Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 26/2016. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 21

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.21.
a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 26/2016. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének 26/2016. (XII.27.) rendelete rendelkezik a Szervezeti és Működési Szabályzatról. Az SZMSZ szabja meg az önkormányzat szervezeti kereteit és központi jogszabályok által behatárolt területen és módon szabályozza a törvényes működés feltételeit. A harkányi önkormányzat SZMSZ-ét utoljára 2020-ban módosítottuk, azóta kardinális változások történtek Magyarország és a helyi önkormányzatok életében, így mára több okból is szükségessé vált a jelenleg hatályos rendeleti szabályok áttekintése és a megváltozott körülményekhez való igazítása, módosítása.
A COVID-járvánnyal kezdődött, majd a globális energiaválsággal és az Ukrajnában zajló háborúval folytatódott az az eseménysorozat, amely Harkány Város Önkormányzatának életében is végső soron a helyben rendelkezésre álló, elkölthető költségvetési források jelentős megcsappanását eredményezte. Az önkormányzat folyamatosan próbált alkalmazkodni a kialakult helyzethez, a járvány idején még mindannyian reménykedtünk abban, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet elmúltával a helyi önkormányzati élet visszatérhet a régi kerékvágásba. Sajnos ez nem így történt, mert a járvány lecsengésével másfajta válsághelyzetek alakultak ki. Mára önkormányzatunk lehetőségei jobbára a működtetés, szükséges karbantartás keretei közé szorultak vissza. Az uniós pályázatok csúszásával a helyi fejlesztési lehetőségek is erősen megcsappantak.
A vezetők igyekeztek mindent megtenni a felmerülő költségek csökkentése érdekében. Ezen intézkedések között, a 6/2020.(V.18.) számú rendelettel került sor a tanácsnok tiszteletdíjáról szóló 12/2019.(X.22.) rendelet hatályon kívül helyezérése, 2020.06.01-i hatályba lépéssel. Mivel a tanácsnoki pozíció az eredeti elképzelések szerint az önkormányzati fejlesztések, beruházások magas száma miatt jött létre, az előbb ismertetett körülmények miatt egyelőre nem látjuk létjogosultságát. Erre tekintettel szükséges hatályon kívül helyezni az SZMSZ tanácsnokról szóló, idejétmúlt rendelkezéseit is.
A rendelet több technikai módosítást is tartalmaz: Az SZMSZ több helyen használja még a „megye” kifejezést, amit a központi jogszabály rendelkezése folytán „vármegyére” szükséges módosítani. Ezen kívül az SZMSZ néhány helyen még tartalmaz hivatkozást a Közös Önkormányzati Hivatalra, is, amely már 2020-ban átalakult Polgármesteri Hivatallá. A hivatal és a jegyző jogállását szabályozó alapvető rendelkezések szintén módosításra szorulnak.
A fentiek mellett a rendeletben a polgármestert és alpolgármestereket érintő két fontos módosítás is szerepel.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 64. § (1)-(2) bekezdése és a 78. §-a az alábbiakról rendelkezik.
64. § (1) A polgármester tisztségét főállásban vagy társadalmi megbízatásban látja el.
(2) Főállású a polgármester, ha főállású polgármesterként választották meg. A polgármesteri tisztség betöltésének módját a képviselő-testület a megbízatás időtartamán belül egy esetben a polgármester egyetértésével, a szervezeti és működési szabályzat egyidejű módosításával megváltoztathatja.
78. § Társadalmi megbízatású polgármesteri tisztség esetén az alpolgármesteri tisztség is csak társadalmi megbízatásban tölthető be.
Az utóbbi 3 év eseményei alapján, a jelenlegi körülményekre tekintettel polgármesterként átgondoltam a helyi szervezeti struktúrát. Ennek eredményeképpen arra a megállapításra jutottam, hogy a feladatok – úgymint reprezentációs kötelezettségek, pályázatokkal, saját erős beruházásokkal, napi problémákkal kapcsolatos teendők - számának csökkenésével szükség van a feladatellátás átgondolására és a polgármester, valamint az alpolgármesterek jogviszonyának módosítására, hiszen ez a rendszer még egy egészen más gazdasági környezetben jött létre, és működési feltételei is a 2019-es feladatok nagyságrendjéhez lettek igazítva.
Ezt belátva Polgármesterként magam tettem javaslatot arra, hogy a ciklus hátralévő idejében feladataimat nem főállásban, hanem társadalmi megbízatásban látom majd el. Ez a módosítás az Mötv. 78. §-ára tekintettel érinti az alpolgármesterek jogviszonyát is, amely szintén társadalmi megbízatású formára váltana át.
Az SZMSZ módosítását követően a társadalmi megbízatású Polgármester mellett Harkány Város Önkormányzatánál a két alpolgármester is társadalmi megbízatásban fog dolgozni.