Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (X.15.) önkormányzati rendelete

A helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2020. 10. 16

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (X.15.) önkormányzati rendelete

A helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

2020.10.16.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi piacok létesítéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szászvár Nagyközség közigazgatási területén található Arany János utca 230/2 helyrajzi számú, természetben Szászvár, Arany János utca 21/A számú ingatlanon található:

1. piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.
(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, bérlőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.
(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján, közterületen folytatott árusításra.
(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. Fogalom meghatározás

2. § (1) E rendelet alkalmazása során

a) vásár, piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben (a továbbiakban: Kertv.) meghatározott értékesítési forma, értékesítési hely;

b) alkalmi (ünnepi) vásár: ünnepekhez, rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű – legfeljebb 20 napig, indokolt esetben 30 napig tartható – vásár;

c) állandó vásár, illetve piac: a b) pontban meghatározott időtartamot meghaladó ideig működő értékesítési forma, értékesítési hely, ideértve az ugyanazon helyszínen, nyitva tartása szerint csak meghatározott napokon és meghatározott időben, de rendszeresen működő vásárt, piacot is, ide nem értve a nagybani piaci tevékenységet;

d) használtcikk-vásár, illetve -piac: olyan helyi jellegű, általában időszaki értékesítési hely, ahol az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható terméket (használt cikk) árusítanak;

e) fenntartó: a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpont helyszínéül szolgáló terület, ingatlan tulajdonosa, bérlője vagy más jogcímen használója, aki a vásáron, piacon, illetve a bevásárlóközpontban kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a helyhasználatot biztosítja, és aki a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpontban kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenység folytatásáért felelős;

f) üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpont vezetését, illetve annak működtetésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult;

g) helyi termelői piac: a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott fogalom.

3. A piac fenntartása

3. § (1) Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosság meghatározott termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően piacot (továbbiakban: piac) tart fenn és rendez, valamint WC blokkot tart fenn.

(2) Szászvár Nagyközség Önkormányzata az általa megbízott üzemeltető útján ellátja a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését, melyről külön üzemeltetési szabályzatban rendelkezik.

(3) A piac rendezésének helyét, időpontját a helyben szokásos módon úgy kell közzétenni, és az érintett hatóságokat úgy kell értesíteni, hogy arról az árusok és vásárlók, valamint egyéb érintettek kellő időben értesüljenek.

(4) A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(5) Az üzemeltető feladata a piacok üzemeltetése, rendjének biztosítása, területének tisztántartása. Az üzemeltető – piacfelügyelő útján - gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,
c) a hulladék elszállításáról,
d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,
e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről, a helypénz beszedéséről, és annak elszámolásáról.
(6) Az üzemeltető a piaccal kapcsolatos üzemeltetési feladatokat természetes, vagy jogi személy(ek)nek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság(ok)nak vállalkozásba adhatja.

4. A piacok jellege, helye és ideje

4. § (1) Az állandó piac elsősorban piac, de a szabad helyek függvényében lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékek árusítására is.

(2) A piac helye: Szászvár, Arany János út 21/A. szám alatti ingatlan.

(3) A Piac nyitva tartási ideje: hétfőtől-szombatig, reggel 6 órától 12 óráig


(4) A piacot a nyitva tartási időtől eltérően igénybe venni előzetes írásbeli bejelentés alapján – a rendelet 1. melléklete szerinti üzemeltetési szabályzatban meghatározott helypénz megfizetésével – lehetséges a bejelentésben foglaltak alapján.

5. Piaci árusítás feltételei

5. § (1) A piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő (őstermelő), népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat.

(2) A vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(3) Használt cikket az hozhat forgalomba, aki arra jogosult és a piacon árusítóhelye van. Kizárólag használt tárgyait alkalomszerűen magánszemély is forgalomba hozhatja.

(4) Gombaárusítás esetén kizárólag termesztett gomba árusítható és az árusnak kötelező az árusítás időtartama alatt a származást igazoló okiratot jól látható helyre kifüggeszteni.

(5) Mérésnél kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt szabad használni.

(6) A piacfelügyelő a piacon árusítóktól az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan árusítás vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, és az árusítót kitilthatja a piac területéről.

7. A piac rendjének fenntartása

7. § (1) A piacon árusítók árusítóhelyüket kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni, és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(2) A piac rendjét és a forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályok betartását a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet 9. §.-ban foglalt hatóságok ellenőrzik.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és a szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3) Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

üres cím