Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 29

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.29.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2)-(4) és a 24. § (2)-(4) bekezdéseiben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Beremend Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületére, annak bizottságaira, az önkormányzat gazdálkodási feladatait ellátó, önálló gazdasági szervezettel rendelkező önkormányzati hivatalára, az önkormányzat irányítása alá tartozó, költségvetési szerveire.

2. A rendelet szerkezete

2. § A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szerveinek létszám előirányzatát az 1. mellékletben meghatározottak szerint állapítja meg.

3. § (1)1 A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2024. évi költségvetésének bevételi főösszegét 2.946.561 ezer forintban állapítja meg, ebből

a) a működési bevétel 2.945.806 ezer forint

b) a felhalmozási bevétel 755 ezer forint

(2)2 A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2024. évi költségvetésének kiadási főösszegét 2.946.561 ezer forintban állapítja meg, ebből

a) a működési kiadás 2.945.806 ezer forint

b) a felhalmozási kiadás 417.964 ezer forint

c) a felhalmozási hiány -417.209 ezer forint

(3)3 A helyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzat és intézményei 2024. évi költségvetésének működési többletét 105.814 ezer forintban állapítja meg.

(4) Az önkormányzat összevont költségvetési előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

3. A költségvetési bevételek

4. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek bevételi és kiadási költségvetését – előirányzat- csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerint – a 3. melléklet szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzatot megillető működési és feladatalapú támogatásokat a 4. melléklet mutatja be.

(3) Az Önkormányzat közhatalmi bevételeit az 5. melléklet szerint állapítja meg.

(4) Az Önkormányzat működési célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat felhalmozási célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 7. melléklet tartalmazza.

4. A költségvetési kiadások

5. § (1) Az Önkormányzat egyéb működési célú kiadásait a 8. melléklet tartalmazza, melyből az ITR Bizottság 5 millió Ft előirányzat erejéig – átruházott hatáskörben – rendelkezik.

(2) Az Önkormányzat felhalmozási célra átadott pénzeszközeit a 9. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat által folyósított ellátottak pénzbeli juttatásait a 10. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szervei felújítási kiadási előirányzatait a 11. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerint meghatározott felújítási keretből a Településfejlesztési Bizottság 10 millió Ft előirányzat erejéig – átruházott hatáskörben – rendelkezik.

(3) Az Önkormányzat és költségvetési szervei beruházási előirányzatait a 12. melléklet szerint állapítja meg.

5. A költségvetési kiadások és bevételek

7. § (1)4 Az Önkormányzat a tartalék összegét 528.877 ezer forintban hagyja jóvá, ebből:

a) általános tartalék 5.853 ezer forint,

b) működési tartalék 523.024 ezer forint.

(2) A tartalékok részletezését a 13. melléklet tartalmazza.

(3) A tartalék felhasználására vonatkozó szabály:

a) Az általános tartalék összege nem lehet kevesebb, mint a költségvetés főösszegének 0,2%-a.

b) A képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi gazdálkodásáról szóló I. féléves beszámolót megelőzően az általános tartalékot csak elemi károk enyhítésére, elmaradt bevételek pótlására használhatja fel.

c) Tartalékkal való rendelkezés jogát az önkormányzat képviselő-testülete saját hatáskörében tartja.

8. § (1) A képviselő-testület elrendeli, hogy az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezeteknek biztosított pénzeszközök – a 11. és 12. §-ban foglalt kötelezettségvállalások kivételével – megállapodás alapján folyósíthatók.

(2) A (1) bekezdés szerinti támogatásokról szóló megállapodásokat Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének döntése alapján a polgármester köti meg és írja alá. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a kedvezményezett a támogatást milyen célra használhatja fel. Több cél megjelölése esetén külön-külön kell rendelkezni az egyes feladatokra fordítható támogatás összegéről. A megállapodásnak tartalmaznia kell továbbá a támogatás felhasználásának elszámolási módját, az elszámolás ellenőrizhetőségének lehetőségét. A támogatás felhasználásáról a támogatott feladatjellegétől függően legkésőbb 2024. március 31-ig el kell számolni. Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő részére újabb támogatás 5 évig nem adható. A képviselő-testület pénzügyi bizottsága jogosult ellenőrizni a támogatások felhasználását és a számadási kötelezettség teljesítését.

(3) Az önkormányzat által pályázati úton vagy azon kívül nyújtott támogatások közzétételével kapcsolatban a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szabályai az irányadók.

6. A költségvetés végrehajtási szabályai

9. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetés vagy költségvetési keret alapján, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével működik és gazdálkodik.

(3) A választások költségeinek, tételeinek, elszámolására, belső ellenőrzési rendjére, kötelezettségvállalására a jegyző jogosult a mindenkori jogszabályi előírások és belső szabályzatok alapján.

(4) A Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal az önkormányzat, valamint a képviselő-testület irányítása alá tartozó valamennyi költségvetési szerv költségvetése, a tárgyévben várható bevételei és kiadási előirányzatok teljesüléséről havi bontású, éves előirányzat-felhasználási tervet készít.

10. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését az Áht. 34. § (1)-(4) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) 43. §-a alapján e rendelet módosításával megváltoztathatja.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott létszámkeretet nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szervek a létszámot érintő változásokat (feladat elmaradása, csökkentése, nyugdíjazás, átszervezés stb.) kötelesek a végrehajtást megelőzően 2 hónappal a Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelenteni.

(4) A képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek között az önálló gazdasági szervezettel rendelkező, valamint az az önkormányzat irányítása alatt működő költségvetési szerv saját hatáskörben az Ávr. 42. § szerint megemelheti.

(5) A költségvetési szerv az Ávr. 43. § (1)-(3) bekezdése alapján – az Ávr. 44. § (2) bekezdésére tekintettel – átcsoportosítást hajthat végre, azonban ez nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek a többlet bevételük terhére is csak a forrás képződés mértékének, ütemének figyelembe vételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.

(7) Az önkormányzati intézményeknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési fenntartói támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell egyensúlyozni.

(8) Az élet és vagyon biztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ennek következményei elhárítása céljából a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körébe az Áht. 40. § (5) bekezdése szerint átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyek a képviselő-testületet legközelebbi ülésén be kell számolnia.

11. § Költségvetési szerv pénzmaradványának és előirányzat maradványának felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

12. § (1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet csak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. §-a alapján köthet.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel, a számlavezető pénzintézettől.

(3) A hitelfelvétellel kapcsolatos szerződés megkötésének jogát és kezesség vállalását a képviselő-testület gyakorolja. A polgármester a képviselő-testület döntése alapján köthet hitelszerződést és vállalhat kezességet.

13. § Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, és pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja, és befektetési alapokba helyezheti el.

7. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Beremend Nagyközség Önkormányzat 2024. évi létszámkerete

Cím száma

Cím megnevezése

Teljes munkaidőben dolgozók létszáma

Részmunka-időben dolgozók létszáma

Létszám összesen (fő)

Teljes munkaidőben dolgozók létszáma

Részmunka-időben dolgozók létszáma

Létszám összesen (fő)

1.

Közös Önkormányzati Hivatal

17

17

2.

Közművelődési és Iskolai Könyvtár

3

3

4.

Temetőfenntartás

1

1

5.

Mezőőri Szolgálat

1

1

6.

Önkormányzat

36

3

39

7.

Napközi

15

1

16

8.

Napsugár Óvoda

14

14

9.

Idősek Szociális Otthona

20

20

11.

Bölcsőde

9

9

12.

Közcélú foglalkoztatás

32

32

Összesen

115

5

120

2. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez5

Beremend Nagyközség Önkormányzata 2024. évi összevont költségvetési mérlege

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

Működési bevételek (intézményi)

282 953 967

Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

Közhatalmi bevételek

551 280 000

Felhalmozási bevételek

Működési célú támogatások ÁHT-n belülről

807 737 110

tárgyi eszk., imm.javak értékesítése

- ebből: általános működési támogatás

87 474 086

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

- ebből : feladatalapú támogatás

640 562 308

Felhalmozási célú átvett bevételek ÁHT-n kívülről

755 000

- ebből egyéb támogatás

Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

- ebből egyéb működési célra átvett pénzeszköz

79 700 716

Előző évi fejlesztési pénzmaradvány

Működési célú átvett pénzeszközök ÁHT-n kívülről

Előző évi pénzmaradvány

669 515 523

Finanszírozási bevétel

634 319 145

Működési bevételek összesen

2 945 805 745

0

0

Felhalmozási bevételek összesen

755 000

0

0

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

655 337 597

Beruházások

34 874 106

Munkaadókat terhelő járulékok

82 457 318

Felújítások

379 090 147

Dologi kiadások+ közüzemiek +13,857 millió

570 650 680

Egyéb felhalmozási célú kiadások

4 000 000

Ellátottak pénzbeni juttatásai

9 960 000

- ebből : felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülről

4 000 000

Egyéb működési célú kiadások

464 204 015

- ebből : felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülről

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

Felhalmozási hitel kamata, árfolyamveszteség

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

464 204 015

Felhalmozási célú hitel visszafizetése

Pénzforgalom nélküli kiadások- tartalékok

528 876 990

Felhalmozási tartalék

Általános tartalék

5 853 229

Működési tartalékok (céltartalék)

523 023 761

Finanszírozási kiadások összesen

634 319 145

Működési kiadások összesen

2 945 805 745

0

Felhalmozási kiadások összesen

417 964 253

0

0

Működési többlet:

105 814 508

0

0

Felhalmozási hiány:

-417 209 253

0

0

3. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Beremend Nagyközség Önkormányzat és költségvetési szerveinek bevételei és kiadásai

1. Bevételek

1.1.6 Beremend Nagyközség Önkormányzat és szervei bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

90 117 845

4 110 000

86 007 845

II. B3. Közhatalmi bevételek

551 280 000

551 280 000

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

728 036 394

728 036 394

0

0

Általános működési támogatás

87 474 086

87 474 086

Feladatalapú támogatás

640 562 308

640 562 308

Támogatásértékű bevétel

0

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

79 700 716

79 700 716

V. B8112. Működési célú hitel

0

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

658 671 859

658 671 859

VII. B8. Finanszírozási bevételek

0

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

0

II. B5. Felhalmozási bevételek

0

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

755 000

755 000

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

0

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

0

VI. B8.Finanszírozási bevételek

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

2 108 561 814

2 021 798 969

86 762 845

* megjegyzés: felügyelet alá tartozó szervezeti egységei: védőnő, temető, mezőőr, műhely csoport, iskola üzemeltetés, kábel tv. Szolgáltatás, strand üzemeltetés

1.2. Napsugár Óvoda bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

307 560

307 560

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

1 163 472

1 163 472

VII. B8. Finanszírozási bevételek

119 111 044

119 111 044

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

120 582 076

120 582 076

0

1.3. Bölcsőde bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

69 330

69 330

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

699 292

699 292

VII. B8. Finanszírozási bevételek

67 603 703

67 603 703

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

68 372 325

68 372 325

1.4. Közművelődési és Iskolai Könyvtár bevéltelei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

0

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

626 529

626 529

VII. B8. Finanszírozási bevételek

28 439 638

28 439 638

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

29 066 167

29 066 167

1.5. Közös Önkormányzati Hivatal bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

133 025 372

21 397 631

111 627 741

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

0

Feladatalapú támogatás

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

7 501 963

7 501 963

VII. B8. Finanszírozási bevételek

243 136 282

98 684 151

-5 590 013

150 042 144

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

383 663 617

120 081 782

106 037 728

157 544 107

1.6. Idősek Szociális Otthona bevételei (adatok Ft-ban)

Kiemelt bevételi előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. B4. Működési bevétel (intézményi)

59 433 860

59 433 860

II. B3. Közhatalmi bevételek

III. B1. Működési célú támogatások ÁHT. Belülről

0

Általános működési támogatás

Feladatalapú támogatás

0

Támogatásértékű bevétel

IV.B6. Működési célú átvett pénzeszközök Áht-on kívülről

V. B8112. Működési célú hitel

VI. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

852 408

852 408

VII. B8. Finanszírozási bevételek

174 628 478

174 628 478

Felhalmozási költségvetés

I. B2. Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

II. B5. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszk., imm. Javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei- részesedések

III. B7. Felhalmozási célú támogatás ÁHT kívülről

IV. B8112. Felhalmozási (fejlesztési) hitel felvétele

V. B8131. Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

VI. B8.Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

234 914 746

234 914 746

2. Kiadások

2.1.7 Beremend Nagyközség Önkormányzat és szervei kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

216 227 493

211 427 493

4 800 000

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

25 373 005

24 749 005

624 000

III. K3. Dologi kiadások

216 389 445

157 787 500

58 601 945

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

14 430 590

14 430 590

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

464 204 015

464 204 015

0

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

464 204 015

464 204 015

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

0

VI. K512.Tartalékok

528 876 990

528 876 990

0

Általános tartalék

5 853 229

5 853 229

Működési tartalék (céltartalék)

523 023 761

523 023 761

VII. K9. Finanszírozási kiadások

606 574 134

606 574 134

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

34 874 106

34 874 106

II. K7.Felújítások

379 090 147

379 090 147

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

4 000 000

4 000 000

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

0

Felhalmozási tartalék/hiány

-417 209 253

-417 209 253

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

0

0

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

0

KIADÁSOK ÖSSZESEN

2 486 039 925

2 422 013 980

64 025 945

0

* megjegyzés: felügyelet alá tartozó szervezeti egységei: temető, mezőőr, műhely csoport, iskola üzemeltetés, kábel tv. Szolgáltatás, strand üzemeltetés, közfoglalkoztatás

2.2. Napsugár Óvoda kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

86 518 441

86 518 441

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

11 247 397

11 247 397

III. K3. Dologi kiadások

22 816 238

22 816 238

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

0

VII. K9. Finanszírozási kiadások

0

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

120 582 076

120 582 076

2.3. Bölcsőde kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

51 412 805

51 412 805

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

6 683 665

6 683 665

III. K3. Dologi kiadások

10 275 854

10 275 854

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

0

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

68 372 325

68 372 325

2.4. Közművelődési és Iskolai Könyvtár kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

16 491 400

16 491 400

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

2 143 882

2 143 882

III. K3. Dologi kiadások

10 430 884

10 430 884

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

29 066 167

29 066 167

2.5. Közös Önkormányzati Hivatal kiadásai (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

174 911 239

29 998 572

33 019 328

111 893 339

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

22 738 461

3 899 814

4 292 513

14 546 134

III. K3. Dologi kiadások

186 013 911

86 183 391

68 725 885

31 104 635

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

383 663 618

120 081 777

106 037 728

157 544 108

2.6. Idősek Szociális Otthona (adatok Ft-ban)

Kiemelt kiadási előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazgatási feladat

Működési költségvetés

I. K1. Személyi juttatások összesen

109 776 219

109 776 219

II. K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szocho

14 270 908

14 270 908

III. K3. Dologi kiadások

110 867 619

110 867 619

IV. K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

V.K5. Egyéb működési célú kiadások

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből : Működési célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

VI. K512.Tartalékok

Általános tartalék

Működési tartalék (céltartalék)

VII. K9. Finanszírozási kiadások

Felhalmozási költségvetés

I. K6.Beruházások

II. K7.Felújítások

III. K8.Egyéb felhalmozási kiadások

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n kívülre

- ebből: felhalmozási célú pénzeszköz átadás ÁHT-n belülre

IV. K512.Tartalékok

Felhalmozási tartalék

V. K9.Finanszírozási kiadások összesen

Hiteltörlesztés ÁHT-on kívülre

KIADÁSOK ÖSSZESEN

234 914 746

234 914 746

4. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez8

Helyi önkormányzat általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások 2024.

I. HELYI ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSA

Mennyiségi egység

Mutató

Ft

1.1.1.1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása (székhelynél)

Ft/fő

6 633 500

53 068 000

1.1.1.1. Info1 Önkormányzati hivatal működésének támogatása-elismert hivatali létszám alapján

8

54 412 294

1.1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatás összesen

33 061 792

1.1.1.2. Településüzemeltetés- zöldterület-gazdálkodás támogatása- kiegészítés előtt

ha

26 000

6 487 000

1.1.1.3.1.Településüzemeltetés-közvilágítás fenntartásának támogatása - alaptámogatás

km

6 934 500

1.1.1.3.2.Településüzemeltetés-közvilágítás fenntartásának támogatása - üzemeltetési támogatás

4 530 000

1.1.1.4. Településüzemeltetés - Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása - kiegészítés előtt

m2

2 464 381

1.1.1.5. Településüzemeltetés - Közutak fenntartásának támogatása - kiegészítés előtt

km

2 481 850

1.1.1.6. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

6 546 400

1.1.1.7. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

2550

7 650

1.1.2. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalamtalnítása

köbméter

100

1.1.3. Határátkelőhelyek fenntartásásnak támogatása

2

1.1.4. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3 610 011

87 474 086

II. TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK EGYES KÖZNEVELÉSI ÉS GYERMEKÉTKEZTETÉSI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

1.2.1. Óvodaműködtetési támogatás

1.2.1.1. Óvodaműködtetési támogatás - óvoda napi nyitvatartási ideje eléri a nyolc órát

77,7

13 393 460

1.2.1.3. Óvodaműködtetési támogatás- üzemeltetési támogatás

1 600 000

1.2.2.1. Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott - pedagógusok átlagalapú bértámogatása

7,6

45 454 004

1.2.3.Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadáshoz

1.2.3.1.1.1.1. pedagógus II. kategóriába sorolt pedagógusok, pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők kiegészítő támogatása, akik a minősítést 2020. január 1-jéig történő átsorolással szerezték meg

4

2 056 000

1.2.5. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagalapú támogatása

1.2.5.1.1. pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező segítők átlagalapú támogatása

5

26 340 000

88 843 464

III. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

1.3.4. A települési önkormányzatok által biztosított egyes szociális szakosított ellátások, valamint a gyermekek átmeneti gondozásával kapcsolatos feladatok támogatása

1.3.4.1. bértámogatása

15

108 733 500

1.3.4.2. Intézmény-üzemeltetési támogatás

45 728 669

154 462 169

1.4.1. Gyermekétkeztetés támogatása

1.4.1.1. Intézményi gyermekétkeztetés bértámogatása

6,66

24 109 200

1.4.1.2. Intézményi gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

26 065 700

1.4.2. szünidei étkeztetés támogatása

adag

2981

849 585

51 024 485

1.3.3.. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása

1.3.3.1.1. felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása

1

7 560 900

1.3.3.1.2. bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása

3,8

25 984 400

1.3.3.2. Bölcsődei üzemeltetési támogatás

13 967 200

47 512 500

1.3.2. Szociális és gyerekjóléti alapszolgáltatás feladatai

273 599 400

1.5.2. Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és a közművelődési feladatainak támogatása

lakos

2213

5 173 994

ÁLLAMI TÁMOGATÁS ÖSSZESEN:

708 090 098

Szolidaritási hozzájárulás mértéke

130 971 638

577 118 460

I.mód

Állami támogatás (óvodapedagógus, bölcsődei kisgyermeknevelő bére)

19 946 296

597 064 756

5. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

B3. Közhatalmi bevételek 2024. (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti előirányzat

B34. Építményadó

251 000 000

Telekadó

B311. Magánszemélyek jövedelemadói (termőföld bérbeadásából szárm. Jöv.)

30 000

Idegenforgalmi adó /tart. utáni/

B351. Iparűzési adó /áll.jell./

300 000 000

Iparűzési adó /ideiglenes.jell./

Helyi adók összesen

551 030 000

B354. Gépjármű adó

B36. Pótlék, bírság, egyéb bevételek

B355. Talajterhelési díj

250 000

Közhatalmi bevételek mindösszesen

551 280 000

6. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

B6. Működési célú átvett pénzeszközök 2024. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Működési célú támogatási bevételek

79 700 716

Közcélú foglalkoztatás támogatása

57 505 516

Mezőőri támogatás

1 080 000

Földalapú támogatás

KEHOP fordított ÁFA

Önkormányzati hivatal továbbképznormativa vissza

Bértámogatás_diákmunka

Háziorvosi körzet támogatása

21 115 200

Működési célú átvett pénzeszközök és támogatások összesen

79 700 716

7. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök 2024. (adatok ezer Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Felhalmozási célú támogatási bevételek
Beremend Nagyközség Önkormányzata
Lakosságtól

755 000

Lakosságtól

755 000

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök, hitel- és kölcsönfelvétel Áht-on kívülről összesen

755 000

8. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

K5. Egyéb működési célú kiadások 2024. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Pénzeszköz átadások

464 204 015

Beremend Nagyközség Önkormányzata

464 204 015

011130

Önkormányzati igazgatás

24 045 200

ITR Bizottsági keret

5 000 000

Civil szervezetek támogatása

4 200 000

Katasztrófavédelem adomány

609 600

Felsőfokú okt. hallg. Tám

7. osztály - kirándulás támogatása

Duna-Dráva Víz támogatás

300 000

Mecsek- Dráva Önkormányzati Társulás támogatása

235 600

Határ Menti Települések tám. 2024. tagdíj

20 000

KÖSZ tagdíj

500 000

NEFELA Egyesülés

80 000

előző évi normatíva visszafiz._ISZO

13 000 000

011130

Bursa Hungarica

100 000

107054

Beremendi Alapszolgáltatási Központ átadott támogatás
Állami támogatás - átadás

5 278 377

273 599 400

Szolidaritási hozzájárulás mértéke

130 971 638

011130

Beremend Sport Kft. Támogatása

10 000 000

072311

Fogorvosnak átadott pénzeszköz, Medimon támogatás

17 100 000

074011

Foglalkozás egészségügy

809 400

Gyermekorvos -heti-4 órában- keret

1 000 000

Ördögkatlan Fesztivál támogatása

1 400 000

Támogatásértékű kiadások

0

Önkormányzati igazgatás

0

Egyéb működési célú kiadások összesen

464 204 015

9. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások 2024. (adatok Ft-ban)

Funkció

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Felhalmozási célú támogatások

4 000 000

11130

Lakásvásárlási támogatás

2 000 000

11130

Munkáltatói kölcsön

2 000 000

Felhalmozási célra kiadások, és finanszírozási kiadások összesen:

4 000 000

10. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

K4. Ellátottak pénzbeni juttatásai 2024. (adatok Ft-ban)

Sorszám

Megnevezés

Rovat

Eredeti előirányzat

2.

Családi támogatások

K42

900 000

rendszeres gyerekvédelmi támogatás

K42/31

900 000

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

1 200 000

lakásfenntartási támogatások

K46/21

1 200 000

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai (gyerekétkeztetés)

K47/9

2 000 000

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

5 860 000

rendkívüli segélyek

K48/22

600 000

temetési segély (45 fő)

K48/23

1 350 000

köztemetés

K48/24

900 000

egyéb az önkorm. Rendeletben megállapított juttatás

K48/25

3 010 000

9.

Önkormányzat által folyósított ellátások összesen

K4

9 960 000

11. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

K7. Felújítások 2024. (adatok Ft-ban)

Funkció

Felújítási cél

Eredeti előirányzat

nettó

Áfa

bruttó


011130



Beremend Nagyközség Önkormányzata

297 708 778

80 381 370

378 090 148

Bölcsőde_falak víztelenítése

1 511 811

408 189

1 920 000

ISZO_falak víztelenítése

3 779 528

1 020 473

4 800 000

Tornaterem felújítás

787 401

212 598

1 000 000

Strand nyitás előtti munkálatai

1 181 102

318 898

1 500 000

Településfejlesztési Bizottság keret

7 874 016

2 125 984

10 000 000

TOP plusz 1.2.1-21 pályázat_Sportklub épület felújítás

65 788 533

17 762 904

83 551 437

ISZO energetikai pályázat

216 786 387

58 532 324

275 318 711

011130

Közös Önkormányzati Hivatal

787 401

212 598

1 000 000

KÖH felújítás

787 401

212 598

1 000 000

ÖSSZESEN

298 496 179

80 593 968

379 090 147

12. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

K6. Beruházások 2024. (adatok Ft-ban)

Funkció

Beruházási cél

Eredeti előirányzat

nettó

Áfa

bruttó

011130

Beremend Nagyközség Önkormányzat


26 001 783

6 766 481

32 768 264

Földterület vásárlási keret

2 000 000

2 000 000

Pályázatokhoz szakmai feladatok(pályázatírás, közbesz.)

1 574 803

425 197

2 000 000

Beremend Tv

1 123 995

303 479

1 427 474

START_fűkasza

299 205

80 785

379 990

Strand pavilon

8 661 417

2 338 583

11 000 000

Óvoda klíma

2 252 307

608 123

2 860 430

Posta parkoló

7 874 016

2 125 984

10 000 000

Kábel tv, internet tervezés, engedélyeztetés

3 790 000

1 023 300

4 813 300

Közvilágítás tervezés

1 889 764

510 236

2 400 000

Beton törmelék darálás

7 450 000

2 011 500

9 461 500

011130

Közös Önkormányzati Hivatal
Informatikai rendszer fejlesztése

1 792 944

484 095

2 277 040

Informatikai eszközök beszerzése

1 792 944

484 095

2 277 040

ÖSSZESEN

27 794 727

7 079 379

34 874 106

13. melléklet az 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez9

K512. Tartalékok 2024. (adatok Ft-ban)

Előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

1.

Általános tartalék:

5 853 229

2.

Céltartalék öszesen:

0

0

Működési céltartalék

523 023 761

Felhalmozási céltartalék

-417 209 253

Tartalék összesen

105 814 508

0

1

A 3. § (1) bekezdése a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

2

A 3. § (2) bekezdése a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

3

A 3. § (3) bekezdése a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

4

A 7. § (1) bekezdése a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

5

A 2. melléklet a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

6

A 3. melléklet 1.1. pontja a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

7

A 3. melléklet 2.1. pontja a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

8

A 4. melléklet a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.

9

A 13. melléklet a Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2024. 03. 28.