Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről, illetve elidegenítéséről szóló 20/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 29

Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.29.
a lakások és helyiségek bérletéről, illetve elidegenítéséről szóló 20/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 5. § (3) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, valamint a 68. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a társbérleti szabályok, a cserelakás biztosításának, valamint az elhelyezési kötelezettség alapján történő bérbeadás feltételeinek szabályozása tekintetében módosítja a lakások és helyiségek bérletéről, illetve elidegenítéséről szóló 20/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendeletét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
E § módosítja az Alaprendelet bérleti jogviszony megszüntetésére vonatkozó szabályait, tekintettel arra a szabályra, hogy önkormányzati rendelet nem ismételhet törvény szöveget. Ennek okán az alaprendelet 21. § (1) bekezdés a), d) és e) pontjai hatályon kívül helyezésre kerültek, új l) pontként pedig belekerült a rendelet szövegébe a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 23. § (1) bekezdésében található szabályozásra történő utalás. A Ltv. rendelkezik a a lakásbérleti szerződés bérbeadó általi felmondással történő megszűnése esetén cserelakás felajánlásának vagy ennek hiányában pénzbeli térítés megfizetésének kötelezettségéről, így ennek megfelelően került bele a szabályozásba a bérbeadó általi cserelakás felajánlásának kötelezettsége.
A 2. §-hoz
E § a megüresedett társbérleti lakrész bérbeadására vonatkozó szabályokról rendelkezik.
A 3. §-hoz
E § rendelkezésének gyakorlati jelentősége ma már csekély, azonban a Ltv., illetve alkotmánybírósági határozat alapján az ezzel kapcsolatos önkormányzati szabályozás kötelező jellegű. A Ltv-hez fűzött kommentár szerint, a korábbi jog alapján, ha a tanácsi bérlakás bérlője szociális intézményben nyert elhelyezést, lakásbérleti jogáról a lakásügyi hatóság javára ingyenesen vagy ellenérték fejében lemondhatott. Az intézményből elbocsátott személy, ha az intézménybe utalásakor pénzbeli térítés ellenében mondott le bérleti jogáról, az önkormányzat köteles a másik lakás bérbeadásának feltételeit szabályozni. Jelen esetben ezen szabályozási kötelezettség egy egyszobás, komfort nélküli lakás bérbeadásával valósul meg.
A 4. §-hoz
E § a szövegcserés módosításokat tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
E §-ok a hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazzák.