Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2005. (XI.5.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésekről

Hatályos: 2017. 04. 01- 2018. 12. 31

Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

1. §


A rendelet célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás ellátásának biztosítása, a temetők fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása a helyi adottságok figyelembe vételével.

A rendelet hatálya

2. §


A rendelet hatálya Szigetvár város közigazgatási területén található lezárt vagy működő köztemetőkre, azok létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési szolgáltatási tevékenységre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. §


E rendelet alkalmazásában:

a) Köztemető: a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § b) pontjában meghatározott fogalom.

b) Temetési hely: a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § d) pontjában meghatározott fogalom.

c) Hősi temető, hősi temetési hely: a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § f) pontjában meghatározott fogalom.

d) Kegyeleti közszolgáltatás: a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § h) pontjában meghatározott fogalom.

e) Temetkezési szolgáltatási tevékenység: a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott fogalom.

II. FEJEZET


KÖZTEMETŐK FENNTARTÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE


 Önkormányzati tulajdonú temetők

4. §


Szigetvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) kizárólagos tulajdonában levő köztemetők:

a) Kanizsai temető (belterület, Ország úti, 1 ha 3187 m² nagyságú, 1973/3 hrsz.)

b) Turbéki temető (külterület, 3 ha 640 m² nagyságú, 0110/1 hrsz. és külterület 432 m² nagyságú hősi temető, 0110/2 hrsz.)

c) Becefai temető (külterület, 6873 m² nagyságú, 0155 hrsz.)

d) Zsibóti temető (külterület; 5936 m² nagyságú, 0197 hrsz.)

Temetők üzemeltetése

5. §


(1) A rendelet 4. § a) és b) pontjában meghatározott Kanizsai temető és Turbéki temető üzemeltetését a Mammel-Mementó Temetkezési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, rövidítve Mammel-Mementó Kft. (székhely: 7741 Nagykozár, Jókai u. 16.) látja el kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.


(2) A rendelet 4. § c) és d) pontjában meghatározott Becefai és Zsibóti temetők üzemeltetését a Becefa, Zsibót településrészi önkormányzatok látják el.

III. FEJEZET


A TEMETŐ HASZNÁLATÁNAK ÉS IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI, DÍJAK MÉRTÉKE


A temetési helyek kialakítása

6. §


(1) A temetőt –nagyságától függően-sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. (145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 10. §(1) bekezdés).


(2) A köztemetőben a temetési helyek a következők:

a) egyes sírhely;

b) kettős sírhely;

c) díszhely (díszsírhely, dísz-urnafülke);

d) sírbolt (kripta);

e) urnasírhely;

f) urnafülke (kolumbárium);

g) urnasírbolt;

h) hősi temetési hely.   

A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

7. §


(1) A temetési hely felett rendelkezési jogot az a személy szerez, aki azt megváltotta.


(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlója meghatározhatja a temetési helyre betemethetők körét, a temetési hely kiépítését, sírjel állítását.


(3 A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét és a kripta helyét lehet.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.


(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható).


(6) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet. (145/1999.(X.1.) Korm. rend. 18. §(3) bek.)


(7) A megváltott és a (3) bekezdésben felsorolt, de fel nem használt temetési helyet az üzemeltető a rendelkezésre jogosult kérelmére köteles visszaváltani, s a befizetett díj időarányos részét visszatéríteni. A visszatérítendő díj összegét a visszatérítéskor hatályban lévő díjtételek alapján kell megállapítani.


(8) Nem szüntethetők meg azok a sírok, amelyek műemléki védettség alatt állnak, vagy kultúrtörténeti szempontból értéket képviselnek. E sírok gondozója temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személy hiányában a temető tulajdonosa.

Díszsírhelyek

8. §


(1) Díszsírhelyek  a Turbéki temető központi fekvésű területén kijelölt temetési helyek, valamint a hősi temetési hely.


(2) Díszsírhelyet a polgármester vagy a képviselő-testület bizottsága vagy bármely városi civil szervezet javaslata alapján a képviselő-testület adományozhat díjmentesen díszpolgároknak, valamint azoknak a személyeknek, akik a haza, a város, a közélet javára vagy a kultúra, az oktatás, a művészet, a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet.


(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és az üzemeltetőt a temetés előtt írásban kell értesíteni a pontos hely megjelölésével.


(4 )Az adományozott díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása mellett az elhalt özvegye vagy elhunyt élettársa rátemethető.


(5) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.


(6) A díszsírhely gondozásáról az elhunyt(ak) közeli hozzátartozói, ennek hiányában a Polgármesteri Hivatal megbízása alapján és annak költségére az üzemeltető gondoskodik.


Díjak

9. §


(1) A temetési hely megváltási díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) A díjat a szolgáltatás igénybe vétele előtt kell megfizetni.

Szertartások

10. §


(1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.


(2) A temetés módjára és a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről vagy hamvasztásról gondoskodó személy akarata érvényesül, kivéve ha jogszabály másként rendelkezik.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

11. §


(1) A temetőben minden személy köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, zajkeltéstől vagy magatartástól tartózkodni.


(2) Ravatalozni az elhunytat a ravatalozón kívül nem szabad.


(3) A gépjárművel történő behajtást az üzemeltető jogosult engedélyezni és ellenőrizni.


(4) A temetőben 10 éven aluli gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.


(5) A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni nem szabad.


(6) A temető területére a következő személyek hajthatnak be gépjárművel:

a.az üzemeltető vagy a temetkezési szolgáltatásokat ellátó személyek;

b.a mozgáskorlátozott személyek;

c.a sírok felújításával vagy gondozásával kapcsolatos anyagokat (pl. márvány) vagy eszközöket (pl. sírjel, sírkő) szállítják;

d.minden olyan személy, akinek behajtását az üzemeltető írásban engedélyezte.


(7) A köztemetők nyitvatartásának rendjét a rendelet 2. számú melléklete  

Sírjelek, síremlékek alkalmazása

12. §


(1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. (145/1999.(X.1.) Korm. rend. 13. §(1) bek.)


(2) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni. (145/1999.(X.1.) Korm. rend. 13. §(3) bek.)


(3) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell. (145/1999.(X.1.) Korm. rend.  14. §(1) bek.)


(4) A sírjel, a síremlék, sírbolt karbantartása, felújítása vagy helyreállítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy kötelezettsége.


(5) Ha a síremléket vagy sírjelet létesítő vagy annak jellegét megváltoztatni kívánó személy nem azonos a rendelkezni jogosult személlyel, a létesítéshez vagy az átépítéshez a rendelkezésre jogosult személy engedélye szükséges.


(6) A sírjelen fel kell tüntetni legalább az elhunyt nevét, születési és halálozási dátumát.


(7) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg. (145/1999.(X.1.) Korm. rend.  15. §(2) bek.)


(8) A temetőből sírkövet, fejfát vagy egyéb síremléket kivinni az üzemeltető engedélyével lehet.

A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezése, a sírgondozás szabályai

13. §


(1) A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni. (145/1999. (X.1.) Korm. rend. 1. § (3) bek.)


(2) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést. (145/1999. (X.1.) Korm. rend. 1. § (4) bek.)


(3) A temető kerítésének vonalába az üzemeltető köteles élősövényt telepíteni.


(4) A sír rendszeres gondozása, gyomtalanítása és karbantartása a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy kötelessége. A sírgondozást úgy kell végezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzésit ne sértse, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a szertartást ne zavarja.


(5) A temetőben kizárólag a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (pl. koszorúk, sírlámpák, virágtartók) helyezhetők el.


(6) A temetőben bokor vagy fa ültetéséhez üzemeltető előzetes hozzájárulása szükséges.


(7) A rendelkezési hely feletti jogosult személy által a sírhelygondozás során elvégezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése;

b) cserepes-, vágott, művirág vagy koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méter magasságot.


(8) A temetőben mécsest, gyertyát az időjárási viszonyokat figyelembe véve a tűzvédelmi előírások betartásával, kellő gondossággal szabad gyújtani.


(9) A temető területén az avart, elszáradt koszorú, illetve virágmaradványt az e célra kijelölt gyűjtőhelyeken vagy konténerben szabad elhelyezni.


(10) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.


(11) Nem szabad a temetőben a sírhelyek környékét felásni, onnét talajt elhordani.


Temetői munkák

14. §


(1) A temetőben történő munkavégzést, a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. (145/1999. (X.1.) Korm. rend. 23. § (1) bek.)


(2) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzésit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni. (145/1999. (X.1.) Korm. rend. 23. § (3) bek.)


(3) A temetőben nem végezhető munka húsvét, karácsony napján, valamint november 1-jén.


(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást. (145/1999. (X.1.) Korm. rend. 23. § (4) bek.)


(5) Az építési vagy bontási munkák megkezdéséhez, síremlék vagy bontási anyag elszállításához, az építőanyagnak a temetőbe való szállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

Szabálysértés

15. §


IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatályba lépése

16. §


(1) A rendelet 2005. november 5-én lép hatályba, a rendeletben meghatározott díjakat 2005. november 5-től kell alkalmazni.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a temetőkről és temetkezésekről szóló 13/2001. (VI.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.), valamint a  módosításáról szóló 12/2003. (VII.9.) Ör., 19/2003. (X.10.) Ör. és az 1/2005. (II.1.) Ör. hatályon kívül helyezve.


Szigetvár, 2005. november 3.



Paizs József                                                                           dr. Aracsi József

polgármester                                                                          címzetes főjegyző


Jogharmonizációs záradék:

Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.