Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a parkolóhely megváltásáról

Hatályos: 2023. 02. 16

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a parkolóhely megváltásáról

2023.02.16.

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Harkány város közigazgatási területén

a) új építményt épít;

b) önálló rendeltetési egységet létesít,

c) meglévő építményt bővít illetve építési engedélyhez kötött építmény-átalakítást végez;

d) olyan fennmaradási engedély kiadását kérelmezte;

e) olyan, építési tevékenységgel nem járó rendeltetés-módosítást hajt végre;

f) olyan területhasználatot folytat,

ami új gépjármű-várakozóhelyek létesítését követeli meg és a kötelezően előírt számú gépjármű-várakozóhelyek a telken belül vagy más, nem önkormányzati tulajdonú területen nem alakíthatóak ki.

2. A parkolóhelyek megváltása

2. § (1) Ha az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) 42. §-a és 4. melléklete szerint előírt mennyiségű gépjármű-várakozóhely (parkolóhely) – megfelelő nagyságú terület hiánya, műemléki védettség vagy egyéb építészeti, városfejlesztési, közlekedési, forgalomtechnikai vagy más okból- a telken belül nem biztosítható és az OTÉK előírásainak megfelelő más, nem önkormányzati tulajdonban álló telken sem alakítható ki, az 1. § szerinti építtető vagy parkolóhely létesítésére kötelezett egyéb személy vagy szervezet (továbbiakban építtető) indokolással benyújtott kérelemére az önkormányzat tulajdonosként hozzájárulhat az előírt mennyiségű parkolóhely megváltásához.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulással – az e §-ban meghatározott feltételek teljesülése esetén – Harkány város egységes arculatának megőrzésével az OTÉK-ban meghatározott számú parkolóhely önkormányzati tulajdonú területen kerül biztosításra. A megváltás kizárólagos használatot nem eredményez, a hozzájárulással megváltásra kerülő parkolóhely közcélú használatban marad.

(3) A hozzájárulás megadásának feltétele, hogy az építtető kérelmében bemutassa azokat az építészeti, műszaki, közlekedésbiztonsági vagy egyéb szempontokat, melyek nem teszik lehetővé a telken belüli parkolóhely kialakítást. A kérelmet a Harkányi Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Városüzemeltetési Osztályához kell benyújtani.

(4) Nincs helye parkolóhely megváltásnak abban az esetben, amennyiben telken belül megvalósítható a megfelelő számú parkolóhely kialakítása.

(5) A hozzájárulás megadásának további feltétele, hogy rendelkezésre álljon olyan önkormányzati tulajdonú terület, amely az 1. § szerinti tevékenység helyétől az OTÉK járművek elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott távolságon belül e célra alkalmas.

(6) A hozzájárulás megadásáról Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Harkány Város Önkormányzatának vagyonáról, és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 20/2016. (X.4.) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdés b) pontja - önkormányzati tulajdonú ingatlannal kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás megadása- értelmében a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(7) Az önkormányzati hozzájárulásról az önkormányzat nevében a polgármester szerződést köt az építtetővel.

(8) A szerződésnek tartalmaznia kell

a) a megváltandó parkolóhelyek számát,

b) a megváltási díj teljes összegét a parkolóhely megváltás díja és a megváltásra kerülő parkolóhelyek számának szorzataként,

c) a megváltási díj befizetésének határidejét és módját

d) arra vonatkozó utalást, hogy a parkolóhely megváltás kizárólagos használatot nem eredményez, a megváltással érintett számú parkolóhely közcélú használatban marad.

(9) A szerződés hatálybalépésének feltétele a megváltási díj előzetes, egyösszegű befizetése.

3. A parkolóhely megváltásának díja

3. § (1)1 A parkolóhely megváltásának díja

a) 1-5 darab parkolóhelyig parkolóhelyenként 500 000 Forint;

b) a hatodik parkolóhelytől parkolóhelyenként 300 000 Forint.

(1a)2 Az (1) bekezdés b) pont szerint számított parkolóhely megváltási díj megfizetésére a polgármester az építtető kérelmére legfeljebb 20 hónap részletfizetési kedvezményt engedélyezhet az önkormányzati hozzájárulásról szóló szerződésben.

(1b)3 Az (1a) bekezdés szerinti részletfizetési kedvezmény esetén a 2.§ (9) bekezdéstől eltérően a szerződés hatálybalépésnek feltétele az (1) bekezdés a) pontja szerint számított megváltási díj előzetes, egyösszegű befizetése.

(2) A parkolóhely szükséglet csökkenése illetve megszűnése esetén a befizetett megváltási díj nem igényelhető vissza.

(3) Az építmény tulajdonos-változása a megváltást nem érinti.

4. A befizetett megváltási díjak kezelése, felhasználása

4. § Az önkormányzat a parkolóhely pénzbeli megváltásának díját elkülönítetten kezeli és kizárólag közcélú parkoló létesítésére, karbantartására és felújítására használja fel.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § (1a) bekezdését a Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

A 3. § (1b) bekezdését a Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.