Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 01

Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2022.09.01.

Bükkösd Községi Önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésének második mondatában, 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező helyi közutak és műtárgyaik állagának megóvása, fenntartása és a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása céljából a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre – ide nem értve a közúti személyszállító járművet - (a továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege az 5 tonnát meghaladja.

(2)1 A rendelet területi hatálya: Bükkösd község közigazgatási területén a „Súlykorlátozás - a táblán megjelölt 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő belterületi közútra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki. A súlykorlátozással érintett helyi közutak jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra, és használóra, aki Bükkösd község közigazgatási területén 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel, súlykorlátozással érintett önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra hajt be.

2. § Bükkösd község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett hely közutakra, a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani csak az Önkormányzat által kiadott behajtási engedély birtokában lehet.

3. § A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére a fegyveres erők, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a mentők, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem által üzemben tartott, katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást, műszaki és baleseti mentést végző, továbbá a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt), az út-, vagy közműépítést, illetve az út, vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1)2 A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített 3. melléklet szerinti nyomtatványon egy adott járműre vonatkozóan a jármű üzembentartója (tulajdonosa) nyújthat be (a továbbiakban: kérelmező)

(2) Behajtási engedély egy adott járműre adható ki az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani behajtási engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik járműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön behajtási engedélyt kell kiadni.

(3)3 Behajtási engedély csak méltányolható érdekből adható ki, melyek a következők:

a) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg,

b) a védett övezetbe az ott lakók költöztetését végző tehergépkocsi részére,

c) lakossági célú tüzelőanyag szállítására annak érdekében, aki a védett övezet területén lakóhellyel rendelkezik.

d) olyan mezőgazdasági területek megközelítése érdekében, melyek csak a súlykorlátozással érintett helyi közutakról közelíthetőek meg,

e) a jármű behajtásához közérdek fűződik.

(4)4 A (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(5)5 A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli. A (3) bekezdés e) pontjában meghatározott közérdek fennállását – lehetőség szerint – okirattal akkor kell bizonyítani, ha az nem tekinthető köztudomású ténynek.

(6)6

(7)7

(8)8

(9)9

5. §10 (1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telephelyét;

b) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri;

c) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám helyrajzi szám);

d) a kérelemben utalni kell a 4. § (3) bekezdésében meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni;

e) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri;

f) a kérelemben fel kell tüntetni a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát), amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni;

g) a járműnek a megengedett legnagyobb össztömegét és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.3.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

(2) Amennyiben az 5. § (1) bekezdés f) és g) pontban foglalt adatok nem ismertek, de a kérelmező nyilatkozata alapján a jármű meghaladja a súlykorlátozással meghatározott össztömeget, az engedély rendszám megjelölése nélkül is kiadható, ebben az esetben a korlátozással érintett útszakaszra behajtást közvetlenül megelőzően a kérelmező tölti ki a hatósági jelzésre vonatkozó adatokat. A kitöltetlen engedély érvénytelen.

Az engedély kiadása

6. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2)11 A polgármester kérelemre az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén a 4. melléklet szerinti behajtási engedélyt állítja ki.

(3)12

Az engedély érvényességi ideje

7. § (1) A behajtási engedély kiadható:

a)13 egy napra,

b)14 egy napnál hosszabb, meghatározott időtartamra,mely nem lehet több 30 napnál.

c)15

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával –haladéktalanul értesíteni kell.

Az engedély díja

8. § (1)16 A behajtási engedély kiállítása díjmentes.

(2)17

(3)18

(4)19

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

9. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, az önkormányzat ezen feladattal meghatalmazott munkatársa) kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt, határozatával visszavonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a Polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

Az engedély használata

10. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az engedélyt a jármű vezetőjének jól látható helyen (pl: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(3) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

Jogkövetkezmények

11. §20 Az e rendeletben meghatározott szabályok megtartását Bükkösd Községi Önkormányzat közigazgatási területén az erre jogszabályi felhatalmazással rendelkező szervek ellenőrizhetik.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet

A súlykorlátozással érintett helyi közutak jegyzéke

1. Szentdomján

2. Gorica

3. 917 hrsz.-ú út

2. melléklet21

1

Az 1. § (2) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (5) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (6) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 4. § (7) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 4. § (8) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 4. § (9) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

10

Az 5. § a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 6. § (2) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (3) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 7. § (1) bekezdés a) pontja a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

14

A 7. § (1) bekezdés b) pontja a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

15

A 7. § (1) bekezdés c) pontját a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 8. § (1) bekezdése a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

17

A 8. § (2) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 8. § (3) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 8. § (4) bekezdését a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 11. § a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

21

A 2. mellékletet a Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § e) pontja hatályon kívül helyezte.