Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I.16.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2011. (IV.13.) számú rendelet módosításáról

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I.16.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2011. (IV.13.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 16- 2015. 01. 16

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva szervezeti és működési szabályairól szóló 8/2011.(IV.13.) rendeletének módosítására (a továbbiakban: SZMSZ -Alaprendelet) a következőket rendeli el:

  1. §.

Az Alaprendelet X. Fejezete három új szakasszal egészül ki és módosul az alábbiak szerint.


„38/A.§

A települési és a nemzetiségi önkormányzatok együttműködése


(1)     Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségi ügyek ellátása körében biztosítja a nemzetiségi jogok érvényesülését, ennek keretében együttműködik a Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal illetve a HarkányiNémet Nemzetiségi Önkormányzattal.


(2)     A képviselő-testület a települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete kezdeményezésére - a nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében - a nemzetiségek ügyeivel foglalkozó bizottságot hoz létre, vagy a feladattal megbízza valamely bizottságát.


(3)     A képviselő-testület elősegíti a nemzetiségi önkormányzatok törvényben biztosított (pl. kezdeményezési- vagy egyetértési) jogainak jogszerű gyakorlását.


38/B.§

Együttműködés a Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal


(1)   A képviselő-testület a Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról az alábbiak szerint:


  1. Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzatnak az üléseinek lebonyolításához szükséges helyiséget Harkány, Petőfi S.u.2-4.szám alatt a Közös Önkormányzati Hivatal tárgyalójában, illetve közmeghallgatásaihoz, fórumaihoz a Harkány, Kossuth L. u. 2. szám alatti Művelődési Ház nagytermét. Az Önkormányzat továbbá lehetővé teszi a Nemzetiségi Önkormányzat részére az önkormányzati intézményekben a rendezvényeinek ingyenes megszervezését. A teremhasználatot minden hónapban előre kell egyeztetnie az elnöknek az intézmény vezetőjével, vagy a jegyzővel.
  2. A képviselő-testület a Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat kérésének megfelelően a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását és az ezzel járó költségek viselését, a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket.
  3. A Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülésein, közmeghallgatásán a jegyző vagy az aljegyző és a Közös Önkormányzati Hivatal témafelelősei, érintett osztályvezetői részt vesznek.
  4. A Nemzetiségi Önkormányzat működésével kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a jegyző a Titkárságon keresztül, a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi osztályán keresztül biztosítja.
  5. A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek előkészítését (meghívók, előterjesztések kiküldése, jegyzőkönyvek előkészítése, sokszorosítás, jegyzőkönyv közzététele stb.) a jegyző a Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán keresztül biztosítja.
  6. Az Önkormányzat a Nemzetiségi Önkormányzat részére legalább két héttel előre bejelentett kérelem alapján kedvezményes tarifával biztosítja az Önkormányzat tulajdonában levő buszokat, évente három alkalommal, a Nemzetiségi Önkormányzat által leadott – és a települési önkormányzat képviselő-testülete által jóváhagyott - kilométer igények erejéig.


(2)     A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében a feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan együttműködési megállapodást köt a nemzetiségi önkormányzattal. (A megállapodás e rendelet 6. számú függelékét képezi.)



38/C.§.

Együttműködés a Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzattal


  1. A képviselő-testület a Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról az alábbiak szerint:


  1. Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzatnak a Harkány, Kossuth L. u. 2. szám alatti Művelődési Ház erre a célra kijelölt helyiségét, illetve közmeghallgatásaihoz, fórumaihoz a Harkány, Kossuth L. u. 2. szám alatti Művelődési Ház nagytermét. Az Önkormányzat továbbá lehetővé teszi a Nemzetiségi Önkormányzat részére az önkormányzati intézményekben a rendezvényeinek ingyenes megszervezését. A teremhasználatot minden hónapban előre kell egyeztetnie az elnöknek az intézmény vezetőjével, vagy a jegyzővel.
  2. A képviselő-testület a polgármesteri hivatalon keresztül biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat kérésének megfelelően a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását és az ezzel járó költségek viselését, a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket.
  3. A Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülésein, közmeghallgatásán a jegyző vagy az aljegyző és a Polgármesteri Hivatal témafelelősei, érintett osztályvezetői részt vesznek.
  4. A Nemzetiségi Önkormányzat működésével kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a jegyző a Titkárságon keresztül, a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi osztályán keresztül biztosítja.
  5. A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek előkészítését (meghívók, előterjesztések kiküldése, jegyzőkönyvek előkészítése, sokszorosítás, jegyzőkönyv közzététele stb.) a jegyző a Polgármesteri Hivatal titkárságán keresztül biztosítja.
  6. Az Önkormányzat a Nemzetiségi Önkormányzat részére legalább két héttel előre bejelentett kérelem alapján kedvezményes tarifával biztosítja az Önkormányzat tulajdonában levő buszokat, évente három alkalommal, a Nemzetiségi Önkormányzat által leadott – és a települési önkormányzat képviselő-testülete által jóváhagyott - kilométer igények erejéig.


(2)     A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében a feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan együttműködési megállapodást köt a nemzetiségi önkormányzattal. (A megállapodás e rendelet 7. számú függelékét képezi)”

2.§


(1) Az Alaprendelet 27/A.§ (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül és az alábbi szövegre módosul:

„(3) A Jogi, Szociális Bizottság hatásköre:

- dönt az önkormányzati lakásbérleti ügyekben;

- dönt az önkormányzat által elnyert, és rendelkezésre álló keretösszeg erejéig a szociális célú tűzifa támogatások elosztásáról;

- a programhoz történő önkormányzati csatlakozás esetén dönt a felsőoktatási továbbtanulók támogatásáról;

(2) Az Alaprendelet kiegészül egy új, 28/A.§ megjelölésű rendelkezéssel az alábbiak szerint:


„28/A.§

A képviselő-testület által a társulásokra átruházott hatáskörök:


  1. A képviselő-testület a Harkányi Körzeti Óvodai Társulásra ruházza át a Harkányi Óvodavonatkozásában az intézményirányítói valamint fenntartói hatáskörök gyakorlását.
  2. A képviselő-testület a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társulásra ruházza át a Villányi Családsegítő, Gyermekjóléti és Szociális Központ vonatkozásában az intézményirányítói valamint fenntartói hatáskörök gyakorlását.”

3.§


Az Alaprendelet IX. fejezete kiegészül a polgármesterre átruházott hatáskörök felsorolásával az alábbiak szerint.


„30/A§


  1. A képviselő-testület az alábbi hatásköröket ruházza át a polgármesterre:
  1. dönt a felnőtt korúakra és gyermekekre vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet által hatáskörébe utalt ügyekben,
  2. gyakorolja a munkáltatói jogokat az önkormányzat által foglalkoztatott közfoglalkoztatottak felett, valamint az egyéb munkáltatói jogokat az önkormányzat közalkalmazottai felett;
  3. gyakorolja a pénzügyi kötelezettségekkel nem járó tulajdonosi jogokat, amelyeket az építési törvény vagy a Ptk. határoz meg.

4.§


Az Alaprendelet kiegészül egy új, 35/A.§-al az alábbiak szerint.


„35/A.§


A képviselő-testület az alábbi hatáskörét ruházza át a jegyzőre:

  1. a jegyző a vonatkozó rendeleti szabályozás keretei között dönt a közterület használati engedélyek kiadásáról.”

5.§


Az Alaprendelet 38.§ (5) bekezdésének b.) pontja hatályon kívül helyezésre kerül.

6.§


(1) Az Alaprendelet a Záró rendelkezések és aláírások utáni részben kiegészül az alábbi felsorolással:


A 8/2011. (IV.13.) számú rendelet mellékleteinek felsorolása:

  1. számú melléklet: A Harkányi Közös Önkormányzati Hivatalt létrehozó megállapodás

A 8/2011. (IV.13.) számú rendelet függelékeinek felsorolása:

  1. számú függelék: Az Önkormányzat intézményei
  2. számú függelék: Harkány város nemzetközi kapcsolatai
  3. számú függelék: A képviselő-testület tagjainak felsorolása
  4. számú függelék: Az önkormányzat bizottságainak jegyzéke, bizottsági elnökök és bizottsági tagok felsorolása
  5. számú függelék: A Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Ügyrendje
  6. számú függelék: A Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás
  7. számú függelék: A Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt mellékletek - ez utóbbiak jelen módosító rendelethez csatolt tartalommal - és függelékek - mindig az aktualizált tartalommal - az Alaprendelethez teljes tartalomban csatolásra kerülnek.

7.§


  1. Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  2. A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2015.01.15-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



Baksai Endre Tamás                                                  Dr.MarkovicsBoglárka

    polgármester                                                                      jegyző



A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2015. január 16.                                                    Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                         jegyző