Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 10/2018. (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 04

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.04.
a helyi építési szabályzatról szóló 10/2018. (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-Testület 2022-ben döntött a településrendezési eszközök módosításáról.
Ennek következtében Harkány Város Önkormányzatának Képviselő- testülete a 180/2022. (XI.30.) sz. Határozatában (fejlesztési döntés) a 2454/1, 2444 – 2451, 2452, 2453, 204, 0318/1-3. hrsz.-ú ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, majd a 28/2023. (IV.06.) sz. Határozatában a partnerségi egyeztetést lezárta.
Az eljárás az E-TÉR szakrendszerben a környezeti értékelés tematikájának véleményezésével indult, mely alapján környezeti értékelés lefolytatása nem volt szükséges, a bevont partnerek a módosítási szándékkal kapcsolatosan kifogással nem éltek.
A képviselő- testület által elfogadott főépítészi feljegyzésben foglaltak szerint kidolgozandó alátámasztó munkarészek alapján az alábbi fejlesztési szándékokat tartalmazza a tervdokumentáció:
1) Az 1. sz. módosítási szándék a harkányi fürdő bővítésének, további fejlesztésének, új
főbejárati megközelítésének településrendezési tervi megalapozását tartalmazza;
2) A 2. sz. módosító indítvány Harkány, Zsigmondy sétány 2452 helyrajzi szám alatt lévő
Lepke bisztró és a további hasonló helyzetben lévő kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó
épületek földrészleteinek övezeti besorolásának felülvizsgálatára irányul. A
tervdokumentációban „Gksz-5” jelű építési övezetbe kerül a tervezési területtel érintett 7
db ingatlan OTÉK eltérés kérésével (100% legnagyobb beépíthetőség);
3) A 3. sz. módosító indítvány az autóbusz pályaudvar, a harkányi piac, áruház tömbjének
felülvizsgálatára irányul. A módosítási kérelem további szolgáltatási funkciók elhelyezését
kezdeményezi (autómosó) a „Gksz-6” jelű övezet tagolásával, a közcélú parkolóhelyek
lehatárolásával;
4) A 4. sz. módosítási szándék célja a Munkácsy Mihály utca déli részén az 1980-as években
megvalósult 9 egységből álló sorházas, minimális hátsókerttel rendelkező beépítésű
ingatlanokhoz kapcsolódó újonnan kialakított földrészletek szerepeltetése, építési hely
pontosítása történik a módosuló településrendezési tervben;
5) Az 5. sz. módosítási szándék a Harkány- Terehegy 0318/1 hrsz.-ú ingatlanon szénatároló
és siló építmények elhelyezésének településrendezési tervi megalapozását tartalmazza.
Ennek megfelelően a módosítással érintett terület „Kb-mü” jelű beépítésre nem szánt
különleges mezőgazdasági üzemi terület övezetébe kerül átsorolásra;
6) A 6. sz. módosítási szándék célja a Dankó Pista utca mindkét oldalát „Lk-3” jelű
kisvárosias lakóterületbe sorolt építési övezetben a zártsorú beépítési mód
felülvizsgálata. Az utcában kialakult beépítési mód a valóságban szabadonálló, ezért az
övezeti jel korrigálandó.
Az Állami Főépítész a benyújtott tervdokumentáció kisebb mértékű átdolgozását tartotta szükségesnek az alábbiak szerint:
1. A 2 sz. módosítási szándék rajztechnikai hibáinak javítása, az övezeti jel megjelenítésének alaptérképi elemekkel való korrigálása és összedolgozása szükséges;
2. A 3. sz. módosítással érintett, tervezett közlekedési közterület (parkoló) és zöldterület kijelölése kapcsán szükséges a szabályozási vonal korrekciója a meglévő piac keleti oldalán, mert a tervezett szabályozás alapján a meglévő épület építési helyen kívülre kerül, amely az ingatlan további fejlesztését gátolhatja. Ezért az 5,0 m nagyságú előkert mértékének HÉSZ-ben történő pontosítása szükséges;
3. A 4. sz. módosítási szándékkal érintett tervezési területen a kialakult szélességében és geometriában az OTÉK szerinti közút kategóriának nem megfelelő közlekedési területet javasoljuk magánút kategóriába átsorolni a településrendezési tervben.
- Szakmai véleménye továbbá, hogy a 2. sz. módosítási szándékkel érintett, a várost településképi és turisztikai szempontból is meghatározó felújított sétánnyal és a fürdő nagykiterjedésű zöldfelületeivel is szorosan kétirányban kapcsolatban lévő meglévő vendéglátó, kiszolgáló, szolgáltató funkciókat tartalmazó 100%-os beépítéssel bíró épületek vertikális fejlesztése egységes építészeti koncepció, egységes településképi megjelenéssel (pl.: tömegformálás, homlokzati kialakítás, anyaghasználat) történjen. Ennek biztosítására a helyi településképi rendelet felülvizsgálata szakmailag javasolt.
- A 4. sz. módosítással kapcsolatosan az ÁFI szakmai véleménye, hogy a zsákutcaként működő, szélességében és geometriájában az OTÉK szerinti közút kategóriának nem megfelelőn kialakult közlekedési terület átjárhatóságát a Bezerédi utcába történő rákötéssel biztosítani javasolt, mert annak szélessége nem teszi lehetővé az utcában a gépjárművel történő megfordulást és biztonságos tolatást. Ennek kiszabályozásához a 142/17 hrsz.-ú ingatlan vonatkozásában a szomszédos telkek építési helyének figyelembevételével javasolt az építési hely módosítása az egységes utcakép figyelembe vételével. Fentieken túl a településkép védelmére tekintettel a 0,0 m nagyságú előkert kiszabályozásával szakmailag nem értek egyet.
Fentiek betartásával, az eljárásban érdekelt államigazgatási szervek jogszabályon alapuló észrevételeinek betartása mellett, a javított tervdokumentáció megküldését követően kiadott jegyzőkönyv és záró szakmai vélemény alapján a településrendezési terv módosításának elfogadását javasolta az Önkormányzat számára.
A javított tervdokumentáció megküldését követően az Állami Főépítész kiadta Harkány Város TrT. 2022. évi 2. számú módosításának egyszerűsített eljárás szerinti módosítása – záró szakmai véleményét, melynek megtárgyalása és elfogadása után a településrendezési eszköz az elfogadást követő napon lép hatályba, a HÉSZ és melléklete (szabályozási terv) jóváhagyása mellett.