Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII.4.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 23- 2024. 04. 24

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII.4.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2024.04.23.

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: a településkép védelméről szóló törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: új R.) 11. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a Partnerek véleményének figyelembe vételével, az alábbiakat rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 15. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A helyi védelemben részesülő építészeti értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:)

„e) Védelem alatt álló épületen, épületrészen nyílászáró cseréje esetén fa, műanyag, vagy alumínium nyílászárót kell beépíteni az eredeti arányok, osztások megtartása mellett. Fehér és antracit színű, valamint aranytölgy mintázatú műanyag nyílászáró, továbbá natúr alumínium nyílászáró nem alkalmazható. A településképi bejelentési eljárás megindítása előtt a nyílászáró színe a települési főépítésszel szakmai konzultáció keretében kötelezően egyeztetendő. Új nyílás létesítése esetén, az épülethez, a homlokzat nyílásrendjéhez, és megjelenéséhez kell alkalmazkodni.”

2. § A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 18. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Új beépítésű lakóterületekre vonatkozó területi építészeti követelmények:

a) Az épületek telepítését az építési helyen belül az utcaképbe illeszkedően kell megválasztani. Amennyiben az előkert mérete az utcaképben egyértelműen meghatározható jellemző, és annak mérete az utcakép kialakításában meghatározó, az épületet erre az építési határvonalra kell telepíteni.

b) A fő rendeltetést kiegészítő rendeltetést tartalmazó épület, építmény magassága a fő rendeltetést tartalmazó épület építménymagasságát nem haladhatja meg.

c) Az utcai oldalon tömör kerítés nem építhető, a kerítésnek áttörtnek kell lennie. Épített kerítés anyaga a környezetébe illeszkedő kell legyen, anyaga csak tégla, kő, fa, fém, kiselemes beton falazóelem, illetve vakolt felület lehet, továbbá sövénykerítés is létesíthető. Fonott és táblás drótkerítés közterületi telekhatáron nem megengedett.

d) Melléképítménynek a telken álló fő épület(ek) építészeti megjelenéséhez, anyaghasználatához, színéhez illeszkedőnek kell lennie.

(2) Új beépítésű lakóterületekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:

a) Az épületek tömegformálását a településképi, táji adottságok figyelembevételével kell kialakítani. Az épületek bonyolult tömegalakítása kerülendő.

b) Az épületek a környezetébe illeszkedő, 25-45 fokos hajlású magastetővel helyezhetők el. Lapostető alkalmazása a telekre megengedett beépíthetőség 30%-át meg nem haladó mértékben, az utcafronttól számított 8 métert követően megengedett.

c) Tetőhéjalásként égetett agyagcserép, beton cserép, korcolt fémlemez alkalmazható.

d) Kék, élénk piros, zöld, illetve egyéb, a környezetétől elütő színű tetőfedő anyag alkalmazása nem megengedett.

e) Az épületeken a tetőfelépítmények, álló tetőablakok által elfoglalt felületi hossza, a tető hosszának 1/3-át nem haladhatja meg.

f) Homlokzatkialakításnál, a környezetébe nem illeszkedő anyagok, a bonyolult homlokzat és színváltások alkalmazása, erős tónusú, hivalkodó, környezetétől elütő színek alkalmazása nem megengedett. Épületek homlokzatán cégfeliratot, építés évét megjelölő szövegen kívül festéssel egyéb felirat, ábra, kép nem helyezhető el.

g) A telken az épület által elfoglalt terület, a burkolt felületek, valamint a kertként használt felületeken kívüli területeket zöldfelületként kell kialakítani. A telekre előírt zöldfelületet legalább 40%-ban egybefüggően kell kialakítani.

h) A telken a cserjék és a fák fajtájának és helyének megválasztásakor a helyi klimatikus és táji adottságokon túl az építészeti érték telken való elhelyezéséhez is illeszkedni kell. Cserje, sövény a szomszédos telekhatártól minimum 60 cm-re, fa minimum 1,5 m-re ültethető.

i) A megújuló energia hasznosítását szolgáló berendezést az ingatlanon álló épület utcai megjelenéséhez igazodóan kell elhelyezni. Síktáblás napelem kivételével megújuló energiai hasznosítását szolgáló berendezés az utca felé eső, utcával párhuzamos tetősíkon, továbbá utcai homlokzaton az utcafronttól számított 10 méteren belül nem helyezhetők el. Síktáblás napelemeket, napkollektorokat kerítésen, előkertben, utcai homlokzaton elhelyezni nem lehet.

j) Síktáblás napelemeket, napkollektorokat magastetős épületeken a tető síkjában (azzal megegyező dőlésszögben) kell elhelyezni úgy, hogy a berendezés tartószerkezete napelem, napkollektor felülete alól nem lóghat ki. Továbbá egy tetőfelületen csak egy összefüggő felületen helyezhetők el, melyek lehatárolása (kontúrja) négyzet vagy téglalap alakú lehet. Egy tetőfelületen csak egyirányú (álló vagy fekvő) elemek helyezhetők el. Kontyolt tetőfelületen napelem, napkollektor nem helyezhető el. Lapostetős épületeken kizárólag fekvő irányú síktáblás napelemeket lehet elhelyezni úgy, hogy azok felső éle nem emelkedhet az attikafal felső síkja fölé.

k) Több rendeltetési egységet tartalmazó lakóépületeken azonos kell, hogy legyen:

ka) a lakások homlokzati nyílászáróinak anyaga és színe,

kb) a bejáratok, előtetők, erkélyek, korlátok és télikertek anyaga és karaktere.

l) A 30m-nél szélesebb épületeket a kedvező településképi megjelenés érdekében tagolni szükséges.”

3. § A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gazdasági területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:)

„d) A magastetők geometriai kialakítására vonatkozó előírások:
da) az 5701 számú, „Bóly-Villány-Siklós”megnevezésű összekötő úttól déli irányba eső területeken - kivétel ez alól a dc) alpontban meghatározott terület - a 25,0 m szélességet meghaladó épületet lefedő magastető egyben nem alakítható ki, a tetőfelület, illetve a tömeg osztását meg kell valósítani,
db) az 5701 számú, „Bóly-Villány-Siklós” megnevezésű összekötő úttól északi irányba eső területeken a 15,0 m szélességet meghaladó épületet lefedő magastető egyben nem alakítható ki, a tetőfelület, illetve a tömeg osztását meg kell valósítani,
dc) az 57602 számú, „Villány nyugat csomóponti ág” megnevezésű útszakasszal déli irányból szomszédos területen a 15,0 m szélességet meghaladó épületet lefedő magastető egyben nem alakítható ki, a tetőfelület, illetve a tömeg osztását meg kell valósítani.”

4. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 22. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Utcabútor, reklámhordozót tartó berendezésen, reklámhordozón az élénk, rikító és neon színek alkalmazása, továbbá futófény és villogó fénytechnika alkalmazása nem megengedett.”

(2) A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 22. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Reklámhordozó anyaga fém, fa, üveg lehet.”

5. § A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az alábbi esetekben:)

„a) Helyi egyedi védelem alatt álló építmény homlokzatának, homlokzatfelülete színezésének, homlokzata felületképzésének megváltoztatása, tetőhéjazatának megváltoztatása, továbbá homlokzati nyílászáró cseréje esetén.
b) Meglévő építmény homlokzatának, homlokzatfelülete színezésének, homlokzata felületképzésének megváltoztatása esetén a helyi védelem alatt álló területeken, a településközponti és a hagyományos lakóterületen, a tájképvédelmi területen, és az ökológiai hálózat területén.”

6. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A településkép védelméről szóló 7/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet 2024. április 23-án lép hatályba.

1. melléklet a 7/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 7/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet