Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

Harkány város településkép védelméről szóló 9/2018. (VI.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 02- 2022. 06. 02

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

Harkány város településkép védelméről szóló 9/2018. (VI.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.02.

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítési hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter és az illetékes nemzeti park igazgatósága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Önkormányzat az alábbi tartalmú értékvizsgálati dokumentációt készítteti el

a) egyedi védelem esetén:

aa) helyszínrajz (egyedi épített érték esetén M=1:500 léptékben),

ab) fotódokumentáció a védendő értéket teljes egészében értelmezhető léptékű megjelenítésben,

ac) műszaki tervdokumentáció,

ad) az objektum rendeltetésének és használati módjának leírása,

ae) növényegyed, növénycsoport vagy fasor karakter- és állapotleírása és dendrológiai felmérési dokumentációja,

af) a védelem rövid szakmai indoklása, történeti kutatási dokumentáció,

b) területi védelem esetén:

ba) a védelemre javasolt településszerkezet, település- vagy tájrészlet, út, utca, tér vagy teresedés, kert vagy park rövid szakmai leírása, történeti kutatási dokumentáció (érintettség esetén a növényállomány dendrológiai felmérési dokumentációja),

bb) a védendő terület méretétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű, a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajz.”

2. § (1) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A helyi védelemmel nem érintett területeken az építmények anyaghasználatára, színezésére – amennyiben az adott területre vonatkozó előírás mást nem határoz meg - az alábbi (2)-(8) bekezdésben foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A falfelületek felületképzése nem készülhet természetes anyagtól – tégla, természetes kő, fa vagy vakolat, valamint nagytáblás világos árnyalatú fa, vagy kőhatású burkoló elemek – eltérő anyagból.”

(2) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Építmények falazatának színezése során nem alkalmazható a település hagyományos, meleg árnyalatú, sárgával tört fehér, okkersárga árnyalatai, homok és agyagszín, tégla és terrakotta színtől eltérő színhasználat”

(3) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 10. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Új tetőzet építése esetén a magastetők és ereszcsendesítők tetőfedése nem lehet:)

„a) égetett agyag sötétebb vagy világosabb árnyalatú égetett agyagcseréptől vagy ahhoz hasonló színezésű betoncseréptől, és cserép mintázatú fémlemeztől eltérő fedés, kivételt képeznek a nagytáblás fa-, vagy kőhatású elemek, amelyek színhatásukban illeszkednek a környezetükhöz.”

(4) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A homlokzati felületen növényfal létesíthető, a közterületről nem látható, az utcaképet nem zavaró módon.”

3. § (1) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A telken a zöldfelület kialakítása során a 5. számú mellékletben található szabályok betartásával lehet növényeket telepíteni. A kerülendő, inváziós növényfajok jegyzéke a 6. számú mellékletben található.”

(2) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az utcai kerítés jellemzően áttört felületű legyen, anyaga nem lehet hullámpala vagy nagytáblás fémlemez.”

4. § (1) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kisvárosias, átalakuló és új kertvárosias lakóterület:)

„a) az övezetben az épületek csak jellemzően magastetővel – az illeszkedés szabályainak figyelembe vételével – 35-45º közötti tetőhajlásszöggel és cserép, zsindely, valamint cserép mintázatú fémlemez héjalással építhetők,”

[a telek határvonalain kötelező kerítést építeni az OTÉK 44. §. (7)-(12) pontjában meghatározottak szerint.]

(2) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Falusias lakóterületek:)

„a) az övezetben az épületek csak jellemzően magastetővel – az illeszkedés szabályainak figyelembe vételével – 35-45º közötti tetőhajlásszöggel és cserép, zsindely, valamint cserép mintázatú fémlemez héjalással építhetők”

(3) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Településközponti terület:)

„a) az övezetben az épületek csak jellemzően magastetővel – az illeszkedés szabályainak figyelembe vételével – 35-45º közötti tetőhajlásszöggel és cserép, vagy zsindely, valamint cserép mintázatú fémlemez héjalással építhetők,
b) meglévő épületek bővítése esetén a HÉSz szerint az új épületrész földszintes, kis hajlású tetővel, korszerű – az energetikai feltételeknek is megfelelő – fém, üveg, fa határoló szerkezettel készülhet,”

(4) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 13. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Üdülőterületek:

a) Üdülőházas területek

aa) az üdülőházas építési övezetben új, valamint meglévő lapostetős épületek építhetők, bővíthetők, felújíthatók

ab) magastető esetén 30-50° közötti tetőhajlásszöggel cserép, zsindely, valamint cserép mintázatú fémlemez valamint nagytáblás fa- és kőhatású elemekből készülhet a héjalás

ac) erkély, loggia csak saját területen belül alakítható ki

ad) a telek határvonalain tömör kerítés nem, legfeljebb 1,80 m magas, lehetőleg élő sövénykerítés létesíthető

ae) a területen árusító pavilonok nem, - vendéglátó pavilonok pedig csak a terven jelölt területeken (és csak fedett-nyitott kivitelben) helyezhetők el.

b) Hétvégi házas területek

ba) az övezetben az épületek csak jellemzően magas tetővel, 35-50º közötti tetőhajlásszöggel és cserép vagy zsindely, cserép mintázatú fémlemez héjalással építhetők

bb) erkély, loggia csak saját területen belül alakítható ki

bc) a telek határvonalain tömör kerítés nem, legfeljebb 1,80 m magas, lehetőleg élő sövénykerítés létesíthető

bd) a területen árusító pavilonok nem, - vendéglátó pavilonok pedig csak a terven jelölt területeken (és csak fedett-nyitott kivitelben) helyezhetők el.

(7) Különleges, beépítésre szánt területek (gyógy- strandfürdő, kórház, balneológia, sportcsarnok, sporttelep, sport- és rekreációs központ, autóbusz pályaudvar, benzinkút)

a) A területen olyan városképi, építészeti szempontból igényes – elsősorban egyedi tervezésű – épületek, építmények létesíthetők, melyek a környezetük jellegéhez semlegesen tudnak maradni, ugyanakkor egyedi, jövőbe mutató építészeti minőséget képviselnek.

b) Az épületek lapos- és magastetővel készülhetnek.

c) Az épületek anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények – TKR 10. § - jelen területegységre is érvényesek.

d) Szabadonálló beépítési mód esetében napelem táblák a tetőfelületeken elhelyezhetőek.”

5. § A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A településképi véleményezési eljárás során – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – megfelelő határidő tűzésével ki kell kérni az Önkormányzati Főépítész véleményét

a) védett területen 400 m2 szintterületet vagy 2 rendeltetési egységet elérő új építmény építése vagy meglévő épület ekkorával történő bővítése,

b) nem védett területen 600 m2 szintterületet vagy 6 rendeltetési egységet elérő új építmény építése vagy meglévő épület ekkorával történő bővítése,

c) védett épület engedélyköteles átépítése, felújítása,

d) kétlakásosnál nagyobb új lakóépület építése,

e) 20 m2-nél nagyobb szintterületű új intézményi, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és irodaépület építése vagy meglévő épület ekkorával történő bővítése,

f) 200 m2-nél nagyobb szintterületű új ipari, gazdasági épület építése vagy meglévő épület ekkorával történő bővítése,

g) engedély-köteles hirdető-berendezés építése,

h) védett területen építmény építése, átépítése

i) kertépítészeti vagy környezetrendezési, vagy zöldfelület-rendezési terv készítésének szükségessége esetén.”

6. § (1) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(2) A Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

7. § Hatályát veszti a Harkány Város Településkép védelméről szóló 9/2018. (V.22.) önkormányzati rendelet

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

5. melléklet
NÖVÉNYTELEPÍTÉSI SZABÁLYOK- A telepítési távolságokra vonatkozó szabályok

1. A legkisebb ültetési (telepítési) távolságok az ingatlan határától belterületen:

1.1. lágyszárú növényzet (ide nem értve a gyepet) 0,50 méter,

1.2. szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 2,00 méter,

1.3. 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 2,50 méter,

1.4. 3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb fa, valamint gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetében 4,00 méter,

1.5. 5,0 méternél magasabbra növő minden növény 7,00 méter; kivéve diófa, ami 8,00 méter.

2. Közterület határától szőlőt, gyümölcs- és egyéb fát, valamint bokrot legalább 1,5 méter távolságra, 3 méternél magasabbra növő gyümölcsfát legalább 5,0 m távolságra kell ültetni (telepíteni).”

2. melléklet

6. melléklet
KERÜLENDŐ, INVÁZIÓS NÖVÉNYFAJOK JEGYZÉKE

1. Borfa, tengerparti seprűcserje (tudományos név: Baccharis halim fólia)

2. Kaliforniai tündérhínár (tudományos név:Cabomba caroliniana)

3. Vízijácint (tudományos név:Eichhornia crassipes)

4. Perzsa medvetalp (tudományos név:Heracleum persicum)

5. Sosnowsky-medvetalp (tudományos név:Heracleum sosnowskyi)

6. Hévízi gázló (tudományos név:Hydrocotyle ranunculoides)

7. Fodros átokhínár (tudományos név:Lagarosiphon major)

8. Nagyvirágú tóalma (tudományos név:Ludwigia grandiflora)

9. Sárgavirágú tóalma (tudományos név:(tudományos név:Ludwigia peploides)

10. Sárga lápbuzogány (tudományos név:Lysichiton americanus)

11. Közönséges süllőhínár (tudományos név:Myriophyllum aquaticum)

12. Keserű hamisüröm (tudományos név:Parthenium hysterophorus)

13. Ördögfarok keserűfű (tudományos név:Persicaria perfoliata)

14. Kudzu nyílgyökér (tudományos név:Pueraria montana var. lobata)

15. Közönséges selyemkóró (tudományos név:Asclepias syriaca)

16. Vékonylevelű átokhínár (tudományos név:Elodea nuttallii)

17. Bíbor nebáncsvirág (tudományos név:Impatiens glandulifera)

18. Felemáslevelű süllőhínár (tudományos név:Myriophyllum heterophyllum)

19. Kaukázusi medvetalp (tudományos név:Heracleum mantegazzianum)

20. Óriásrebarbara (tudományos név:Gunnera tinctoria)

21. Tollborzfű (tudományos név:Pennisetum setaceum)

22. Alternanthera philoxeroides

23. Microstegium vimineum”