincs,

d) korábban – önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás bérlőjeként – tartozást nem halmozott fel, vagy a tartozást visszafizette és a visszafizetés tényét írásban igazolja.

(2) A 11. § (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételeknek megfelelő személyek is jogosultak bérlakásra, esetükben az (1) bekezdés a) pont szerinti feltétel nem vizsgálandó.

(3) Előnyben részesítendőek azon személyek akik az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott lakóhely vagy munkahely tekintetében hosszabb időtartammal rendelkeznek és a lakás korábbi bérlője is.

(4) A pályázati felhívás tartalma alapján a bérleti szerződést határozott időre, de legfeljebb 5 évre lehet megkötni. A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(5) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 180 nappal a lakás bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti az önkormányzattól. Az Önkormányzat a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról - egy alkalommal az eredeti időtartamnak megfelelő időtartamra – dönthet, amennyiben a bérlővel a szemben a 9. § (5) bekezdésben foglaltak nem állnak fenn.

(6) Az Önkormányzat tulajdonát képező általános bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

6. Fecskeházi bérlakás jogcímen történő bérbeadására vonatkozó szabályok

15. § (1) A 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti fecskeházi önkormányzati bérlakásra az a nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár, bevándorolt, letelepedett, hontalan, a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert személy pályázhat, aki és az esetlegesen vele együtt költöző hozzátartozója 35 év alattiak, házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek

(2) Előnyben részesítendőek azok a személyek, akik

a) gyermek(ek) neveléséről gondoskodnak;

b) kereső tevékenységet folytatnak; felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói;

c) legalább öt éves bólyi állandó lakóhellyel valamelyikük rendelkezik;

d) valamelyik fél nevén ½-ed tulajdoni hányadot meghaladó lakásingatlan, vagy lakás tulajdoni hányad az ingatlan nyilvántartásban nem szerepel, kivéve ha az haszonélvezeti joggal terhelt;

e) a jelenlegi lakhatási körülményei a szülőkkel, testvérrel közösen lakott ingatlanban kevesebb mint 20 m 2 ;

f) élettársi kapcsolatuk időtartama legalább 2 év;

g) valamelyikük bólyi munkahellyel rendelkezik.

(3) A pályázati felhívás tartalma alapján a bérleti szerződést határozott időre, de legfeljebb 5 évre lehet megkötni. A bérleti szerződés első ütemben 3 éves határozott időtartamra kerül megkötésre.

(4) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 60 nappal a lakás bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti az önkormányzattól. Az Önkormányzat a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról - egy alkalommal 2 éves időtartamra – dönt, amennyiben a bérlővel a szemben a 9. § (5) bekezdésben foglaltak nem állnak fenn és a bérlők a lakásmegoldás kérdésében eredményt tudnak felmutatni

(5) A bérleti jogviszony meghosszabbítására nincs lehetőség amennyiben a 7. alcím szerinti bérlakásban már bérlőként vagy a 7. § szerinti befogadott személyként élt. A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(6) A határozott idő lejárta előtt vagy végéig az önkormányzat a befizetett bérleti díj 50 %-át a bérlőnek visszatéríti, amennyiben bérlő bérlet időtartama alatt lakhatási gondját lakásépítéssel, vagy vásárlással Bóly városban megoldotta. A lakhatás megoldásának tekinthető a bérlők kizárólagos tulajdonában önálló, ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett haszonélvezeti joggal nem terhelt lakás, családi ház megjelölésű ingatlan, melyet nem hozzátartozójuktól visszterhes vagyonátruházás keretében szereztek.

(7) Az Önkormányzat tulajdonát képező fecskeházi bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

7. Fiatalok „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás jogcímen történő bérbeadására vonatkozó szabályok

16. § (1) Az Önkormányzat az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” pályázat keretében létesült önkormányzati bérlakásra az arra jogosultaknak bérlakást és egyben lakhatási támogatást nyújt oly módon, az alábbi feltételek mellett a jogosultak rendelkezésére bocsátja:

a) A jogosult részére a lakás határozott időre, egy alkalommal, maximum 24 hónapra biztosítható. A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

b) A jogosult a lakhatásért bérleti díjat nem fizet, azonban az általa használt lakóingatlan rezsiköltségének, közös költségének, valamint kaució megfizetésére köteles,

c) A jogosultnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 15 naptári napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.

d) A lakhatási támogatásban részesített személy köteles a pályázatban vállalt közösségi célú önkéntes tevékenységet elvégezni a településen. A vállalt önkéntes tevékenységnek elsősorban a bólyi fiatalok közösségépítéséhez kell kapcsolódnia.

(2) A bérlakásra és támogatásra az nyújthat be pályázatot, akinél az alábbi feltételek fennállnak, aki:

a) Bóly városában lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Bóly településen él, illetve Bóly településre kíván költözni,

b) a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves és a 33. életévét még nem töltötte be,

c) aki vállalja, hogy a pályázat keretében megvalósuló programokon önkéntes tevékenységeken aktívan részt vesz.

(3) A bérlakás és támogatás elbírálásakor előnyben részesíthető, aki

a) Bóly városában lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Bóly településen él,

b) Bóly településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatónál munkaviszonnyal vagy munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik,

c) házastársi kapcsolatban él és gyermek(ek) neveléséről gondoskodnak,

d) aki hiányszakmaként meghatározott végzettséggel rendelkezik és olyan munkakörben dolgozik Bóly városban.

(4) Nem nyújthat be pályázatot az a személy, akinek saját maga vonatkozásában vagy a vele együtt költöző személy vonatkozásában ½ tulajdoni hányadot meghaladó lakás céljára szolgáló ingatlan van a tulajdonában, kivéve ha az haszonélvezeti joggal terhelt.

(5) Nem nyújthat be pályázatot az a személy, akinek saját maga vagy a vele együtt költöző személy a 6. alcím Fecskeházi bérlakás jogcímen legalább 3 éves időtartamra bérlőként vagy bérlőtársként már bérleményt kapott.

(6) Amennyiben a pályázó támogatás megítélése szempontjából figyelembe vett 4. § szerinti körülményekben változás áll be úgy azt köteles 10 naptári napon belül bejelenteni. Amennyiben a pályázó a körülmények megváltozása miatt már nem felel meg a 4. § szerinti feltételeknek, illetve különösen a figyelembe vett (3) bekezdés szerinti előnyt jelentő körülményre, vagy az önkéntes tevékenységet nem a vállalás szerint teljesíti, úgy a támogatás megszüntethető 30 napos határidővel.

(7) Az Önkormányzat tulajdonát képező Fiatalok „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

17. § (1) A lakás bérbeadásával egyidejűleg a kiválasztott bérlő az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” című EFOP-1.2.11-16-2017-00025 azonosító számú pályázat keretében biztosított lakhatási támogatást is megszerzi. Az Önkormányzat célja, hogy a város lakosságfenntartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek városban történő letelepedését támogassa.

(2) Nem nyújtható támogatás, nem jelölhető ki bérlőnek a projektet megvalósító Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testülete tagjainak, valamint a felsorolt személyek közeli hozzátartozóinak.

(3) Nem nyújtható támogatás az részére, aki már korábban a lakhatási támogatás kedvezményezettjeként „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás valamelyikében korábban támogatással tartózkodott.

8. Munkásszállás bérlakás jogcímen történő bérbeadására vonatkozó szabályok

18. § (1) A 3. § (1) bekezdés e) pontja szerinti Munkásszállás önkormányzati bérlakásra azon társas és egyéni gazdálkodó szervezetek jogosultak pályázni, amelyek vállalják, hogy

a) olyan személlyel létesít határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű munkaviszonyt, akinek nincs a támogatás folyósításának időpontjában saját tulajdonú lakása vagy lakásra vonatkozó haszonélvezeti joga a munkavégzés helyén vagy olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el az 50 km-t, és

aa) akit álláskeresőként tartanak nyilván, vagy

ab) akinek állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 50 km-re található egymástól, vagy a köztük lévő útvonalon tömegközlekedési eszköz nem jár, és

b) az a) pontban meghatározott feltételekkel rendelkező jövőbeni munkavállalót, valamint a már alkalmazásában álló és az a) pontban meghatározott feltételeknek - az aa) alpontban foglalt esetet kivéve - megfelelő munkavállalót a támogatással létrehozott munkásszálláson szállásolja el.

(2) Előnyben részesítendőek a bólyi székhelyű vagy telephelyű vállalkozások illetve azok, amelyek hosszabb ideje fizetnek helyi iparűzési adót Bóly településen, illetve a korábbi bérlőt.

(3) Az önkormányzat a gazdálkodó szervezetekkel köt bérleti szerződést, akik vállalják, hogy az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott alkalmazásukban álló munkavállalót helyeznek el a lakásban.

(4) A pályázati felhívás tartalma alapján a bérleti szerződést határozott időre, de legfeljebb 2 évre lehet megkötni. A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(5) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 60 nappal a lakás bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti az önkormányzattól. Az Önkormányzat a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról - egy alkalommal az eredeti időtartamnak megfelelő időtartamra – dönt, amennyiben a bérlővel a szemben a 9. § (5) bekezdésben foglaltak nem állnak fenn.

(6) Az Önkormányzat tulajdonát képező Munkásszállás bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

9. Nyugdíjasházi bérlakás jogcímen történő bérbeadására vonatkozó szabályok

19. § (1) A 3. § (1) bekezdés f) pontja szerinti nyugdíjasházi önkormányzati bérlakásra bérlője az lehet, aki

a) öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől függetlenül nyugdíjasnak minősül,

b) önmaga ellátására képes és a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet 3. melléklet 0., I. vagy II. értékelési fokozatába esik.

c) vállalja

ca) az Önkormányzattal fennálló lakásbérleti szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését, és a lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, tartozásoktól mentesen kiüríti, vagy

cb) a (3) bekezdés szerinti bekerülési térítési díj megfizetését, és az Önkormányzattól bérelt lakással nem rendelkezik.

(2) Nyugdíjasházi bérlakás egy vagy két személy részére adható bérbe.

(3) A lakás bérletére vonatkozó igényt a házastársaknak, az élettársaknak együttes kérelemben kell benyújtaniuk.

(4) A bérleti díjon felül fizetendő egyszeri belépési díj összege lakásonként bruttó 130.000 Ft/m2, mely klímaberendezéssel rendelkező lakás esetén további 400.000 Forint összeggel növekszik

(5) Az Önkormányzat tulajdonát képező Nyugdíjasház bérlakás bérbeadása iránti kérelmet a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

20. § (1) A bérleti szerződést határozatlan időtartamú, de a (2) vagy (3) bekezdés szerinti feltétel bekövetkeztéig tart, annak bekövetkeztekor megszűnik.

(2) A bérleti szerződés megszűnik, ha a bérlő valamint a 22. § (1) bekezdés szerint befogadott házastárs és a 22. § (2) bekezdés szerint befogadott személy egészségi állapota vagy más körülmény miatt szociális otthoni elhelyezésben részesült három hónapot meghaladó időtartamra.

(3) A bérleti szerződés megszűnik, ha a bérlő valamint a 22. § (1) bekezdés szerint befogadott házastárs és a 22. § (2) bekezdés szerint befogadott személy egészségi állapota miatt önellátásra vagy egymás ellátására nem képesek.

(4) A 22. § (2) bekezdés alapján befogadott személlyel bérlőtársi szerződés köthető a bérlő és a befogadott személy közösen benyújtott kérelmére, ha a befogadott személy a 19. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(5) A bérlő köteles a bérbeadó kérésére a (3) bekezdés szerinti körülményt a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet 3. melléklet szerinti értékeléssel igazolni. Önellátásra, egymás ellátására nem képes a személy aki a III. Teljes ellátásra szoruló kategóriába tartozónak értékelt.

21. § (1) Ha a bérleti szerződést a bérlő felmondja, a bérleti szerződés szerint a bérleti díjon felül fizetendő egyszeri belépési díjból pénzbeli térítésre tarthat igényt.

(2) A pénzbeli térítés összege azonos egyszeri belépési díj 90 %-val, ha a bérlő általi felmondás a bérleti szerződés kezdő időpontját követő 3 hónapon belül kerül sor és a tényleges kiköltözésre is ezen határidőn belül sor kerül.

(3) A pénzbeli térítés összege azonos az egyszeri belépési díj 50 %-val, ha a bérlő általi felmondás a bérleti szerződés kezdő időpontját követő 1 éven belül kerül sor és a tényleges kiköltözésre is ezen határidőn belül sor kerül.

(4) A pénzbeli térítés kifizetésének feltétele, hogy a bérlő és az esetlegesen a 22. § (1) és (2) bekezdés szerint befogadott személy a lakást üresen, tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bocsássa a bérbeadó birtokába.

22. § (1) A bérlő köteles írásban bejelenteni az Önkormányzatnak házastársa Ltv. 88/A. §-a szerinti befogadását.

(2) A nyugdíjasházi lakásba a bérlő az Önkormányzat hozzájárulásával állandó jelleggel befogadhatja:

a) élettársát,

b) öregségi nyugdíjkorhatárt elért vagy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől függetlenül nyugdíjasnak minősülő közeli hozzátartozóját,

(3) A (4) bekezdésben foglalt kivétellel a (2) bekezdés szerint befogadott személy a bérleti jogviszony megszűnésének napjáig köteles elhagyni a nyugdíjasházi lakást.

(4) A (2) bekezdés szerint befogadott személy a nyugdíjasházi lakást hatvan napon belül köteles elhagyni, ha a bérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg.

(5) A bérlő halála esetén az (1) bekezdés szerint befogadott házastárs a bérleti jogviszonyt folytathatja, ha a 19. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(6) A bérleti jogviszony folytatására irányuló igényt a bérlő halálát követő harminc napon belül az Önkormányzatnak írásban kell bejelenteni.

(7) A (6) bekezdés szerinti bejelentéshez csatolni kell a jogosultságot igazoló okiratokat

(8) Az Önkormányzat a bérleti jogviszony folytatására irányuló igény bejelentését követő harminc napon belül megvizsgálja, hogy fennállnak-e a bérleti jogviszony folytatásának feltételei.

(9) Az Önkormányzat az (1) és (2) bekezdés szerint befogadott személyt megfelelő határidő tűzésével a nyugdíjasházi lakás elhagyására kötelezi, ha a bérleti jogviszony folytatásának feltételei nem állnak fenn.

(10) A bérlő a bérleti díjon felül a Nyugdíjasház működtetési költségeihez való hozzájárulásként havonta bruttó 800 Ft/ m² összegű különszolgáltatási díjat fizet.

(11) A bérleti jogviszony megszűnését követően az (1) és (2) bekezdés szerint befogadott személy a nyugdíjasházi lakás elhagyásáig vagy a bérleti jogviszony folytatása esetén az új bérleti szerződés hatályba lépésig havonta használati díjat köteles fizetni.

(12) A használati díj összege megegyezik a megszűnt bérleti jogviszony alapján esedékes utolsó teljes havi bérleti díjjal.

10. Pályázati eljárásrendre vonatkozó szabályok

23. § (1) A 10. alcím szerinti eljárási szabályok ezen rendelet 3. § (1) bekezdés b-f) pontja szerinti önkormányzati bérlakások bérlőinek kiválasztására vonatkoznak.

(2) A bérbeadó a győztes pályázót az érvényesen pályázók közül a pályázati kiírás alapján választja ki.

(3) A bérbeadó a pályázati kiírásban a lakbér összegeként az e rendeletben meghatározott – az adott jogcímen történő bérbeadásra vonatkozó – mindenkori hatályos lakbér összegét jelöli meg.

(4) A pályázati hirdetmény rövidített változatát, a pályázati kiírást az Önkormányzat honlapján, vagy a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.

(5) A pályázati kiírás megjelenésének közhiteles időpontja a Bóly Közös Önkormányzati hirdetőtábláján vagy a honlapon való közzététel napja.

(6) A pályáztatás a hasznosítani kívánt bérlőjének kiválasztásra kerül a rendeletben előírt feltételek és előnyt biztosító körülmények figyelembevételével.

(7) A pályázati hirdetménynek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a hasznosítani kívánt lakás címét és műszaki paramétereit,

b) a pályázati ajánlat benyújtására jogosultak körének meghatározását,

c) a bérleti díj összegének meghatározását,

d) tájékoztatást arról, hogy a pályázónak legalább 60 napos ajánlati kötöttséget kell vállalni,

e) tájékoztatást a pályázat költségeinek viseléséről,

f) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét,

g) tájékoztatást a kiíró azon jogának fenntartásáról, hogy a nyertes ajánlattevő visszalépése esetén jogosult a pályázat következő helyezettjével szerződést kötni,

h) tájékoztatást a kiíró azon jogának a fenntartásáról, hogy a pályázatot – a (8) bekezdésben foglalt esetekben - eredménytelennek nyilváníthatja, és

i) a pályázati ajánlat érvénytelenségének feltételeit.

(8) Eredménytelen a pályázati eljárás, ha

a) nem érkezett pályázati ajánlat,

b) kizárólag érvénytelen pályázatok érkeztek.

24. § (1) Az ajánlattevő a pályázat benyújtásával egyidejűleg pályázati biztosítékot köteles fizetni, amelynek összege a hasznosítani kívánt lakás két havi lakbére.

(2) Amennyiben az ajánlattevő az ajánlati kötöttségének ideje alatt ajánlatát visszavonja, a biztosítékot elveszti, az a kiírót illeti meg.

(3) A pályázati biztosítékot a pályázati felhívás visszavonása vagy az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint elbírálása után vissza kell fizetni.

(4) Érvényes és nyertes pályázó által megfizetett biztosíték a továbbiakban kaucióként szolgál, a kaució a bérleti jogviszony megszűnését követő 60 napon belül jár vissza.

(5) A kiíró köteles biztosítani a pályáztatott lakás megtekinthetőségét.

25. § (1) A pályázati hirdetményben az ajánlatok benyújtására meghatározott idő a hirdetés megjelenésétől számított 30 napnál hosszabb nem lehet.

(2) Érvénytelen a pályázati ajánlat, ha

a) olyan személy, szervezet nyújtotta be, aki nem volt jogosult az ajánlat benyújtására,

b) a kiírásban meghatározott időn túl nyújtották be,

c) a pályázati biztosítékot a pályázó nem fizette be,

26. § Nem lehet pályázat útján bérbe adni azokat a megüresedő lakásokat, amelyekre

a) más szervnek bérlő-kijelölési joga áll fenn,

b) másik lakás juttatására vállalt kötelezettség érdekében szükség van,

c) közérdekű feladat ellátása miatt szükség van.

11. Önkormányzati lakások bérbeadása bérlőkijelölési jog alapján és bérleti jogviszony folytatása címén

27. § (1) Ha a lakást a megüresedést követően bérbe lehet adni, a polgármester a bérlő kijelölésére a jogosultat felhívja, hogy 30 napon belül közölje a kijelölt bérlő személyét és határozza meg a bérbeadásnak azokat a feltételeit, amelyre jogszabály, vagy Bóly Város Önkormányzatával kötött megállapodás feljogosítja. A kijelölt bérlővel a bérleti szerződést a polgármester köti meg.

(2) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén az a személy, akit az Ltv. 23. §-a alapján a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

(3) Ha az elhunyt bérlő örökösének személye a halálesetet követő 120 napon belül nem kerül megállapításra, vagy az örökös nem adja át a lakást kiürítve, az önkormányzat a hagyatékátadó végzésben megjelölt örökös költségére a korábbi bérleti díjnak megfelelő összegű lakáshasználati díjat számol fel.

12. Önkormányzati lakások bérbeadása lakáscsere jogcímén, elhelyezési kötelezettség jogcímén és krízishelyzet alapján

28. § (1) Önkormányzati lakás bérleti joga az Ltv. 29. §-ban meghatározott szabályok szerint cserélhető el másik önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogára vagy magántulajdonú lakás bejegyzett tulajdonjogára.

(2) A hozzájárulást a bérbeadó megtagadhatja, ha a lakásba beköltöző személyek nem felelnek meg az e rendeletben meghatározott feltételeknek.

(3) Bérbeadó nem köteles cserelakást felajánlani, amennyiben bérlőnek Bólyban beköltözhető lakása van.

29. § (1) Törvényben előírt jogcím, vagy az önkormányzati rendelet alapján vállalt elhelyezési és bérbeadási kötelezettség alapján bérbe lehet adni a lakást:

a) bérlő saját tulajdonú megsemmisült lakása miatt, vagy hatóság által életveszély miatt elrendelt kiürítés miatt,

b) szociális intézményből kiköltöző személy részére, bírósági vagy hatósági határozatban megállapított elhelyezési kötelezettség teljesítésére.

(2) Határozatlan időre szóló bérleti szerződés önkormányzat általi rendes felmondása esetén bérbeadó köteles a bérlő részére beköltözhető és megfelelő, Bólyban található cserelakást felajánlani bérleti jogviszony létesítésére.

30. § (1) A polgármester azonnali intézkedést igénylő rendkívüli élethelyzet bekövetkezése esetén, kivételesen, az eset összes körülményeinek figyelembevételével, egyedi mérlegelés alapján – pályázaton kívül - dönthet önkormányzati lakás – maximum 1 évre történő - bérbeadásáról átmeneti elhelyezés céljából. Ezen esetben a lakást a rendeletben meghatározott bérleti díj alkalmazásával lehet bérbe adni.

(2) A Képviselő-testület krízislakásnak az 1. mellékletben megjelölt lakásokat jelöli ki.

(3) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott intézkedéséről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

(4) A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(5) A krízishelyzet alapján megkötött szerződés lejárta előtt minimum 30 nappal bérlő kérelmezheti a szerződés legfeljebb 6 hónap időtartamra történő meghosszabbítását, az erre irányuló kérelmet a polgármesternek kell benyújtani.

13. A helyiségbérlet általános szabályai

31. § (1) Az önkormányzat tulajdonát képező, bérbeadható helyiségek felsorolását a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzati tulajdonú helyiségek pályázati eljárás alapján adhatók bérbe.

(3) Önkormányzati helyiség pályázati felhívásáról, bérbeadásáról és bérlő kiválasztásáról, bérlet időtartamának meghosszabbításáról:

a) a Polgármester dönt, amennyiben a bérleti díj mértéke az évi nettó 2.000.000 forintot és a hasznosítás időtartama az 5 évet nem haladja meg,

b) az a) pontban meghatározottakon kívül a Képviselő-testület dönt.

(4) A pályázati eljárás során több jelentkező esetén a pályázatot az az ajánlattevő nyeri el, aki

a) A pályázati eljárás során a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetésére tett ajánlatot.

b) Azonos ajánlat esetén előnyt élvez az, aki a helyiséget előzőleg bérelte.

(5) Amennyiben a pályázat nyertese a szerződést nem köti meg, akkor az utána legmagasabb ajánlatot tevő pályázót kell nyertesnek tekinteni.

(6) Eredménytelen a pályázat, ha nincs érvényes ajánlat vagy a pályázaton nyertes személy a helyiségbérleti szerződést a pályázati tárgyalást követő 8 napon belül nem kötötte meg.

(7) Ha a pályázat eredménytelen, akkor a pályázati kiírást követő 1 éven belül a helyiséget pályázati eljárás nélkül lehet bérbe adni.

(8) Az eredménytelen pályázati eljárást követően a helyiség annak adható bérbe, aki a legmagasabb összegű bérbevételi ajánlatot tette, és vállalja a pályázati kiírásban szereplő kötelezettségek teljesítését.

(9) A pályázat kiírója fenntartja magának azt a jogot, hogy a kiírt pályázatot visszavonhatja vagy a pályázati eljárást érvénytelennek minősítheti.

32. § (1) Helyiség határozatlan időtartamra, határozott időtartamra adható bérbe.

(2) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 180 nappal a helyiség bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti az önkormányzattól. Az Önkormányzat a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról - egy alkalommal az eredeti időtartamnak megfelelő időtartamra de semmiképpen sem több mint maximum 10 évre – dönt, amennyiben a bérlővel a szemben az (5) bekezdésben foglaltak nem állnak fenn. Az önkormányzat a kérelem alapján dönthet annak elutasításáról, részleges, vagy teljes elfogadásáról.

(3) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor - eltérő megállapodás hiányában - az eredeti állapotban és felszereltséggel köteles visszaadni.

(4) A bérlet tartama alatt a bérbeadó gondoskodik a bérlő tűrési kötelezettsége mellett:

a) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotban tartásáról és a közös használatra szolgáló helyiségek állagának megőrzéséről, berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről,

b) életveszélyt okozó, az ingatlan állagát veszélyeztető, a helyiség rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák kijavításáról.

(5) A bérlet tartama alatt a bérlő köteles gondoskodni:

a) a helyiség burkolatainak pótlásáról vagy cseréjéről,

b) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, védő- (elő)tető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról,

c) a helyiségben folytatott tevékenységi körében felmerülő pótlásról, illetve cseréről,

d) az épület olyan berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ vagy tart üzemben, továbbá

e) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztántartásáról, megvilágításáról, a háztartási és nem háztartási hulladék elszállításáról, amely a bérlő tevékenységével függ össze.

(6) Nem lehet bérbe adni a helyiséget annak a természetes, vagy jogi személynek, akinek:

a) adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása van,

b) az önkormányzattal, költségvetési szervével szemben tartozása áll fenn,

c) helyiség bérleti jogviszonya – az ajánlat vagy pályázat benyújtását megelőző 5 évben - a bérbeadó rendkívüli felmondása következtében szűnt meg.

(7) Bérbeadó a helyiség bérleti jogának átruházásához nem járul hozzá.

33. § (1) A helyiséget a bérlő a bérleti szerződésben megjelölt célra használhatja.

(2) Amennyiben a bérlő a helyiséget nem a rendeltetésének megfelelően vagy a bérleti szerződésben megjelölt célra kívánja használni, úgy ehhez az új használati cél megjelölésével hozzájárulást kell kérni. A hozzájárulást a polgármester adja meg. A polgármester a hozzájárulás megadását megtagadhatja.

(3) A bérlő a helyiségben átalakítási, vagy korszerűsítési munkákat csak a bérbeadó előzetes írásbeli engedélyévvel végezhet.

(4) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrzi.

(5) A bérlő – a bérleti jogviszony bármely okból történő megszüntetése esetén – csereingatlanra, vagy egyéb kártalanításra nem jogosult.

(6) A helyiség bérleti szerződés megszűnésére az Ltv. rendelkezései e rendeletben meghatározott eltérésekkel irányadók.

14. Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások értékesítésének szabályai

34. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások elidegenítéséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az értékesítésre történő kijelölésről a bérlő kérelmére vagy az önkormányzat, mint bérbeadó kezdeményezésére dönt. Önkormányzati bérlakás harmadik személy részére csak pályázat útján értékesíthető. A pályázati eljárás során a lakás tulajdonjogát az a pályázó szerzi meg, aki a pályázati tárgyaláson a mindenkori forgalmi érték 100%-át elérő, vagy azt meghaladó legmagasabb összegű vételár megfizetésére tesz ajánlatot.

(3) Önkormányzati bérlakás megvásárlására az önkormányzati bérlakásban élő személy elővásárlási joggal rendelkezik.

35. § (1) A lakások az elővásárlási joggal rendelkezők részére a vételárnak egyösszegben történő megfizetése, vagy részletfizetés ellenében idegeníthetők el. Részletfizetés esetén vevő az adásvételi szerződés megkötésekor a vételár 50 %-át köteles egyösszegben megfizetni.

(2) Az elővásárlási joggal rendelkező személy – kérelmére - a lakás vételárát a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 1 éves időtartam alatt fizetheti meg az önkormányzatnak.

(3) Amennyiben a 28. § (3) bekezdésében meghatározott személy vásárolja meg az önkormányzati bérlakást, a vételár mértéke a forgalmi érték 100%-a.

(4) Az értékesíteni kívánt bérlakás bérlője részére az elidegenítésről ajánlatot kell küldeni. Az ajánlatnak tartalmaznia kell a lakás vételárát. A bérlő az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül nyilatkozhat arról, hogy elővásárlási jogával élni kíván. Amennyiben elővásárlási jogával nem kíván élni, úgy a bérlakás az Ltv. 50. §-ában foglalt megkötésekkel – harmadik személy részére is – értékesíthető.

(5) A bérlő az általa lakott lakást csak akkor vásárolhatja meg (elővásárlási jogával csak akkor élhet), ha a szerződéskötés időpontjában a bérbeadó felé bérleti-, szolgáltatási díj tartozása nincs, a korábbi, esetleges tartozása folytán felmerült végrehajtási költségeket és kamatokat is megfizette.

36. § (1) Amennyiben a vevő a lakást részletfizetési kedvezménnyel vásárolja meg, Bóly Város Önkormányzata az ingatlant tulajdonjog fenntartásával értékesíti. Az ingatlan-nyilvántartásba fel kell jegyeztetni a tulajdonjog fenntartásának tényét.

(2) Az önkormányzat a lakások elidegenítéséből származó bevételt az Ltv. 62. §-ban meghatározott célokra használhatja fel.

15. Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek értékesítésének szabályai

37. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítéséről a bérlő kérelmére vagy az önkormányzat, mint bérbeadó kezdeményezésére alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség csak pályázat útján értékesíthető. A nem lakás céljára szolgáló helyiség tulajdonjogát az a pályázó szerzi meg, aki a pályázati ajánlatában a mindenkori forgalmi érték 100%-át elérő, vagy azt meghaladó, legmagasabb összeg megfizetésére tesz ajánlatot.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően amennyiben az önkormányzat a pályázati felhívásban a jelenlegi bérlőnek elővásárlási jogot biztosított, úgy a (2) bekezdés szerinti legjobb ajánlat alapján 30 napos határidővel van lehetősége ezen jogával élni.

38. § (1) Elővásárlási jog gyakorlása esetén az eladó ajánlati kötöttségének ideje, az ajánlatnak a jogosult általi kézhezvételtől számított 60 nap.

(2) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a helyiség ingatlan-nyilvántartási adatait,

b) a helyiség műszaki állapotára vonatkozó adatokat, tájékoztatást,

c) a vételár összegét, és

d) megfizetésének feltételeit.

(3) Önkormányzati tulajdonú helyiség vételárát egy összegben kell megfizetni.

16. Záró rendelkezések

39. § Hatályát veszti a lakások bérének megállapításáról szóló 14/2003. (XII. 27.) önkormányzati rendelet

a) 3. §-a,

b) 4. §-a.

40. § Hatályát veszti a lakások bérének megállapításáról szóló 14/2003. (XII. 27.) önkormányzati rendelet.

41. § Hatályát veszti az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” című pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról szóló 7/2019. (VIII.10.) önkormányzati rendelet.

42. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. december 12-én lép hatályba.

(2) A 40. § és az 1. melléklet 2024. január 1-jén lép hatályba.

(3) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően létrejövő bérleti jogviszonyokra és azokkal összefüggő eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet a 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati tulajdonú bérlakások

1. Általános bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Ady Endre utca 28.

fsz. 2. ajtó

63/A/2

komfort nélküli

23

180 Ft/m2

Hősök tere 8/A

1. emelet 1. ajtó

Bóly 733

összkomfortos

62,33

1.000 Ft/m2

Szabadság utca 3.

4. ajtó

Bóly 959

komfortos

54,6

600 Ft/m2

Szabadság utca 3.

5. ajtó

Bóly 959

komfortos

39

600 Ft/m2

Szabadság utca 3.

3. ajtó

Bóly 959

komfortos

29,35

600 Ft/m2

Szabadság utca 3.

1. ajtó

Bóly 959

komfortos

31,65

600 Ft/m2

Szabadság utca 3.

2. ajtó

Bóly 959

komfortos

42,24

600 Ft/m2

Széchenyi István tér 8.

1. ajtó

Bóly 724/5

összkomfortos

54,22

1.000 Ft/m2

Széchenyi István tér 8.

3. ajtó

Bóly 724/5

összkomfortos

53,82

1.000 Ft/m2

Széchenyi István tér 8.

5. ajtó

Bóly 724/5

összkomfortos

62,59

1.000 Ft/m2

Széchenyi István tér 8.

4. ajtó

Bóly 724/5

összkomfortos

49,64

1.000 Ft/m2

2. Szolgálati bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hősök tere 8/A

Tetőtér 1. ajtó

Bóly 733

összkomfortos

48,4

1.000 Ft/m2

Széchenyi István tér 8.

2. ajtó

Bóly 724/5

összkomfortos

55,39

1.000 Ft/m2

3. Fecskeházi bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 1. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

56,63

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 2. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

59,51

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 3. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

55,19

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 5. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

33,85

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 6. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

40,91

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 1. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

40,1

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 2. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

58,4

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 3. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

68,7

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 4. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

31,42

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 4. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

38,69

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

B lépcsőház 1. emelet 5. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

42,59

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 1. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

56,63

1.200 Ft/m2

Hősök tere 8/B

A lépcsőház 1. emelet 2. ajtó

Bóly 732/1

összkomfortos

59,51

1.200 Ft/m2

4. Fiatalok „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hunyadi Mátyás utca 3/A.

1. ajtó

Bóly 853/1/A/1

összkomfortos

52,93

1.200 Ft/m2

Hunyadi Mátyás utca 3/A.

2. ajtó

Bóly 853/1/A/2

összkomfortos

57,56

1.200 Ft/m2

Hunyadi Mátyás utca 3/A.

3. ajtó

Bóly 853/1/A/3

összkomfortos

73,9

1.200 Ft/m2

Hunyadi Mátyás utca 3/A.

4. ajtó

Bóly 853/1/A/4

összkomfortos

70,12

1.200 Ft/m2

Rákóczi Ferenc utca 32.

1. ajtó

Bóly 578/1/A/1

összkomfortos

57,33

1.200 Ft/m2

Rákóczi Ferenc utca 32.

2. ajtó

Bóly 578/1/A/2

összkomfortos

58,08

1.200 Ft/m2

Rákóczi Ferenc utca 32.

3. ajtó

Bóly 578/1/A/3

összkomfortos

39,36

1.200 Ft/m2

Rákóczi Ferenc utca 32.

4. ajtó

Bóly 578/1/A/4

összkomfortos

47,38

1.200 Ft/m2

5. Munkásszállás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház 1. emelet 3. ajtó

851/2

összkomfortos

48

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház 1. emelet 4. ajtó

851/2

összkomfortos

48

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház 2. emelet 5. ajtó

851/2

összkomfortos

32

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház 2. emelet 6. ajtó

851/2

összkomfortos

32

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház fsz. 1. ajtó

851/2

összkomfortos

47

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület A lépcsőház fsz. 2. ajtó

851/2

összkomfortos

27

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház 1. emelet 3. ajtó

851/2

összkomfortos

48

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház 1. emelet 4. ajtó

851/2

összkomfortos

48

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház 2. emelet 5. ajtó

851/2

összkomfortos

30

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház 2. emelet 6. ajtó

851/2

összkomfortos

32

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház fsz. 1. ajtó

851/2

összkomfortos

27

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

A épület B lépcsőház fsz. 2. ajtó

851/2

összkomfortos

48

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

B épület fsz. 1. ajtó

851/2

összkomfortos

35

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

B épület fsz. 2. ajtó

851/2

összkomfortos

21,5

89.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

C épület 1. emelet 3. ajtó

851/2

összkomfortos

49

131.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

C épület 1. emelet 4. ajtó

851/2

összkomfortos

49

131.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

C épület fsz. 1. ajtó

851/2

összkomfortos

50

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

C épület fsz. 2. ajtó

851/2

összkomfortos

50

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

D épület 1. emelet 3. ajtó

851/2

összkomfortos

50

131.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

D épület 1. emelet 4. ajtó

851/2

összkomfortos

50

131.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

D épület fsz. 1. ajtó

851/2

összkomfortos

50

146.000,-Ft

Hunyadi Mátyás utca 5.

D épület fsz. 2. ajtó

851/2

összkomfortos

50

146.000,-Ft

6. Nyugdíjasházi bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hősök tere 4.

A épület 1. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,13

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 2. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

32,47

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 3. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

27,78

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 4. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

30,15

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 5. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

42,69

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 6. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

38,58

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 7. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

27,24

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 8. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

24,46

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

A épület 9. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

38,56

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület 1. emelet 10. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

34,05

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület 1. emelet 11. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

45,47

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület 1. emelet 12. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

35,32

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület 1. emelet 8. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

38,29

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület 1. emelet 9. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

35,37

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 1. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,97

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 2. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,97

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 3. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,97

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 4. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,97

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 5. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,98

1.450 Ft/m2

Hősök tere 4.

B épület fsz. 6. ajtó

Bóly 964

összkomfortos

22,92

1.450 Ft/m2

7. Bérlőkijelölési jog jogcímén:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Hősök tere 8/A

1. emelet 3. ajtó

Bóly 733

összkomfortos

61,52

1.000 Ft/m2

Hősök tere 8/A

Tetőtér 2. ajtó

Bóly 733

összkomfortos

57,9

1.000 Ft/m2

8. krízishelyzet alapú bérlakás jogcímen:

bérlemény címe

bérlemény ajtó szám

bérlemény hrsz

komfort fokozat

alapterület (m2)

bruttó bérleti díj

Szabadság utca 7.

1. ajtó

Bóly 957

komfortos

58,11

600 Ft/m2

Szabadság utca 7.

2. ajtó

Bóly 957

komfortos

74,32

600 Ft/m2

Széchenyi István tér 7.

Bóly 723

komfortos

132,57

600 Ft/m2

7. melléklet a 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati tulajdonú bérbe adható helyiségek

sorszám

cím

jellege

hrsz

alapterület (m2)

1

7753 Szajk 043/5. hrsz

major, üzemépület

Szajk 043/5

539,93

2

7754 Bóly Borjádi utca 17.

lakóház, udvar, gazdasági épület

Bóly 1158

853,00

3

7754 Bóly Erzsébet tér 1

étterem

Bóly 743

241,10

4

7754 Bóly Hősök tere 8/A

iroda

Bóly 733

18,00

5

7754 Bóly Hősök tere 8/A fsz. 1. ajtó

üzlethelyiség

Bóly 733

25,53

6

7754 Bóly Hősök tere 8/A fsz. 2. ajtó

üzlethelyiség

Bóly 733

12,37

7

7754 Bóly Hősök tere 8/A fsz. 3. ajtó

üzlethelyiség

Bóly 733

17,00

8

7754 Bóly Hősök tere 8/A fsz. 4. ajtó

iroda

Bóly 733

44,00

9

7754 Bóly Hősök tere 8/B fsz. 3. ajtó

üzlethelyiség

Bóly 732/1

29,00

10

7754 Bóly Hősök tere 8/C fsz. 1. ajtó

bank, iroda

Bóly 731/A/1

318,00

11

7754 Bóly Hunyadi Mátyás utca 3.

tankonyha, étterem

Bóly 853/2

80,09

12

7754 Bóly Hunyadi Mátyás utca 3.

sportpálya

Bóly 853/2

1 132,00

13

7754 Bóly Hunyadi Mátyás utca 5. D épület 1. emelet

iroda

Bóly 851/2

190,70

14

7754 Bóly Ipari Park I. utca 1.

üzemcsarnok

Bóly 382/12

673,00

15

7754 Bóly Ipari Park III. utca 11.

üzemcsarnok

Bóly 1203

630,40

16

7754 Bóly ipari Park III. utca 11.

üzemcsarnok

Bóly 1203

613,00

17

7754 Bóly Ipari Park III. utca 11.

üzemcsarnok

Bóly 1203

630,40

18

7754 Bóly Ipari Park III. utca 13.

üzemcsarnok

Bóly 1207.

1 215,26

19

7754 Bóly Ipari Park III. utca 14.

üzemcsarnok

Bóly 1211

3 253,00

20

7754 Bóly Ipari Park III. utca 2.

üzemcsarnok

Bóly1194/1

7 188,32

21

7754 Bóly Ipari Park III. utca 5.

üzemcsarnok

Bóly1199

5 000,00

22

7754 Bóly Nyárádi utca 2.

üzlethelyiség

Bóly 428

400,00

23

7754 Bóly Nyárádi utca 2.

üzlethelyiség

Bóly 428

16,57

24

7754 Bóly Nyárádi utca 2.

üzlethelyiség

Bóly 428

79,00

25

7754 Bóly Nyárádi utca 2. I. emelet

iroda

Bóly 428

42,55

26

7754 Bóly Nyárádi utca 2. II. emelet

tankonyha

Bóly 428

89,78

27

7754 Bóly Rákóczi Ferenc utca 12.

élelmiszerbolt

Bóly 595/1

233,06

28

7754 Bóly Rákóczi u.7/a

irodaépület-parkoló

Bóly 10/2

552,00

29

7754 Bóly Szabadság utca 1.

kiskastély

Bóly 962

427,23

30

7754 Bóly Szabadság utca 3.

konditerem

Bóly 959

152,20

31

7754 Bóly Szabadság utca 5.

üzlethelyiség

Bóly 958/1

114,23

32

7754 Bóly Széchenyi tér 1.

üzlethelyiség

Bóly 751

169,00

33

7754 Bóly Széchenyi tér 10.

magtár épület

Bóly 725

20,60

34

7754 Bóly Temető utca 5.

raktár

Bóly 855

180,00